De Rossi: A lagjobb módja a győzelemnek

De Rossi: A lagjobb módja a győzelemnek

A fiatal tréner szerint ennél jobb módja nem is lehetett volna a továbbjutásnak.

Hol is kezdjük?

"Jó visszaemlékezni mindarra, ami ma este történt. Ez volt az első nemzetközi kupameccsem itt a Románál edzőként. Elképesztő volt, főleg ahogy végződött. Szerintem megérdemelt győzelem volt, különösen annak fényében, amit az első félidőben tettünk. Nagyon megnehezítettük a dolgukat."

"Talán ez a legszebb módja a győzelemnek. Igazán Romás módon nyertünk, igazi körömrágás volt. De leráztuk magunkról ezt a fatalizmust. Elterjedt itt egy mondás, ami valahogy úgy szól, hogy 'soha semmi öröm', de már ezen is kezdünk változtatni."

"Nem mi vagyunk a rút kiskacsák. Tudunk nyerni. Nagyszerű csapat vagyunk, és én boldog vagyok. Ez egy csodálatos stadion."

Svilar mindössze 18 éves volt, amikor már büntetőt hárított a Bajnokok Ligájában, ezzel beállította a legfiatalabb ilyen kapus rekordját. Tényleg acélból vannak az idegei.

"Fiatal, de zseniális, mert kiegyensúlyozott srác. Már korábban is ilyen volt, még akkor is, amikor nem sokat játszott. Egy olyan csapat áll mögötte, amely nagyon bízik benne. Rui Patricio, aki egy csodálatos srác, szintén támogatja őt. Ezt szeretném kiemelni."

"Ha mindent jól csinálsz, akkor megtörténhet, hogy eltalálod a helyes irányt. Ez nem csak szerencse, mert nagyon keményen dolgozik. Mi is megdolgoztunk érte. Aztán ott van a rugalmassága, az időzítése, az idegei. Tényleg nagyszerű volt."

Mi a helyzet Pellegrinivel?

"Teljesen rendben van, hogy ezt ő is élvezi, és helyes, hogy az ő neve is szerepel ezen a csodálatos estén. Az ilyen estékért élünk. Az öltözőben azt mondtam neki, hogy még a 16 közé kell jutnunk, és egy kicsit korai még ünnepelni."

"Nagyon jó, hogy ő szerezte a gólunkat, mert volt néhány olyan pillanata nem is olyan régen, amikor kritizálták és kétségbe vonták. Ez szégyen volt, mert példakép a csapat számára, és ő egy nagyszerű játékos."

Mennyire volt más érzés a Curva Sud-hoz futni a végén? Játékosként sokszor csináltad ezt. Ma este más volt?

"Nem ölelés volt, hanem inkább köszönet a szurkolóknak. Oda kellett mennem, hogy megköszönjem nekik, ez a munkám része. Most egy kicsit kínos odamenni. Játékosként sokkal természetesebb volt."

"Nem akarom túlzásba vinni, hiszen még csak a rájátszáson vagyunk túl, de meg kellett köszönnöm nekik. Amikor megérkeztünk, gyakorlatilag feltartották a buszt!"

"Hatalmas támogatást nyújtottak nekünk, és annyi szeretetet adtak. Ez mindig is így volt. Próbálok egy kicsit lazább és visszafogottabb lenni, de nem akarom, hogy azt higgyék, túlságosan megváltoztam. Visszafogom magam attól, hogy átugorjam a hirdetőtáblákat, mint húszéves koromban, azért is, mert most már nem lennék képes rá!"

Boldogok vagytok?

"Nagyon elégedett vagyok azzal, amit látok, különösen, mivel még nem olyan régóta vagyok itt. Még mindig sok a tennivaló. A csapatoknak mindig tökéletesíteniük kell bizonyos dolgokat, még akkor is, ha már régóta együtt dolgoznak. Ennyi év után talán a mentális aspektuson is dolgozni kell. Olyan játékosokkal dolgozol, akik két-három éven keresztül minden nap ugyanazt a hangot hallják, egy olyan hangot, amely folyamatosan ugyanazokat az ötleteket ismételgeti."

"Jelenleg ezeken az elképzeléseken kell dolgoznunk, azon, hogy ne okozzunk túl sok kárt, és ne borítsuk fel túlságosan a már kialakult dolgokat. Ezek az ötletek vezettek oda, hogy ma egy olyan első félidőt játszottunk, amelyben megérdemelten vezettünk."

A Roma 2002 óta nem nyert büntetőkkel meccset az Olimpicóban , akkor a Triestina elleni Olasz Kupa meccsen sikerült. Emlékszel, hogy ki végezte el akkor az első büntetőt?

"Nem emlékszem, hogy az első lettem volna. A fejemben az a meccs fontosabb volt, mint ez, mert ez volt az egyik első olyan meccs, amelyen először döntöttem el, hogy inkább jelentkeztem büntető végrehajtására, mint nézem, ahogy a többiek megteszik."

"Ez volt az első alkalom, amikor bizonyítottam magamnak valamit, és nem csak a góllal. Az a meccs olyan volt, mint egy Bajnokok Ligája-döntő, mert az ifjúsági csapatból kerültem fel, így ez egy új világ volt számomra. Az egy nagyszerű este volt, de a mai este talán egy kicsit jobb volt."

"Ha már a büntetőknél tartunk, szeretném kiemelni, hogy hat játékosunk jelentkezett arra, hogy elvégezze a büntetőt. Ez nem minden csapatnál fordul elő."

"Voltam már részese néhány nagyszerű csapatnak, de mindig voltak olyan játékosok, akik valamilyen okból kifolyólag nem érezték magukat alkalmasnak erre. Ma nemet kellett mondanunk Angelinónak, aki szeretett volna egyet vállalni. Öt játékosunk volt, akik teljesen készen álltak rá. Ez jó jel, nem igaz? Az emberek mindig arról beszélnek, hogy Buffon büntetőt akart rúgni a 2006-os világbajnokság berlini döntőjében. Amikor az egész csapatod hajlandó a feladatra, az jó jel."

Az első félidőben a csapat nagyon jól játszott. Miért nem tudta ezt tartani a teljes 90 perc alatt? Vannak még új ötletek, amiket meg kell tanulni, vagy ez kondíció kérdése?

"Minden egyes mérkőzésre van magyarázat, de az igaz, hogy nem tartottuk végig az első félidő tempóját. Nem könnyű, amikor ilyen kemény ellenféllel van dolgod. Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy olyan csapat ellen játszottunk, amely a Bajnokok Ligájára épült, onnan jött. Nagyszerű játékosaik vannak, így biztos, hogy időnként náluk lesz a labda."

"Ma azonban briliánsak voltunk. Sokat kiadtunk magunkból még fizikálisan is. Az a magas presszing, amivel próbálkoztunk, talán a második félidőben egy kicsit kifárasztotta a srácokat. Aztán a 120. percig tartó játék még rosszabbá tette a helyzetet."

"De dolgoznunk kell, és meg kell találnunk, miért nem tudjuk végig tartani ezt a tempót. Még mentálisan is, amikor a lábaink elfáradnak, tartanunk kell a formánkat."

"A végén láttam, hogy mindenki Lukakuhoz sprintelt, aki gólt szerezhetett volna, ha nincs az zseniális védés, amit a hollandok kapusa bemutatott, szóval ez azt mutatja, hogy még mindig volt némi üzemanyag a tankban, és mindenekelőtt ez a vágy."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Feyenoord, Európa liga