De Rossi: A negyeddöntőben senki nem fog örülni a Romának

De Rossi: A negyeddöntőben senki nem fog örülni a Romának

A Roma 1:0-ra kikapott a Brighton vendégeként, azonban 4:1-es összesítéssel bejutott a legjobb 8 közé.

A továbbjutás sosem tűnt kétségesnek. Ha hibát akarunk találni, akkor a labdabirtoklási arány lehetett volna valamivel jobb, de a csapat átment a teszten.

"Átmentek a teszten [nevet]. Gratulálnunk kell a srácoknak a továbbjutáshoz. Az első mérkőzésen ők végezték el a munka nagy részét, de a ma este egy komoly és fontos mérkőzés volt. Megcsinálták. Még mindig egy kicsit több karaktert kell mutatnunk, mert többet is tehettünk volna, amikor nálunk volt a labda. A Brighton kiváló a labdával, de mint minden nagy csapat, ők sem olyan jók labda nélkül. Ezt egy kicsit jobban ki tudtuk volna használni. Nem azt mondom, hogy menjünk és lőjünk akármennyi gólt, de egy kicsit többet birtokoltuk volna a labdát, és egy kicsit levegőhöz jutottunk volna."

Az ilyen típusú mérkőzések nagyon hasznosak, különösen a fiatalabb játékosok számára. Láthattuk például, hogy Tommaso Baldanzi hogyan fejlődött a játék során. Kicsit félénken kezdett, de a második félidőben már magabiztosabb volt.

"Minden nap egyre jobb lesz. Figyelembe kell venni a kontextust. Ez volt az első egyenes kieséses meccse nemzetközi szinten, egy igen fűtött hangulatú stadionban, egy olyan csapat ellen, amely nem sokszor engedi, hogy birtokold a labdát. Azokban a rövid időszakokban, amikor nálad van a labda, helyesen kell cselekedned. Ez nem könnyű, de szerintem nagyszerű meccset játszott. Ugyanúgy küzdött, mint bármelyikük. Elégedett vagyok vele. Mindig is jó volt, ezért szereztük meg. Napról napra egyre inkább a Roma játékosa lesz. Egy igazi játékos. Van még mit fejlődnie. Az ő kvalitásai mellett határozottabbnak kell lennie a kapu előtt."

Mennyire tudta a Roma ma menedzselni a játékot? A karaktert tekintve mi tetszett ma este, tekintve, hogy nehéz körülmények között játszottatok?

"A labdával való bánásmód? Határozottan sokkal jobban is csinálhattuk volna. Igaz, hogy nem hagyták, hogy sokat birtokold a labdát, így amikor megkapod, fáradt vagy és nem vagy annyira tiszta fejben."

"Ezért amikor nálunk van a labda, jobban kell mozognunk, és megpróbálni őket magunkhoz vonzani, hogy aztán helyet találjunk a sorok között. Ezt nem nagyon csináltuk. Kicsit elhamarkodottan cseleztünk, és hosszan előrerúgtuk a labdát. Ők a felkészülésük során az egy az egy elleni játékra koncentráltak, és ebben sokkal jobbak voltak."

"Minden alkalommal, amikor átjutottunk a presszingjükön, akkor vagy elrúgtuk a labdát, vagy visszaléptünk. Ha egyszer átjutottál, akkor egy másodpercig gondolkodnod kell, és fel kell ismerned, hogy most irányítani is lehet a játékot. Minden alkalommal, amikor elkezdtük átvenni az irányítást a nyílt játékban, a középpályától felfelé, nehéz volt meglepniük minket."

Úgy tűnik, hogy a Roma ragyogó fizikai állapotban van. Milyen szinten van a csapat? Néhány játékos úgy tűnik, hogy szinte repül.

"Ez a csapat már akkor is jó formában volt, amikor idejöttem. Úgy gondolom, hogy ezen a téren még jobban mennek a dolgok. A játékosok keményen edzenek és mindent beleadnak. Ezt ki kell emelnem, mert ez a személyiséggel függ össze, és azzal is, hogy megmutatják ezt a hajlandóságot, még akkor is, ha ez a munkájuk, és ezt kell tenniük."

"Ha keményen edzünk, akkor képesek vagyunk olyan atletikus és fizikai teljesítményt nyújtani, amire szükségünk van az ilyen csapatok ellen. De persze még fejlődnünk kell sokat, viszont minden olyan tulajdonságunk megvan, amire szükségünk lehet."

Láttad már, mely csapatokkal találkozhattok a negyeddöntőben? Motiváltak vagytok, izgatottak vagy egy kicsit szerencsétlennek érzitek magatokat? Az összes legerősebb csapat továbbjutott.

"Mondhatni, hogy a korábbi évekhez képest az idei szezonban még egy topcsapat sem bukott el. Ez már csak így van. Ezek azok a csapatok, amelyekkel szembe kell nézni. Nagyszerű ellenfelekkel találkoztunk már, a Feyenoord és a Brighton is nagyon erős. Két kemény fordulón vagyunk túl, és készen állunk a folytatásra."

"Egyrészt ez nagyon izgalmas és motivál minket, hiszen Európa legjobb edzőivel és játékosaival fogunk megmérkőzni, és a legjobb stadionokban fogunk játszani. Másrészt egy kis szerencse itt-ott egy kedvezőbb sorsolás tekintetében nem lenne rossz dolog."

"Ez az az út, amelyen haladunk, és biztos vagyok benne, hogy ha nem rúgtunk volna négy gólt az első mérkőzésen, akkor ma este más teljesítményt nyújtottunk volna."

"Egyrészt ez jó dolog, másrészt viszont továbbra is keményen kell dolgoznunk ezen. Ahogy ilyenkor mindig mondjuk, senki sem fog örülni, ha a negyeddöntőben a Romával találkozik. Ha megnézzük a még versenyben lévő csapatokat, akkor nem lesz okunk az örömre, függetlenül attól, hogy mit hoz a sorsolás."

Egy könnyedebb kérdés. Francesco Tottit arról kérdezték, hogy visszatér-e, ha itt marad. Mosolyogva válaszolt, mondván, hogy elsőként térne vissza. Szeretnéd, ha Francesco itt lenne?

"Találkozunk vele ma este a Fiumicinónál! Később felhívom, és meglátjuk, mit mond!"

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Brighton, Európa liga