Mourinhot egyelőre nem a kupadöntő érdekli

Mourinhot egyelőre nem a kupadöntő érdekli

A Roma a péntekre előrehozott utolsó bajnokin Torinóban lép pályára az EKL-döntője előtt.

Már beszélt arról, hogy milyen hatással volt Önre a Roma-szurkolók támogatása. Szeretne hosszú ideig itt lenni, és olyanná válni, mint a Roma Sir Alex Fergusonja?

"Sir Alex Ferguson több mint 20 évig volt a Manchester Unitednél. Most 59 éves vagyok - 79 éves koromig itt lenni nehéz lesz. De értem a kérdés értelmét."

"Nagyon élvezem, hogy itt lehetek. A szenvedély látható, érződik. Elfogadtam egy bizonyos típusú projektet, és ez a projekt három évre szól. Aztán majd meglátjuk, milyen lesz a projekt profilja a három évet követően."

"Úgy gondolom, hogy itt leszek három évig - természetesen nem gondolkodom azon, hogy előtte távoznék. Aztán majd meglátjuk, hogy milyen irányba halad a projekt. Sokszor a projektek végül jobban alakulnak, mint gondoltad, néha nem, de a futball mindig a máról szól, és ha szerencséd van, akkor a holnapról.

"Holnap itt akarok lenni. A következő szezonban is itt akarok lenni. Ez a legjobb válaszom a kérdésre."

Tiranában nagy az izgalom, hogy a Roma a városba érkezik. De a Roma-szurkolók számára ez problémás is egyben, mivel a stadion csak 20 000 szurkolót tud befogadni. És ott van Marash Kumbulla - vajon fog játszani?

"Kumbullaval vagy nélküle, remélem, hogy a tiranai szurkolók a mi oldalunkon lesznek, és nem az övékén. Ha a Roma nyer, akkor egy albán játékos kupagyőztes lesz Tiranában. És ez véleményem szerint bőven elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy az ottani szurkolók a Romát támogassák a Feyenoorddal szemben."

"Ez egy kicsit helyreállítaná az egyensúlyt. Mi pénteken játszunk egy nagy meccset, majd szerdán egy másikat, míg az ellenfélnek már befejeződött a szezonja, és több pihenő áll a rendelkezésére. Remélhetőleg ez az Albánia és a Kumbulla közötti kapcsolat egy kicsit helyreállítja az egyensúlyt."

"Az albániai döntő dupla öröm. Egyrészt, mert döntőt játszunk, másrészt pedig azért, mert először leszek az országban. Tulajdonképpen van néhány barátom Tiranában."

"Az egyetlen negatívum, hogy a stadion túl kicsi, és kevés szurkolót tud befogadni, legalábbis két olyan klub számára, mint a Roma és a Feyenoord. Bár ha egy 50 vagy 60 ezres stadionban játszanánk, az is túl kicsi lenne. Ha ezt a meccset a Santiago Bernabeuban játszanánk, akkor is teltház lenne."

"De egy olyan ország, mint Albánia megérdemli ezt a lehetőséget. Játszottam már Észak-Macedóniában a Real Madriddal, Stockholmban az Európa Liga döntőjén a Manchester Uniteddel. Ezek olyan országok, amelyek megérdemlik az ilyen futballeseményeket. Nagyszerű lesz - és különösen nagyszerű lesz, ha Kumbulla emelheti magasba a trófeát."

Ön és Carlo Ancelotti is UEFA-sorozat döntőjébe jutott ebben a szezonban. Egyesek talán túl gyorsan leírták önöket?

"Azt hiszem, Carlo számára az volt a probléma, hogy ha az Everton edzője leszel, nyilvánvalóan nem fogsz Bajnokok Ligáját nyerni. Azt hiszem, velem az a probléma, hogy az emberek látták néhány munkámat, és azt gondolták, hogy a cél a győzelem volt, pedig valójában nem a győzelem volt a cél. De ha ilyen sikereket érsz el, szinte rendszeresen, akkor az mond valamit rólad. Nincs semmi probléma, soha nem aggódtam emiatt. Nem gondolok arra, hogy a következő generáció levált minket. Én a minőségre gondolok. És a minőség nem változik a korral."

"Vannak nagyszerű játékosok 20 évesen és nagyszerű játékosok 40 évesen. Például Quagliarella Venezia ellen lőtt gólját szívesen láttam volna bármelyik 20 éves játékosomtól - talán így nyertünk volna a Venezia ellen!"

"Az edzők számára, amikor elveszíted a szenvedélyt, akkor véged van. Amikor megvan a szenvedély, amikor megvan a minőség, akkor rajtunk, menedzsereken múlik, hogy megmondjuk, mikor végeztünk. Ha valaki azt gondolja, hogy azt kellene mondanom, hogy itt az ideje abbahagyni, akkor várnia kell egy darabig, mert ez nem mostanában lesz."

Ahhoz, hogy jól fejezze be a szezont, az utolsó két mérkőzésen néhány pozitív eredményt kell elérni. Ha azonban ez nem történik meg, akkor ez a szezon kudarc lesz? Vagy lesz még pozitívum is?

"Ez a lehetőség fennáll - nem mondhatjuk, hogy lehetetlen forgatókönyv. A kockázat fennáll. Két döntőt kell játszanunk, és elméletileg mindkettőt elveszíthetjük. Megvan ez a kockázat. Én is tudom, a játékosok is tudják."

"Ezt a helyzetet nem könnyű kezelni. Én most csak a pénteki meccsre tudok koncentrálni - valójában nem igazán örülök, hogy ma itt vagyok és egy olyan meccsről beszélek, ami jövő héten lesz."

"Nem tudtam rendes edzést tartani ma, mert itt kell lennem. Végig a padon ültem, anélkül, hogy taktikai munkát vagy bármi konkrétumot végeztem volna. Ez egy kamu edzés volt. De igaz, hogy sokféleképpen lehet megközelíteni az ilyen helyzeteket. Lesznek olyanok, akik teljes mértékben a péntekre koncentrálnak, és csak utána fordítják a figyelmüket Tiranára, míg lehetnek olyanok, akik mindkettőre vagy csak a döntőre gondolnak."

"Ha azt kérdezed, hogy a három megközelítés közül melyiket részesítem előnyben, akkor azt, hogy mindent a péntekre összpontosítok. A probléma az, hogy nem csak én lehetek az, aki csak a péntekre gondol. A játékosoknak is ugyanígy kell gondolkodniuk, a segítőimnek is ugyanígy kell gondolkodniuk, az orvosi stábnak is ugyanígy kell gondolkodnia."

"Ma az edzésen nem rejtettünk el egyetlen játékost sem. Smalling, Karsdorp, Zaniolo, Mkhitaryan - ők nem voltak ott, mert jelenleg nem állnak rendelkezésre pénteken. Ez nem könnyű. Könnyebb lenne, ha a bajnokságban már kvalifikáltuk volna magunkat Európába, vagy már teljesen kiestünk volna. De az én munkamódszerem az, hogy a péntekre koncentrálok."

Az UEFA elnöke elárulta a vele folytatott beszélgetést, amelyben arról beszélt, hogy mennyire örült a döntőbe jutásnak. Úgy gondolja, hogy a döntőbe jutás nagy lökést adott az UEFA-nak? És ha már a sérüléseknél tartunk, mi a helyzet Mkhitaryannal és Zanioloval?

"Mkhitaryan megsérült a Leicester ellen, és időre van szüksége. Hogy pontosan mennyi időre, azt majd meglátjuk. Még mindig nem edzett a csapattal. A pénteki játékára nincs esély, és a szerdára is kevés az esély."

"Zaniolo helyzete kicsit pozitívabb, az esélye péntekre kevés, szerdára már több. De ha ezek az esélyek javulnak, hogy péntekre rendelkezésre álljon, akkor mindent megteszek azért, hogy arra a meccsre visszatérjen."

"Smalling sérült, és nincs esély arra, hogy pénteken bevethető legyen, de szerdára kétséges, hogy bevethető lesz. Karsdorp a négy közül az, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy bevethető legyen."

"Ami ezt a döntőt illeti, izgatott vagyok, mert magamnál jobban gondolok a szurkolókra és a játékosokra. Nyilvánvalóan szeretném megnyerni a trófeát magamnak, de sokkal fontosabb számomra, hogy a szurkolók olyan pillanatot ünnepeljenek, amire már régóta nem volt példa. Néhány játékosnak ez lehet az első trófeája is. Nem vagyok egocentrikus, a csapat embere vagyok. Szóval győzni akarok értük, segíteni akarom őket ebben. Nagyon szeretném ezt."

"Az UEFA-nak őszinte leszek: amikor változtatásokat hajtanak végre, mindig lesz kritika. Azokat az embereket, akik kockázatot vállalnak, néha támogatni kell. Ez egy új sorozat, és amikor elkezdődött, az emberek csak a kieséses szakaszt várták, és a nagyobb bajnokságokból egy komoly csapat sem volt, ezért azt gondolták, hogy ez egy kisebb sorozat."

Pályafutása során számos döntőt nyert már. Erre másképp készül?

"Igen, úgy érzem, hogy nehezebb. Még belsőleg is beszéltem erről - hogy a Bajnokok Ligája előtt az Interrel még meg kellett nyernünk a bajnokságot. És hogy akkor a stáb mind erre koncentrált. A Portónál ugyanez volt a helyzet. Itt érzem ezt az általános eufóriát körülöttünk, ami nem segít abban, hogy a számomra fontosabb meccsre koncentráljunk - ami a következő. Szóval elismerem, hogy nem könnyű."

"Tiago Pintóval mindent megpróbáltunk megtenni, hogy egyetlen játékosnak se legyenek logisztikai gondjai. De ez ennél nagyobb dolog. Ez olyasmi, amit a helyszínen kívül is lehet érezni. Ha elmész egy étterembe vagy egy szupermarketbe, senki sem beszél Torinóról. A Torino elleni meccs nem létezik. És ez abból az örömből született, hogy döntőt játszhatsz, és 50% esélyed van a trófea megnyerésére. De a helyes mentalitás az, hogy a péntekre koncentráljunk."

"És ezért ez egy kicsit frusztrál engem, mert megérdemelnénk, hogy már az ötödik helyen álljunk, sokkal több ponttal a tabellán. A bírók, a VAR, a mi hibáink, az én hibáim és a balszerencse között... már az ötödik helyen kellett volna végeznünk. De nem vagyunk ott. Szóval pénteken egy fontos meccs vár ránk, amit komolyan kell vennünk."

Elméletileg még van esély arra, hogy a Lazio előtt végezzenek az ötödik helyen. Maurizio Sarri azt mondta, hogy provinciális mentalitás így gondolkodni - mit szól hozzá?

"Általában nem kommentálom a kollégáim mondanivalóját - de ha egyetértek, akkor kicsit könnyebb mondani valamit! Egyetértek vele, nem szabad jobbra vagy balra nézni, hogy megmondjuk, hogy előrébb vagy hátrébb végeztünk. Ugyanezt mondtam akkor is, amikor megnyertük a derbit és akkor is, amikor kikaptunk. Ebben a szezonban értettem meg, hogy mit jelent elveszíteni egy derbit, majd meggyőzően megnyerni egyet. Ez túl sok."

"De ez a kultúra, ez a népi kultúra, és edzőként mindig is igyekeztem megtanulni annak a helynek a népi kultúráját, ahol dolgozom. És amikor Roma-szurkolóvá válsz, az azt jelenti, hogy az vagy. Szóval tudom, hogy ez a szempont fontos."

"A gyakorlatban ötödiknek vagy hatodiknak lenni lényegében ugyanaz. Az ötödik vagy hetedik más, a negyedik vagy ötödik más. A döntő az is valami, ami döntő különbséget jelenthet. A döntő jelenthet egy trófeát, és ez többet jelent."

A kamuedzésből, ahogy ön nevezte, néhány dolog tűnt ki számomra. Ibanez több szerepkörben játszott, Spinazzola a jobb oldalon játszott. Lehetnek ezek jelek?

"Az, hogy Ibanez az egész pályán játszik, egyszerűen azt jelenti, hogy a játék számos területén nagyszerű, de abban nem annyira jó, hogy a látásmódjával és a szenvedélyével építse az akciókat. Az viszont, hogy különböző helyeken játszik, azt jelenti, hogy sokat kapja a labdát, és különböző helyeken, különböző nyomás alatt meg tud felelni. Ez határozottan segített neki abban, hogy gyorsabban gondolkodjon, határozottabban cselekedjen. Cristante ezt már néhány hónapja csinálja, és őszintén szólva nekem úgy tűnik, hogy ennek köszönhetően sokat fejlődött játékosként ezeken a posztokon."

"A Venezia ellen Spinazzola egyáltalán nem teljesített rosszul. Kár a sárga lapért, mert egy nem csúcsformában lévő játékosnak egy ilyen dolog gondot okozhatott volna a második félidőben. De 45 percig jól játszott."

"A jobb oldali edzés csak azt jelenti, hogy jelenleg nem áll rendelkezésünkre Rick Karsdorp. A bal oldalon különböző lehetőségeink vannak - Zalewski, Vina, El Shaarawy - és Leo, aki egyértelműen a bal oldalon szeret játszani. De a nehéz pillanatokban azzal kell játszanunk, ami rendelkezésünkre áll. Tehát ha neki a jobb oldalon kell játszania, akkor a jobb oldalon fog játszani."

"De most a verseny végén olyan csapatok voltak, mint a Roma, a Marseille, a Leicester és a Feyenoord - olyan klubok, amelyeket komolyan kell venni. Olyan elődöntők, amelyek meccseit 70 ezer szurkoló nézte végig. A mi stadionunk tele volt, a Velodrome [Marseille-ben] is tele volt - ahogy a Leicesteré is. Szóval örülünk, hogy segíthettünk az UEFA-nak ebben a tekintetben, és a következő szezonban ez a verseny még vonzóbb lesz a csapatok számára"."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Torino, Serie A