Ranieri: A vasárnap legyen ünneplés

Ranieri: A vasárnap legyen ünneplés

A Roma az újonc Parma ellen zárja hazai pályán a bajnokságot vasárnap este.

A vasárnapi lesz a szezon utolsó meccse, valamint De Rossi is utoljára ölti magára a Roma mezét. Milyen légkört vár a meccsen?

"Remélem, hogy olyan lesz, amit Daniele megérdemel, én csak ebben reménykedem. Szeretném látni, ahogy a stadiont átjárja a szeretet, hogy Danielét ünneplik a szurkolók azért amit, és ahogy a Romának adott. Pozitív ünneplést várok."

De Rossi kezdeni fog?

"Kezdeni fog, és mint csapatkapitány. Megérdemli, hogy az egész Olimpico állva ünnepelje. Ünnepelni kell, és remek teljesítményre lesz szükség. Ha én ezt akarom, akkor képzeljék el, hogy ő mennyire szeretné ezt."

De Rossi miért különleges játékos egy edző számára?

"Mert képes a mezhez kapcsolódó szenvedélyét átadni a többieknek, legyen az a Roma, vagy a válogatott. Az elkötelezettsége maximális, és mindig látszik rajta az akarás. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig jól is játszik, viszont az igaz, hogy mindig a maximumra törekszik. Az öltözőben szintén pozitív hatása van a többiekre, és a nehéz időszakokban a csapattársai mindig számíthatnak rá, és a tanácsaira."

Milyen Romát fog hátrahagyni, és milyen tervei vannak a jövőt illetően?

"Szerintem a csapat megmutatta, hogy képes összeszedni magát, hogy egységes, és harcol a céljaiért. Amennyiben nem sikerül elérni a célunk, akkor gratulálni fogunk a többieknek, de  végsőkig küzdenünk kell, mert profik vagyunk, és mert szeretünk játszani. Nem pénzért focizunk, hanem a szenvedély, és az élvezet miatt. Amikor először külföldre mentem, európai edzőnek éreztem magam. Bárhová menjek, mindig találni fogok olyan projektet, ami izgatja a fantáziám."

A bejelentés előtt érezni lehetett már, hogy De Rossi római pályafutása a végéhez közeledik?

"Nem, sosem gondoltam rá, és nem is beszéltünk róla. Engem villámcsapásként ért, és őt is."

Hol lehetett volna nagyobb hatást gyakorolni erre a csapatra? Várt különösen többet bármelyik játékostól?

"Amikor először láttam a csapatot, rögtön felismertem, hogy az önbizalmukat kell helyre tennem, és hogy a pszichológiai dolgokon kell sokat javítani. Szerintem a védelmet sikerült összerakni, mert szerettünk volna kevesebb gólt kapni, ami sikerült is. Minden játékos beleadta a saját maximumát. Meggyőződésem, hogy Patrik Schick fantasztikus játékos, csak vannak olyan játékosok, akik 19 évesen éretté válnak, míg mások nem. Csalódott volnék, ha a tehetsége csak 28 éves korára mutatkozna meg. Remélem, hogy marad, és bebizonyítja, hogy nem tévedek vele kapcsolatban."

Milyen érzésekkel távozik?

"Minden egyes alkalommal hatalmas érzés számomra a Romát irányítani. Sosem megyek ki a himnusz előtt, mert különben az érzelmek még jobban elhatalmasodnának rajtam. Úgy távozom, hogy a szívem nyitva marad, és remélem, hogy a csapat jobb és jobb lesz a későbbiekben."

Ez a Roma már az Ön Romája? Fog bánni bármit is a távozását követően?

"Minden egyes nappal éreztem, hogy ez a Roma kezd az enyém lenni. A csapat már kialakult bizonyos módon, amit fokozatosan kellett átalakítani az Eusebio által végzett remek munkából. Nem sajnálok semmit. Mikor aláírtam tudtam, hogy mennyi ideig fog tartani. Bárki jön utánam, sok szerencsét kívánok neki."

Ahogy De Rossinak, a vasárnapi több más játékosnak is az utolsó római meccse lehet. Mit gondol, a Romának megint nulláról kell kezdenie mindent?

"Ez a csapat kiegyensúlyozott, minőségileg jó, és pont jó a fiatalok és idősebb játékosok aránya. Néhány fiataltól többet vártak, de ettől függetlenül van egy egészséges mag. Nem hinném, hogy mindent előlről kellene kezdeni, igaz a jelenlegi helyezése a csapatnak nem a legjobb, de ettől még nem kell nulláról kezdeni. Egyedül az edző szempontjából kell előlről kezdeni, de lehet tanulni az előző edzők tapasztalataiból."

De Rossi a Serie A hivatalos csapatkapitányi szalagját viseli majd, vagy valami személyest?

"Nem tudom, de örömmel kifizetném a büntetését, csak hogy egy speciális, személyre szabottat viselhessen."

Hogyan lehetett volna sikeresebb az elmúlt pár hónap?

"Talán a kulcsfontosságú pillanatokban túl sok pletyka keringett a távozó játékosok, és a lehetséges új edzők személyét illetően. Minden pletyka akkor kelt szárnyra, amikor nekünk mindent bele kellett adnunk a céljaink elérése érdekében. Jó lenne, ha lenne egy vonal, amit mindenki tiszteletben tartana. Ezzel nem a médiát, vagy a klubot akarom kritizálni, de talán segített volna abban, hogy több pontot gyűjtsünk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Ranieri, Parma, Serie A