Totti: Továbbra is úgy érzem, sokat tudok még adni a csapatnak

Totti: Továbbra is úgy érzem, sokat tudok még adni a csapatnak

A veterán csatár a Sky Italia-nak beszélt a pályafutásáról, a jelenlegi és jövőbeli terveiről.

A játékos nemrég mutatta be a Roma speciális szerelését, amit majd a római derbin a Lazio ellen használ a csapat.

Túl vagy már a legjobb időszakodon?

"Szerencsére nem. Továbbra is azt csinálom, amit azelőtt csináltam, hogy 40 éves lettem. A mindennapi életem nem változott és a pályán, valamint azon kívül is rendkívül elfoglalt vagyok. Elég nyugodtan közelítem meg a napjaimat, sok időt töltök a családommal és a futballra fókuszálok. Nagyon élveztem azt a sok köszöntést, amit a 40. születésnapom alkalmából kaptam, de ettől még nem változtam meg. Jól szórakozom és élvezem, amit csinálok."

Az élet szempontjából a futball nem csúszott még hátrébb a hierarchiában?

"Nem, még nem, mivel még mindig nagyon élvezem. Nagyon jó kedélyállapotban járok az edzésekre, fittnek érzem magam és szeretem, amit csinálok."

Még mindig szerelmes vagy a játékba Rómától függetlenül?

"Római vagyok, itt születtem és itt is fogok meghalni - a föld egyik legcsodálatosabb városáról van szó."

Függetlenül attól, hogy mit írnak az újságok, meg tudod erősíteni, nincs rá garancia, hogy év végén visszavonulj?

"A labdarúgásban semmit nem vehetsz biztosra. Nézd meg például a tavalyi évet, amikor sokan azt mondták, hogy már befejeztem és úgy gondolták, hogy 40-hez közeledve szögre kellene akasztanom a cipőmet. Ebben a sportban ez sokszor megtörténik, különösen akkor, amikor a dolgok nem mennek jól. Persze mindenkinek joga van ahhoz, hogy kinyilvánítsa a véleményét - feltéve, ha az tisztességes és korrektül fejezi ki. Én testben és fejben még mindig teljesen ott vagyok, és tényleg azt gondolom, hogy sokat tudok még adni a csapatnak. Miért vonulnék vissza, ha egészséges vagyok?"

Van olyan terület, ami megkopott nálad már egy kicsit?

"A technika az természetes és vagy van, vagy nincs. Figyelek magamra, intelligensen játszom és egy pillanattal előbb gondolkodom, mint ahogy cselekednem kell. Amikor kell néha, akkor sprintelek, míg másik alkalommal kicsit szusszanok. A tapasztalat segít abban, hogy a pályán jobban tudj gondolkodni."

Luciano Spalletti azt mondta, hogy az edzéseken még mindig nagyon friss vagy.

"Sokkal keményebben dolgozom, mint valaha. 25 évesen hajlamos az ember arra, hogy figyelmen kívül hagyjon számos fontos dolgot. Gondolkodtam azon, hogy mit csináltam és rájöttem, hogy még többet is csinálhattam volna. A tapasztalat nagyon sok dologra megtanít."

Ez úgy hangzik, mintha azon töprengnél, hogy edző leszel.

"Mindig mondtam, hogy lehetek én is edző, mert látom a volt csapattársaimat, akik visszavonultak és ez a következő logikus lépés. De én nem gondolok erre, nincs meg az ehhez szükséges személyiségem, túlságosan is kedves srác vagyok. Azonban, amikor látom, hogy néhány volt társamból edző lett..."

Vincenzo Montella például...

"Őt simán el tudtam képzelni edzőnek. Viszont Filippo Inzaghit, Materazzit, vagy Cannavarót már nem, pedig mind azok lettek. Ismerve őket, hogy milyenek, egyáltalán nem voltak ilyen típusúak, de ahogy telt az idő, edző lett belőlük. Meglátjuk mi lesz, ha majd én is szögre akasztom a cipőmet."

Az igaz, hogy 1996-ban, amikor Carlos Bianchi volt a Roma edzője, majdnem a Sampdoria játékosa lettél?

"Igen, már minden el volt rendezve."

Elgondolkoztál valaha azon, hogy mi lett volna, ha?

"Ha a Sampdoriához igazoltam volna, akkor utána elmentem volna egy nagyobb csapathoz. Számos lehetőségem volt a Manchester Unitedhez, a Realhoz, a Barcához, vagy a Juvéhoz szerződnöm. Viszont én hoztam egy döntést itt és ki akartam tartani mellette - a szurkolók és magam tisztelete miatt egy csapatban játszani. Ez olyan élvezetes, ez az élettapasztalat."

Kit szeretnél felülmúlni?

"El tudnám képzelni magam egy kicsit Marcello Lippiként. Nagyon tetszik a karaktere."

Ha most a Roma edzője lennél, milyen felállásban játszatnád a csapatot?

"4-2-3-1-ben, mert szeretem a támadó focit. Némileg eltérő játékosokkal...Lenne némi változtatás, de mély keretnek kell ehhez a rendelkezésedre állni. Amennyiben én vagyok az edző, akkor olyan csapatot kell választanom, amelyikkel nyerni lehet."

 

Sokan Kobe Bryanttal hasonlítanak össze, aki a búcsú szezonjában mindig felment még egy utolsó körre. Gondolom te nem akarsz így járni?

"A futball teljesen más, mint a kosárlabda. Itt nem lehet lemenni, majd 3, 4, vagy 5 alkalommal is visszamenni. Ezek a dolgok csak Amerikában vannak meg, itt Rómában ezt nehéz lenne kivitelezni. Ráadásul én nem akarok körbemenni és elköszönni mindenkitől. Mostanában voltam olyan pályán, ahol normál esetben elég sok sértést kapok, mint például Nápolyban, de most nem történt ilyen. Ez volt az első ilyen eset és ez eléggé sokkolt is. Lehet csak azért, mert előtte héten Maradonával voltam együtt."

Lehet, hogy hasonló utat jársz majd be, mint Alessandro Del Piero? Vagy inkább mást?

"Teljesen más a személyiségünk. Ő meghozta a saját döntését, olyat, amilyet én nem fogok. Nekem nem áll szándékomban ilyet tenni. Már mondtam, itt akarom befejezni és annak a kevés embernek az egyike leszek, akik 25 évet egy klubnál töltöttek el. Más utat fogok bejárni, mint Alessandro. De van nagyon sok dolog, amit meg akarok tanulni, miután befejezem."

Melyik a legszebb gólod?

"Nem könnyű dönteni és lehet hogy olyan, amelyiket még nem is ismerjük, mert nem szereztem még meg. Remélem, hogy van még egy másik olyan, mint az a kettő, amit az Internek és a Sampnak lőttem - az egyiket ballal, a másikat jobbal, az egyiket koordináltam, a másik pedig kicsit őrültre sikerült."

Van olyan fajta gól, amilyet szeretnél még szerezni?

"Igen, egy még van a fejemben. Akár egy ollózás - habár lehet, hogy utána nem tudnék már felállni, vagy egy sarkazós. Ilyeneket még nem szereztem."

Mit gondolsz, van esélye a Romának megnyerni a bajnokságot, vagy valamelyik kupát, vagy a Juventus még mindig jobb csapat?

"Sajnos ez nem rajtunk múlik, mert ők top csapat és nekünk sokkal versenyképesebbnek kell lennünk rengeteg területen. Kisebb csapatok ellen például sokkal jobban ki kellene használnunk a lehetőségeinket. Sajnos ahhoz, hogy igazán nagyok legyünk, hiányzik belőlünk egy kis elhatározás és megfelelő aljasság. Amikor a Juve olyan csapatokkal játszik, mint a Chievo, vagy a Bologna, akkor is nyernek, ha nem játszanak jól. Szerintem a Juve ezért olyan erős, sosem lassítanak. Sikerre éhesen mennek ki a pályára és teljesen meg vannak arról győződve, hogy minden meccset megnyernek."

Nem tudom mit csinálsz majd, ha visszavonulsz, de gondolom valamit talán majd a gyerekekkel. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy álmodjanak valamiről és te a legalkalmasabb álmuk lehetsz.

"Ezt jó tudni. Őszintén, velük már elkezdtem foglalkozni és bizonyos szempontból szívesebben is edzeném őket, mint a felnőtt csapatot. Szeretnék nekik segíteni, hogy pozitív szemlélettel nőljenek fel, ahogy én is tettem. Szeretném számukra élvezetessé tenni a játékot és ha Isten is úgy akarja, akkor nagy játékossá válnak majd. És ha így lesz, akkor sem nekem lesz ez köszönhető, hanem a szüleiknek, mert ők azok, akik leginkább számítanak."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Totti