A Feyenoord elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Feyenoord elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A portugál tréner többek között a sérültekről, a csapat hozzáállásáról, és még sok másról beszélt a holnapi mérkőzés előtt.

Hosszú út vezetett idáig. Milyen érzéssel indul neki a meccsnek?

"Végeredményben egy olyan utazást fejezünk be ebben a szezonban, amely során négy nap alatt két döntőt játszottunk. Az első [a Torino ellen] képes volt megadni nekünk azt, amit megérdemeltünk, és amit az első naptól kezdve célul tűztünk ki, vagyis azt, hogy a következő szezonban az Európa Ligában játszhassunk, és javítsunk a Serie A-ban elért helyezésünkön."

"Számomra ez egy olyan döntő volt, ahol nem akartunk történelmet írni - de befejezhettük a szezon kemény munkáját és elérhettük a célunkat. Mindazonáltal a Roma számára az Európa Ligába való kvalifikáció valami egészen normális dolog."

"Ez a döntő azonban a történelemről szól. Történelemről, amit már azzal is írtunk, hogy ennyi év után eljutottunk idáig, egy döntőbe. De nyilvánvalóan, valahányszor döntőbe jutsz, mindent bele kell adnod, hogy igazi történelmet írj. Ez pedig azt jelenti, hogy győzni kell."

Sikerült kordában tartani a csapat izgatottságát? Hogy állnak mentálisan, és hogy áll Henrikh Mkhitaryan?

"A Torino elleni meccs előtt már megtettük ezt. Az egy kemény meccs volt, és fontos volt, hogy teljes mértékben erre koncentráljunk. Fontos volt, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egy döntőt játszani már akkor is feszült esemény, ha nincs dupla okunk az idegeskedésre - ami akkor lett volna, ha a trófeáért és a következő szezonban az európai helyünkért jövünk ide."

"De ezt megtettük, kvalifikáltuk magunkat és elértük a célunkat - és ez a legjobb módja annak, hogy most erre a döntőre koncentráljunk."

"Én és a stábom péntek este óta együtt vagyunk Trigoriában. Nem mentünk el, nem voltunk otthon. Ott maradtunk. Nyilván nem kérhettem ezt a játékosaimtól sem. De úgy gondolom, hogy mindannyian jól vannak. Koncentráltnak tűnnek, megfelelő mennyiségű feszültséggel és izgalommal... mert egy ilyen mérkőzésen izgatottnak kell lenni. Jó formában vagyunk."

"Mkhitaryan ma edzett először a csapat többi tagjával. Ez egy könnyed edzés volt, mindenféle jelentőség nélkül a döntőre való munkánk szempontjából, mert a média számára nyitott volt. Nem mondom, hogy 'kamu' volt, de ez egy nagyon alap foglalkozás volt. Számára mégis fontos volt, hogy megérezhesse, hogy "igen" vagy "nem", képes-e a játékra, vagy sem."

"Nagyon bízom a tapasztalatában, amiből neki nagyon sok van - és jól ismeri a testét, és tudja, mit kell kezdeni a különböző érzésekkel. Az edzés végén azt mondta nekem, hogy jól érzi magát, és rendelkezésre áll a játékra."

Bizonyára észrevette, hogy mekkora figyelem övezi ezt a mérkőzést, mind a Roma, mind a szurkolók részéről. A tapasztalata, a karizmája és a vezetői képessége... lehet, hogy Ön lesz az, aki meghozza a változást?

"Nem hiszem. Először is, szerintem az emberek rosszul értelmezik az elemzést. Szerintem csak azért van ez a szimpátia a Roma iránt, mert van egy albán játékosunk Marash Kumbulla személyében."

"Ha a Roma nyer, egy albán fogja felemelni a trófeát. És ez jelent valamit. Észak-Macedóniában játszottam egy európai Szuperkupán [a Manchester United a Real Madrid ellen], és csodálatos volt; egy ország és egy város bulizott, és egyedülálló lehetőség volt egy ilyen meccset látni. És ugyanez a helyzet itt Tiranában is. Megérkeztünk ide, és azonnal nagyon könnyű megérteni, hogy mennyire fontos számukra ez az alkalom. Ez egy olyan pillanat, amit országként megérdemelnek."

"A stadion nagyon szép, még ha kár is, hogy a befogadóképessége nem elég ahhoz, hogy minden szurkolót befogadjon. De ettől még boldog vagyok, hogy itt játszhatunk."

"Nem hiszem, hogy a kisugárzásom fog dönteni. A döntők általában a szezon utolsó meccsei. Az európai döntők szinte mindig a szezon utolsó mérkőzései. És amikor a szezon utolsó meccséhez érsz, akkor már minden munka el van végezve. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy múlt pénteken is játszottunk, az utolsó két-három napban már nem igazán tudunk mit tenni. A vezetés nem olyasmi, amit két-három napra le lehet tenni az asztalra, hogy hatással legyen. Ez az egész az általános folyamat része."

"A holnapi nap a játékosoké; mi, edzők a pálya szélén vagyunk. Megpróbálunk majd segíteni nekik, olvasni a játékot, és segíteni a csapatot. De a munkát már elvégeztük. Holnap lesz az utolsó mérkőzés, ami szerencsére döntő. Azért mondom, hogy szerencsére, mert valahányszor döntőbe jutsz, örülnöd kell, hogy ott lehetsz, és megfelelő hozzáállással kell játszanod."

A holnapi döntő miatt viselkedik ilyen komolyan?

"Ez egy döntő holnap. Addig semmi más nem jár a fejemben. Csak a döntőre gondolok. Csak így tudok létezni. A tapasztalat nem segít ebben. Azt hittem, hogy talán mégis, de nem így történt. Még mindig ugyanúgy élem meg az egészet, mint az első döntőmet; 20 év alatt semmi sem változott. Ha úgy gondolja, hogy egy kicsit komolyabb vagyok, talán csak a koncentráció miatt - talán csak így készülök a meccsre. Ez minden, amire gondolok."

Babonás?

"Nem, nem, nem. Nem, nem vagyok az. Azt hiszem, talán azon kevesek közé tartozom a futballban, akik nem azok. Volt néhány vitám olyan emberekkel, akik azok."

Tehát nem gondolkodik azon, hogy 50 ezer szurkoló nagy képernyőkön nézi a meccset a Stadio Olimpicóban. Mert történelmileg az ilyesmi általában nem szokott jól elsülni a Roma számára...

"Nem, nem. A szurkolók támogatása és szenvedélye csak segíthet nekünk, ártani sosem árthat. Ha a Roma elvesztett egy-két döntőt úgy, hogy az Olimpicóban nagy képernyőkön nézték az emberek, az nyilvánvalóan semmiképpen sem az ő hibájuk volt."

"Számomra ez nem a babonáról szól. Hogy egy másik betekintést adjak: megkérdezték tőlem, hogy holnap melyik mezben játszunk; az idei vagy a következő szezonbeli szerelésben. Azt mondtam, hogy nem akarom tudni. Nekem ugyanez a helyzet. Nem érzek semmilyen babonát."

Hogy van a bokája a Marash Kumbullával történt incidens után ... és mit gondol a jövőjével kapcsolatban? És még, ha holnap győz, Ön lesz az első edző, aki valaha mindhárom európai trófeát megnyerte...

"Ha nyerek..."

Ha nyer. Látom, nem babonás...

"Nem vagyok babonás, ez az igazság! Nem szeretek a "ha"-ról beszélni. Lássuk csak. Ami Marash-t illeti, eléggé fájt a sérülés, amit okozott. Viccelődtem azzal, hogy az összes játékos közül, aki elkaphatott volna, ő lett volna az utolsó, akit akartam volna, mert ő a legnehezebb közülük."

"Azt hittem, hogy flip-flopban kell majd járnom a meccsekre, bakancsban vagy valami ilyesmiben, mert a lábam nem fért bele a cipőmbe. De Marash jó srác és jó játékos. Sokat tanult ebben a szezonban, és jövőre 100%-ig velünk lesz, mert megvan benne a potenciál, hogy még jobb legyen."

Mit gondol, miért nem nyernek holland csapatok nagydöntőket?

"Ez nem igaz. Az Ajax nyert már döntőt, a PSV Eindhoven megnyerte a Bajnokok Ligáját. A Feyenoord nyert már európai trófeákat. A holland futballnak rendkívüli történelme van."

Mik az első benyomásai Albániáról? Az emberek azt kérdezték tőlem, hogy a Special One holnap egy különleges meccset fog-e nyerni...

"Ez a 'Special One' történet már régi. Ez valami a pályafutásom korai éveiből való. És amikor már érettebb vagy, amikor már több tartalommal rendelkezel, sokkal többet gondolsz másokra és sokkal kevesebbet magadra. Szóval számomra ez a 'Special One' dolog már régi történet."

"Holnap azt tehetem, amit minden edző tehet, vagyis megpróbálom segíteni a csapatot. Nem hiszek a varázsitalokban vagy a varázslatos pillanatokban. Amikor majdnem egy év után döntőbe jutsz, akkor a munka már elvégeztetett. Most a csapatról van szó, a játékosokról, akik holnap játszani fognak. A csapat, én, a stáb: ez a mi pillanatunk, nem egy ember pillanata."

"Nem kell semmi különöset csinálnunk, holnap csak önmagunknak kell lennünk. Csapatnak kell lennünk, tudnunk kell, hogy mit csinálunk jól, és hogy mik a határaink. Akkor válhatsz jó csapattá, ha képes vagy elrejteni néhány problémát, amibe minden csapat belefut. És nekünk volt néhány."

"Ez az első alkalom, hogy Albániában vagyok. Azon kevés európai országok egyike, ahol még sosem jártam, mert a futball szinte mindenhová elvitt, csak ide nem. Örülök, hogy végre idejöhetek."

"A várost még nem láttam, de a repülőtérrel elégedett vagyok - mert például amikor a Vitesse ellen játszottunk, két órán keresztül a vitesse-i repülőtéren ragadtunk."

"A pálya jól néz ki, és a stadion is nagyon szép. Azt hiszem, talán azért kritizálták, mert nem tud befogadni 50 000 vagy 60 000 szurkolót. De nem lehet kritizálni azt az ötletet, hogy a futballt a kontinensre, a feltörekvő országokba vigyük. Szóval örülök, hogy itt lehetek, és hogy albániai döntőt játszhatok - ha lehet ezt így nevezni."

Nicola Zalewski rosszul kezdte a szezont - meglepődött azon, ahogyan a második félévben teljesített? Milyen tulajdonságai a legmeggyőzőbbek?

"Nem értek ezzel egyet, amikor azt mondja, hogy rosszul kezdte a szezont. Szerintem ez volt talán a karrierje legfontosabb időszaka. A valóság az, hogy egy évvel ezelőtt még a Primaverában játszott, most pedig már az első csapatban van. Az a hat hónap nagyon fontos volt a karrierje szempontjából."

"Őszintén szólva egyébként is játszhat. Hogy ez jó dolog-e vagy sem; nos, különböző embereknek különböző véleménye van. Az én érzéseim szerint, ha 20 éves vagy, és lehetőséged van játszani, nem igazán számít, hogy hol van a pályán - csak ki kell menned és játszanod kell. Jó tanuló és jó srác. Nagy jövő áll előtte, mind saját maga, mind a válogatott szempontjából."

Akárhogy is alakul a döntő, ez egy pozitív szezon volt?

"Számomra igen. Számomra ez egy pozitív szezon volt."

Vannak még kétségei a holnapi kezdővel kapcsolatban? Spinazzolának van reális esélye a játékra, vagy a közelmúltban történt bevonása csak jutalom volt a sérülésből való felépüléséért végzett munkájáért?

"Nem, ez nem volt semmiféle jutalom - ő egy olyan játékos, aki holnap rendelkezésre áll. Tíz hónapig volt sérült, ez nagyon sok. De nagyon keményen dolgozott azért, hogy visszatérjen a pályára."

"Szüksége volt arra az időre a pályán, az érzésekre, hogy újra részt vehessen. Nagy szüksége volt arra, amit a Torino ellen kapott; 75 perc a pályán más, mint a Fiorentina elleni hat-hét perc. Ezek az érzések a Torino ellen pozitívak voltak, és holnap ő is egy lehetőség számunkra."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Feyenoord, Konferencia Liga