Mourinho: Tudom, hogy a Salernitana meg fogja nehezíteni a dolgunkat

Mourinho: Tudom, hogy a Salernitana meg fogja nehezíteni a dolgunkat

Vasárnap este a Roma is megkezdi a Serie A 2022-23-as szezonját a Salernitana ellen idegenben.

Carlo Ancelotti szerint az AC Milan, az Inter és a Juventus fog leginkább beleszólni a bajnoki címért folyó versenyfutásba, a Roma a negyedik favorit jelenleg. Mit gondol erről?

"Carlo Ancelotti az Carlo Ancelotti. Mindent tud a futballról, mindent tud erről a munkáról, amit mi végzünk, sokat tud erről a klubról és erről a városról - és nyilvánvalóan mindent tud a Serie A-ról. A szavaira mindig hallgatni kell és tiszteletben kell tartani. Aztán persze mindig lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni néhány dologgal, amit mond, de Carlo ettől függetlenül Carlo."

Most, hogy az átigazolási időszak majdnem véget ért, sikerült már leküzdeni az ön által említett nyári frusztrációt?

"Mindenekelőtt az átigazolási időszak nem ért még véget - sajnos. Azért mondom, hogy sajnos, mert ez olyasmi, amit már régóta nem szeretek; elkezdeni a szezont, és három-négy meccset játszani, mielőtt még az ablak bezárulna. Ezért is korai lenne most bármilyen értékelést tenni. Szerintem jobb, ha várunk."

"Azonban nyilvánvalónak tűnik számomra, hogy figyelembe véve, hogy öt játékost hoztunk hétmillió euróért, öt olyan kvalitású játékost, mint amilyenek vagyunk, ennyi pénzért... akkor nyilvánvalónak tűnik számomra, hogy a piacot nagyon-nagyon jól kezeltük. De most, amikor a piac még mindig nyitva áll, mind az érkezők, mind a távozók tekintetében, korai lenne értékelést készíteni. Jobb, ha várunk."

De az a frusztráció, amit egy hónappal ezelőtt említett, mostanra már elmúlt...

"A frusztráció talán túl erős szó volt abban a pillanatban. Mert az igazság az, hogy öt hasznos játékost hoztunk, akik javítják a csapatunkat. Nyilvánvalóan elvesztettünk két olyan játékost is, akik fontosak voltak számunkra: Henrikh Mkhitaryant és Jordan Veretout. Micki kezdő volt, Veretout pedig, ha nem is az egész szezonban, de a 12. vagy 13. legtöbbet használt játékosunk egyike volt."

"Négy szélsőjátékost és egy remek fiatal kapust hoztunk. Szóval a frusztráció túl sok volt. Inkább nagy elégedettségről kellene beszélnem, mert ezt az öt játékost nagyon szeretem. Amikor szóba kerültek, azt mondtam: 'Igen, hajrá', mert nyilvánvalóan az öt közül egyiket sem hozta volna a klub és az ügyvezető igazgató, ha én nem lennék elégedett vele."

"Ilyen nem történik. Olyan kapcsolatunk van, amely megakadályozza, hogy ilyesmi megtörténjen. Szóval lehetetlen frusztrációról beszélni. Ehelyett meg kell tapsolni őket: öt játékost hoztunk hétmillió euróért, és ez fantasztikus."

"De ha aztán megkérdezi tőlem, hogy kell-e még egy kicsit több ahhoz, hogy a lehető legjobban kiegyensúlyozott legyen a csapat, és talán egy kicsit több esélyünk legyen végigcsinálni a szezont anélkül, hogy különböző forgatókönyvek miatt aggódnánk, akkor azt kell mondanom, hogy még mindig kell valami. De ami ezt az öt, ilyen szintű játékost illeti, csak dicsérni tudom az ügyvezető és a klub által elvégzett munkát."

Az előszezont figyelve a csapat nagyon harciasnak tűnik - sőt, néha verekedésre késznek. Véleménye szerint ez jó dolog, vagy olyasmi, amit korrigálni szeretne?

"Nem láttam semmi ilyesmit. Csak egy olyan csapatot láttam, amely koncentrált srácokból áll, akik az első naptól kezdve a lehető legkeményebben dolgoztak. Az összes barátságos mérkőzést azzal a céllal játszottuk, hogy fejlődjünk és versenyképesek legyünk. De nem volt egyetlen verekedés sem."

Történelmileg a második szezonjában jobban teljesít a kluboknál, mint az elsőben. Mit gondol, miért van ez így - és hogyan tudna jobban teljesíteni itt a Románál?

"Általában a második szezon azt jelenti, hogy több időd volt dolgozni a dolgokon, azt jelenti, hogy jobban megérted, hogy mik vagyunk, milyen játékosaink vannak, mire képesek az ellenfelek. Amikor országot váltasz, amit eddig sokszor megtettem, akkor a játékkultúrát is jobban megérted, a csapatok filozófiáját és lehetőségeit. És ez nem csak rám, hanem minden edzőre igaz: a második szezonban adottak a feltételek ahhoz, hogy jobban teljesítsünk."

"Az igazság az, hogy ebben a szezonban, Európában ahhoz, hogy jobban teljesítsünk, meg kell nyernünk az Európa Ligát. Az Európa Ligában pedig olyan csapatok vannak, amelyeknek olyan gazdasági ereje van, amit egyszerűen nem lehet összehasonlítani - ez annyira más, mint a Föld és a Mars. Vannak csapatok, amelyek 100 vagy 150 millió eurót költenek minden szezonban. De mi elindulunk az Európa Ligában, és a saját játékunkat fogjuk játszani, megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni magunkból."

"A bajnokságban a hatodik helyen végeztünk. Most azt mondhatom, hogy a csapatunk jobb. De más csapatok is jobbak lettek. Éppen ezért ebben az időszakban, amikor nem kellett nyilatkoznom, meglepődtem azon, ahogy néhányan úgy beszéltek rólunk, ahogy más csapatokról nem, mondván, hogy a Roma a bajnoki címre pályázik. Ez mind oké, csak akkor 18 csapat is esélyes a bajnoki címre, és csak a Sampdoria és a Lecce nem, mert ez a két csapat költött kevesebbet a nyáron, mint mi."

"A Milan és az Inter, hogy csak egy példát mondjak, 23 és 21 ponttal előttünk végzett, és ők is fejlesztették a csapatukat. Akkor miért tartanak minket Scudetto-jelölteknek? Nekem nem úgy tűnik, hogy ez a helyzet."

"Sok szó esik rólunk, mert jól játszottunk a Tottenham ellen, mert remek esténk volt a Shakhtar Donyeck ellen. Beszélnek rólunk és csend van mások körül. A Lazio 39 milliót költött - a Scudetto kihívói? Ha azok, akkor oké, akkor lehet rólunk is beszélni. De az, hogy úgy állítanak be minket, mint kihívókat, nekem úgy tűnik, hogy olyasmit állítanak, ami nem valós, ami nem azon alapul, amit mi csinálunk."

"Mi már megnyertük a saját trófeánkat, ami nem más, mint a szurkolók szeretete: barátságos meccset játszottunk egy teltházas stadion előtt, azzal a szenvedéllyel, ami ott volt, azzal az érzéssel, ami ott volt, azzal a bizalommal, ami ott volt. Ez a mi címünk."

"Soha nem beszéltünk erről, mindig azt mondtuk, hogy ez egy projekt, és van idő. Nem vagyunk az a fajta klub, amelyik hatalmas beruházásokat hajt végre. Már 13 hónap telt el, most a második szezon első hónapja van. Megértek valakit, mint Ancelotti. De Ancelotti nem árul zsákbamacskát. Ancelotti a világ legnagyobb klubját edzi és nyer. Nem árul hamis árut. Sokan vannak mások, akik igen, akik kamut és történeteket árulnak, de nem az igazságot."

"Az igazság az, hogy a tavalyi szezonhoz képest javítottunk a csapatunkon, és szeretnénk jobban teljesíteni, mint az előző szezonban, különösen a bajnokságban. A hatodik helyen végeztünk. De legyünk nyugodtak, hagyjuk magunkat dolgozni, és beszéljünk a Salernitanáról - mert úgy érzem, mintha holnap egy nehéz meccset hagynának figyelmen kívül."

Gondolt már arra, hogy visszatérjen a négyvédős rendszerre? Akárhogy is, taktikailag változik valami ezen az oldalon?

"A hátsó alakzat az olyasmi, amin még dolgozni kell. És amit mi tettünk, különösen a tavalyi szezon második felében, az az volt, hogy a háromfős védelemre összpontosítottuk a munkánkat, ami jobban megfelelt a játékosaink tulajdonságainak."

"A középső védőink jobban érzik magukat a háromfős felállásban. A hátvédjeink, különösen azok, akik az előző szezonban Rick Karsdorp és Nicola Zalewski személyében játszottak, sokkal kifejezőbbek egy háromfős védelemben, ahol ők játszanak a széleken. És ezért mentünk abba az irányba, amerre mentünk."

"Ebben a szezonban nyilván megvan a lehetőségünk arra, hogy négyes hátsó alakzatban játsszunk, de először ezen kell dolgoznunk. Mert mi egy olyan klub vagyunk, ahol egy ilyen átalakításhoz időre van szükség, hogy dolgozzunk a dolgokon, mert nem tudjuk azt csinálni, mint minden csapat Angliában vagy néhány Olaszországban - ami azt jelenti, hogy ha változtatni akarsz, akkor elmész és megveszed a játékosokat hozzá. Mi ezt nem tudjuk megtenni. Ahhoz, hogy négyfős védelemben játszhassunk, azokkal a játékosokkal kell dolgoznunk, akik a rendelkezésünkre állnak."

"Tavaly volt egy dolog, ami nagyon nem tetszett: általában, amikor előnyben voltunk, úgy tűnt, mintha csak tartani akartuk volna az eredményt. Néhányszor sikerült, néhányszor nem. Néha ismerned kell a képességeidet és a lehetőségeidet, és néha ki kell használnod ezt arra, hogy az előnyödet megerősítsd - mert minden olyan meccs, ahol csak kis előnyöd van, még mindig nagyon nyitott."

"Meglátjuk, hogyan fejlődik a csapat. Van néhány korlátunk, és ezt nem akarom elrejteni. De ugyanakkor van bennünk potenciál; van egy olyan játékoscsoportunk, amelynek fő tulajdonsága a labdával való játék, a lehetőségek megteremtése, és ezért remélem, hogy olyan csapat leszünk, amely mindkét irányba képes játszani."

"Néha igen, szeretnénk, ha képesek lennénk menedzselni a meccseket, és biztosítani, hogy ne történjenek olyan dolgok, mint néha az elmúlt szezonban, mint például amikor kikaptunk otthon a Juventustól. Másrészt viszont azt akarjuk, hogy képesek legyünk megmutatni az erőnket, dominálni és érezzük, hogy az első adandó alkalommal le tudjuk zárni a meccseket."

Milyen játékra számít holnap?

"Először is szeretnék gratulálni egy olyan edzőnek Davide Nicola személyében, akire, amikor eljön az év menedzserének megválasztásának ideje, én rá fogok szavazni. Hihetetlen fél szezonja volt - a csapat igazi bajban volt, és ő képes volt arra, amit tett. Mindenekelőtt gratulálok Nicola úrnak ehhez a teljesítményhez."

"Aztán, mint mindig egy új szezon kezdetén - akár otthon, akár idegenben - izgalmas, kemény és nehezen irányítható mérkőzésre számítok. Gyakran az érzelmek felülkerekedhetnek rajtad, és elkezdesz arra gondolni, hogy két hónapig csak ezért a napért dolgoztunk. De ez nem igaz, az elmúlt két hónapot azzal töltöttük, hogy felkészüljünk a következő 10 hónapra."

"Nehéz meccs lesz, egy nehéz helyen, egy olyan klub ellen, amely körülbelül 14 millió eurót költött arra, hogy 10 játékost igazoljon. A Salernitana egy igazán jó csapat lett. Ezért nem csak ugyanazzal a fókusszal nézek erre a meccsre, mint eddig, hanem azzal a tudattal, hogy ez egy nehéz meccs lesz számunkra."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Salerintana, Serie A