10 volt AS Roma játékos véleménye Tottiról

10 volt AS Roma játékos véleménye Tottiról

Nem kizárt, hogy utolsó szezonját tölti a pályán Francesco Totti, akiről 10 volt Roma játékos mondta el a véleményét.

Egyelőre nem tudni, hogy ez az év lesz-e az utolsó Francesco Totti számára, mint labdarúgó, azonban az már régóta biztos, hogy mint igazi legenda fog visszavonulni. Nem vélekedtek erről másként azok a volt Roma játékosok sem, akiket megkértek, mondják el véleményüket a Roma ikonjáról.

VINCENT CANDELA

Francia világbajnok, aki 1997 és 2005 között játszott együtt Tottival

"Ahogy mindenki más, én is úgy látom, hogy Totti egyet jelent a Romával. Még amikor a tengerentúlon játszottunk, ott is Tottival kötötték össze a csapat nevét. Ő egy igazi világklasszis a pályán és azon kívül egyaránt. Francesco nagyon sokat adott a klubnak és a klub is nagyon sokat tett érte."

"Több, mint 20 éve a Roma szíve és motorja, aki a 2000-01-es szezonban bajnoki címhez vezette a csapatot. Számomra az akkori egyik gólja meghatározó élmény marad örökre. A szezon első felében történt, az Udinese ellen, amikor Cafu átadását követően csodálatos gólt szerzett bal lábbal a hosszú sarokba bombázva a labdát."

"Amikor egy csapatban játszottunk, mindig jól kijöttünk egymással, a pályán kívül és a pályán belül is jó volt a kapcsolatunk. Persze mindketten különböző életszakaszban jártunk, de így is sokat jártunk el együtt szórakozni. Most már persze joggal töltünk el több időt a családainkkal."

"Futballistaként és emberként is boldog és én kívánok neki még nagyon sok boldogságot a sportban és az életben egyaránt."

MASSIMILIANO CAPPIOLI

Carlo Mazzone által irányított Roma játékosa abban az időszakban, amikor Totti elkezdte a szárnyait bontogatni

"Nehéz összefoglalni, hogy mit jelent Totti: ő egy világklasszis, amit már nagyon fiatalon bebizonyított. Még a futballista pályafutása kezdetén találkoztam vele, tehát ezt csak megerősíteni tudom."

"Mindamellett, hogy egyedülálló tehetség, a gondolkodásmódja is megfelelő, igazi futballista mentalitása van. Már fiatalon lehetett látni, hogy remek játékos lesz belőle."

"Az összes gólja emlékezetes volt és csodálatos dolgokat művelt a pályán, de azt hiszem az a gólja, amit az 1994-95-ös szezon nyitómeccsén szerzett, az kitűnt az összes többi közül. Én is játszottam azon a meccsen és az egy hihetetlen karrier kezdete volt, amit szerintem érdemes kiemelni."

ODOACRE CHIERICO

Az 1982-83-as bajnokcsapat tagja

"Én csak távolról figyeltem Francesco pályafutását, mivel teljesen más időszakban fociztunk, de azt hiszem, hogy ő egy különleges személy mind emberileg, mind futballistaként, mert remek erkölcsi értékekkel rendelkezik. Francesco hatalmasabb történelmet írt a Romával, mint bárki más. Ő a Roma szimbóluma."

"Francesco számos csodálatos gólt szerzett, ezért igen nehéz egyet kiemelni a sok közül. Viszont, ha választanom kell, akkor a Spalletti éra alatt a Sampdoriának lőtt ballábas lövését választanám. Ha egy emlékezetes momentumot kell kiemelnem, akkor nyilvánvaló, hogy a 2000-01-es bajnoki címet mondom, mert akkor brilliáns szezonja volt."

STEFANO DESIDERI

A római születésű játékos több, mint 100 alkalommal lépett pályára a Roma színeiben

"Totti egész pályafutása parádés. Szinte alig volt olyan időszak, amikor visszaesett volna a teljesítménye. Még akkor sem, amikor nem volt 100%-os állapotban, ezért mindig brilliáns teljesítményt tett le a pályára köszönhetően a természetének és a különös tehetségének."

"Ő nem csak a Roma egyik játékosa, ő maga a Roma. Soha nem lesz még egy olyan játékos, mint ő. Amennyiben választanom kell egy eseményt, akkor a Scudettót és az olasz válogatottal megnyert világbajnoki címet választom, két trófeát, amit a kivételes pályafutása alatt begyűjtött."

GIANCARLO DE SISTI

Két évig volt a Roma játékosa, ezalatt egy Olasz Kupát és egy Vásárvárosok kupáját nyert a csapattal. 1970-ben második helyezett volt a világbajnokságon

"Totti egy legenda. Ha jól megnézzük az elmúlt éveket, akkor láthatjuk, hogy ő a Roma történelmének legnagyszerűbb játékosa, ami legendává, a klub szimólumává tette."

"A pályafutása folyamatosan tele volt hihetetlen eseményekkel. Még most is olyan a labdával, mint egy gyerek és továbbra is csodálatos dolgokat művel vele. Leginkább az tetszett, amikor kicsit visszavontan játszott és osztogatta a 40-50 méteres passzokat a csapattársainak anélkül, hogy felnézett volna."

"A 304 gólja ellenére nekem mindig jobban tetszett kreatív irányítóként az ellenfél 16-osa előtt, talán mert sokkal jobban emlékeztetett azokra a sztárokra, akikkel az én időmben játszottam. De azt elmondhatjuk, hogy Francesco számos hihetetlen gólt szerzett."

SEBINO NELA

A római hírességek csarnokának tagja, aki 1981 és 1992 között több, mint 10 évig szerepelt a Romában

"Totti hihetetlen régóta a pályán van már és teljesít egészen magas szinten különböző posztokon és különböző csapatokban. Emlékszem a legnagyobb góljára, arra a ballábas lövésére, amit a bajnoki győzelemmel végződött szezonban az Udinese ellen szerzett, amikor hihetetlen koordinációs készségről tett tanúbizonyságot, hogy úgy a felső sarokba vágta. Az egy rendkívül nehéz technikai kivitelezés volt. Azután ott van az az átemelése az 5:1-re végződött derbin, amikor Peruzzi fölött nyeste át a labdát, majd szintén hasonló Buffonnak a Parma ellen."

"Totti mindig ugyanabban a csapatban játszott, ezért ő a modern futballban egy kihalófélben lévő fajta, ami különösen értékessé teszi őt a klub számára. Szerintem nagyon fontos, hogy legyen valaki olyan, mint ő a klub és a város életében. Ő képviseli a Romát és pár szóbal el lehet magyarázni, hogy ez mit jelent. Totti minden, és szerintem ez teszi őt nagyszerűvé."

"Én abban az időben nőttem fel, amikor olyan játékosok játszottak, mint Riva a Cagliariban, Rivera a Milánban, Mazzola és Facchetti az Interben. Az olyan játékosok, akik a pályafutásuk során csak egy csapatban játszottak, azok annyira csodálatosak és ez teszi őket még értékesebbé, mert manapság az ilyen már nagyon ritka. Totti ezért pedig még fontosabb a Roma számára, ő egyfajta márka, amit a tengerentúlon is képvisel."

RUGGIERO RIZZITELLI

A volt Roma csatárt cserélték le akkor, amikor Totti bemutatkozott a Romában

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy részese lehettem a római debütálásának. Bresciában játszottunk 1993 márciusában és Vujadin Boskov volt akkor az edzőnk, aki mondta Tottinak, hogy álljon készen, mert be fog állni és helyettem lép majd a pályára."

"Emlékszem, amikor Totti először edzett az első csapattal, bár akkor még a Primavera tagja volt. Hozzászoktunk, hogy rengeteg tehetséges fiatalt látunk, de nála látszott, hogy ő egészen más. Egyáltalán nem tartott az idősebb játékosoktól. A fiataloknak rengeteget kellett futniuk és az idősek igen megnehezítették a dolgukat, sokszor igen keményen odacsúsztak nekik. Totti állta a kihívást, csinálta a dolgát, számos csodálatos cselt mutatott be és higgadt maradt a következő alkalommal is, mikor újra megkapta a labdát."

"Én Tottit a Romával tudom összekötni. Ő egy igazi legenda és a számok önmagukért beszélnek. Évekkel ezelőtt távozhatott volna és a legnagyobb csapatokkal számos trófeát besöpörhetett volna, de mindig is szerelmes maradt a Romába. Ő egy ikon és mindig az is marad. A szurkolók imádják és mindig imádni fogják - amikor pályán van, akkor a tömeg szinte megőrül."

ALESSIO SCARCHILLI

Ugyanabban az időszakban mutatkozott be a Romában, mint Totti. Jelenleg a Roma TV munkatársa

"Francesco a legnagyobb sztár, aki valaha a Romában játszott, egy ikon, legenda, aki mindig csak egy klubot szolgált, aki úgy döntött, hogy mindig a Romával marad. Együtt kezdtünk, így a csapattársam volt, mindketten egyszerre mutatkoztunk be az első csapatnál."

"Szerintem egy római és Roma szurkoló számára a legcsodálatosabb pillanat a 2001-es bajnoki cím volt, amit hazai pályán biztosított be a csapat. Totti tisztában van azzal, hogy mit jelent egy szurkolónak kimenni a meccsre és különleges élmény megtapasztalni ezt mint csapatkapitány, valamint a csapat kiemelkedő játékosa. Aztán persze felsorolni sem lehet a kiemelkedő eseményeket, de érzelmi és szimbólikus mivolta miatt ezt választom."

"Az egész pályafutását itt töltötte és még mindig elkápráztatja a szurkolókat a képességével. Ő nem csak egy római legenda, hanem egy olasz futballikon."

ANGELO BENEDICTO SORMANI

A brazil-olasz játékos egyszeres kupagyőztes a Romával

"Tottinak csodálatos, egészen különleges pályafutása van. Alig történik meg olyan, hogy a szülővárosod csapatában futballozhatsz a legmagasabb szinten."

"Ő a Romát képviseli mindabban, amit mond és ahogyan viselkedik. A klub büszkesége a pályán mutatott játéka alapján. Egy világklasszis, aki kezd egy csodálatos emberré alakulni. A Roma történelmének különleges alakja, amit a Scudettóval koronázott meg."

"Szerintem már most tisztában van azzal, hogy mit ért el a pályafutása során, de ha annyi idős lesz, mint most én - elmúltam 70 - akkor még büszkébb lesz arra, amit elért, ha visszatekint a római karrierjére."

MAX TONETTO

A sokoldalú középpályás a pályafutása végén négy évig volt Totti csapattársa

"Totti mindig is a Roma történelmének a legjobb játékosa lesz. Nincs kétség afelől, hogy nehéz még egy olyan játékost találni, aki annyi alkalommal lépett volna pályára a csapatban, mint Totti. Francesco a Roma történelmét képviseli."

"Amikor egy játékosnak olyan számai vannak, mint Tottinak, akkor tudod, hogy rengeteg csodálatos pillanat volt a pályafutása során. Emlékszem, amikor a 2006-2007-es szezonban megnyerte az Aranycipőt, akkor én is a Roma játékosa voltam és ő Európa legjobb góllövője volt. Különleges volt ezt elsőkézből átélni. Szerintem ez az egyik legszebb időszaka a pályafutásának."

"Nekem mindig nagyon tiszteletteljes volt a kapcsolatom vele. Mindig megnevettetett, állandóan volt valami vicces dolog a tarsolyában az öltözőben. Amúgy pedig eléggé szégyenlős srác, de mindig tudja, hogy mikor kell előjönni egy viccel, amivel könnyeddé teszi az egész helyzetet."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Totti, interjú