Spalletti: Tanulnunk kell a Juventustól

Spalletti: Tanulnunk kell a Juventustól

Luciano Spalletti szerint nem kizárt, hogy a Roma 3 védős felállásban játszik majd vasárnap este és hozzátette, meg kell tanulni a Juventustól azt a mentalitást, amivel a rossz kezdést követően összeszedték magukat.

"Ahogy azt az első, bemutatkozó sajtótájékoztatómon is mondtam, a mai totális európai futballban egy csapatnak készen kell állnia arra, hogy mérkőzés közben változtasson a hozzáállásán."- jegyezte meg az edző.

"Vannak bizonyos mozgások, amiknek természetesnek kell lenniük a játékosoknak, de ami általában gondot szokott okozni az, hogy át kell állni 4 védős felállásról 3-ra, vagy 5-re. A Juventus megtanított mindenkit arra, nagyon fontos, hogy legyenek lehetőségeid."

"A héten nagyon sokat dolgoztunk a taktikán és persze figyelembe kellett vennünk a játékosok karakterisztikáját. Ugyanazt a mentalitást látom, mint előtte, a srácok nagyon szeretnének dolgozni és játszani. Amíg a Verona elleni meccs sokkal inkább egy őrületes, érzelme reakció volt, most sokkal inkább belementünk a módszertanba, a feladatokba és a futball egyedi ötleteibe."

Mivel a Juventus sorozatban 10 meccset nyert meg, ezért a vasárnapi bajnoki talán előre eldöntöttnek is tűnhet.

"A Juventus nagyon jól szerepel az idei szezonban. Ami minket illeti, ha a csapatnak van arról elképzelése, hogy miként lehet nyerni, akkor talán elérhetjük azt. Ha úgy megyünk ki a pályára, hogy csak a vereség elképzelhető, akkor minden bizonnyal ki is fogunk kapni."

"Ez a csapat elég jó és van benne potenciál, a célunk az lesz, hogy megragadjuk a kezdeményezést és a saját játékunkat játsszuk egy igen remek formában lévő Juventusszal szemben. Ők megmutatták, hogy remek klub és nem csak remek csapat, mert egy olyan borzasztó szezonkezdet után is képesek voltak kimászni a gödörből ugyanazokkal az emberekkel, akikkel benne voltak. A Juventus képes volt átadni a győztes mentalitást és a csapat mezének viseletével járó tiszteletet az újaknak is. Erre van nekünk is szükségünk minden szinten és dolgozunk is ezen. Nagyobb felelősséget látok azokon most, akik a Roma öltözőjében vannak és viselik a csapat mezét."

Spalletti a Verona elleni meccs végén már átállt csapatával a 3 védős rendszerre és nem titkolja, hogy egész héten ezt gyakorolták.

"Teszteltük a 3 védős játékot a héten edzéseken és tudjuk, hogy az emberek mindig figyelnek bennünket. Úgy tisztességes, hogy elmondom, igen, dolgoztunk rajta de csak azért, mert ez a csapat azt már tudja, hogy miként kell játszani néggyel, ezért inkább gyakoroljuk a hármas felállást."

"Lucas Digne és Alessandro Florenzi azok a játékosok, akik 10 méterrel feljebb is tudnak menni, ha hátul 3-an vannak és nem hagynak maguk mögött űrt azzal, ha felmennek. Rüdiger nagyon erős fizikálisan és az a típus, akit néha hátul kell tartani, de a levegőben nagyon erős és nagyon hasznos, amikor a meccs intenzitása növekszik."

"Ha szeretnénk visszatükrözni a Juventust, akkor csodálatosnak kell lennünk a tükörben. Meg kell találnunk a saját stílusunkat és tudni, hogy miként lehet azt fejleszteni. Szóval igen, lehetséges, hogy három védővel fogunk kezdeni holnap."

"Próbálom megtalálni az egyensúlyt a csapaton belül, ez nem sikerült a Verona ellen és pontosan azt történt, amit nem vártunk, ami lehetővé tette az eszement rohanást és lett ettől az egész olyan, mint egy ingatag csónak."

"Egy nálunk gyengébb csapat ellen hagytuk őket gólt szerezni és ezzel egy ponthoz juttattuk őket."

"Radja Nainggolan képes visszaszerezni a labdát és indítani belőle elég agresszívan be az üres területekre, ezért neki némi szabadságot kell hagynunk a kószálásra, de hiszen ő egy igen sokoldalú középpályás és ez az, amit mi kérünk tőle."

A Juventus kapusa, Gigi Buffon szerint ez a meccs nagyon jó alkalom lesz arra, hogy a Romát végleg kiüssék a bajnoki címért folytatott harcból.

"Amit Buffon mondott, abban van igazság, mi is így látjuk. De egyben ez a mi remek lehetőségünk arra is, hogy újra visszatérjünk a Scudettóért folytatott harcba."

Edin Dzeko rengeteg helyzetet kihagyott a Verona ellen és végül a szurkolók meg is találták a bosnyák támadót.

"Dzekónak mindene meg van ahhoz, hogy a mi igazi 9-es számú csatárunk legyen. Mindössze a megfelelő pillanatra kell várnia, egy szikrára, egy gólra, ami önbizalmat ad neki. Itt a Románál nagyon fontos, hogy segítsünk abban, hogy a játékos érezze magát magabiztosnak akkor is, ha nem mennek éppen jól a dolgok."

"A Románál a média és a szurkolók éheznek az eredményekre és nincs türelmük, nem tudnak várni. Dzeko nagyon jó játékos és én nem látok benne hibát. A méretét figyelembe vége nagyon gyors, a levegőben életveszélyes és nagyon technikás. Várnunk kell."

"Ami az átigazolási szezont illeti, nagyon megfontoltnak kell lennünk bizonyos helyzetekben. Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy kire cseréljük azt, aki távozik, vagy hogy megpróbáljunk javítani a jelenlegi helyzetünkön, ami nem könnyű. Ehhez kis időre van szükségünk és dolgozunk is az ügyön Walter Sabatinivel."

A hírek szerint Gervinho például jelezte távozási szándékát, miután Rudi Garcia távozott a csapattól.

"Gervinho kicsit megzavarodott a sok pletyka miatt. Mi úgy tekintünk rá, mint a csapat egyik nagyon fontos tagjára és ez nekem egyenlő azzal, hogy ő szeretné a legjobb tudása szerint a Roma rendelkezésére állni. Ha nem ezt teszi, akkor keresni fogunk valakit helyette, aki hasonló tulajdonságokkal rendelkezik."

Nem kizárt, hogy El Shaarawy érkezik majd a Milántól, de a hírek szerint csak 5 mérkőzést követően.

"El Saahrawyval kapcsolatban nagyon pozitívak az emlékeim. Technikás, gyors és képes gólokat szerezni. Kicsit elvesztette a fonalat, de volt szerencsém beszélni vele és igen pozitív visszajelzést kaptam tőle."

"Ha azért szeretne ide jönni az utolsó 6 hónapra, hogy visszakerüljön az olasz válogatottba és visszaszerezze a formáját, akkor nagyon jól kell teljesítenie, mert nincs sok ideje. Mindenkivel előfordul az, hogy kevésbé sikeres időszakon megy keresztül, mint amit igazából képes lenne elérni és szerintem most vele is hasonló a helyzet."

A Verona elleni meccsen Leandro Castan kapitális hibájának köszönhette az ellenfél, hogy végül kiegyenlített, majd a védő később elnézést kért mindenkitől a hibáért.

"Teljes mértékben tisztelem a játékost és az embert. Biztosan nehéz időszakon megy keresztül, ezért most kicsit hagynunk kell őt. Szerintem az a legjobb orvosság, ha segítünk visszaszerezni az önbizalmát és támogatjuk mindenben, mert az ő posztján ez különösen fontos. Ezért elemezni fogjuk őt és beszélgetünk vele. Ő is azok közé tartozik, akikkel bármiről lehet beszélni és mi szeretnénk mindent megtenni azért, hogy jól érezze magát. Ebben az esetben most Castan számít elsőként, a Roma problémája csak másodlagos."

Forrás: football-italia.net

Címkék: AS Roma, Luciano Spalletti, Serie A, Juventus