Spalletti Milan elleni sajtótájékoztatója

Spalletti Milan elleni sajtótájékoztatója

Négy fordulóval a vége előtt a Roma Milánóba látogat vasárnap este, ahol az AC Milan ellen lép pályára.

A derbi óta milyen állapotban van fizikálisan és mentálisan a csapat?

"Szerintem az edzéseken elég jól reagált a vereségre a csapat, hiszen hatalmas volt a csalódottság. Én is csalódott voltam, de most a szezon végén jön el az igazi megmérettetés, ahol kiderül, hogy milyen munkát végeztünk el. Elveszíthetsz bizonyos meccseket, de ezek után a következő meccs mindig létfontosságú."

"A szezon végén a tabella nem fog hazudni és ez a meccs döntő fontosságú, hiszen elég jó helyezést érhetünk el a végén. Mindenképpen válasz kellett és én láttam a srácoktól ezt, szóval kiállhatunk erre a nehéz meccsre."

Taktikai szempontból más lesz ez az első meccshez képest?

"Egy hosszú szezon során kiderül, hogy egy csapat mennyire jó és azt hiszem a Milan kicsit kifakult az első találkozásunk óta. Azon a meccsen az első félidőben elég komoly problémákat okoztak nekünk a labdabirtoklásukkal és ahogy a szélsőik lezárták a területeket. Szerintem ezek a képességeik megmaradtak, csak az eredmények nem jöttek már."

"De mindaz már nem számít. Most is egy elég jól felszerelt csapattal találkozunk majd, amelyiknek egy igen jól felkészült edzője van. Azt fogom mondani a játékosaimnak, hogy nagyjából ugyanazt kell várniuk, mint ami az első meccsen történt. Elég sok fiatal, bár tapasztalatlan játékost építettek be a csapatba, akikben ráadásul hatalmas a potenciál. Előbb, vagy utóbb egyik pillanatról a másikra ezek a játékosok a maximális tudásukat fogják nyújtani."

Monchi nagyon elismerően beszélt rólad. Te mit gondolsz róla?

"Pallotta megmutatta, hogy jól ért az üzlethez. Monchi az egyik legjobb volt kint és ő megszerezte. Ő az, akit mindenki szeretett volna megszerezni és mindenki figyelemmel kísérte a ténykedését. Csak meg kell kérdezni azokat, akik dolgoztak vele és akikkel üzletelt. Nekem nagyon tetszett, amit rólunk mondott. Az ő látásmódja még romlatlan, mint egy kívülállóé - még nem mocskolták be azokkal, amit az emberek errefelé folyton hajtogatnak és az egészet tökéletes profizmussal és őszinteséggel mondta."

"Megjött és kijelentette, hogy a Roma jó munkát végez. Egyértelmű, hogy van hová fejlődni, de ez az, ahogy minket külföldön látnak. Elégedett vagyok, hogy a legjobb sportigazgatóval dolgozhatok együtt és mindenképpen megtartom magamnak, amit rólam mondott."

Mit gondolsz arról, hogy figurákat rajzoltak a földre, mint a halottaknál...

"Nem hiszem, hogy ennek bármi köze lenne a Roma, vagy a Lazio szurkolóihoz, vagy bárkihez, aki kötődik a sporthoz. Ez valami hülyének a műve volt. A szurkolás a szeretetről, az ünneplésről szól és hogy a csapat mögé állsz, miközben ez az egész keserűséggel és haraggal töltött el engem."

A második hely megszerzése nagyon fontos, de azt mondtad, ehhez minden meccset meg kell nyerni, különben megelőzhet a Napoli. A harmadik hely csalódás lenne?

"Ez csak játék a szavakkal. Kérdezzenek meg 6-8 másik csapatot, hogy a harmadik helyet csalódásként élnék-e meg. Az én nézőpontom szerint a második hely nagyon nehéz, ahogy mindig is az volt, részben azért, mert közvetlen BL indulást ér a Juventus mögött. A torinói együttes egyértelművé tette, hogy az első helyhez senki nem kerülhet közel és meg is szerzik a bajnoki címet. Azonban hosszú hónapokat és komoly versenyfutást, valamint számos meccset követően még harcban vagyunk a második helyért a Napolival, ami kicsit olyan, mintha bajonok lennénk."

"Mindenki azt mondja, hogy a Napoli Európa egyik legjobb csapata most és tavaly ráadásul másodikak lettek. Amennyiben veszélyezteted a helyüket, az azt jelenti, hogy jó munkát végzel, hiszen tavaly második helyen zártak. Tavaly mikor átvettem a Roma irányítását, akkor 5 pontra voltunk az Intertől, 10-re a Napolitól és 5-re a Fiorentinától. Emiatt könnyű nekem most összehasonlítást csinálni. Lássuk meg, hogy hol végzünk és akkor elmondom majd, hogy miben javultunk és miben okoztunk csalódást."

"Számos meccsen jobban kellett volna teljesítenünk. Ez nem olyan, mintha mi lettünk volna Európa egyik szemét csapata, vagy sikertelen lett volna az egész sorozat. Sajnos voltak olyan kulcsfontosságú meccsek, ahol nem tudtuk a legjobb tudásunkat nyújtani. Nem sikerült kihasználnunk minden játékosunk egyéni képességeit és nem voltunk eléggé összetartó csapat. Ez volt akkor is, amikor a szezon kezdődött. Most 19 ponttal az Inter előtt vagyunk. Mindig minden szögből meg kell vizsgálni a dolgokat, mindig ki kell értékelni azokat. Én mindig azt állítottam, hogy nyernünk kell. Erős csapat vagyunk, amelyik elvesztett néhány meccset, de nem estünk szét, mint ahogy néhányan ezt megpróbálják beállítani."

"Talpra kell állnunk és megmutatni a mentális erőnket. Fel kell állnunk egy olyan vereség után, ahol nem mutattuk meg az igazi tudásunkat. Sokkal erősebb válasz kell. Minden, amit az előző meccsen nem sikerült megmutatni, annak a következőn elő kell jönnie. Meg kell szereznünk a második helyet, ami azt jelentené, hogy elértük a célunkat. Ráadásul az európai kupaporondon a legjobb csapatokkal voltunk versenyben. Ez is azt bizonyítja, hogy nem voltunk annyira rosszak. Vasárnap az ellenfelünk mindent megtesz majd, hogy megnehezítse a dolgunkat, de nekünk ki kell menni a pályára és megmutatni, hogy mit tudunk. A második hely olyan lenne, mintha bajnokságot nyernénk. Amennyiben harmadik helyen végzünk, akkor rengeteg számot figyelembe kell majd venni. A harmadik hely is tisztességes befejezés lenne, nem csalódás."

Monchi bejelentését követően mi a véleményed Totti jövőjét illetően?

"Szerintem nekünk tartózkodnunk kell attól, hogy ítéletet mondjunk Monchi felett, mert szerintem ő mindössze annyit mondott, amivel akkor szembesült, mikor csatlakozott a csapathoz. Francesco aláírt egy évet tavaly és ezt mindenki el is mondta ezt követően. A szezon előtt volt egy beszélgetésünk. Tekintve, hogy ez a pályafutásának egyik legfontosabb pillanata és hogy mennyire kötődik a Romához, Totti szeretett volna várni a szezon végéig és nem beszélni erről a véghajrá kellős közepén. Mindig mondtam, hogy Totti játszatása csak rajtam múlik, hiszen nekünk 20 másik játékost is figyelembe kell vennünk, akik szintén játszani szeretnének. Dzeko harcban van a gólkirályi címért, de Perotti, El Shaarawy, vagy Salah is szeretne gólokat szerezni."

"Ebben nincs különbség. Mindig mondtam, hiszek benne, hogy Totti örökségével jól fog bánni az elnök és szerintem így is lett. Ha Totti szerette volna, akkor kiállhatott volna és tisztázhatott volna mindent. De most ő is a bajnokságra összpontosít és ő is elfogja mondani a saját részét a szezon végén. Persze sokkal jobb lett volna, ha mihamarabb elmondta volna, de Monchi semmi újat nem árult el. Ő csak azt árulta el, amivel szembesült."

"Aztán hallottam azt is, hogy sokan szeretnék, ha visszavonultatnák a 10-es mezt. Szerintem ez ostobaság. Ha én lennék a klub, én nem vonultatnám vissza, ez inkább morbid, mint ünnepélyes. Totti előtt Giannini viselte. Ez már elavult gondolkodás. Amennyiben szeretnének Tottira emlékezni, akkor miért nem írják le a nevét kis betűkkel minden 10-es mezre és azokon belülre? Csak azért, mert valakik már csináltak ilyet, vissza kellene vonultatni a 10-es mezt? Egy mez nem vonulhat vissza. Mi lesz akkor azzal, hogy rengeteg fiatal srác szeretné a 10-es mezt hordani? Tényleg szeretnénk ezt a lehetőséget megvonni a fiatal játékosoktól? "

"Írjuk inkább rá minden mezre a nevét és tartsuk ezzel életben - a mez, amiben Totti annyi mágikus dolgot csinált. Én így gondolom."

A torinói meccs után azt mondtad: 'ha Totti nem hosszabbít, akkor távozol'. Ez csak egyfajta kommunikációs stratégia volt?

"Az én jövőm a szezon végén fog tisztázódni, de az emberek itt mindig túloznak. Az olaszországi edzők 60% nem tudja, hogy melyik kispadon fog ülni jövőre. Legalább 12-13 ilyen edző van. De persze ettől még voltak olyan megjegyzéseim, amik nem voltak szerencsések és nem kellett volna megtennem."

"A szezon vége nagyon sokat jelent és abból a szempontból hatalmas, hogy hol szeretnénk befejezni. Nehéz meccsek várnak ránk, most a Milan, majd rögtön utána a Juventus vár ránk. Holnap egy igen gyors és erős csapat ellen fogunk nehéz meccset játszani, ráadásul a Milan biztosan nagyon jól felkészült ellenünk, mert az edzőjüket úgy hívják, hogy Vincenzo Montella."

Mi a helyzet Gersonnal és Clement Grenierrel? Gerson a kölcsönadás elutasítása miatt lett megbüntetve?

"A klub és én ugyanazon az oldalon állunk, nem taposunk rá egymás lábára. Én viszem a dolgokat és az öltözőben nem szokták megmondani nekem, hogy felejtsek el egy-egy játékost. Amikor valaki hosszú ideig nem kap lehetőséget, aztán csak néhány meccsen játszik, majd bizonyos mérkőzések jönnek egymás után, akkor a végén 15-16 játékossal fejezed be. Amennyiben valaki hiányzik, akkor azt pótolni kell."

"Például, ha holnap Strootman elérhető lenne, akkor most bajban lennénk. Néhány játékost büntet a csapat edzője, és ilyen volt Gerson is, de nem játszattam Greniert sem, habár ő amikor pályára lépett, akkor nem okozott csalódást. De ha én a De Rossi, Strootman, Nainggolan hármast küldöm pályára, akkor nem fogok olyanokat játszatni, akik borzasztóak voltak."

"Vannak bizonyos időszakok egy szezon során, amikor vállalnod kell a felelősséget. Felemelem a kezemet, lehet, hogy bizonyos esetekben tévedtem."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Spalletti, Serie A, Milan