Szczesny: Nem a második helyre hajtunk

Szczesny: Nem a második helyre hajtunk

Magabiztosan várja a következő bajnokit Szczesny, aki a legutóbbi két bajnokin nem kapott gólt.

A bajnoki szünet éppen akkor jött, amikor a csapat jó formában játszott. Mennyire lesz könnyű folytatni a sorozatot?

"Nem vagyok benne biztos, hogy könnyű lesz, viszont nagyon fontos. Négy meccset megnyertünk, egy döntetlen lett az Empoli ellen, bár ott is jól játszottunk. Jelen pillanatban magabiztosak vagyunk és folytatnunk kell a jó szereplést, mert biztos vagyok benne, ha így folytatjuk, akkor jó dolgok várnak majd ránk."

Vasárnap az Atalanta lesz az ellenfél, az egyik legjobb formában lévő együttes. Milyen játékot vársz?

"Nagyon nehéz meccs vár ránk, már tavaly is nagyon nehéz dolgunk volt ott a 3:3-ra végződött meccsen, szóval eléggé tisztában vagyunk a veszéllyel, ami ránk vár. Az idei szezonban nagyon jól védekeznek hazai pályán, tehát nagyon, nagyon nehéz meccs lesz. De ahogy mondtam, ha sikerülne megszerezni a szünet után az első meccsen a három pontot, akkor az hatalmas önbizalmat adna."

A tavalyi bergámói meccs a tavalyi szezon végén volt, ezért van valami, amit hasznosítani lehet abból a meccsből a most vasárnapin?

"Igen, szerintem nagyon sokat lehet abból a meccsből tanulni, mert az a meccs akkor a szezon végén a második helyünkbe került. Ha megnyertük volna, akkor a BL-ben szerepeltünk volna automatikusan és sikerült volna elérnünk a célunkat. Egy tanulság mindenképpen van: komolyan kell venni a meccset, meg kell szerezni a roppant fontos három pontot."

A következő másfél hónapban nagyon nehéz meccsek várnak a Romára. Jön a római derbi, majd a Milan hazai pályán és végül Torinóban a Juventus. Kijelenthetjük, hogy a bajnokság szempontjából döntő fontosságú időszak következik?

"Szerintem bármilyen időszaknál...amennyiben győzelmi sorozatot tudsz produkálni, nem számít az, hogy a Juventus, vagy a Milan, vagy a Lazio az ellenfél, minden három pont fontos. Persze tudjuk, hogy ez fontos időszak lesz a téli szünet előtt és ha sikerülne az élen, vagy közel az első helyhez tanyázni ennek a végén, akkor az jó ugródeszka lenne a januárra. Tudjuk, hogy fontos lesz, de minden a mi kezünkben van."

A Serie A mellett ott van az Európa Liga, ahol vezetitek a csoportotokat. Mennyire fontos, hogy a Viktoria Plzen ellen kiharcoljátok a továbbjutást?

"Igen, nagyon fontos. Mindannyian tudjuk, hogy nem az El-ben akartunk idén szerepelni, de a BL nem jött össze, ezért most a mi felelősségünk, hogy olyan messzire jussunk, amennyire csak lehet és akár a végső győzelmet is megpróbáljuk. Eddig jól szerepeltünk és ha ez így folytatódik tovább, ha jönnek a győzelmek, akkor nagyon szép eredményeket érhetünk el."

Az Atalanta ellen lesznek olyan játékosok, akik visszatérnek sérülésből. Mennyire fontos, hogy újra lassan teljes lesz a keret?

"Huhh, nagyon fontos, hogy visszatérnek, különösen akkor, amikor megint jön az El és három naponta meccset fogunk játszani. Kell, hogy tudjuk rotálni a csapatot. Nagyon fontos, hogy mindenki használható legyen, mert a Mister így legalább tud rotálni és így mindannyian hozzá tudnak tenni a csapat sikereihez."

A sok hiányzó ellenére a csapat megküzdött a nehézségekkel, ami megmutatja, hogy mennyire mély a keret és hogy van tartása a csapatnak.

"Igen, lejátszottunk nagyon rövid idő alatt nagyon sok meccset kb. mondjuk... amikor Bécsbe mentünk, akkor lehetett vagy16-17 egészséges játékosunk. De ott is sikerült nyerni, majd a Bologna ellen is győztünk, tehát megmutattuk, hogy képesek vagyunk megbirkózni a nehézségekkel, de persze mindig jobb, ha teljes a keret és lehet rotálni, vagy cserélni, ha valaki elfáradt, vagy esetleg kapott egy rúgást. Nem szabad kockáztatni, ezért fontos minden visszatérő játékos."

A két legutóbbi bajnokin nap kapott a csapat gólt. Mit gondolsz mi változott?

"Szerintem csak arról van szó, hogy jól védekeztünk. Az Empoli és a Bologna ellen nagyon támadtunk, sajnos az Empoli ellen nem volt szerencsénk, ráadásul Skorupski fantasztikusan védett, de a védekezésben semmi esélyt nem adtunk nekik."

"A Bologna ellen a vendégeknek nem volt komoly helyzetük, ezért ez egy pozitív jel, hiszen ha nem hagysz lehetőséget, akkor nem fogsz gólt kapni, de egyben azt is jelenti, hogy hogy jól védekezel, ami jó jel a következő meccsekre."

Hol kell a csapatnak fejlődnie? Talán abban, hogy folyamatosan koncentrált maradjon?

"Nem szeretném azt hinni, hogy ez az egyik terület. Szerintem elől lehetünk még sokkal pontosabbak, ott is nagyon sokat lehet még javulni. Például ott van az Empoli elleni meccs, nagyon jól játszottunk, uraltuk a meccset és Skorupski remek védései ellenére lett volna lehetőségünk eldönteni a meccset. Ezért nagyon fontos, hogy kihasználjuk a lehetőségeinket és megnyerjük azokat a meccseket, amiket lehet. A helyzetkihasználás az, amin lehet javítani."

Előzőleg Spalletti azt nyilatkozta, az egyik legjobb tulajdonságod, hogy mindig nyugodt tudsz maradni. Egyetértesz ezzel?

"Talán azért, mert nem igazán érzem a nyomást. Én minden meccshez ugyanúgy állok: nem változtatok a felkészülésemen, a mentalitásomon és minden meccsre úgy futok ki, hogy a három pontot akarom megszerezni. Sokan úgy gondolhatják emiatt, hogy jól bánok a nyomással, de csak azt tudom mondani, hogy nem érzem a nyomást."

A főnök azt mondta, hogy teljesen más hangulat figyelhető meg az öltözőben. Azt mondja, látható, hogy jó irányba haladtok. Te is úgy érzed, hogy változott a hozzáállás?

"Én sosem láttam a csapattól rossz hozzáállást. Talán abban van javulás, hogy már nagyon sok meccsen képesek vagyunk megszerezni a három pontot és nem kapunk buta gólokat kontrákból. Szóval talán, de ez inkább a teljesítménynek köszönhető - amikor 7 meccsből 6-ot megnyersz, akkor könnyű azt mondani, hogy változott valami. Szóval a hozzáállás mindig jó volt, csak a teljesítményünk javult egy picit."

Végül mi a véleményed a bajnokságról? Számítasz arra, hogy befogható idén a Juventus?

"Igen, abszolút, ezért vagyunk itt. Nem azért vagyunk, hogy a második helyért legyünk harcban, mi a sorozatot akarjuk megnyerni, legyen az akár a bajnokság, akár az El. Tehát nagyon koncentrálunk arra, hogy megnyerjük idén a bajnoki címet. Hiszünk is benne, hogy képesek vagyunk rá: és igaz, hogy a Juventus a legnagyobb favorit, de mi nem adjuk fel és komoly versenyfutás elé akarjuk őket állítani."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Szczesny