Renato Sanches és Dybala is visszakerült a keretbe

Renato Sanches és Dybala is visszakerült a keretbe

A két játékos visszakerült a Lecce ellen készülő keretbe.

Mi a helyzet Paulo Dybalával és Renato Sanches-szel?

"Renato és Paulo visszatért a csapatba. Nincsenek tökéletes állapotban, de az orvosi stáb és a sporttudományi csapatunk azt mondja, hogy nincs kockázat. Ezt a játékosoknak is tudniuk kell, hogy elég magabiztosak legyenek ahhoz, hogy visszamenjenek a pályára, még ha nem is a legjobb formájukat hozzák. Ők ketten visszatérnek a csapatba, és segíthetnek nekünk. A többi játékos, aki kiesett, továbbra sem áll rendelkezésre".

Mi a véleménye a Leccéről?

"Jó csapat. Egy jól kontrázó csapat, ha néhány szóval kellene jellemeznem őket. Gyorsak mindkét szélen, és lehetőségük van arra, hogy megkeverjék a dolgokat a játék során, ahogyan azt gyakran teszik."

"Veszélyesek a kontráknál, és nagyon jó edzőjük van, aki jól megszervezi őket, amikor építik a játékot és amikor védekeznek. Kiváló szezonjuk van, és csak egy meccset veszítettek el nagy különbséggel, azt hiszem, a Napoli ellen. Az összes többi meccsükön vagy eredményesen távoztak, vagy a végsőkig küzdöttek a győzelemért. Kemény diónak számítanak".

Mesélnél valamit az Inter elleni múlt vasárnapi meccsről? Az egyik kritika, amit veletek szemben megfogalmaztak, az volt, hogy a Roma úgy ment oda, hogy egy gólnélküli döntetlent akart csak. Igaz, hogy öt elsőszámú játékos hiányzik, de mekkora a különbség a Roma és a Serie A élcsapatai között?

"Nem akarok kritikába bocsátkozni, vagy a jövőre vonatkozó tervekről beszélni azzal, hogy megmondom, mi hiányzik vagy mi nem hiányzik. De az egyik dolog, amit említettél, fontos: ha öt elsőszámú játékos hiányzik, az sok. És nincs még öt ilyen játékosunk. Ha az Internek öt hiányzik, nekik van másik öt. Ha a Milannak öt hiányzik, nekik van másik. Ha a Juventusnak hiányoznak, nekik van másik öt. Ha az Atalantának vagy a Fiorentinának öt hiányzik, akkor van még öt másik. Ha nekünk öt elsőszámú játékosunk hiányzik, akkor nincs másik öt. A kérdésed már tartalmazza a válasz felét".

Tavaly a klub jól bánt a sérült játékosokkal. És a csapat mindig jól reagált. Szerintem ebben a szezonban is jó munkát végeztek. Csak el kell fogadni, hogy néhány játékos az egészségügyi előzményeik miatt sokáig nem lesz képes 100%-os teljesítményre?

"Ahogy az előző kérdésnél, úgy a választ is magadban foglaltad. Ezek különböző pontok, de ott is magadnak válaszoltál az orvosi előzmények említésével. Egy sérült játékos egy dolog. Egy sérült játékos orvosi előzményekkel egy másik. Egy sérült játékos, mint minden játékos és minden sportoló, sérülést szenvedett. Nekik nincs kórtörténetük."

"Az orvosi múlttal rendelkező játékosok rendszeresen szenvednek olyan fizikai problémáktól, amelyek szezonról szezonra visszatérnek. Ez egy teljesen más dolog. Ha ez nem egy kontaktus vagy egy agresszív ellenfél által okozott sérülés, mint Dybala esetében a tavalyi szezonban, akkor ezek olyan sérülések, ahol az edzői stáb úgy érzi, hogy egy kicsit többet kell tenniük a sérülések megelőzése érdekében, és ahol az orvosi stáb úgy érzi, hogy egy kicsit többet kell tenniük, hogy megpróbálják felgyorsítani a felépülést."

"Nehéz, ha egy játékosnak orvosi múltja van. Vegyük Gareth Bale-t: négy-öt évig a világ legjobb klubjánál volt, de az orvosi múltja miatt nem volt mindig az a szuper Gareth Bale. De amikor nem állt rendelkezésre, voltak más játékosok, akik hasonló szinten tudtak beugrani, így a hiánya nem volt érezhető."

"A Romának több olyan játékosa is van, akinek orvosi múltja van. Örülök, hogy vannak, és hálás vagyok, hogy bizonyos időszakokban, amikor rendelkezésre állnak. De amikor nem állnak rendelkezésre, akkor nem. Több játékosunknak is orvosi múlttal kell küzdenünk".

Tehát arra számítottál, hogy elveszíted őket?

"Gondolod, hogy Dybala vagy Renato Sanches itt lenne, ha nem lenne orvosi múltjuk? Csak hogy kettőt említsek, ők nem lennének itt".

Most adtatok Chris Smallingnak új, kétéves szerződést.

"Ne beszélj nekem szerződésekről vagy a jövőről a szerződések tekintetében. Smalling a Manchester Unitednél volt nálam. Nagyon jól ismerem őt nyolc éve - jobban, mint bárki mást itt - és nagyon örülök, ha rendelkezésre áll".

Azt mondtad, hogy örülsz a játékosoknak még az orvosi múlttal rendelkező játékosoknak is, így gondolom nem vártál 50 meccset olyanoktól, mint Renato Sanches, Dybala, Leo Spinazzola....

"Örülök, hogy megvannak, mert mást nem tudok megszerezni".

Azt mondtad, hogy a Romának nincs öt olyan játékosa, aki pótolhatná az első számú játékosokat.

"Van öt másik játékosunk, de öt különböző szintű játékos. Például Edoardo Bove és Nicola Zalewski játszott a legutóbbi mérkőzésen. Ők a Romában játszanak, de még nem készek. Nem gondoltam volna, hogy azért jövök ide, hogy ma ezekről a dolgokról beszéljek. Vannak más emberek, akiket meg kellene kérdezned."

"Mindig mindent beleadok, amim van. Ezért nem akartam belemenni abba a kérdésbe, hogy kritizálják azt, ahogyan játszottunk. Nagyon igényes vagyok magammal szemben, és a legrosszabb dolog számomra az, amikor nem vagyok elégedett magammal. Frusztrált leszek, amikor rájövök, hogy jobban vagy többet kellett volna tennem. És nagyon nehéz együtt élnem ezzel az érzéssel. Az Inter elleni meccs után nem volt ilyen érzésem. Pontosan az ellenkezőjét éreztem."

"A teljesítményünk megfelelt a lehetőségeinknek. A végső sípszóig meccsben voltunk, és egy kicsivel több szerencsével talán vezetést szerezhettünk volna Bryan Cristante helyzeténél vagy El Shaarawy szabálytalanságával, amely fél méterre volt attól, hogy büntető legyen. Azt kaptuk, amit vártunk ettől a meccstől: kevés lehetőséget a győzelemre, de szervezettséget, módszert és olyan mentalitást, hogy nem akartunk veszíteni. Mindent jól csináltunk, és nagyon közel voltunk ahhoz, hogy behúzzuk."

"A mérkőzés után szomorúan mentem el, mert a játékosaim minden erőfeszítést megtettek - olyan játékosok, akik két nappal korábban játszottak, olyanok, mint Gianluca Mancini, Cristante, Diego Llorente, Evan Ndicka, Romelu Lukaku, akik négy vagy öt meccsen egymás után 90 percet játszottak. Fáradt játékosok a friss játékosok ellen. Úgy távoztam, hogy elégedett voltam magammal és a játékosaimmal."

"Olyan góllal kaptunk ki, amit nem kellett volna kapnunk - ezt mindannyian tudjuk, és kielemeztük. Soha nem szabad elveszíteni a helyzetünket a középpálya közepén. De a lábukat, a fáradtságukat figyelembe véve a fiúk jól játszottak. Hosszú ideig négy kulcsjátékosunk is sárga lapot kapott. Ha le tudod cserélni ezeket a játékosokat, akkor megteszed. Ha nem tudod, akkor tovább játszanak, és ez a plusz korlátozás és nyomás nehezedik rájuk."

"Olaszország legjobb csapata ellen játszottunk, és a fél csapatunkkal az utolsó percig küzdöttünk azért, hogy eredményes legyünk, szervezetten, jó mentalitással, és holnap újra megyünk. Leo Paredes nélkül, Paulino felével és Renato egyharmadával. Ők segíteni fognak nekünk. Zsinórban három győzelmet arattunk a bajnokságban, hogy közelebb kerüljünk oda, ahova szeretnénk. Holnap megpróbálunk nyerni, hogy ismét közelebb kerüljünk".

Az Inter ellen láttuk Zeki Celiket a bal oldalon, mivel Spinazzola hiányzott. Ez egy egyszeri megoldás volt, vagy láthatjuk még a jövőben, tekintve, hogy a jobb oldalon Rick Kardorp és Rasmus Kristensen is ott van?

"Megpróbáljuk a lehető legjobbat tenni a csapat számára - ez ilyen egyszerű. Hogy miért nem játszott Kardsporp és miért Kristensen, hogy miért nem játszott Celik és miért Zalewski, hogy miért nem El Shaarawy játszott a szélsőhátvéd poszton, és miért játszott helyette elöl - mindez szükségszerűségből történt, és azért, hogy megpróbáljuk a legjobbat kihozni a csapatból".

A csapatod csak az AC Milan elleni mérkőzés után lett teljes. Azóta csak egy rossz meccsre emlékszem - amikor kikaptatok a Genoa ellen. Egyébként a csapat következetes volt. Egy probléma lehet a jövőben, amikor a meccslista nagy koncentrációban dobja össze a meccseket. A Lega Calcio vezérigazgatója [Luigi De Siervo] azt mondta, hogy ha Mourinho megemlíti a meccslistát, akkor csak kifogásokat keres a csapata számára, amit meglepőnek találtam, tekintve, hogy milyen magasan van. Úgy látja, hogy a mérkőzések listája problémát jelent?

"Ismerjük a mérkőzéslistát és a meccsek számát a szezon kezdete előtt. 38 Serie A meccs, plusz néhány a Coppa Italiában és az Európa Ligában. Néhány csapatnak nem okoz nagy gondot a sorozatos meccsek kezelése, míg másoknak nincs ekkora potenciáljuk."

"Hogy egy egyszerű példát mondjak, ha hat középhátvédünk lenne, akkor háromnaponta játszhatnánk. De nekünk négy van, néha három, néha kettő. Ez mindent megnehezít.

"A futballban az emberek a kifogás szót használják, amikor veszítesz. Utána. Előtte nem használják a kifogás szót. Beszélünk a meccslistáról, de már a szezon kezdete óta beszélünk róla. Nem az Inter elleni vereség után kezdtünk el beszélni róla.

"Megértem, hogy sok embert betettek a labdarúgásba. Ez nem az ő világuk, és ezt nem is tudják. A státuszuk, a politikájuk, a szép öltönyük és nyakkendőjük révén kerülnek oda. Ezeket az embereket ejtőernyővel vetik be. Nem ebben a világban nőttek fel. Ők olyan emberek, akiket tisztelni kell a státuszuk miatt, és ez érthető."

"Ezt nem érdemes kommentálni. Ez olyan, mintha az atomfizikáról, a filmgyártásról vagy bármely más iparágról beszélnék. Ejtőernyősökről beszélünk, akik itt landoltak, és tisztelnünk kell őket. Ők nem tudják, mit jelent három nappal később játszani. Nem tudnak a felgyülemlett fáradtságról. Nem tudják, mi a különbség."

"Vagy nem tudják, vagy - és ez még súlyosabb lenne - tudják, és úgy tesznek, mintha tudnák. Vannak olyan emberek, akiket ismerek, akik a Lega Calciónál dolgoznak, olyan emberek, akik dolgoztak a labdarúgásban, akik dolgoztak kluboknál, akik tudják, hogy milyen nehézségek vannak, milyen a fáradtság, olyan emberek, akik szervezeti szinten dolgoztak kluboknál, és akik tudják, hogy mi kell ahhoz, hogy felépüljön az ember az utazásokból, a távolságból, a szállodákból. Olyan emberek, akik pozitív hatással lehetnek.

"Az a tény, hogy európai kupasorozatban játszunk, mindig mi vagyunk az a csapat, amelyik a legjobban küzd... Nézd, ha a klubunk nem teszi fel ezt a kérdést nyilvánosan, ha a klubunk nem teszi fel ezt a kérdést intézményi szinten, ha mindig én vagyok az, akinek ide kell jönnie ide elétek, és ugyanezekről a dolgokról kell beszélnem."

"Azonban ebben a konkrét esetben talán rosszul fogalmaztam a nyelvtani kérdéseket. Szerintem van nyelvtan és van futball nyelvtan. Az én könyvemben a kifogás - a futball nyelvtanában - az, amit utólag használsz. És sajnos már a szezon kezdete óta beszélek ezekről a dolgokról."

"Jövő héten újra megtörténik, és ez az egyetlen alkalom, amikor balszerencséről beszélhetünk. A Lazio kedden Európában játszik, mi pedig csütörtökön. Hétfőn nem játszhatunk a nemzetközi szünet miatt, így a mérkőzésnek vasárnap kell lennie. Ebben az esetben azt mondom, hogy pechesek vagyunk."

"Nincs más mondanivalóm. A Lazio előnyben lesz, az biztos, de nincs mit mondani, kommentálni vagy kritizálni."

"De minden másért, ami eddig történt, és ami még történni fog, szerintem a Roma tényleg büntetésben van. Szerencsémre a szurkolók nem hülyék. Mert ha a Lega himnuszát minden meccsen kifütyülik az Olimpicóban, akkor annak oka kell, hogy legyen. Nem hülyék".

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Lecce, Serie A