Spalletti: Létrehozni egy saját stílust

Spalletti: Létrehozni egy saját stílust

A Sampdoria elleni mérkőzés sajtótájékoztatóján Luciano Spalletti kijelentette, itt az ideje abbahagyni annak a hajtogatását, hogy milyen nehezek itt a körülmények.

A Roma a Vincenzo Montella vezette Sampdoriával játszik vasárnap bajnokit és Spalletti már vagy 20 éve ismeri az ellenfél szakvezetőjét.

"Mindenki elismeri a Romáért végzett munkáját, mind az ifi csapatnál, mind a felnőtteknél, amivel megtett minden szükséges lépést ahhoz, hogy elérje a maximális lehetőségeit. Bebizonyította a Catania és a Fiorentina vezetőjeként, hogy jó edző, hiszen rendszerint az élmezőnyben végzett a csapataival. Ismeri jól a szakmáját, szép jövő áll előtte és nagyon intelligens srác. Montella készen áll folyamatosan fejlődni és tanulni. Emiatt a Sampdoria egészen biztosan nehéz ellenfél lesz holnap."- kezdte Spalletti.

Radja Nainggolan eltiltását tölti majd, míg De Rossi játéka kérdéses, ezért nem tudni, hogy Spalletti milyen középpályát talál ki a mérkőzésre.

"Pályára tudjuk küldeni William Vainqueurt, aztán Diego Perotti is képes mélyebben játszani annál, mint szokott. Florenzi is számításba jön majd biztosan, míg szerintem Iago Falque is jó teljesítményt képes nyújtani azon a poszton. A Romának eléggé mély és jól felkészült középpályája van.

"Meg kell vizsgálnunk a sérültek állapotát ma még akkor is, ha nagyon sokat javult pár játékos állapota. Alessandro Florenzi és Lucas Digne végigcsinálták az edzést, míg Edin Dzeko tegnap még külön edzett, majd ma derül ki, hogy milyen az állapota."

"Szerintem Dzekóval egyetlen probléma van csak, nem szolgáljuk ki megfelelően. Sokkal jobb labdákkal kell ellátnunk a 16-oson belül és ha olyan helyzetben kapja azt, akkor nem lehet gond, mert fizikálisan egy vadállat és képes megtartani majd a többieket helyzetbe hozni. Ez persze nem egy szokványos taktika, ez inkább sokkal szervezettebb dolog. Azon dolgozunk, hogy sokkal jobban bevonjuk a csapat mozgásába és hogy jobban érezze, ő is a csapat része."

"De Rossit tegnap még kezelték, ezért a mai edzésen még nem tudott teljesen résztvenni. Meggyőződésem, hogy vannak olyan játékosok, akik abba sérültek bele, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a csapat kimásszon a gödörből, aztán a csapat azért nem ér el eredményt, mert sok lesz a sérült. Ez egy ördögi kör. Nyugalomra van szükség."

Eközben Kevin Strootman visszatért a pályára, igaz egyelőre még csak a Primavera csapatban és már gólt is szerzett.

"Strootman bebizonyította, hogy jó úton jár és nagyon jó játékos. Az különösen tetszett, hogy mikor már zsebben volt a 3 pont, még akkor is belement két komoly szerelésbe. Az is tetszett, hogy beállt a sorfalba szabadrúgásnál. Ez is azt bizonyítja, hogy egy igazi profi és az is látszik, hogy nagy összhangban van a csapattal, minden olyan automatikusan történt. Strootman egy rendkívüli személy."

A Roma az elmúlt fordulóban a Sassuolót verte 2:0-ra úgy, hogy igazi középcsatár nélkül állt fel a csapat.

"Két csatárunk is volt a pályán és mindkettő gólt is szerzett. Ez egy speciális szerep volt, amiben játszaniuk kellett. Nem csak a csatárok szereznek gólt és hozzák az eredményeket, ez csapatjáték, a mozgások, ami nem ad referenciapontot az ellenfélnek és a nyomás segít abban, hogy megakadályozzuk az ellenfelet a saját stílusának kibontakoztatásában. Az igaz, hogy általában a csatárok fejezik be a támadásokat, de mindenkit dicséret illet, aki részt vesz a gólban kemény munkával, akár csak egy elfutással."

"Szerintem az, hogy mennyi eladott labda volt és mennyit szereztünk vissza sokkal jobb statisztika, mint a labdabirtoklás. Ha 5 percig nálad van a labda és csak a kapus meg a védők passzolgatnak, míg az ellenfél áll a saját térfelén, szerintem az nem ér semmit."

"Én akkor vagyok elégedett, ha mindenki részt tud venni a folyamatban és keményen dolgozik érte."

Spalletti ismételten kitért arra a felelősségérzetre, ami a Roma játékosait körül lengi, valamint egyetért a szurkolók tiltakozásával.

"Ha körülnéznek Európában, akkor sokkal több pozitív szurkolást hallanak, mint negatívat. Itt, Rómában a mi kiváltságunk az, hogy ezért a klubért játszhatunk, de ehhez felelősség is társul. Be kell fejeznünk azoknak a közhelyeknek az ismételgetését, hogy nehéz a Románál dolgozni és hogy milyen kemény a légkör. Nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy megteremtsük a saját Roma-stílusunkat."

"A Zenitnél nagyon sokat utaztunk szerte a világban, aztán egyszer egy liftben összefutottam egy sráccal, aki chipset evett és kólát ivott. A ruhám tele volt Zenit és Gazprom logóval, mire a srác annyit mondott nekem: Te a Roma edzője, Spalletti vagy!"

"Ez az, ami ahhoz kell, hogy lekössük mások érdeklődését, hogy a gyerekek szerte a világon tudják kik vagyunk és nekünk kötelességünk van ezekkel a gyerekekkel szemben."

A héten Szczesny azt nyilatkozta, hogy elég hülyén érezné magát, ha az Arsenal bajnok lenne idén, míg ő kölcsönben a Romában játszott.

"Ha valaki elkötelezett a klubja iránt és ezt ki is fejti, az az ő dolga. Ő egy intelligens játékos és nagyon jó kapus. Néha úgy tűnhet, mintha túl nyugodt lenne a nehéz helyzetekben, pedig olyankor is nagyon koncentrált. Nagyon jó mindkét lába, ami manapság már alapvető fontosságú. Ha ki kellene mondanom, hogy marad-e, vagy távozik, akkor azt mondanám, hogy maradni fog a Románál."

Forrás: football-italia.net

Címkék: AS Roma, Spalletti, Serie A, Sampdoria