Mourinho: Végig uraltuk a meccset

Mourinho: Végig uraltuk a meccset

A portugál tréner elégedett volt a Fiorentina ellen nyújtott védekezéssel, melynek eredménye lett a 2:0-ás siker.

Úgy tűnt, hogy a meccs nagy részében a kispadon ült, nem is állt fel...

"Kicsit aggódtam a piros lapok miatt: előfordult már néhányszor mostanában, hogy kicsit túl sok érzelemmel mentem ki a játékvezetői vonalra, és használtam néhány durva szót, aminek rendszerint piros lap, és kiállítás lett a vége. Nem vagyok egy szent, de egy kicsit aggódom - nem szeretem, ha kiállítanak."

Véleménye szerint milyen volt a meccs?

"Kemény meccs volt, a Fiorentina egy nagyon jó csapat. Még a tavalyi szezonban is, amikor 10 emberre fogyatkoztak, kemény meccs volt: jó edzőjük van, technikailag jó játékosaik, akik tudták, hogyan kell megtartani a labdát és irányítani a játékot. A mi viszont jól védekeztünk, irányítottunk, nem kerültünk nehéz szituációkba."

"De szerettem volna egy kicsit több minőséget látni, szerettem volna több olyan játékost látni, akik a labdával többet mutatnak. A taktikai szervezettséget és a mentalitást tekintve csak jót tudok mondani, de egy kicsit több önbizalomra lenne szükségünk a labdával kapcsolatban. Azzal a minőséggel játszunk, amivel rendelkezünk, és megtesszük a tőlünk telhető legtöbbet."

Vajon érkezhet ez a plusz minőség a januári átigazolási időszakban?

"Nem számítok senkire. Az ügyvezető világos és őszinte volt. Olyan dolgokat mondott egy interjú során, amit általában egy edző nem szívesen hall..."

Mi nem tetszett?

"Az edzők azt akarják hallani, hogy sok pénz áll rendelkezésre, és hogy sok játékost fognak vásárolni - hogy hihetetlenül sok játékosból álljon össze a csapat. Ez minden edző álma. Edzősködtem már olyan kluboknál, ahol nem voltak korlátok, de ez nem a mi klubunk. Mi azzal a minőséggel dolgozunk, ami a rendelkezésünkre áll. A szünet után most három meccset játszottunk otthon, az, hogy egyiken sem kaptunk gólt azt jelenti, hogy van esélyünk nyerni - mert nem kapunk sok gólt."

De tudta, hogy a Roma más klub lesz, mint azok, amelyeket korábban edzett...

"Nem akarok erről túl sokat beszélni. Csak annyit mondok, hogy hazugság az a felvetés, hogy rossz a kapcsolatom Tiago Pintóval. Semmi problémám nincs vele. Tényleg őszinteség van közöttünk. És nem lehet kritizálni senkit, aki őszinte."

Mit gondol a ma esti védekezésről? Tudnak-e javulni a hátulról történő építkezésben?

"Legalább nincs rajtam állandóan kamera, hogy figyeljék a reakcióimat. Ahogy már mondtam: azzal a minőséggel játszunk, amivel rendelkezünk. Egyes edzők nagyszerű futballt tudnak játszani, mások kevésbé. Megpróbáljuk megtalálni az egyensúlyt a kvalitásaink, a problémáink és az eredményeink között. Egy nagyszerű csapat ellen léptünk pályára, ahol nagyszerű játékosok vannak, akiket egy olyan ember edz, akit nagyon kedvelek. Ha plusz embered van, általában többet birtoklod a labdát; mi irányítottuk a játékot, de labdabirtoklás nélkül. Ez azért sikerült, mert védekezésben nagyon jól szervezettek voltunk."

"Bove olyan volt a pályán, mint egy kutya - ő az, aki fut, aki játszik, aki rengeteg kemény munkát végez. Sokat tanul, nagyon okos, és nagyon elégedett vagyok vele. Zalewski, Volpato és Tahirovic is ide tartozik."

"Marash Kumbulla egy igazi profi; ha a rangsorolásról akar beszélni, akkor jelenleg ő a negyedik középső védő, de két remek meccset játszott egymás után. Egy olyan csapat, amelyik három hátvéddel játszik, de csak négy középhátvédje van, gyakran kerül nehéz helyzetbe, de Marash ma este nagyon jól teljesített, mivel Ibanez kiesett. Marash úgy tűnik, mindig jól reagál ezekre a helyzetekre. Nagyon keményen dolgozik, és akkor is jól tud játszani, ha nem játszik gyakran."

Dybala a különbséget jelentő játékosa?

"Bár nem kérdezte, elmondok valamit Paulóról, amit talán érdemes tudni. Dybala eredetileg január 1-jére kérte, hogy visszajöhessen, és én azt mondtam neki, hogy nehéz dolgunk lesz a 2023-as év első meccsén, ahol le kell győzni a Bolognát - de nagyon kell. Mondtam neki, hogy 29-én szeretném, ha visszatérne. Felhívott, hogy rögtön, 27-én elutazik, hogy 28-án már vissza is érjen az edzésre. Ez Paulo, ő egy különleges fiú."

"Ami Tammyt illeti, tetszett, ahogy hátul dolgozott. Az is tetszett, amit Nemanja Matic csinált, jól mozgatta a labdát, amikor beállt. Egy szó Pellegriniről is; fogcsikorgatva játszott, és mindent beleadott. Ma reggel még nem tudtuk, hogy pályára tud-e lépni, úgyhogy köszönjük neki ezt."

Hol tudna a Roma még tovább fejlődni és javulni?

"A fiatal srácok bevetésével. Tahirovicban megvan ez a minőség, de időre van szüksége, hogy fejlődjön. Percekre van szüksége; a Bologna ellen kezdett, 30 percet játszott a San Siróban, ma is játszott. Ő egy olyan játékos, aki segíthet a csapatnak fejlődni, mert megvan benne az a minőség a középpályán."

"A négy védő között találunk majd egyet, akinek jobb elképzelése van arról, hogyan kell mozgatni a labdát. Az igazat megvallva, szerintem Kumbulla az, aki ezt a legjobban csinálja, de védekezés szempontjából jelenleg az igazi állat Ibanez - mert nagyon-nagyon gyors, és mindent megeszik, ami a pálya területére kerül. Más megoldásokat kell találnunk. Mudrykot nem vehetjük meg 100 millióért."

Lehet, hogy az egyik lehetőség a formációváltás lenne?

"Nem, mert rengeteg olyan játékos van, aki nem tud játszani négyvédős rendszerben. El kell rejtenünk a problémáinkat, és nem szabad hagynunk, hogy a többi csapat leleplezze őket."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Fiorentina, Serie A