Ranieri: A játékosoknak áldozatot kell hozniuk a csapatért

Ranieri: A játékosoknak áldozatot kell hozniuk a csapatért

Kinevezését követően először tartott meccs előtti sajtótájékoztatót a Roma új mestere.

Milyenek az érzései 2009-hez képest?

"Ez mindig csodálatos érzés. Az ilyen érzelmekért is csinálom ezt a munkát. Rómába visszatérni mindig különleges, nekünk rómaiaknak pedig pláne. Tudom, hogy ez most egy nagyon nehéz pillanat a klub számára, de készen állok a harcra."

Két edzést tartott már, milyenek az első benyomásai?

"Igazából egy teljes edzésem volt csak, mert sokan a portói meccs miatt még nincsenek teljesen bevethető állapotban. Ma minden játékossal beszéltem, de most a motiváció a legfontosabb. Tudom, hogy nehéz időszakon megyünk keresztül, de az én véleményem szerint, aki kívülről jött, a BL-t érő helyek nincsenek messze. A két következő meccs létfontosságú, a szurkolóinkra pedig nagyon fontos szerep vár."

"Képtelenség ezt a csapatot magától a BL-be vezetni, de a szurkolókkal a csapat mögött sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, mert tudom, hogy velük, a támogatásukkal bármi megtörténhet."

Mi a legfőbb feladata a csapaton belül, a védelem?

"A csapat képes gólokat szerezni, de most a hátsó alakzatra kell majd koncentrálnunk. Amikor volt lehetőségem a Roma meccsét nézni, akkor azt vettem észre, hogy sok gólt olyan helyzetből kaptuk, mikor előtte nálunk volt a labda. Óvatosnak kell lennünk, nem szabad a labdát elveszíteni. Amikor gólt kap a csapat, akkor az a játékos, aki elvesztette a labdát, bűnősnek, hibásnak érzi magát, és ezzel könnyen elveszíti a hitét. Azon fogunk dolgozni, hogy minél kevesebbszer adjuk el a labdát."

A legutóbbi alkalommal majdnem sikerült bajnoki címet szerezni a Romával. Mi az, amivel képes a céljába vetett hitet megtartani most?

"Ehhez a hithez ragaszkodom a szurkolókhoz, ahogy a játéksok hajlandóságához is. Szerintem szükség van arra, hogy a játékosokat szeressék, mert nem túl szép az, ha úgy játszanak otthon, hogy félnek a hibázástól. Ezért kérem a szurkolókat, hogy ragaszkodjanak hozzánk, mert szükségünk van rájuk. Én olyan játékosokat akarok látni, akikről sugárzik a határozottság és a sikeréhség, mert akkor elfogadható a hibázás. Olyan játékosokra van szükségem, akik képesek meghalni a pályán."

Alessandro Florenzi védő, vagy szélső középpályás? Nicolo Zaniolo szélső, vagy középső középpályás? Edin Dzeko és Patrik Schick játszhatnak együtt?

"Florenzi egy sokoldalú játékos, aki képes a védelemben, és a támadósorban is játszani. Ez a meccstől függ. Neki most össze kell szednie magát, tudom, hogy min megy keresztül. Roma szurkolóként minden hiba még nagyobb súllyal nehezedik rád. Sok meccs van még, én pedig sokat várok tőle."

"Zaniolo helye középen van, de szükségem van arra, hogy bizonyos középpályások áldozatot hozzanak a csapatért, de ezt közvetlenül velük fogom megbeszélni. Dzekonak és Schicknek együtt kell tudnia játszani. Schick amikor a Porto ellen pályára lépett, látszott rajta az akarás, és a vágy. Nagyon ügyes gyerek, emellett gyors, és technikás."

Mit gondol Javier Pastoréról?

"Még nem láttam a Romában, de tudom, hogy Pastore egy világklasszis játékos. Szükségem van az olyan játékosokra, akik meg akarják mutatni nekem, hogy képesek meccset eldönteni, akik futnak, küzdenek, és segítik a csapattársaikat. Ilyenkor nem neveket, kort, és fizetéseket nézek."

"Szükségünk van arra, hogy csapatként viselkedjünk, olyan játékosokként, akik kisegítik egymást. Mindenkitől többre van szükség, mert ha nem megy a csapatnak, az azért van, mert nem adtunk bele mindent. Nincs szükség szövegelésre. Az edző megfizette az árat, és most a játékosokon a sor, hogy megmutassák mire képesek. Én pedig ebben fogok segíteni nekik."

12 meccsre írt  csak alá. Július elsején hol látja majd magát?

"Én most azt látom, hogy itt ülök önökkel szemben, holnap este pedig majd a kispadon. Ahhoz szoktam, hogy lépésről lépésre haladok. Más klubnál még sosem vettem át így, ilyen körülmények között az irányítást, de ha a Roma hív, akkor a válaszom igen."

Amikor látta, hogy Francesco Totti hívja, mire gondolt? Mit mondtak egymásnak? Beszélt Eusebio Di Francescóval?

"Nem emlékszem, hogy mit mondott Francesco. Azt kérdezte, hogy hol vagyok, aztán elkezdtünk beszélgetni. Eusebióval nem beszéltem - megértem a csalódottságát. Szívből szurkoltam neki, tavaly és az idei szezonban is. Nagyon sajnálom ami vele történt, ő egy fantasztikus profi edző. Hogy hibázott-e? Mindannyian követünk el hibákat. Egy nagyobb bércsomagot hagytam magam mögött ahhoz képest, mint amit most itt kapok, de a pénz nem érdekel. Csak a mez számít."

Dzeko sokkal kevesebb gólt szerez, mint az elmúlt szezonokban. Miért van ez?

"Teljesen természetes, hogy a góllövőknek vannak gyengébb éveik, hiszen még a legjobbaknak is vannak hullámvölgyeik. Talán neki most van az egyik gyengébb éve, de még van 12 meccs hátra. Lássuk, hogy mennyit fog még szerezni."

Robin Olsen, vagy Antonio Mirante lesz a kapus?

"Még meg kell őket néznem edzésen. Holnap látni fogják a kezdőcsapatot."

Azt kérte a szurkolóktól, hogy álljanak a csapat mögé. Mit gondol, a nyílt edzések segíthetnek ezen?

"Ebben nem vagyok biztos - de ne kérdezzenek olyat, amire most nem tudok válaszolni. Jelen pillanatban össze kell fognunk, aztán újra visszanyerni a határozottságunkat."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Ranieri, Empoli, Serie A