De Rossi: Ahhoz, hogy fordítani tudjunk, tökéletes meccset kell játszanunk

De Rossi: Ahhoz, hogy fordítani tudjunk, tökéletes meccset kell játszanunk

A Roma a BayArenaban lép pályára ma este a Leverkusen ellen, ahol kétgólos hátrányból várja a visszavágót.

Mi a helyzet Paulo Dybalával? Pihenteted őt az Atalanta elleni meccsre?

"Senkit sem fogunk pihentetni az Atalanta elleni meccsre. Értékelni fogom a dolgokat, és a játékosokkal, az orvossal és az orvosi stábbal közösen döntök, de aszerint, hogy ők hogyan tudnának teljesíteni, nem pedig az Atalanta elleni meccs alapján. Alaposan meg kell vizsgálnunk őt és a többieket. Még csak néhány nap telt el. Nem fogunk semmit eldönteni most, bár tudjuk, hogy az egy nagyon fontos mérkőzés számunkra. Nem vehetjük félvállról, de nem helyezhetjük előtérbe a következő meccset. Szeretnék beszélni róla vele és az orvossal. És nem akarok többet mondani."

A Bayer Leverkusen kiadta a szurkolóknak a dublini döntőre szóló jegyértékesítés részleteit. Te mit szóltál ehhez?

"Ezeket a hibákat nem az edzői stáb vagy a játékosok követték el. Ez a jegyiroda vagy bárki más dolga, aki ezekkel a dolgokkal foglalkozik. És úgy gondolom, hogy a Bayer csapata és stábja teljes mértékben az elődöntő visszavágójára fog koncentrálni."

Olvastad Gian Piero Gasperini megjegyzéseit a "sárga kódról"?

"Te tényleg csak a bajt akarod szítani, ugye? [Az újságíróhoz beszél és mosolyog] Ez két gondosan megválasztott kérdés... Bár erre számítottam. Majd akkor beszélünk róla, amikor az Atalanta ellen játszunk, nem ma, mert ennek nem sok köze van a futballhoz. Majd később beszélünk róla, ha akarod."

Mit kell majd másképp csinálnod az első meccshez képest?

"Először is folyamatosan törekednünk kell a gólszerzésre. Amikor nem a gólszerzésre törekedtünk, akkor nagyon jól csinálták, hogy a letámadásaikkal kizökkentettek minket a formánkból, de a meccs elején mi magunk is kiválóan presszionáltuk őket. Ők egy olyan csapat, akik szeretik mozgásban tartani a labdát. Mi magunk is kialakítottunk néhány lehetőséget, amikor egy kicsit elvesztették a tehetetlenségüket. Ekkor nyújtottuk a legjobb teljesítményünket - ahogyan egy elődöntőt kell játszani. És ez jó előjel erre a mérkőzésre. Az első mérkőzés vége tökéletes felvezetés a visszavágóra."

"Nyugalomra okot adó előnyük van, és régóta nem kaptak ki, de nekünk hinnünk kell, és tovább kell próbálkoznunk, ahogy az első meccs utolsó másodpercéig tettük is, néhány meglehetősen tiszta helyzetet kialakítva. Ez adja majd a legjobb esélyünket ezen a mérkőzésen. Tudjuk, hogy nehéz lesz, de ezért jöttünk ide, hogy megpróbáljuk."

Visszagondolva a Roma legnagyobb győzelmeire, például a Barcelona elleni fordításra, mit fogsz mondani a csapatnak a mérkőzés előtt?

"Nem tudom. Néha előre felkészülök valamivel: máskor csak azt mondom, ami eszembe jut. A Barcelona meccs előtt azt mondtam a csapattársaimnak - mint kapitány -, hogy bízom bennük, és ugyanezt fogom mondani ezeknek a játékosoknak is."

"Az egyéni és kollektív teljesítményükkel, valamint a személyes kvalitásaikkal juttattak minket ide. Bízom bennük, és biztos vagyok benne, hogy azt a teljesítményt nyújtják majd, amire szükségünk van ahhoz, hogy megpróbáljuk megfordítani a párharcot. A Barcelona ellen otthon játszottunk, és gyakorlatilag esélyünk sem volt. Szinte könnyebb volt a lehetetlent lehetségessé tenni, hiszen gondtalanok voltunk. Ez nem jelenti azt, hogy azt mondhatjuk, hogy továbbjutunk, de készen állunk arra, hogy igazi meccset csináljunk, és újra nyitott legyen a párharc."

A 4-4-2-es felállást gyakrabban használnád a meccseken?

"Néha egy olyan ötlet, amiben nincs semmi újdonság, a játékosok teljesítménye miatt válhat jó ötletté. Néha azzal kell beérni, amid van. Stephan El Shaarawy másik oldalon játszatása azért volt, hogy jobban védjük a szélt Rafael Leao és Theo Hernandez ellen. Láttuk, hogy Zalewski az erősebb lábának az oldalán, tehát nem fordítva játszik Lengyelországban, és ez elgondolkodtatott minket, hogy a szélső játékosaink jó munkát végezhetnek az ellenkező oldalon."

"Nem igazán van olyan szélsőnk, aki vérbeli szélső lenne. A srácok - Rick Karsdorp, Zeki Celik és Rasmus Kristensen - jól csinálják ezt.

"De ha van valaki, aki hozzászokott a szélsőjátékhoz, és  Spinazzola a másik oldalon ilyen - ő jól tud a pálya felsőbb részén is teljesíteni, mivel gyakran láttam őt ott a válogatottban -, hasznos opció lehet számunkra a jövőben és a jelenben is." 

 

Számítasz arra, hogy a Bayer középcsatár nélkül játszik majd, mint az első mérkőzésen?

"Nem tudom, hogy olyan lesz-e, mint az első mérkőzésen. Két különböző mérkőzésre készültünk. Úgy gondoltuk, hogy egy csatárral fognak játszani elől, mert a meccsek 90%-ában így játszottak. De azt is figyelembe vettük, hogy néhány alkalommal, például a Bayern ellen, hamis kilencessel játszottak, Frimponggal feljebb, és Stanisiccsal mögötte. Ez a szépsége ennek a munkának: a mérkőzések előkészítése."

"Amikor csak két napod van, az első nap a regenerálódásé, a második pedig részben videózással telik, részben pedig a pályán készülsz a meccsre. Megpróbálsz adni a játékosoknak néhány fogalmat, amit magukkal vihetnek, nem rengeteg dolgot, csak a legvalószínűbb dolgokat, amikre szükségük lesz. Ha már megvan a felállás, megpróbálod elmagyarázni, hogy mi mindent kell még tenniük. Ha aztán a meccs közepén változnak, akkor a kispadról kell őket instruálnod".

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Leverkusen, Európa liga