De Rossi: Az utolsó másodpercig harcolni fogunk

De Rossi: Az utolsó másodpercig harcolni fogunk

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Roma és a Leverkusen vívja egymással a labdarúgó Európa-liga egyik elődöntőjét.

Hogy van Romelu Lukaku? És mivel Chris Smalling ismét rendelkezésre áll, láthatjuk-e Diego Llorentét a jobb oldalon?

„Lukaku nagyon keveset edzett, de nem hiányzott sokáig, mivel csak kisebb sérülése volt. Még egy napot szánunk rá, hogy felmérjük, de tegnap, bár könnyed edzés volt, elég jól nézett ki. Ma még egyszer megnézzük őt. Lehet, hogy még egy kicsit erőltetni fogjuk, hogy lássuk, hogyan reagál, aztán majd döntünk. Még nem döntöttem."

„Chris tegnap is edzett. Az edzés olyan volt, amilyen, de mindent megcsinált. Remélem és úgy gondolom, hogy mindketten rendelkezésünkre állnak majd, de meg kell néznünk, hogy meddig.”

Mi a helyzet Llorentével a jobb oldalon?

„Lehetséges, hogy ott fog játszani. Az alapján mérlegeljük az ötleteket, hogy a játékosok hogyan néznek ki az edzéseken. Sok mindent megpróbálunk megfontolni.”

Azt mondtad, hogy a Bayer mentális ereje a legfőbb dolog, amitől tartasz velük kapcsolatban. Hogyan edzetek ebből a szempontból, tekintve, hogy a csapat jelenleg nincs a fizikai ereje csúcsán?

„Nem hiszem, hogy ez lenne a legfőbb dolog, amitől félni kellene. Mindentől tartanunk kell velük kapcsolatban, kezdve a játékmódjukkal. Remekül futballoznak, és nagyon sok jó eredményt értek el. Van néhány kiváló játékosuk. Az edzőjüket nagyon nagyra értékelem azért, amit elért, mióta átvette az irányítást. Több időt töltöttek együtt az edzőjükkel."

„Sok minden miatt kell aggódnunk, és az egyik dolog, ami miatt nagyon tisztelnünk kell őket, az az, hogy még mindig veretlenek, annak ellenére, hogy gyakran kerültek hátrányba a meccseken. Gyakran nyertek már meccset azután is, hogy kiegyenlítettek ellenük. Amellett, hogy nagyszerű csapat, hihetetlen hittel és kitartással csinálják végig a meccseket, még akkor is, ha az elveszettnek tűnik."

„Ez az egyik dolog, amitől tartok, de sokan vannak még, akik inkább technikai, mint mentális képességekkel rendelkeznek, és ezért tisztelem őket annyira."

„Ami magunkat illet, néha a késői gólok elmaradása a fáradtságnak tudható be, míg máskor a mentális erőnkről van szó - akkor is, amikor kapunk egy gólt, és akkor is, amikor mi szerzünk."

„Sokat beszélünk a Bayer Leverkusenről, de rengeteg saját játékosunk van, akik a végsőkig harcolnak, mert azt akarják, hogy elérjük a céljainkat. Különben nem jöttünk volna el Udinéből három ponttal egy furcsa meccs végén. Nem lőttünk volna második gólt Nápolyban, miután hátrányba kerültünk egy olyan csapat ellen, egy olyan stadionban, és nem akadályoztunk volna meg egy biztos gólt a 95. percben."

„Hatalmas hittel és lélekkel rendelkező csapat vagyunk, szóval ilyen értelemben kiegyenlítettek lesznek az esélyek. Amikor valami olyan fontos dologért játszol, mint az Európa Liga-döntőbe jutás, mindkét csapat az utolsó pillanatig küzdeni fog.”

Gondolod, hogy a „veretlen, de nem verhetetlen” státuszuk teher lehet számukra?

„Nem hiszem, hogy ez teher lenne, hanem valami, amibe kapaszkodni akarnak majd. Elmondhatják, hogy mindig jobbak voltak az ellenfeleiknél, és még azok a csapatok sem tudták legyőzni őket, amelyek gondot okoztak nekik - és némelyikük kiváló csapat volt -."

„A szerencse azoknak való, akik kaszinókba járnak. Van valami ebben a csapatban. Olyasmit értek el, ami korábban soha nem sikerült nekik, és ennek rengeteg oka van: jól futballoznak, nagyszerű játékosaik vannak, a világ egyik legjobb edzője ül a kispadon, és azért is, mert mentálisan is van bennük valami más."

„Szóval nem gondolom, hogy ez teher, hanem valami, amire büszkék lehetnek. Szeretnék veretlen lenni, és ezt arra használnám, hogy azt mondjam a játékosaimnak, hogy még senki sem győzött le minket, és veretlenek kell maradnunk, mert jobbak vagyunk a többieknél. Azt hiszem, ezt fogják tenni ők is.”

Ha egy új tetoválást készíttetnél, ami edzőként jellemezné önmagad, mit lenne az?

„Soha nem gondoltam erre. Túl sok ilyenem van. Elegem lett a tetoválások okozta fájdalomból, ezért abbahagytam. De ha valami nagyot nyerünk, akkor lehet, hogy elgondolkodom egy furcsa tetováláson.”

És az egy „nyugodtabb” tetoválás lenne? Mert edzőként nyugodtabbnak tűnsz.

„Edzőként nyugodtnak kell lenned. Nem csúszhatsz bele a szerelésekbe és nem üthetsz meg embereket. Néha hiányzik ez az érzés, de ott vannak a játékosaim, akikben 100%-ig hiszek, és tudom, hogy a gondolkodásmódomat és a szellemiségemet magukkal viszik a pályára."

„Nagyon nyugodt vagyok, mert hiszek bennük, és mert megmutatták nekem, hogy bármire képesek, még akkor is, ha én nem vagyok a pályán. A pályán kívül nyugodtabb vagyok. Nyugodtabbnak tűnök, de még mindig ég bennem az a tűz.”

2023. május 11-én a Bayer kikapott a Romától - ez volt az utolsó vereségük. Ez megfelelő motiváció, vagy ijesztő a gondolat, hogy azóta senki nem verte meg őket?

„Úgy tűnhet, mintha lenne valami misztikus dolog, ha az ember hisz az ilyesmiben, és hisz abban, hogy ez folytatódhat. Ez valami, amibe kapaszkodhatnak. Próbálok felkészülni erre a meccsre, felkészülni rájuk és arra, amivel a pályán találkozunk."

„Egy teljesen más csapat lesz az ellenfelünk, mint az a Bayer Leverkusen, amelyet a Roma az előző szezonban legyőzött. Ők már akkor is nagyon jó csapat voltak - ez egyértelmű -, de úgy gondolom, kevésbé voltak közvetlenek, kevésbé voltak veszélyesek az ellenfél tizenhatosa előtt, és mindenekelőtt kevesebb önbizalmuk volt. Most német bajnokok, és hazai fronton nincs miért aggódniuk. Európában is győzni akarnak majd. Csak a számokat kell megnézni, hogy lássuk, teljesen más csapat, mint tavaly."

„Ez egy szép emlék számunkra. Remélem, hogy bosszantja őket, de arra koncentrálunk, ami ellen holnap játszunk - egy sokkal jobb csapat ellen, sajnos.”

Mit csodálsz a Bayer Leverkusenben taktikai szempontból a legjobban?

„Több dolog is van. Remek játékosaik vannak, akiket a megfelelő pozíciókba helyeznek, hogy ártani tudjanak az ellenfeleknek. Erős csapat, masszív csapat, elképesztő egyéni tehetségekkel: Wirtz, Frimpong, Grimaldo és még sokan mások."

„Patrik Schick egy másik ilyen. Mindig is nagyszerű játékos volt, de mostanra felnőtt. Aztán ott van Victor Boniface. Top, top játékosok. És stabilak a védelemben."

„Nincs egyetlen olyan tulajdonság, ami kiemelkedne. Ha megnézzük a cseréiket, láthatjuk, hogy milyen fizikálisak. Ha Frimpong nem játszik, ott van Tella. A legmagasabb minőségű, de nagyon fitt játékosaik is vannak."

„Tudják, hogyan kell járatni a labdát, de tudnak közvetlenül is játszani. Soha nem tudhatod, hogy mit fognak csinálni. Csodálatos csapatot építettek fel, köszönhetően az edzőjük ötleteinek, de néhány nagyszerű játékos szerződtetésének is.”

Lehetséges holnap a háromvédős felállás?

„Ez egy lehetőség, egy olyan ötlet, ami tetszik nekem, és próbára tenné a játékosaimat a párharcokban, az egy az egy elleni helyzetekben. Én vagy te. Ez olyasmi, amit néha szeretek csinálni."

„Néha az újságírók túl nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy három vagy négy védővel játszunk-e, szinte mintha ez a csapat nem tudna háromvédős rendszerben játszani. Szerintem ez egyáltalán nem igaz. Ezt csak azért mondják, mert néhány meccsen időnként kipróbáltuk, és nem ment különösebben jól, de voltak más meccsek is, amelyeken négy védővel is küzdöttünk."

„Szerintem a háromfős védelem - ha jól csinálod, olyan játékosokkal, akik akkor is tudnak védekezni, amikor támadsz, olyan védőkkel, akik a csapat első számú támadói lehetnek - nagyon érdekes megoldás. Ez nem jelenti azt, hogy három védővel fogunk játszani, de ez egy olyan ötlet, amit fontolgatok. Hasznos ellenintézkedés lehet a holnapi mérkőzésen.”

Mit gondolsz, hol lehet taktikailag megnyerni a mérkőzést? És a 4-3-3 is egy lehetséges taktikai eszköz?

„Mindenképpen. A kollégád épp most kérdezte tőlem, hogy a védelem lehet-e taktikai eszköz, és én azt mondtam, hogy igen. Azt kérdezte tőlem, hogy a 4-3-3 lehet-e a győzelem egyik módja, és én azt mondtam, hogy természetesen lehet."

„Az ellenkezőjét persze soha nem fogod tudni bebizonyítani, de így vagy úgy meg lehet nyerni egy meccset. A kezdeti felállás nem számít olyan sokat. Régebben az emberek 4-3-3-at játszottak statikus hátvédekkel. Egész meccsen ott álltak, és csak a szögletzászlót figyelték. A középső védő középen maradt."

„Mi, fiatalabb edzők a legjobb edzőket tanulmányozzuk, és ők azt tanítják nekünk, hogy amint a játékvezető belefúj a sípjába, mindenki elkezd mozogni. Sok csapat két középhátvéddel építi fel a játékot, esetleg olyan játékosokkal, akik magasan vagy szűken maradnak. Amikor én játszottam, a hátvéd általában a szélen játszott. Manapság sokkal inkább befelé jönnek."

„Nem a 4-3-3-ról van szó. Gyakran használjuk ezeket a számokat, hogy arról beszéljünk, hogyan védekezünk, ami attól függ, hogy mit akarunk csinálni és hogyan akarunk építkezni, ami néha elég merev lehet. De még akkor is minden az ellenféltől függ, mert ha a szélen játszol, és a védőjüket a védelem előtt találod, miért maradnál a szélen? Ez egy sakkjátszma, és szórakoztató. Természetesen egy alternatíva az, hogy kihasználjuk a számbeli fölényt az átfedésben, bármilyen formációban is játszunk.”

 

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Leverkusen, Európa liga