De Rossi: Nagyon kemény meccs vár ránk

De Rossi: Nagyon kemény meccs vár ránk

A Roma ma este a Feyenoord vendégeként lép pályára Rotterdamban az Európa Liga rájátszásának első mérkőzésén.

Milyen érzés kilenc évvel később újra itt lenni, más szerepkörben? A minap azt mondtad, hogy tüzes lesz a hangulat, és ugye ez lesz az első európai kupamérkőzésed edzőként. Milyen érzés?

"Boldog vagyok, hogy itt a nemzetközi kupaporondon is debütálhatok - hiszen erre nem is olyan rég még semmi esélyem nem volt. Ma van a lányom születésnapja. Tavaly február 14-én a partiján voltam, és néhány órával később kirúgtak."

"Sajnálom, hogy nem tölthetem Oliviával, de a hangulatom teljesen ellentétes a tavalyival, szóval hálásnak kell lennem. Néha kell egy percet szánni arra, hogy rájöjjünk, milyen szerencsések vagyunk, és nem csak akkor emlékezni, amikor nem mennek jól a dolgok. Boldog vagyok, elégedett, és a legtöbbet akarom kihozni ebből."

A légkör is szerepet fog játszani?

"Amióta utoljára játékosként itt jártam, voltak más meccsek is a Roma és a Feyenoord között, és sok minden forgott kockán. Ez holnap is így lesz. Biztos vagyok benne, hogy tüzes lesz a hangulat, de aztán ott lesz a csapat a pályán és játszani fogunk. A játékosok kimennek oda, hiszen sportolók, és csak a játékra kell koncentrálnunk."

A holnapi nap különleges mérkőzés lesz számodra. Ha választanod kellene egy különleges meccset a múltból, melyik lenne az?

"Nem tudom. Sok jó és sok rossz volt, mert végül soha nem nyertem trófeát, azonban sokszor volt, amikor összeszedtük magunkat és játszottunk emlékeztes mérkőzéseket. Emlékszem, amikor 7-1-re kikaptunk, és darabokra törve hagytuk el a stadiont, de aztán összeszedtük magunkat."

"Egy sportolónak, egy labdarúgónak az élete tele van ilyen pillanatokkal. És nagyon sokat ad az embernek, amikor sikerül összeszednie a csapatot, a hangulatot, a mentális állapotát, és a szurkolókat is újra a maga oldalára tudja állítani, még egy nagyon rossz este után is."

"Ha egyet kellene választanom, talán azért, mert az a legfrissebb, akkor az a Barcelona elleni 3:0-ás siker lenne - az egy felejthetetlen este volt. Az ellenfelünk ereje, az Olimpico mentális állapota, a hangok... Őrületes este volt, úgyhogy azt választanám."

"Volt még sok más - olyan idők, amikor Európa legjobb nyolc, vagy legjobb 16 csapata közé jutottunk."

Hogy van Lorenzo Pellegrini? Úgy néz ki, mintha újjászületett volna. És milyen javulást vársz holnap?

"Ami Pellegrinit illeti, csak azt tudom értékelni, amit láttam, mióta megérkeztem. Azt hiszem, ez igazságosabb, mivel jobban meg tudom ítélni. Mint ember, mint vezető, mint kapitány, nem is lehetnék elégedettebb vele. Mindig példát mutat. Egyre jobb lesz, nem csak fizikailag és technikailag, de minden egyes mérkőzésen és edzésen egyre többet tesz azokból a dolgokból, amiket látni szeretnék."

"Megértjük egymást. Megérti, hogy mit kérek tőle, ahogy a többiek is. Csak köszönetet mondhatok nekik az erőfeszítéseikért és a figyelmükért, és azért, amit a mérkőzéseken mutatnak nekem."

"Ami a fejlődésünket illeti, puhább lett volna az út, ha július 8. lenne, és a helyiek ellen kezdtünk volna. Az eredmény másodlagos, mert már tudod, hogy nyerni fogsz. Aztán játszod a második barátságos meccset, és az eredmény másodlagos, mert úgysem jelent semmit."

"Itt most elindulunk ezen az úton, ugyanakkor meccseket kell nyernünk, mert megítélnek minket, és mert a bajnoki tabella olyan volt, amilyen. Sok meccset kell megnyernünk, és az eredmény mindig nagyon fontos - nekem is, mint bármely más edzőnek. Egy edző sem gondolkodik másképp."

"Az újságírók arról beszélnek, hogy az edzők a futballra vagy az eredményekre koncentrálnak, de ez tényleg komikus, mert az eredmény mindig kulcsfontosságú minden edző számára."

Mennyire lesz más ez a Roma, mint José Mourinhoé?

"Nem tudom megmondani, mennyire lesz más. Amikor egy új edző érkezik, mindig hoz magával valamit magából, és a dolgok megváltoznak. Sokáig elemeztem Mourinho csapatát, mert tudnom kellett, hogy mivel van dolgom, bár szurkolóként mindig is figyeltem őket. Minden meccset megnéztem, de nem tudtam megmondani, mennyire mások."

"Mourinho kiváló eredményeket ért el a Romával, különösen Európában, így remélem, hogy ebben az értelemben nem állunk messze tőle. Két egymást követő évben is eljutottak a döntőbe - ott kell lennie a lécnek, ahová mi is feltesszük az."

"Nyilván minden edzőnek megvan a saját elképzelése, elképzelései, preferenciái. Amikor új edzőt hozol, mindig mást fog csinálni, mint az elődje."

Mit gondolsz a Feyenoordról?

"Az elmúlt hetekben sokat tanulmányoztam őket. Lenyűgözött, amikor a tavalyi Európa Ligában láttam őket az Olimpicóban. Jó futballt játszanak, és van néhány nagyszerű játékosuk. Minőségi szélső játékosaik vannak, nagy állóképességgel. Nagyon tisztelem mind a csapatjátékukat, mind az egyéni játékosaikat."

"Szerintem jó meccs lesz. Visszatekintve a korábbi találkozókra - függetlenül attól, hogy mindig a Roma került ki győztesen - nagyon kiegyenlítettek voltak, így kemény meccsre számítok."

Változik a megközelítésed attól függően, hogy Santiago Gimenez játszik-e?

"Ő egy nagyon fontos, és nagyon jó játékos, egy középcsatár, de ha ő nem játszik, akkor valaki más fog. Megnéztük minden játékos egyéni kvalitásait, és elég jól felkészültünk. Azt azonban nem lehet tagadni, hogy Gimenez egy nagyszerű játékos."

Hogy vannak a játékosok fizikailag? Változtatsz, vagy inkább a Frosinone ellen fogsz változtatni?

"Azt hiszem, néhány változtatást fogunk eszközölni. De nem csak a Frosinone meccs miatt, és nem csak a meccs fontossága miatt, hanem mert minden játékosomban bízom. Tényleg bízom - ezt nem csak úgy mondom. Nem akarok 10 vagy 15 változtatást eszközölni a bajnokira, mert az túlságosan összekuszálná a csapatot, és nagyon megnehezítené az újonnan játszó együttes dolgát."

"Amikor sok olyan játékos játszik, akik nem sok időt töltöttek együtt, vagy amikor erősen rotálsz, az gyakran meglátszódik az eredményen. Nem teremted meg a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák a játékosok."

"Ha változtatnunk kell, változtatni fogunk. De soha nem lesz olyan, hogy 11 új játékos kezd, majd másik 11 a következő meccsen. Hacsak nem barátságos mérkőzésről van szó talán."

Szerinted Angelinónak pihennie kell, és Leo Spinazzolának is kellenek percek a lábaiba?

"A döntés több dologtól függ. Angelino nem sokat játszott az elmúlt hónapokban, és most kettőt játszott egymás után. Spina most tért vissza, és jó formában van. Tetszik, hogy ennyire különbözőek. Szeretem, hogy két olyan balhátvédünk van, akik annyira különbözőek."

"Eltekintve attól, hogy az egyikük ballábas, a másikuk pedig jobb, eltekintve a testfelépítésüktől, a futásuktól, a lövőerejüktől, nagyon különbözőek, és ezt szeretem."

"Amikor egy csapatot építesz, és vannak olyan játékosok, akik ugyanazon a poszton játszanak, és különböző dolgokra képesek, ez előny, mert minden meccs más. Ez az egyik olyan pozíció, ahol jól le vagyunk fedve. Mindketten kiváló játékosok, így ezt a döntést nyugodtan meghozhatom."

"Mindenesetre nem csak a fizikai állapotukról van szó. Szeretném, ha mindkettőjüket gyakrabban játszathatnám, bár mindkettőjüket egyszerre egy kicsit nehéz."

Bryan Cristante játszhat?

"Igen, a háta jobban van már. Mindig vannak problémái néhányszor egy szezonban, de semmi komoly. Elutazott velünk, és képes játszani."

Mit gondolsz arról, hogy erre a meccsre nem jönnek Roma-szurkolók?

"Nem jó. Kár érte. Ezt mondtam, mielőtt elmentünk Salernitanába. Kár idegenbeli szurkolók nélkül játszani. Nem hiszem, hogy a Feyenoord szurkolói sem jönnek el Rómába, szóval ez dupla szégyen."

"Sokszor láttuk már, hogy a vendégszurkolók képesek támogatni a csapatukat és szeretetet mutatni. Ez nyilvánvalóan igaz a Roma-szurkolókra is, akik 18 év alatt végigkísértek engem. Mindenhová Európában, és a világon mindenhol."

"Ez nagyon kár. Megpróbálunk majd értük is játszani, és olyan eredményt elérni, ami nekik is jó".

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Feyenoord, Európa liga