Ranieri: A szurkolók elvárják tőlünk, hogy mindent beleadjunk

Ranieri: A szurkolók elvárják tőlünk, hogy mindent beleadjunk

A Roma szombat délután 18:00 órakor az Udinese együttesét fogadja a Stadio Olimpicóban a Serie A 32. fordulójában.

A Sampdoria elleni meccs megmutatta, hogy még mindig van élet ebben a csapatban. Valami átkattant a játékosokban?

"Szerintem még mindig túl korai ezt kijelenteni. Ezt még bizonyítanunk kell. Nyilvánvaló, hogy a Samp elleni mérkőzés jó önbizalomnövelő volt, de továbbra is van elég tennivaló."

Igor Tudor irányításával az Udinese eddig veretlen. Milyen meccsre számít?

"Az eddigi legnehezebb ellenfél lesz az udinei gárda. Egy elszánt, jól védekező, és jól kontrázó csapat lesz az ellenfelünk. Aggódom. Tiszta fejekre, intelligenciára és türelemre lesz szükség, és mindemellett vigyáznunk kell arra, nehogy lekontrázzanak bennünket, mert pont ez az, amit ők akarnak majd, szűken védekezni, és kontrázni."

"Szükség lesz a szurkolóink segítségére, észre kell venni, hogy ez egy létfontosságú meccs, ezért támogatniuk kell minket. Versenyben vagyunk a BL-t érő helyezésekért, szeretnénk megszerezni, ez a célunk, és a szurkolók is érzik ezt. Szükségünk van rájuk, a buzdításukra. Nagyon oda kell majd figyelnünk, különben az Udinese kezére fogunk játszani."

Patrik Schiknek a Sampdoria elleni meccs második félidejében mutatott remek játékát követően elképzelhető, hogy szombaton Dzeko és ő együtt kezdenek?

"Szeretek elől két csatárral játszani, de azt gondolom, hogy pont ez az, amit az Udinese is szeretne, hogy így lépjünk pályára. Azt hiszem, hogy csak egyiküket fogom választani, de még nem döntöttem."

A Barcelona elleni siker éppen egy éve volt. Emlékszik arra a meccsre? Miért nincs most azon a szinten ez a csapat?

"Mindent megértek, de pont most vagyunk túl a Sampdoria elleni meccsen, hagyjuk már azokat, amik egy évvel ezelőtt voltak. Engem most csak az Udinese érdekel, a múlt már a múlt. Többé már nem számít. A jövő sokkal fontosabb. A szurkolók jó teljesítményt várnak tőlünk: látni akarják, hogy győzni akarunk, és szeretnénk kijutni az európai kupaporondra. Nagyon nehéz út vár ránk, sok csapat hajt ugyanarra a célra, de nekünk mindent meg kell tennünk."

Mi a helyzet Florenzivel? Képes ő egy védőhármasban szerepelni?

"Tegnap még külön edzett, csak ma csatlakozik a csapathoz. Meglátjuk, hogy milyen állapotban van, aztán fogok dönteni. Nem kizárt, hogy három védővel állunk majd fel, meglátjuk."

Ebben az évben Dzeko még nem szerzett gólt hazai pályán. Mennyire hiányoznak a góljai?

"Mindig hiányoznak a fő góllövőd góljai, amikor az nem szárnyal. Amikor egy edző összeállítja a csapatot, olyankor láthatod az egyes pozíciókból származó gólok mennyiségét. Amikor egy játékos képes 18-20 gólra, akkor ilyen mennyiséget is vársz, és ha ez nem jön, akkor annak érezni a hiányát."

"De az biztos, Dzeko nagyon határozott, elszánt, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra betalál majd. Mindig keményen dolgozik, és ez nagyon fontos."

Bryan Cristante eddig mindig kezdő volt az irányítása alatt. Ennyire meghatározó játékos lenne?

"Benne hatalmas potenciál van. Az Atalantában nevet szerzett magának, de én már azelőtt is ismertem. Nagyon jó védekező középpályás, aki remekül tud előretörni, és képes gólokat szerezni. Nagyon jó, hogy a csapat tagja."

Az utóbbi időben egyre több olyan hír jelent meg, miszerint Francesco Totti feljebb lép, és döntéshozói szerepet kap. Mit gondol, Totti megfelelő ember erre?

"Igen, ő a megfelelő ember, mert imádja a Romát. Képes rá, és lépésről lépésre fejlődik. Senki nem úgy születik, hogy már mindent tud - de látszik rajta, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy nagy dolgokat érjen el, és remélem sikerül is majd neki. Ő a megfelelő ember, de még várni kell rá, és hagyni, hogy fejlődjön."

Mi a helyzet Kluiverttel? Játszani fog szombaton?

"A srácban is nagy potenciál van, jól teljesít. Nehéz elhagyni egy olyan klubot, ahol minden játékosnak külön gondosan megtervezték a mozgását, és ezután bekerül egy teljesen más környezetbe, mint ami itt van Olaszországban. Nagyon gyorsan alkalmazkodik, és sokat várok tőle, ahogy El Shaarawytól is, aki szélső játékosként is sok gólt képes rúgni. Ez pedig nagyon fontos."

De Rossi képes egymás után két meccset játszani?

"Daniele képes, és ez a legfontosabb. De vigyáznunk kell, mert csapdába akarnak minket csalni, és lekontrázni minket, és ha lesz 50-60 méternyi helyük futni, akkor bizony a sebességükkel komoly gondokat okozhatnak nekünk."

Di Francesco alatt a jobb szélen sokszor játszott ballábas játékos, és fordítva. Erről mi a véleménye?

"Én szeretem mindkét megoldást, de ez a meccsen, és nagyon sok más dolgon is múlik. Attól függ, hogy a játékosok mihez szoktak hozzá. Szeretek a játékosoknak abban segíteni, hogy ott szerepeljenek, ahol könnyedén elboldogulnak, de nyilvánvaló, hogy vannak olyan rendszerek, amik megkövetelik bizonyos játékosoktól, hogy ne a megszokott posztjukon szerepeljenek."

Mi kell ahhoz, hogy ez a csapat újra olyan szinten legyen, mint volt tavaly a Barcelona elleni meccsen. Megtörténhet az még egyszer? Hány olyan játékos van, aki elég jó ahhoz, hogy maradjon?

"Remek játékosaink vannak. Nagyon sok fiatal van, akiknek tapasztalatra van szükségük. Időt kell nekik hagyni."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Ranieri, Udinese, Serie A