Radja Nainggolan az év játékosa

Radja Nainggolan az év játékosa

Radja Nainggolant választották a szurkolók az év Roma játékosának a hivatalos oldalon megtartott szavazáson.

A pályafutása során most először szerzett kétjegyű számú gólt a szezon során (11-et a bajnokságban, összesen pedig 14-et), valamint kiosztott 7 gólpasszt is, ezzel pedig a hosszú évad során a csapat mozgatórugójává vált.

Ennek fényében nem volt meglepetés, hogy a szurkolók őt választották az év legjobb játékosának a klub hivatalos honlapján megtartott szavazáson.

"Nagyon örülök neki, ez azt is mutatja, hogy elég jó szezont tudhatok magam mögött."- mondta Nainggolan az asroma.com-nak, amikor közölték vele a hírt.

"Nagyon jó érzés az, hogy szeretnek az emberek, ez az egyik legfontosabb egy játékos számára, ami nagyban segít abban, hogy mindig 100%-ot nyújtsak."

Nainggolan is azon kevés játékosok közé tartozik, akik nagyon sikeres szezont zárhattak és igaz a belga középpályás elismeri, hogy az Európa liga, valamint az Olasz kupa kiesés még egy ideig fájni fog, viszont szerinte az automatikus BL indulás kiharcolása mindenképpen azt mutatja, hogy pozitív szezont produkált a Roma.

"Mindössze az a célunk maradt, hogy megszerezzük a második helyet. Az, hogy elértük azt jelenti szerintem, hogy jó szezont zártunk, mert egy olyan Juventus mögött lettünk mindössze 4 ponttal másodikok, akik BL döntőt játszottak, erre pedig nem sokan számítottak."

"Volt néhány hülye döntetlenünk - Empoli és a Cagliari meccsek, ez 4 pont összesen - ezeket sajnáljuk, de végül a szezon elég jól sikerült. A megszerzett 87 pont is rekord a klub történelmében, ez pedig jelent valamit."

Nainggolan elismerte, hogy van pár lecke, amit megtanultak a szezon során, azok a döntetlenek és a kupa kiesések.

"Mindenki büszke lehet a szezonunkra. Rengeteg meccset kellett lejátszanunk és igen, volt pár csalódást keltő momentum, mint például az Európa liga meccs a Lyon ellen, ahol volt egy les miatt meg nem adott gólunk, amivel továbbjuthattunk volna. De ha leakadunk az ilyen apróságoknál, akkor évekig beszélgethetnénk."

"A legfontosabb az, hogy végül megszereztük a második helyet és így automatikusan bejutottunk a BL csoportkörbe, ez pedig azt jelenti, hogy jó szezonunk volt."

A játékos számos gól szerzett a szezon során és olyan csapatok ellen talált be, mint az Inter, a Lazio és a Sampdoria. Nainggolan 29 múlt és sokak szerint még ennél is jobb lesz, azonban a középpályás óva int mindenkit, hogy hiba lenne tisztán a gólok alapján megítélni valakit.

"Hogy ez volt-e a legjobb szezonom? Ha a statisztikákat nézzük mindenki azt mondaná, hogy igen, hiszen rengeteg gólt szereztem."- ismerte el a játékos.

"Ebben a szezonban más poszton szerepeltem, ezért tudtam rengeteg gólt rúgni, és amikor futballozol, gólokat szerzel, akkor könnyen leszel az emberek példaképe... de a csapat több játékosból áll és mindenki keményen dolgozik, például azért, hogy mások gólokat szerezzenek."

"Emiatt nem szabad csak a gólokat nézni. Persze örülök neki, hogy ennyit sikerült lőnöm, hiszen ez nem sűrűn történt meg velem előtte, ezért természetesen elégedett is vagyok."

A góljai mellett Nainggolan komoly hatással volt az egész csapatra is, ahogy az folyamatosan fejlődött. Nagyon fontos szerepet jászott Spalletti rendszerében: a szezon elején még mélyebben szerepelt a középpályán, majd egyre feljebb és feljebb került, ezzel is a letámadást és a gyors támadásokat segítve.

Néha Spalletti 3 egymást követő meccsen 3 különböző szerepet kért Nainggolantól. Egyszer a 3 középpályás egyikeként szerepeltette, majd utána klasszikus 10-est játszatott vele, harmadik alkalommal pedig már a bal oldalról kellett segítenie a csatárt, ezzel is megmutatva, hogy milyen intelligenciával megáldott játékosról van szó.

"A szezon végén már három középpályással játszottunk, ezért talán kicsit többet kellett védekeznem, de a végén mindig támadóbb felfogásban kellett fociznom és jóval előrébb a pályán."

"De mindenki tisztában van azzal, hogy mit akarunk, ezért ezek a váltások nem olyan bonyolultak. Pontosan tudom, hogy mit kell tennem az adott poszton."

A taktika ilyen szintű változtatása motivációként, vagy teherként hatott?

"Motiváció? Igen, egy kicsit. Teher? Sosem éreztem nyomást magamon és soha nem is volt. Számomra minden meccs egyforma, akár a világbajnoki döntő - ha egyszer lesz alkalmam játszani rajta - vagy bármelyik másik. Egy könnyebb meccsen is tudsz rosszul játszani és tudsz jól szerepelni egy top csapat ellen. Szóval minden egyforma. Minden a pillanaton múlik és azon, hogy abban a pillanatban hogyan érzed magad."

"Szerintem én fontos vagyok ebben a szerepben, mert ez nagy nyomást kíván, folyamatos nyomást, és ez az egyik oka annak, hogy ennyire jól szerepeltem. Ebben a rendszerben ez egy fontos szerepkör."

Nainggolan ezt követően a jó szereplés okán kiemelte az egész csapat teljesítményét, de nem ment el szó nélkül a szavazáson éppen csak a második helyen végzett Edin Dzeko mellett sem.

"Nem csak a góljai miatt, de Dzeko nagyon fontos a csapat számára. Edin képes megtartani a labdát, nagyon technikás és gólpasszokat is tud adni... ha akad egy kis gond, akkor ő segít. Nagyon fontos számunkra, hogy a csapat tagja."

A szezon egyik legfontosabb pillanata, ami talán a legtovább él majd az emlékezetekben, amikor az utolsó meccs utolsó pillanataiban a Roma megszerezte a győztes gólt és ezzel az automatikus BL indulást jelentő második helyet. Valamint ez a meccs volt Totti búcsúmeccse is egyben.

"Mindannyian tudtuk, hogy a második helyen kell végeznünk, miközben iszonyatosan érzelmes pillanatok is voltak egyben. Nem volt valami könnyű, mert 25 év ugyanabban a csapatban szinte hihetetlen."

Nainggolannak nagyon fog hiányozni az öltözőből Francesco.

"Őszintén, amikor megérkeztem ide azt gondoltam, 'Oké, igen, itt Rómában minden Francesco Tottiról szól.' És igen, egy kicsit olyan, mert totál lehetett érezni az embereket és a dolgokat körülötte. De mégsem ismertem fel, hogy mennyire egy normális ember."

"Nagyon sokféle hozzáállást lehet tapasztalni a futballban, de neki nem volt egyáltalán hozzáállása. Ő ott volt, amikor kellett valami, soha nem mondott nemet és ez olyan valami, amit egyáltalán nem vártam."

"Egy játékos tudása sosem kopik meg, de sajnos minden játékosnál ott van a kor, amikor be kell fejezni, amikor abba kell hagyni és szerintem fizikálisan minden év egyre nehezebb ilyenkor már, főleg ha kevesebbet is játszol."

A bajnokság befejeztével Nainggolan meghívót kapott a válogatottba a következő két mérkőzésre. Most, hogy ezeken túljutott, a játékos egy időre leteszi a mezt, amire talán az elmúlt két évben alig volt alkalma.

"Egy kis szünetre van szükségem, a testemnek és az agyamnak is pihennie kell. Most egy ideig nem akarok a focira gondolni. Egy hónap nagyon gyorsan eltelik, de nekünk játékosoknak szükségünk van erre, különben nagyon sok a stressz. El kell menni ilyenkor a családdal és pihenni, csak élni egy picit."

"Nagyon fontos a mentális pihenés is. Talán 53 meccsen léptem pályára a szezonban, ami azt jelenti, hogy minden kedden, aztán minden vasárnap, vagy hétfőn játszottam. Aztán a nyár is rövid volt az Eb miatt."

"Szóval ez egy tényleg nagyon hosszú szezon volt, ezért most nagyon jó lesz kicsit kikapcsolódni és pihenni a barátokkal és a családdal."

Ahogy a legjobb játékos cím is mutatja, megérdemli.

Nainggolan pár dologról:

...a legszebb gólja a szezonban

"Talán az Internek szerzett első gólom. Nem is tudom, ti tudjátok. Az első inkább technikailag volt nehezebb, míg a második egy nagy löket volt. A második azért nehezebb, mert ott egy hosszú futás után rúgtam a gólt, ami ilyenkor nem túl egyszerű. Ráadásul egy olyan jó kapusnak, mint Handanovic."

...a legnehezebb ellenfél

"Ki volt a legnehezebb ellenfél? Nézzük, Jorginho a Napoliból, de nem úgy, ahogy gondoljátok. Mindig nagyon röviden játszik, 1 méteres passzokkal operál, ezért nagyon nehéz leszerelni és megzavarni. Elfáradsz abban, hogy folyamatosan járatja a labdát. Nem mondom, hogy nagy bajban lettem volna ellene, de nagyon sok energiát felemészt a labda kergetése és a játékának zavarása. Néha tényleg meggyűlik vele az ember baja."

...a szurkolók visszatérése a kanyarba

"Az első pár meccs a visszatérésüket követően kicsit csendes volt - visszatértek, de talán nem buzdítottak eléggé úgy, ahogy tudnak. Az utolsó meccs, a Juventus elleni már jó volt, a Genoa elleni pedig már tökéletes."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Nainggolan, interjú