De Rossi: Kiegyensúlyozottnak kell lennünk

De Rossi: Kiegyensúlyozottnak kell lennünk

A Roma mestere szerint csapatának csak úgy lehet esélye a Feyenoord elleni visszavágón, ha kiegyensúlyozott marad a csapat, és megbecsüli a labdát.

Mennyiben lesz más a csapat hozzáállása az első mérkőzéshez képest? A Feyenoord legjobb játékosa, Santiago Gimenez visszatér a kezdőcsapatba.

"Ha két-három játékosuk visszatér, az emelheti a csapat szintjét, de szerintem mindkét fél hasonlóan közelíthet a mérkőzéshez, mint az első mérkőzésen. Döntetlent játszottunk, így nincs előnye egyik csapatnak sem, és bizony gólt kell lőni a továbbjutáshoz. Nem lenne meglepő, ha a mérkőzést az első mérkőzéshez hasonlóan játszanák le, legalábbis kezdetben."

A Romának nyolc különböző góllövője volt, mióta átvetted a csapat irányítását. Joggal várhatod, hogy Romelu Lukaku vagy Paulo Dybala lövi a gólokat ezen a meccsen, tekintve, hogy ők a csapat sztárjai?

"Úgy gondolom, ha azt elemezzük, hogy a játékosok mit tesznek hozzá, akkor túl kell néznünk azon, hogy ki szerzi a gólokat. Nektek, újságíróknak ez a legnyilvánvalóbb dolog, a legkönnyebb statisztikát nézni egy csatár vagy egy támadó középpályás esetében. Én a teljesítményt nézem, és ők is azt teszik, amit elvárok tőlük, ahogy az összes többi játékos is. Elégedett vagyok velük. A célunk a továbbjutás, függetlenül attól, hogy betalálnak-e vagy sem."

Csütörtökön rekordszámú, 67 ezer néző lesz, ami több, mint amikor a Roma a Feyenoordot fogadta az előző szezonban. Mennyire befolyásolhatja a meccset az Olimpico faktor, még akkor is, ha a pályán még mindig 11 a 11 ellen játszanak?

"Nem lehet nem csodálkozni rajta. Amikor visszatértem ide, azt mondtuk, hogy újra kell teremtenünk az egységet, hiszen volt némi elégedetlenség és megosztottság. Újra meg akartuk teremteni ezt az egységet, és mindenkit vissza akartunk hívni a stadionba. Ez plusz felelősséget ad nekünk. De ugyanez lett volna a helyzet akkor is, ha néhány ezerrel kevesebben vagyunk."

Ez az első válaszút, ahová a Roma edzőjeként eljutottál, hiszen a továbbjutás a tét. Mennyit számít az eredmény a megbízatásodnak ezen a pontján?

"Nos, ez egy válaszút, mert ez egy sorsdöntő mérkőzés. Kieshetünk, vagy továbbjuthatunk a következő fordulóba, ahogyan azt mindannyian szeretnénk, szóval igenis számít. Különös izgalmat érzünk, mint ahogyan az ember is, amikor "élet-halál" kérdésről van szó."

"Rengeteg mérkőzést játszottam már. Most, hogy edző lettem, más dolgokon kell gondolkodnom, de még mindig ugyanúgy készülök a meccsekre: az alapján, amit a pályán látok. Ugyanazokat a dolgokat készítem elő, mintha meg akarnék nyerni egy bajnoki mérkőzést."

Evan Ndicka játszhat holnap? Láthattuk, hogy Chris Smalling a Frosinone ellen visszatért. Vele a háromvédős rendszert preferálod, ahogy azt azon a meccsen láttuk, vagy ez csak véletlen volt?

"Ndicka rendben van. Volt egy edzése a csapattal, aztán pár napig influenzás volt, és otthon maradt. Most már ismét jobban van. Tegnap ismét velünk edzett, bár ez egy regenerációs edzés volt. Nem teljesen fitt, de rendelkezésre áll, és ott lesz a kispadon, ha szükségünk lenne rá."

"Ami Christ, az azért volt, mert olyan cserét akartam végrehajtani, ami lehetővé teszi számára, hogy pályára lépjen. Az volt a célom, hogy újra a pályán legyen, és újra megérezhesse a játékot a csapattársai mellett. Akkoriban elég kényelmes helyzetben voltunk. Be akartam hozni őt, ezért hátul három védővel álltunk fel, hogy le tudjunk cserélni egy fáradt játékost."

"Mindenesetre Chris játszhat három, vagy négyvédős rendszerben is. Mindenféle rendszerben játszott már. Biztos vagyok benne, hogy négyvédősben is tud játszani, és egy nap előfordulhat, hogy hárommall kell játszanunk, és ő tökéletesen emlékezni fog rá, hogyan kell ezt csinálni."

Szeretném megérteni, hogy milyen gondolkodás áll a csapatválasztásod mögött ezen a mérkőzésen bizonyos posztokon, különösen a bal oldalon, Angelino vagy Spinazzola, El Shaarawy vagy Zalewski? Az ő játékidejüket vagy valami mást veszel figyelembe?

"Mint mindig, most is az alapján hozom meg a döntéseimet, hogy szerintem mivel nyerhetem meg a meccset. Választani fogok bal, és jobboldalra, meg középre is, hogy sikerüljön elérni a kívánt eredményt."

"Mindig több tényezőt kell figyelembe venni, amikor egy mérkőzésre készülsz, és amikor az előzőekre készülsz, ha azok nagyon közel vannak egymáshoz. Azokat a játékosokat fogom kiválasztani, akikről úgy gondolom, hogy megnyerhetik nekem ezt a mérkőzést, és a következőt, és az azutánit is."

Lukaku az Európa Ligában rengeteg gólt szerzett. Dybala a legtehetségesebb futballista a csapatában. Rajtuk múlik, hogy a Romát a legjobb 16 közé vezetik-e?

"Úgy gondolom, hogy a holnapi meccstől, a mi játékunktól függetlenül minden játékosra szükségünk van. Rengeteg példa van olyan csapatokra, ahol elképesztő játékosok próbálják vezetni a csapatot, de nem járnak sikerrel, mert a csapat többi tagja nem működik, vagy fordítva."

"Lehet egy nagyszerű csapatod nagyszerű játékosokkal, de ha valakinek a teljesítménye nem megfelelő, akkor nem biztos, hogy el tudod érni a célodat. Természetesen játszani fognak, és nagyon fontosak lesznek számunkra, ahogy eddig is azok voltak."

"Az emberek mindig azt várják a nagynevű játékosoktól, hogy lőjenek egy-két gólt, vagy produkáljanak egy lenyűgöző játékot, de engem csak az érdekel, hogy a Roma továbbjusson. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, nekik is részt kell venniük a játékban, ahogyan már oly sokszor. Talán valaki más fog gólt lőni, talán ők, de lehet, hogy "csak" segítenek nekünk abban, hogy gyorsan visszaszerezzük a labdát, és gólt szerezzünk."

"Nekem ez igazán nem számít. Örülnék nekik, mivel tudom, hogy a csatárok számára fontos, hogy meghatározónak érezzék magukat, de hogy ki szerez vagy nem szerez gólt, az számomra tényleg nem lényeges."

"Ami azt illeti, hogy nyolc különböző góllövőnk volt, igen, ez szép, de nem számít. Ha nyerünk, ha jól játszunk, és talán mindig ugyanaz a játékosunk lő gólt, az is rendben van."

A Roma rengeteg gólt lőtt, mióta átvetted a csapatot, de csak két olyan meccs volt, ahol nem kaptatok gólt. Aggaszt ez? Normális, hogy több gólt kap a csapat, ha többet támad?

"Nem, ez nem normális. És a kapott gólnélküli meccsek csak a történet felét mondják el, mert a Frosinone ellen is kaphattunk volna, megérdemeltek volna egy gólt az első félidőben. Azért nem kaptunk végül gólt, mert egyrészt a csatáraik rossz befejezést választottak, részben pedig azért, mert Mire Svilar kiválóan játszott. De én nem tekintem ezt kapott gólnélküli meccsnek, mert túl nagy nyomás alatt voltunk. Ironikus, hogy az Inter ellen négy gólt kaptunk, de az első félidőben alig kerültek a kapunk közelébe."

"Holnap fontos lenne, hogy ne kapjunk gólt, mert ez azt jelentené, hogy biztosan legalább a hosszabbításig eljutunk, de ami még fontosabb, hogy kiegyensúlyozottságra van szükségünk. Nem azt kérem a csapatomtól, hogy szuperoffenzív legyen és mindenféle kockázatot vállaljon. A Frosinone ellen sok lehetőségük akkor adódott, amikor a védelmünk a helyére került."

"Az első célunk az, hogy pontosan bánjunk a labdával, amikor nálunk van, hogy ritkábban veszítsük el. Ha többet tartjuk meg, kevesebb esélyük lesz gólt szerezni."

"A legfontosabb, hogy védekezésben nagyon ébernek kell lennünk, mert a Feyenoord egy olyan csapat, amely jól játszik, sok lehetőséget teremt és gólt szerez. Nem is tudom, hány meccsen lőttek már gólt egymás után, és csak ellenünk kaptak gólt az utóbbi időben, szóval nehéz meccs lesz. Jó csapat, így mint mindig, most is meg kell majd birkóznunk a nyomással, de meg kell őriznünk az egyensúlyunkat, és jól kell játszanunk a saját játékunkat, amikor nálunk van a labda."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Feyenoord, Európa liga