Spalletti Lazio elleni sajtótájékoztatója

Spalletti Lazio elleni sajtótájékoztatója

Luciano Spalletti szerint a római derbiknek mindig különös hangulatuk van és a mai napig ugyanolyan érzéseket vált ki belőle, mint régen.

A mérkőzés előestéjén még mindig ugyanolyan izgatottság érezhető, mint az első alkalommal 12 éve?

"Akárhányszor részese voltam a derbiknek, mindig hatalmas érzéseket váltott ki belőlem - ahogy ma is. A derbi mindig csodálatos és fantasztikus megtapasztalni. Nagyon élvezem a várakozásokat és szerintem a csapat is így van ezzel."

"Ez is az oka annak, hogy szeretek itt lenni, mert itt hihetetlen érzéseket lehet megélni, ilyenkor a szavaknak is nagyobb súlyuk van. A derbi csodálatos, ezt élvezni kell és a holnapi mérkőzésen én és a játékosok is ezt fogjuk tenni."

Az elmúlt két derbin a Lazio megpróbálta lezárni a középpályások előtti területet, teljesen visszaálltak és kontrákra játszottak. Mit gondol, ugyanígy fognak holnap is játszani?

"Szerintem igen. Inzaghi csapata más meccseken is ezzel a hozzáállással játszott, nem csak ezen a kettőn. Ez egy jól bevált játék számukra és ez hozza ki a tudásuk legjavát. Az edző jól összerakta a csapatot, kevésbé fordít figyelmet az egyéni képességekre, sokkal inkább a csapatjátékra összpontosít. A 3-5-2-es formációva nagyon erősek hátul, mert nagyon jól lefedik és lezárják a pálya széleit, majd pillanatok alatt képesek lekontrázni az ellenfelüket."

"Nagyon sok olyan játékosuk van, akik komoly problémákat képesek okozni akkor, amikor náluk van a labda. Az egész szezonban jól csinálták azt, amit szoktak, amit a tabellán elfoglalt helyezésük is mutat. Idén szép dolgokat értek el. A holnapi meccs is hasonló lesz."

De Rossi egyértelműen az a játékos, aki kell az ilyen fajta mérkőzésekre. 100%-os állapotban van?

"Amennyiben megmutatja az edzésen mindazt, amit az elmúlt néhány edzésen megcsinált, akkor teljesen felépül és hatalmas plusz lesz számunkra."

Allegri és Dybala is azt mondta a Juventus döntetlenje után, hogy még nem nyerték meg a Scudettót. Szerintük a Roma 90 pontot fog szerezni. Ha sikerül azt elérni, akkor elégedett lesz, vagy sem?

"Nekünk egyértelműen a saját munkánkat kell elvégeznünk a szezon hátralevő részében. Hihetetlen munkát végeztünk már eddig is és nem fogunk hagyni egy lehetőséget sem kiaknázatlanul, különösen azért sem, mert iszonyat munkát beletettünk már eddig is. Aztán majd objektíven kell megvizsgálni a két csapat közötti különbséget a szezon végén."

"90 pont már jelentős pontszám. Tavaly a szezon második felében 46 pontot gyűjtöttünk. Párszor hallottam, hogy Ranieri kijelentette, ha már az első két meccsen is ő lett volna a Roma edzője 2009-ben, amikor én távoztam, akkor a Roma bajnok lett volna. Erre csak azt tudom mondani könnyedén, hogy ha tavaly már a szezon elején én lettem volna az edző, akkor nyertünk volna még úgy is, hogy az nem az én csapatom volt. Az én csapatom az idei, ezt én akartam, persze a lehetőségeken belül. Sokmindent elértünk és remek teljesítményeket láthattunk."

"Ha sikerülne annyi pontot szereznünk, az szép eredmény lenne. Szerintem az is hatalmas eredmény lenne, ha megszereznénk a második helyet, hiszen a Juventus megmutatta, még a tegnapi meccsen is, hogy iszonyat kemény ellenfél, borzasztóan erősek és bizonyos esetekben megállíthatatlanok. Az, hogy versenyben lehetünk egy olyan csapattal, amelyik a Bajnokok Ligája végső győzelmére hajt, mindenképpen azt jelenti, hogy jól teljesítettünk. A játékosok megfeleltek az elvárásoknak és profi, komoly munkát végeztek. Amennyiben elérjük azt a pontszámot, akkor gratulálni kell nekik."

Úgy készül erre a derbire, mintha az utolsó lenne?

"A saját kezünkben van a második hely sorsa, ennél kevesebbel nem érhetjük be. Emiatt a lehető legjobbunkat kell nyújtanunk minden meccsen a szezon végéig. Amire szükségünk van, az mindenünk megvan: minőségileg és tudásilag is. Megvan a kulcs az ajtóhoz, ami a paradicsomba vezet. A kulcsok a kezünkben vannak és megyünk előre a saját utunkon."

Az elmúlt napokban Monchi érkezett a csapathoz. Volt lehetősége beszélni vele és a jövőről?

"Jelen pillanatban a szezon végére összpontosítunk, hogy megtartsuk a pozíciónkat és végül másodikok legyünk. Találkoztunk és ugyanaz volt a benyomásom róla, mint amiket már hallottam azoktól, akik jól ismerik. Remek ember és igazi profi, aki Ricky Massara személyében egy szintén profi mellett fog dolgozni. Ők képesek lesznek együtt dolgozni és a legjobbat tenni a klub jövője érdekében."

"Ami pedig most abszolút a legfontosabb, hogy bebiztosítsuk a második helyet a bajnokságban. Nem hagyhatjuk, hogy bármi eltérítsen ettől a céltól. Még 5 meccs van hátra és a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni ezekből."

Az a tény, hogy El Shaarawy még sosem kapott sárga lapot, változtat a hozzáállásán a csapat összeállítását illetően?

"Minden játékosnak megvan a maga erőssége és hiányossága. El Shaarawy erős, jó játékos, nagyon jól tudja, hogy miként kell az üres területekre befutni és remekül képes összejátszani rövid területeken, gyors passzokkal. Kulcsszerepe volt abban, ahol most tartunk és a Roma számára fontos játékos. A Pescara ellen is nagyon jól játszott, de az utolsó pillanatig kivárok majd a kezdőcsapat kihirdetésével. Időre van szükségem ahhoz, hogy meggyőződhessek, a legjobb csapatot állítottam össze."

Mit gondol, ez lesz Francesco Totti utolsó derbije?

"Nem tudom, sem őt, sem a klubot nem kérdeztem meg erről. Remélem, hogy nem, amennyiben folytatni szeretné. De a pályafutása, a hírneve miatt, még ha legközelebb már mást fog is csinálni, a római derbi valami olyan, amit ő elsőkézből tapasztalt meg. Ő mindig a része lesz ennek, akárhol lesz a világon."

Amennyiben a csapat nyer, akkor a Bajnokok Ligája selejtezője már biztos. A számokat tekintve elégedett a szezonnal?

"Nagyon elégedett vagyok azzal, amit eddig tettünk. Az elért eredményeken túl az is nagyon fontos, hogy a csapat milyen elkötelezettséget mutatott a szezon során. Mindig a maximumot nyújtottuk, persze az is igaz, hogy voltak rossz meccseink, de ez a Roma emlékezetesen jól szerepelt és ezért elismerés illeti, amiben a tavalyi szezon második fele is benne kell legyen."

"Sosem adták fel, mindig felálltak és a nehéz időszakokban is lehetett velük számolni, megtalálták a megoldást és erős csapathoz méltóan, magabiztosan mindig visszataláltak a helyes útra."

Még mindig aktuális az a mondás, hogy 'akkor maradok, ha nyerek valamit'? Inzaghi azt mondta, nem örül a 12:30-as kezdésnek. Mit gondol erről? Nem lesz a csapat fáradt amiatt, hogy ma 5-kor még volt egy edzés?

"A szerződések hossza most nem számít. Most csak ez az 5 meccs számít.  Ami pedig a mérkőzés időpontját illeti, egyetértek a kollégámmal, Simone Inzaghival. A derbi megérdemelné, hogy esti meccs legyen, hogy mindenki erre figyeljen és a lehető legjobb hangulat legyen a mérkőzésen. Ez pedig az esti meccsekkel érhető el."

"Továbbá a hőmérséklet is megtizedelheti a közönséget. Én sokkal jobban szeretem, ha ezek a meccsek este vannak. Miért edzettünk 5-kor? Mert az volt megfelelő azt a gyakorlatot illetően, amit szerettünk volna megcsinálni. Nem futottunk sokat és nem csináltunk nagy dolgokat. Csak taktikai gyakorlatok voltak, kisebb finomhangolás a meccsre."

"Nagyon jól működött az időzítés mindarra, amit ma meg akartam csinálni. A 12:30-as kezdés nem fog minket meglepetésként érni és nem fog zavarni. Biztosak vagyunk abban, hogy megfelelően felkészültünk a holnapi meccsre."

A Lazio elleni keret: Alisson, Lobont, Szczesny; Manolas, Emerson Palmieri, Rui, Fazio, Vermaelen, Peres, Juan Jesus, Rudiger; Gerson, De Rossi, Strootman, Perotti, Grenier, Nainggolan, Paredes; El Shaarawy, Salah, Dzeko, Totti.

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Spalletti, Serie A, Lazio