A Trabzonspor elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Trabzonspor elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Roma holnap este hazai pályán harcolhatja ki a Konferencia liga csoportkörbe jutást a Trabzonspor ellen.

Az UEFA-versenyeken a vendéggólok szabályának eltörlése megváltoztatta az ilyen típusú meccsek megközelítését - különösen a második mérkőzésekét?

"Talán egy kicsit. Azt hiszem, most több olyan döntetlen lesz, amely hosszabbításba torkollik, mint korábban. Így a dinamika egy kicsit megváltozik - még ha a célunk ettől függetlenül mindig az, hogy minden meccset megnyerjünk."

"Tudjuk, hogy egy döntetlen is elég lesz nekünk, de ezen csak akkor fogunk gondolkodni, amikor elérkezik a mérkőzés 80. vagy 85. perce, amikor nem akarunk majd túl sok kockázatot vállalni ebben az esetben. De a mentalitásnak annak kell lennie, hogy ez egy önálló mérkőzés, amit meg akarunk nyerni. Szóval emiatt a dolgok nem változnak nagyot."

Milyen érzései voltak az első hazai meccs során? Hogy véli, ez a csapat sokat javulhat a vasárnap látott teljesítményből?

"Természetesen sokat. Megdicsértem Vincenzo Italianot, mert mindketten még csak kevesebb mint két hónapja edzünk a játékosokkal. És amikor egy csapat idejön és úgy játszik, ahogyan ők játszottak, akkor ezt el kell ismerni. De mi csak két példa vagyunk, sok más edző is új."

"Talán Simone Inzaghi és az Inter esete egy kicsit más, mert az a csapat csukott szemmel is tudott játszani, de nálunk ez nem így van. Még mindig sokat kell dolgoznunk. Ma egy olyan játékszituáción dolgoztunk, ami nem tetszett a Fiorentina ellen, mert a játékosok egy olyan dinamikához folyamodtak, amit már az érkezésem előtt is megszoktak. És ez nyilvánvalóan nem Paulo Fonseca kritikája, sőt, épp ellenkezőleg. Bárki is érkezik utánam, ugyanebbe fog belefutni."

"Edzőként mindannyiunknak megvannak a saját elképzelései. És én, Italiano, mások, jelenleg azon vagyunk, hogy segítsünk a játékosoknak abban, hogy ezek a mechanizmusok automatikussá váljanak. Van mit javítani, de éppen ezért elégedett voltam azzal, amit elértünk, mert tudtam, hogy nehéz lenne sokkal többet kérni. Ehhez idő kell."

"Ami a szurkolókat illeti - nagyszerűek voltak, egyszerűen nagyszerűek. De rajtunk, mint csapaton múlik, hogy megteremtsük ezt a kapcsolatot a szurkolókkal, és ez attól függ, hogyan játszunk. Ha tehát alkalmanként nem játszunk olyan jól - a szurkolók ezt el fogják fogadni. Még egy rossz eredmény után is támogatni fogják a csapatot."

"De vannak bizonyos dolgok, amikről nem lehet csak beszélni, ezeket előbb meg kell mutatnunk nekik. A szurkolók azok, akik láthatják, ha megvan a hozzáállás, a profizmus. És ezért ezt meg kell mutatnunk, és ki kell építenünk ezt a köteléket velük. Ez a kapcsolat annak eredményeként jön létre, amit a pályán teszünk, amit a klubért teszünk. Ez a mi felelősségünk."

"Nem szabad kérnünk semmit a szurkolóktól - ők majd megadják nekünk, amit megérdemlünk. A mi feladatunk tehát az, hogy megtegyünk mindent, amit csak tudunk, hogy ezt a köteléket kiépítsük."

Lorenzo Pellegrinit egyértelműen a 10-es poszton látja, vagy játszhatna mélyebben is a középpályán?

"Mindegyik szerepkörben tud játszani. Ha három Pellegrini lenne, akkor mindhármukat játszatnám a csapatban. Egyiküket sem hagynám a kispadon. Ő egy sokoldalú játékos, többféle szerephez és pozícióhoz tud alkalmazkodni. A minap még a jobb szélen is játszott egy kicsit. Ő teremtette meg azt a nagyszerű pillanatot is, amikor Tammy a keresztlécet találta el."

"Lorenzo intelligens, ismeri a játékot, tudja, mit kér tőle az edző. Ha hárman lennének, mindhárman játszanának."

Eddig mindössze 12 játékos kezdett az eddigi két mérkőzésen, a harmadik mérkőzés több változást fog hozni?

"Olyan pillanatban vagyunk, amikor a játékosoknak játszaniuk kell. Volt egy jó előszezonunk, ahol mindenki lehetőséget kapott, és az első négy-öt meccs meglehetősen alacsony versenyszinten zajlott. De most már játszanunk kell."

"Van néhány játékos, akikkel jól kell gazdálkodnunk, tekintve, hogy volt néhány sérülésük vagy problémájuk az utóbbi időben, de vannak mások, akiknek játszaniuk kell, akiknek játékperceket kell szerezniük a pályán. Ez nem az a pillanat, amikor sok változtatást kell végrehajtani."

Van jövője Amadou Diawarának a Románál? Mi a véleménye arról, ami ma reggel történt Trigoria előtt [ahol egy szurkoló inzultálta a játékost]?

"Ez semmi nem volt, nem volt fizikai összetűzés. Elhangzott néhány szó, ami egy kis reakciót váltott ki. Semmi nagy dolog, semmi rendkívüli. Ami a szerepét illeti, ő a csapatunk tagja. Mint azt mindannyian tudjátok, van egy játékosokból álló kisebb csoportunk, és amely az első csapattól külön edz. De Diawara velünk van, és a csapatunkban van."

"Az átigazolási ablak augusztus 31-ig nyitva van, és addig még történhetnek dolgok, de az is megtörténhet, hogy Diawara velünk marad. Ő egy opció számomra, ő egy minőségi, tapasztalt játékos. Jó a kapcsolatunk, mert nagyszerű fiú - soha nem fog gondot okozni nekünk. Szóval emiatt nyugodtak vagyunk, ami Diawarát illeti. Nincs semmi probléma."

Ön szerint helyes, hogy nincs VAR a Konferencia Ligában?

"Az első mérkőzés előtt azt mondtam, hogy ehhez egy kicsit alkalmazkodnunk kell majd. Továbbra is úgy gondolom, hogy talán a Trabzonspor gólja les volt, de ezt el kell fogadnunk. Legalább arra számítottam volna, hogy holnap lesz gólvonal-technika - de lehet, hogy Törökországban nincs ilyen. Az már előrelépés lenne."

"Megértem, hogy milyen nehéz az UEFA számára: ez egy új verseny, egy olyan verseny, ahol van rájátszási szakasz, és olyan országokból és stadionokból érkező csapatokkal, ahol most talán nincsenek meg a VAR-hoz szükséges feltételek. Tehát el kell fogadnunk, hogy ezek a dolgok egy folyamatot jelentenek."

"Ahhoz, hogy ezek az országok fejlődjenek ebben a tekintetben, először ilyen versenyeken kell játszaniuk. Nem volt szerencsénk a sorsolással, amit kaptunk, de rengeteg más ellenfél van más országokban, ahol el kell ismerni, hogy nem lenne könnyű. Meglátjuk, hogy sikerül-e bejutnunk a döntőbe, ahol már VAR is lesz..."

Tíz évvel ezelőtt győztes mentalitást teremtettél azzal, hogy a csapatodban kialakítottál egyfajta "mindannyian-ellenük" mentalitást - a híres "rumore dei nemici" ("az ellenségeink zaja"). Valami hasonlót fogsz csinálni itt a Románál is, vagy ez egy új verziója José Mourinhónak?

"Az új verzió szerint az ellenfél mostantól a Trabzonspor. Pénteken pedig a Salernitana lesz az."

"Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ilyesmit tegyünk, hogy céltáblát állítsunk fel, vagy azt mondjuk, hogy ez a kettő vagy három az ellenségünk. Mi egy olyan csapat vagyunk, amelyik épülőfélben van, amelynek időre van szüksége ahhoz, hogy javuljon és fejlődjön. Minden meccset meg akarunk azonban próbálni megnyerni, és ez azt jelenti, hogy mindig a következő mérkőzésre kell összpontosítani."

"Holnap a Konferencia Liga fontosabb számunkra, mint a Serie A. Nem gondolkodom sok változtatáson, nem gondolkodom rotáción. Számunkra a holnapi a nagy meccs."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Trabzonspor, Konferencia Liga