Tiago Pinto: Tisztázni kell bizonyos dolgokat

Tiago Pinto: Tisztázni kell bizonyos dolgokat

A Roma általános igazgatója hétfő este a Sky Sport Italianak adott interjúban beszélt többek között a Milan elleni mérkőzésen történtekről.

A mérkőzésen több kérdéses eset is volt, melyek a mérkőzés alakulására is komoly ráhatással voltak, és a mérkőzést vezető játékvezető állítólag 2 mérkőzéses eltiltást kap majd.

A vasárnapi meccs után minden a játékvezetőkről szólt, de vajon a vitás esetek elégségesek-e ahhoz, hogy igazoljanak egy ilyen vereséget? Mert nem ez az első eset, hogy ilyen történt...

"Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy nem szeretek közvetlenül a meccsek után beszélni, mert mindig elég feszült vagyok - különösen az olyan nagyon kiegyenlített meccsek után, mint a vasárnapi. Azt hiszem, ez a téma tiszta fejet igényel, és ma mindannyian egy kicsit jobban koncentrálunk az ilyesmik elemzésére."

"Azt is szeretném elmondani, hogy az AC Milan nagyon jól játszott, és talán megérdemelte a győzelmet, és mindaz, amit a játékvezetésről szeretnék mondani, nem azért van, hogy elrejtsem a csapatunk esetleges gyengeségeit. Profik vagyunk, és javulni akarunk, ezt a folyamatot itt belsőleg minden nap végigcsináljuk."

"De nem bújhatunk el a meccsen történtek és az eddigi 11 mérkőzésen történtek elől, mert a bírói döntések annyira különbözőek, olykor annyira ellentmondásosak, hogy nem tudom kitalálni, mit mondjak az edzőnek és a játékosoknak arról, hogyan kellene a mérkőzéseket levezetni, mert az azonos szituációkat teljesen másképp kezelik."

Vitatott pillanatokat és különböző módon kezelt incidenseket említesz - konkrétan milyen pillanatokra gondolsz?

"Nem szeretnék egy hosszú, unalmas listát elkezdeni előadni; a futballban mindig vannak olyan esetek, ahol az értelmezés nagyon szubjektív. De volt legalább négy-öt olyan példa, ami nagyon egyértelmű volt és aggasztó."

"Láttuk, hogy Lorenzo Pellegrini, a Roma csapatkapitánya kihagyta a derbit az Udinese elleni második sárga lap miatt, egy olyan esetet követően, amelyet mindannyian láttunk már sok-sok alkalommal a Serie A-ban anélkül, hogy valaha is megkapta volna ugyanazt a büntetést az adott játékos."

"A derbin aztán büntetőt kellett volna kapnunk a Zaniolo elleni szabálytalanságért a gólt megelőző előkészítésnél, amely végül 2-0-ra alakította az állást a Lazio javára, ahol akkor azt mondták, hogy a VAR-t nem lehet használni, mert csak akkor lehet használni, ha biztos, hogy hiba történt. Pedig tegnap a Milan ellen egyértelmű volt, hogy nem büntető volt Ibrahimovic ellen - nem volt szabálytalanság, Ibanez hozzáért a labdához -, és a VAR odahívta a játékvezetőt, hogy nézze meg újra az esetet, mert egyértelmű volt a hiba, mégis ismét a Roma ellen döntöttek, mivel a bíró ragaszkodott az eredeti döntéséhez."

"Ami a büntetőket illeti, a meccs utolsó perceiben volt egy Pellegrini ellen is, miután Kjaer megrúgta a lábát, de talán azért, mert a VAR-t az Ibrahimovic elleni korábbi esetnél figyelmen kívül hagyták, úgy döntött, hogy ezúttal sem avatkozik be újra. Ha azonban visszagondolunk két héttel ezelőttre, amikor az Inter a Juventus ellen játszott, a VAR egy sokkal kevésbé egyértelmű érintésnél is közbelépett, és büntetőt ítélt az Inter ellen, ami megváltoztatta az eredményt. Ismét ellentmondásos döntésekről beszélünk, amelyek úgy tűnik, hogy mindig a Roma ellen szólnak."

"Végül ezen a hétvégén a Serie A-ban úgy tűnt, hogy minden játékvezető alkalmazza az előnyszabályt, és megvárta, hogy a VAR utólag egyértelmű döntést hozzon minden kétes esetről - tehát ez egy újabb terület, ahol sajnos az egyetlen alkalom, amikor egy bíró úgy döntött, hogy nem alkalmazza ezt ilyen helyzetekben, az ellenünk volt, amikor Tammy Abraham gólt szerzett Torinóban a Juventus ellen."

"Nem akarok túl sokat beszélni az egyes esetekről, de azt hiszem, ez a négy eset mind nagyon egyértelmű, ahol a döntéshozatal mindig más volt, mégis úgy tűnt, hogy minden alkalommal a Roma ellen megy, és kárt okoz nekünk."

A Roma vasárnap este megmutatta, hogy ugyanolyan jó, mint az AC Milan, és többet érdemel, mint amit a végeredmény sugall?

"Ahogy már mondtam, szerintem a Milan nagyon jól játszott - de azt is gondolom, hogy az eddigi összes nagy meccsünkön a Roma jól játszott, megmutatta, hogy a Juventus, a Napoli és talán a Milan szintjén vagyunk."

"Ismétlem, nem akarom elrejteni a Roma gyengeségeit vagy azt a munkát, amit kétségtelenül még el kell végeznünk. Úgy gondolom, hogy az itteni emberek tudják, hogy ennek a klubnak a kultúrája nem hagy teret arra, hogy az emberek elrejtőzzenek az elől, amit tennünk kell. A szurkolók pedig mindannyian biztosak lehetnek abban, hogy minden nap olyan keményen dolgozunk, amennyire csak tudunk, hogy fejlődjünk."

"Hiszem, hogy javulni fogunk, mert José Mourinho három-négy hónapja érkezett, és ez egy folyamat, amihez idő kell. Biztos vagyok benne, hogy javulni fogunk. De mindannyian profik vagyunk, és nem hagyhatunk figyelmen kívül két nagyon fontos dolgot: ezt nektek is meg kell tennetek, mert sok Sky-közvetítést láttam, ahol nálam sokkal hitelesebb emberek, például Fabio Capello és még sokan mások, beszéltek a játékvezetés színvonaláról és a meghozott döntésekről más bajnokságokhoz vagy a Bajnokok Ligájához képest."

"Itt vannak nagyszerű játékosok, nagyszerű edzők, egy válogatott, amely most lett Európa-bajnok... mégsem érti egyikünk sem, hogy most mik a szabályok. És akkor nem hagyhatom figyelmen kívül azt a tényt, hogy az eddig lejátszott 11 mérkőzésen úgy tűnik, hogy számos olyan szituáció volt, amely egyértelműen a Roma ellen irányult. Szóval, mivel mindannyian profik vagyunk, ahogyan itt is felelősséget kell vállalnunk, és meg kell tennünk, amit kell, hogy javuljunk, itt az ideje, hogy azt mondjuk: "elég".

"A Roma, a stáb, a játékosok és az összes szurkoló is tiszteletet érdemel. De szeretném világossá tenni: nem akarunk elzárkózni a saját hibáinktól és a javítanivalóktól. De mindazonáltal itt a pillanat, hogy mindannyian együtt - mert ez végső soron nem csak a Roma problémája - megfelelően átgondoljuk a játékvezetői irányelveket és azt, hogy milyeneknek kell lenniük. Mert különben elveszítjük a hitelességünket mint bajnokság."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Pinto