Ranieri: Olyan emberekre van szükségem, akik képesek a kudarcokra választolni

Ranieri: Olyan emberekre van szükségem, akik képesek a kudarcokra választolni

A Roma holnap este a Fiorentinát fogadja a Stadio Olimpicóban este 21 órakor.

Ünder, Pastore és Pellegrini most már játékra készek?

"Elég régóta nem játszottak, szóval most kicsit orvosi szemmel kell megközelítenem a dolgot, és figyelni arra, hogy ki kezdhet a mérkőzésen, mert nem szabad elfelejteni, hogy csak 3 cserelehetőségem van. Bevethetőek, de csak bizonyos mértékben."

A vasárnapi vereség, és a mostani ellenféllel szembeni legutóbbi 1:7 visszavágásra sarkallja a csapatot?

"Remélem, hogy ezek a vereségek motivációként hatnak a csapatra. A kupameccsen kapott 7 gólból a legtöbbet hosszú indítás után kaptuk, és ebben a Fiorentina nagyon jó, hogy beívelik a védők mögé a labdát. Arra kell majd figyelnünk, hogy ne adjunk nekik területet ahhoz, hogy ugyanezt megismételhessék újra."

Figyelembe véve, hogy nincs idő támadószellemű csapatot felépíteni, leginkább azok a játékosok lesznek fontosak, akik képesek párharcokat megnyerni.

"Nagyjából igen, de most az a legfontosabb, hogy azokra kell támaszkodnom, akik jó állapotban vannak. Nagyon sok dolgot kell figyelembe vennem: ki jó egy az egy elleni játékban, ki képes 90 percet játszani. A kezdőcsapat kialakításához ezeket mind számításba kell vennem."

Mi a helyzet Schickkel és Dzekoval?

"Meglátjuk, hogy kezdőként, vagy csereként számíthatok-e rájuk. Dzeko kapott egy rúgást a csípőjére és a bokájára, szóval őt még meg kell majd vizsgálni."

A Roma idén 62 gólt kapott. Tervez bármilyen változtatást?

"25 órát töltök azzal, hogy azon gondolkodom, miként tudok segíteni a csapatnak. Nem könnyű, de mindent megteszek, hogy az összes lehetőséget átvegyem: a személyeket, a játékrendszert és az ellenfeleket."

Továbbra is ragaszkodik Robin Olsenhez?

"A mai edzés után fogok csapatot hirdetni, de az is lehet, hogy megvárom a holnap reggelt. De ezt nem Olsen miatt teszem, hanem az egész csapat miatt."

Mit gondol arról, hogy Francesco Totti sokkal fontosabb szerepet tölthet be a klubnál? De Rossi is kaphat szerepet a visszavonulása után?

"De Rossi majd akkor gondolkodik erről, ha visszavonul. Francesconak már most is komoly szerepe van a klubnál. Másfél évvel ezelőtt vonult vissza, és szépen lassan beleszokik a másik oldalba. Nagyon fontos a jelenléte mind a csapatnak, mind nekem, és a klubon múlik, hogy eldöntse mi a legjobb irány."

A Napoli elleni meccs után beszélt James Pallottával? Nem gondolja, hogy a csapat nem képes megmutatni a tudását?

"Nem beszéltem vele. A csapat nehéz időszakon megy keresztül. Megnéztem a sebesség és a megtett távolság adatait: nagyjából ugyanannyit futottunk, mint a Napoli, csak míg ők ezt csapatként tették meg, mi nem. Nagyon sok rossz passzunk volt, ami az önbizalom hiányának köszönhető, de nekem olyan játékosokra van szükségem, akik képesek a kudarcra, balsorsra válaszolni. Könnyű olyankor jól teljesíteni, amikor a csapatnak is jól megy, de segítenünk kell egymást akkor, amikor rosszul mennek a dolgok."

Nem gondolja, hogy Kluivert, Marcano, Coric, Zaniolo, és néhány Primavera játékos jelen pillanatban sokkal felszabadultabban tudna játszani? Bízik bennük?

"Szerintem Kluivertet és Zaniolót már használtam párszor, de szeretnék mondani valamit. Amikor a dolgok jól mennek, akkor bárki játszik, minden jól alakul. Viszont mikor nem mennek jól a dolgok, a fiatalok akár működhetnek is, de tapasztalt játékosokra van szükséged, akik képesek a többieket irányítani."

Nem az a legnagyobb gond, hogy nagyon sok gólt kap a csapat?

"Kértem a csapatot, hogy ne járassuk a labdát a saját térfelünkön hátul. Nem értem, hogy manapság miért akar minden csapat a kapustól indulva építkezni. Minden edzőnek megvan a maga döntése, de én azt akarom, hogy maradjunk tömörek, és segítsük egymást, mert ha így teszünk, akkor azzal más problémákat is sikerülhet elrejtenünk, de sajnos jelen pillanatban erre képtelenek vagyunk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Ranieri, Fiorentina, Serie A