De Rossi: A srácok úgy teljesítettek, mint mindig

De Rossi: A srácok úgy teljesítettek, mint mindig

A Roma reménykeltő döntetlent ért el a Feyenoord otthonában az Európa liga rájátszásának első mérkőzésén.

Milyen reakciót kaptál a játékosoktól, figyelembe véve, hogy milyen egységes csapat volt az ellenfél, és azt is, hogy egy olyan stadionban játszottatok, ahol félelmetes a hangulat, míg a Roma szurkolói nem utazhattak el a mérkőzésre.

"Először is, nem a szurkolók mennek ki a pályára, nem ők játszanak, másik pedig, hogy a topcsapatok képesek nyerni és játszani a saját játékukat, bárhol is vannak. De igen, nehéz meccs volt. Éreztük, hogy ilyen meccs lehet, mert nagyon jól bánnak a labdával, és nehéz őket szorosan fogni. Mindig azt kérem a srácoktól, hogy agresszívan játsszanak, de ahhoz, hogy agresszívek legyünk egy olyan csapat ellen, amely jól mozgatja a labdát, sokat kell futni. Ez ránk is vonatkozik."

"A meccs előtt próbáltam motiválni őket, de aztán azt mondtam nekik, hogy nem kell mondanom semmit, mert a látottak alapján a játékosok mindig erős teljesítményt nyújtanak. Azt hiszem, ma is ezt tettük, tudva, hogy vannak olyan pillanatok, amikor bizony mélyre kell ásnunk, amikor az ellenfél jól járatja a labdát, játékosokat cserélget, ami nagyon hasonlított ahhoz, amit mi csináltunk."

Romelu Lukaku korábban a Sky Sportnak beszélt arról, hogy mi változott, a Roma jobban kitölti a büntetőterületet. Ez volt az a fajta teljesítmény, különösen a gólnál, amit vártál tőle?

"A világ egyik legjobb játékosáról beszélünk ezen a poszton. Hiba lenne kevesebbel beérni, de jó teljesítményt nyújtott, ahogyan azt a Cagliari ellen is mondtam. Meccsenként öt-hat alkalommal tud kapura lőni. Ha a következő 14 bajnoki meccsen és az Európa Liga-meccseken is ezt csinálja, az tök jó lesz... Gólokat lő, mert erre született. 19 évesen már rengeteg Premier League-gólt szerzett. Nincs mit csodálkozni rajta. Lukakunak akkor is gólt kell tudnia lőni, amikor egy ember szorosan fogja, ahogy ma este is tette. Elégedett vagyok a hozzáállásával és a teljesítményével. Ez rá és a csapattársaira is vonatkozik."

Ami a bekapott gólt illeti, volt valami hiba a helyezkedést illetően?

"Nem a hibákról van szó. Nem igazán akarom kiemelni a hibát. Mondhatnánk, hogy a hiba nálam kezdődik. Tudjuk, hogy az idő korlátozott. A szezon közepén vettem át a szerepet, és nincs idő arra, hogy mindent megtegyünk, amit esetleg szeretnénk. Ha azonban gyakran ugyanúgy kapunk gólokat, az azt jelenti, hogy az edzőnek többet kell dolgoznia ezen a területen."

"Kevés edzésünk volt a héten, de az egyiken erre a területre fókuszáltunk, mert ahogyan mi is sok játékossal akarjuk megtölteni a területet támadáskor, tudjuk, hogy az ellenfelek is ezt teszik velünk. Először is, jobb pozíciókat kell elfoglalnunk a kapu körül, mielőtt a beívelés bejön. Miután elfoglaltuk ezeket a pozíciókat, a hátrébb kerülő középpályásoknak és a két középhátvédnek meg kell osztaniuk egymás között az ott lévő játékosokat."

"Ha az ellenfél nyolc játékossal érkezik a kapunk elé, akkor túlerőben lesznek. Átlagosan azonban inkább négy vagy öt érkezik, és nem több. Ez azt jelenti, hogy van elég emberünk, hogy fedezzük őket. Előtte azonban fel kell osztanunk a védekezéshez szükséges teret. Ezen még többet és hatékonyabban kell dolgoznom. Most itt lesz már Evan Ndicka is, akit még nem edzettem korábban, így lesz mozgásterünk arra, hogy a játéknak ezt a kulcsfontosságú részét átalakítsuk."

"Túl sok gólt kaptunk magas keresztpasszokból, mint amilyeneket az Inter elleni meccsen is. Ez egy jel: ez azt jelenti, hogy fel kell ébrednem és keményebben kell dolgoznom rajta."

Meg tudnád magyarázni Leandro Paredes posztját?

"Amikor háromvédős rendszerre építed a játékot, nem szükséges, hogy mindig a középső játékos legyen a középpályás. Néha az egyik hátvéd kivált, a másik pedig feljebb megy. Néha Paredes mélyre visszaáll. A Cagliari ellen négy védővel építettük fel a játékot, és Bryan Cristante visszalépett a jobbhátvéd posztjára. Fontos, hogy legyen ott egy olyan ember, aki tudja, hogyan kell felépíteni a játékot. Az a fontos, hogy vállalja ezt a szerepet. Nem számít, hogy ki az."

"Azt hiszem az egyenlítő gólunknál a különbséget Paredes jelentette, amikor ő adta a passzt. Mert ha mondjuk akkor azt választja, hogy ad egy 20 méteres passzt, azt lehet lekapcsolták volna, ehelyett vezette a labdát néhány méteren keresztül az ellenfél területére, és utána passzolt Spinazzolának, aki egy az egyben volt a védőjével szemben. Ezt akarjuk, amikor a pálya azon részéhez érünk, mert bár adhatunk ötleteket és elképzeléseket a játékosoknak, hogy valósítsák meg, ők azok, akik a különbséget jelentik. Mint mindig, ez most is a játékosokon múlik."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Feyenoord, Európa liga