Spalletti: Előbb a 3 pont, aztán jöhet az ünneplés

Spalletti: Előbb a 3 pont, aztán jöhet az ünneplés

Luciano Spalletti szerint a legfontosabb, hogy a Roma megszerezze a Genoa elleni a 3 pontot, csak azt követően jöhet az ünneplés.

Mi a legnagyobb veszély, amivel szembe kell nézni ezen a kétségkívül egyedülálló alkalmon?

"Ez mindig ugyanaz. Annak a veszélye, hogy elkezd valami szintén nagyon izgalmas dolgon, eseményen járni a fejed és ezzel elveszted a fókuszt az elsődleges célról. Mert milyen ünneplés lehet a meccs után, ha nem szerzed meg a 3 pontot? A legfontosabb, hogy a meccshez az eddig megszokott hozzáállással közelítsünk és mutassuk meg, hogy mennyire erős, mentálisan szívós csapat vagyunk."

A második római időszak alatt hol fejlődött a csapat a legtöbbet?

"Rengeteg összehasonlítás készült. Talán a legkritikusabb szempont - és ez az, amire felhívom mindig a játékosok figyelmét - hogy a csapatnak volt stratégiája. Minden egyes alkalommal a legelejéről kezdtünk mindent. Amikor elkezdesz nyerni, akkor hamar azt képzeled magadról, hogy te vagy a valaki, az ego az egekbe szökik és ilyenkor gyakran hangzik el az 'én', a 'mi' helyett. Pedig a meccsek megnyeréséhez csapatra és csapategységre van szükség, csak együtt lehetünk sikeresek. Akárhányszor megnyersz egy meccset, akkor rá kell eszméltetni a csapatot arra, hogy minden kezdődik megint előlről, mert ez a legjobb recept a siker eléréséhez."

"Létfontosságú az újrakezdés. Elvesztettünk néhány fontos meccset, amit sosem felejtünk majd el, de az újrakezdés mindig egy adott csapat legnagyobb erőssége marad."

Francesco Totti kezdeni fog holnap? Mit jelent látni a klub legendáját utoljára pályára lépni?

"Ha engem kérdeznek, akkor Totti a meccs jelentős részében szerepet fog kapni, a meccs egyik legfontosabb része lesz. Szerencsések vagyunk. Lehetőségem volt csodálni mindazt, amit csinált és nem csak meccseken. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy láthattam a fantasztikus labdakezelését, a technikáját, az előrelátását, azt a képességét, ahogy mindenkinél jobban és gyorsabban olvasta a játékot. Nagyon szerencsés vagyok, mert láthattam rengeteg gólt szerezni, hiszen számtalanszor ott voltam ezeknél az alkalmaknál."

A holnapi lesz Totti utolsó meccse, de a tiéd is? Találkozol az elnökkel holnap?

"Ahogy mondtuk, be kell fejeznünk a munkát. Ez a meccs lesz mindannak a csúcspontja, amit egész évben szerettünk volna elérni. Következetesnek kell lennünk a holnapi munkánk elvégzése közben és be kell tartanunk azokat, amiket megbeszéltünk az öltözőben. Szeretnénk a szurkolókat boldoggá tenni. Már csak egy lépésre vagyunk a céltól, de a saját kezdünkben van. Semmit nem akarunk elrontani és egységesnek kell lennünk, hogy megnyerhessük a meccset. A három pontra mindenképpen szükség van a későbbi ünnepléshez, különben valahol máshol fognak ünnepelni."

"A Napoli nagyon jó formában van, remekül játszanak és rengeteg gólt rúgnak. Az utolsó pillanatig nem fogják feladni és megverik majd a Sampdoriát is. Ez a csapat brilliáns, elvesztettünk pár meccset, de sosem adtuk fel. Hihetünk bennük, mert ez egy olyan Roma, amelyik folyamatosan megmutatta, hogy mire képesek."

Milyen maradandó emléked lesz Tottival kapcsolatban és mi volt az, ami a legjobban zavart vele kapcsolatban?"

"Az első, ami eszembe jut Francesco Tottival kapcsolatban az, hogy mekkora nagy játékos ő. Ha csak arra gondolok, hogy milyen karizmatikája van, amikor kimegy a pályára. Van, amit mindenki láthatott a szemével: a sebessége, a technikája és a fizikális adottságai. De van egy másik nagyon fontos szempont, a karaktere. Amikor mindenki iszonyat kínos helyzetbe hoz téged, de te bizonyítod, hogy lehet rád számítani, mert azt mondod, 'Én vagyok a főnök, add nekem a labdát', na, valahogy így lehet levenni a terhet a többiekről és megmutatni, hogy mit tudsz. Ő ehhez nagyon ért és ezt rengetegszer be is bizonyította. Ez pedig egy hatalmas része volt a csapaton belüli szerepének."

"Nincs semmi, ami zavarna vele kapcsolatban, bár néha nem osztottam a nézeteit. De mindannyian bűnösök vagyunk itt. Csapatkapitánynak lenni itt azt jelenti, hogy mindenedet átadod a többieknek. Ő ezt megtette, de lehet, hogy a többiek ezt észre sem vették. Mindig kiemelkedett minden mérkőzésen és lehet, hogy párszor mások kárára. A Romának kell nyernie és nem szabadna azt mondani, hogy Totti nyert. Totti ajándék volt minden futballt szerető számára az egész világon. Itt is mindannyian imádjuk. Bár néha Totti nevét másképpen használták fel."

Amennyiben úgy döntöttél, hogy elhagyod a Romát, akkor megerősíted azt, hogy az Inter lesz a következő csapatod?

"Mindannyian azon vagyunk, hogy a Roma jobb csapat legyen és azért vagyunk itt, hogy fényes jövőt csináljunk a csapat számára. Most mindannyian arra koncentrálunk, hogy megnyerjük ezt a meccset. Nem kell aggódni, mindenki, aki holnap pályára lép az eredmény megszerzésére fog koncentrálni."

Amennyiben távozol, a Roma a 14. edzőt lesz kénytelen megkeresni néhány szezonon belül. Nem gondolod, hogy nehéz itt dolgozni?

"Nem, nem nehéz. Brilliánsan lehet itt dolgozni. Edzők jönnek és mennek. Nem tudom, hogy új edzője lesz-e a Romának jövőre, vagy sem, mert csak a jövő héten fogunk leülni megbeszélni. Majd meglátjuk kedden, de szeretnék elbeszélgetni a vezetőséggel."

Milyen volt az elmúlt hét, ami nagyjából azzal telt, hogy folyamatosan a jövőddel kapcsolatos pletykák terjengtek?

"Majd a következő sajtótájékoztatón mindent elmondok erről. Én megmutattam, hogy miként tudok ezzel a nagyon tehetséges csapattal dolgozni, hogy együtt legyünk sikeresek. Nagyon szerencsés vagyok, hogy egy ilyen top játékosokból álló csapatot edzhettem. Én továbbra is azt mondom, hogy csak rajtam múlt, hogy nem nyertünk semmilyen trófeát. Ez a csapat mindig jól reagált a vereségeket követően és bár pár alkalommal szenvedtünk, de ennek ellenére számos remek eredményt sikerült elérni. Remek játékosaink vannak, beleértve Vermaelent, Alissont és Gersont is."

"Szeretnék nekik a befejező meccs előtt köszönetet mondani, hiszen nekik volt döntő szerepük a szezon során, ők voltak azok, akik megmutatták, hogy van tartásuk és képesek válaszokat adni. Ez valami olyan, ami benned van, amivel születik az ember. Mindenki tudja, hogy vasárnap nyernünk kell és mindent ki kell adnunk magunkból a 3 pont érdekében. Azoknak is, akik eddig kevesebbet játszottak. Az edzéseken folyamatosan keményen végezték a munkájukat. Ez a csapat tökéletes profikból és igaz férfikakból áll."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Spalletti, Serie A, Genoa