Szczesny a derbiről, és arról, amit Spallettitől tanult

Szczesny a derbiről, és arról, amit Spallettitől tanult

A Roma lengyel kapusa a Corriere dello Sport-nak adott interjút, amiben többek között a közelgő derbiről is beszélt.

Milyenek a Roma szurkolói?

"Nagyon fanatikusak és elég hangosak. Nagyon szeretem őket. Kicsit más, mint amihez Londonban szoktam, ahol egy kicsit több az ember magánélete. Igaz az is, hogy itt mindig kedvesek és udvariasak, amikor kérnek egy fotót. Élvezem az együttlétet velük. A legfontosabb az, hogy itt a Romában az ember rájön, nem szimplán önmagáért, vagy a klubért futballozik, hanem azért is, hogy a szurkolókat boldoggá tegye. Ha sikerül nyerni, akkor a pozitív eredmény kihat a szurkolókra, akik további extrát képesek adni, hogy még keményebben tudj dolgozni."

Ahogy tavaly, úgy most is rengeteg szurkoló távolmarad a vasárnapi meccstől.

"Hogy teljesen őszinte legyek, ennek egyáltalán nem örülünk. Amikor az Arsenal játékosa voltam tévén láttam a római derbit és csodálatos volt, tele volt a stadion, csak úgy lüktetett. Nagyon szeretném ugyanezt átélni és a szurkolókat újra a stadionban látni, de nekünk a pályára kell koncentrálnunk, nem a lelátókra."

Egyszerű kérdés: a Roma jobb a Laziónál?

"Igen."

Nem haboztál...

"Egyszerű kérdést tettél fel, amire egyszerű választ kaptál - természetesen jobbak vagyunk."

Hogy lehet az, hogy a Roma mindössze egy ponttal gyűjtött többet a Laziónál?

"A Lazio remek szezont fut, miközben mi elszalasztottunk pár lehetőséget, ezért van köztünk csak 1 pont, de lehetne több. Viszont nincs kétségem afelől, hogy melyik csapat jobb, de ezt a pályán is bizonyítani kell. Remélem, hogy vasárnap este a különbség 4 pontra fog nőni."

Melyik Lazio játékostól tartasz a legjobban?

"Nem vagyok az a fajta srác, aki bárkitől is tartana. Tanulmányoztam őket, igen. Mindig megpróbálom megérteni azt, hogy csapatként hogyan támadnak. Immobile, Keita és Felipe Anderson nagyon jók most, ráadásul előbbi elég sok gólt is szerzett eddig."

Az eddigi római derbijeidet mind megnyerted.

"Nos, remélem, hogy ezután is így lesz. Győzelmet várok. A tavalyi szezon fantasztikus volt, mindkét meccset nagyon élveztem. Különleges érzés volt. Engem viszont most csak a győzelem érdekel és ez a legfontosabb, erre összpontosítok. Tudom, hogy ezen a meccsen a szurkolók elvárják a győzelmet, de játszottam én az észak-londoni derbin is, ami eléggé hasonlít ehhez. Az adrenalin és az elvárások igen magasak az ilyen meccseken."

Megnyerhetitek a bajnoki címet?

"Abszolút. Azért maradtam a Romában, mert nyerni akarok valamit. Sok meccs van még hátra, tehát bármi lehet, de jelen pillanatban a derbire koncentrálunk. Amennyiben nyerünk, úgy egy lépéssel közelebb kerülünk a célunkhoz. Mindig csak a következő meccsel szabad foglalkozni és azzal, hogy megszerezzük a három pontot. Nem akarok távolabbi dolgokkal foglalkozni, hiszen még van hátra 6 hónap. Mindenki ugyanazt akarja, viszont most csak a vasárnapi meccs számít."

Visszatérsz az Arsenalhoz a szezon végén?

"Olyan távoli dolgokkal most nem foglalkozom. Ha most elkezdenék a 2017 júliusi dolgokkal foglalkozni, akkor nem tudnék arra koncentrálni, ami most a feladatom. Jobban szeretek a jelenben élni."

A Roma elég sok gólt kap még mindig - ez lenne a fő különbség a Roma és a Juventus között?

"Támadó focit játszunk, a támadásokon van a fő hangsúly és ha nem tévedek, akkor csak két csapat kapott nálunk kevesebb gólt. Amennyiben két gólt kell kapnom ahhoz, hogy hétvégén 3:2-re nyerjünk, mint a Pescara ellen, akkor felőlem legyen. Probléma akkor van, ha a bekapott gólok pontokba kerülnek, mint a Cagliari és a Fiorentina ellen. Az olasz fociban elég sok gól esik mostanában, ami látványos a szurkolók számára - de kapusként egyértelmű, hogy azt szeretem, ha minél kevesebb gólt kapok, de amíg nyerünk, addig nem panaszkodom."

A Torino elleni vereség után azt mondtad, nem elég a hazai meccseket megnyerni ahhoz, ha a csapat a bajnoki címért szeretne küzdeni.

"Azóta sokat fejlődtünk és tudjuk, hogy miben kell még javulnunk, de Bergámóban egy nagyon jó formában lévő Atalantától kaptunk ki. A hazai mérlegünk nem is lehetne jobb, hiszen 100%-osak vagyunk, ezért nem hiszem, hogy szeretnek hozzánk látogatni az ellenfelek. Viszont előrébb kell lépnünk az idegenbeli meccseket illetően is és a döntetleneket győzelemmé kell változtatni."

Luciano Spalletti nagyon szerette volna a nyáron, hogy visszatérj. Mi a különbség közte és Arsene Wenger között?

"Különböző edzők, akik különböző bajnokságban dolgoznak és más taktikát alkalmaznak. Mindkettőnél nagyon fontos a fegyelem, amit sok edző szem elől téveszt."

Mit értesz ez alatt?

"Tanítani akarják a futballt és fejleszteni a játékosokat úgy, hogy közben odafigyelnek az eredményességre. Mindkettővel nagyon szeretek dolgozni - nagyon sokat tanultam tőlük."

Mit tanított Spalletti?

"Megtanított játszani lábbal. Angliában azt mondták, hogy nagyon gyenge voltam a lábammal és egy voltak a sok kapus közül, akiben nem volt meg a Ter Stegen, Neuer, vagy a Van der Sar féle tehetség, de itt láttam, hogy ugyanolyan jó a lábam. A magyarázat nagyon egyszerű: Spalletti megtanította, hogy nem csak az számít, hogy mennyire vagy technikailag tehetséges, de ki kell tudnod választani a megfelelő játékot. Persze az Arsenalnál is nagyon sokat tanultam, hiszen fiatalon szerződtem oda."

Milyennek találod az Alissonnal való rivalizálást?

"A rivalizálás nem jó szó. Nincs köztünk rivalizálás, mert mindketten a legjobbat akarjuk a Romának. Alisson remek kapus és szerintem teljesen kifizetődő az, hogy Spalletti váltogatja a kapusokat a bajnokság és az Európa Liga között. Nincs köztünk semmilyen probléma."

Miért döntöttél úgy, hogy visszatérsz a Romához?

"Mert imádom a várost - csak nézz az égre! Az időjárás mindig csodálatos. Trigoriában mindenkivel nagyon jól kijövök, a csapattársakkal és a stábbal is. Amikor a két klub megállapodott a plusz egy évről, akkor én azonnal meghoztam a döntésemet."

Milyen a kapcsolatod a médiával? Néha bizonyos történetekkel kapcsolatban eléggé kiosztod a közösségi oldalakat.

"Azért, mert az emberek olyanokat írnak, amik nem igazak. Viszont szerintem úgy általánosságban jó a kapcsolatom a médiával. De hogy totálisan őszinte legyek, nem nagyon érdekel a véleményetek, mert nagyon jól ismerem magam és tudom, hogy mikor játszottam jól, és mikor nem. Nincs szükségem arra, hogy elolvassam az újságokat, hogy ezt kitaláljam."

És mi a helyzet édesapáddal? Az ő véleményére adsz? Hiszen ő játszott a lengyel válogatottban is.

"Azzal, hogy négy különböző klubbal is bajnok volt, Lengyelországban rekordot állított fel, de nem tudom megmondani, hogy melyikünk jobb kapus. Talán majd a pályafutásom végén meglátjuk. Nem vagyok elég bátor ahhoz, hogy elkezdjek ezzel foglalkozni."

Édesapád miatt kezdtél el futballozni?

"Nyilvánvaló, hogy hatással volt rám - imádtam nézni, ahogy játszik. Az édesanyám volt az, aki igazán hitt bennem, ő bátorított abban, hogy csináljam és vitt le az edzésre. Egyedül éltünk, ezért mindig nagyon erős volt hozzá a kötődésem."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Szczesny