Mourinho: Tiszteljük az Atalantát, de...

Mourinho: Tiszteljük az Atalantát, de...

Komoly erőpróba vár a Romára holnap délután, mikor Bergamóban az Atalanta vendégeként lép pályára a Gewiss Stadiumban.

Az Atalantának nagyon mély a kerete - ami nem mondható el a Romáról. Mire lesz szükség ahhoz, hogy pozitívan jöjjön ki a Roma ebből a meccsből? Chris Smalling rendelkezésre fog állni?

"A végéről kezdem. Smalling visszatért, készen áll arra, hogy gond nélkül játszhasson."

"Van egy alapvető különbség köztünk és az Atalanta között. Én hat hónapja vagyok itt, míg Gian Piero Gasperini hat éve. Hat hónap, hat év. És ez a különbség nem csak az együtt töltött edzések számában van, hanem az ötletek megosztásában és a folyamatok azonosításában. Nekik 12 átigazolási időszakuk volt együtt, míg nekünk csak egy."

"Az Atalanta egy csodálatos klub, egy nagyon stabil klub, ahol nagyszerű az együttműködés a klub és Gasperini között."

"Amikor először voltam itt Olaszországban, nem voltak még ennyire jók, de 10 évvel később már Bajnokok Ligája-csapat, akik a bajnoki címért küzdenek. Mi egy olyan csapat vagyunk, amelynek új tulajdonosa van, akik szerintem minden tekintetben fantasztikus munkát végeznek, és egy olyan edzővel, aki mindössze hat hónapja van itt. Túl vagyunk egy átigazolási időszakon, ahol inkább reagáltunk az eseményekre, minthogy megvalósítottuk volna a tervünket."

"Mindkét klub háttérhelyzete jelentősen különbözik, ami hatással volt a két csapatra.

"Egy dologban azonban nincs kétségem: ez pedig az, hogy holnap képesek leszünk nyerni. Mert a futball az futball. Nagyszerű játékosaink vannak, olyan csapatszellem, amely - bár biztos vagyok benne, hogy más kluboknál is hasonló szellem és empátia van a csapatban -, mégis egy igazán fantasztikus csapatunk van ezen a szinten."

"Egyértelmű, hogy - ahogy ön is mondta -, ha megnézzük az Atalanta kispadját, rengeteg minőséggel és tapasztalattal rendelkeznek, míg a másik oldalon - részben a sérülések miatt, amelyekkel kénytelenek voltunk foglalkozni - sok fiatal játékos van, akik még nem játszottak sok percet a Serie A-ban."

"De ami a holnapi mérkőzést illeti, azért megyünk oda, hogy nyerjünk. Nem azért megyünk oda, hogy azt mondjuk: 'Eh, nektek hat év munka van mögöttetek, nekünk pedig csak hat hónap. Nektek 25 élvonalbeli játékosból álló keretetek van, míg nekünk csak 14 vagy 15". Nem, mi azért megyünk oda holnap, hogy játsszunk. Ha most azt mondanák nekem, hogy holnap döntetlent érhetek el, hogy nem is kell odamennem, és játszanom a meccset, és egy pontot szerezhetek a meccsen, akkor is nemet mondanék. Ezt nem akarom."

"Oda akarok menni, le akarom játszani ezt a meccset. Meg akarom mérni a csapatomat egy másik igazán jó csapat ellen. Annak ellenére, hogy tisztelem - sőt, csodálom - a Bergamóban elvégzett munkát, azért megyünk oda, hogy nyerjünk."

Az Atalanta játékstílusát figyelembe véve a holnapi meccs akár remek alkalom is lehet Nicolo Zaniolo számára...

"Nicolo szerintem jól van, jól játszik és jól áll hozzá a dolgokhoz. Nem a konkrét szerepéről beszélek a pályán. Ami Szófiában történt, az egyértelműen annak a következménye volt, hogy egy olyan meccsen játszott, ami akkorra már eldőlt, és ahol nem akart kockáztatni. De elégedett vagyok vele. Még ha a számok kicsit furcsának is tűnnek nála - például az, hogy még nem szerzett gólt a Serie A-ban -, elégedett vagyok vele."

"A gólok jönni fognak. Hagyjuk őt békén, hagyjuk, hogy játssza a meccseit, és hagyjuk, hogy természetesen fejlődjön, ahogy rájön, hogyan kell a többi játékossal összhangban játszani. Elégedett vagyok vele, nincsenek aggályaim - csak fejlődhet. Nem fogom azt mondani, hogy holnap az ő napja lesz, hogy egyedül is meg tudja nyerni a meccset - mert ez nem így működik, de holnap kezdeni fog, és nagyon bízom benne, hogy jól fog teljesíteni."

Mondhatjuk, hogy az Atalantának van egy olyan modellje, amit érdemes lenne lemásolni? És mi a helyzet Roger Ibanezzel, készen áll a játékra?

"Vannak különböző modellek, amelyeket érdemes lehet követni. Az övék mindenképpen egy olyan, amit csodálok, amit nagyon szeretek. Tudják, hogy sok évet töltöttem nagyon különböző kluboknál. Olyan klubok, amelyek agresszívak az átigazolási piacon és sokat költenek, mert azonnal versenyképesek akarnak lenni, nem csak a jövőben. Szóval nagyon csodálom az ilyen projekteket. Ez az ő megközelítésük. Okosak voltak a piacon, és egy igazán erős csapatot építettek, miközben gazdaságilag stabilak maradtak. Ahogy már mondtam, nemcsak tiszteletet, hanem csodálatot is érzek a projektjük iránt."

"Ami Ibanezt illeti... ugyanúgy, ahogyan azt mondtam, hogy Smalling rendben van, csak annyit tudok mondani, hogy az Ibanez esetében ez van."

Megdöbbentett egy videó, amin láttam, hogy hatalmas ünneplésbe kezdett, amikor a Tottenham kvalifikálta magát az Európa Ligába. Ugyanígy fog ünnepelni, ha a Roma eléri a kitűzött célokat?

"Vannak csapatok, amelyek akkor ünnepelnek, amikor elkerülik a kiesést. Nekik ez a céljuk. Mindig az adott célokról szól. Ha Tiago Motta bent tartja a Speziat, vagy Andrey Shevchenko a Genoat, vagy a Salernitana bent marad... akkor ezek az edzők ünnepelhetik és ünnepelniük kell a teljesítményt. Ami a kérdést illeti, ha azt kérdezi, hogy készen állok-e ünnepelni, ha nyerünk, akkor a válaszom nyilvánvalóan igen."

"Ez az, amiért dolgozunk. Ebben a szezonban nincs konkrét cél a fejünkben, azon túl, amit a bajnoki tabella mutat, mert ez egy "mérhetőbb" mércéje a fejlődésnek. Van egy dolog, ami számomra kulcsfontosságú egy ilyen projektben: az empátia. Amikor egy rövid távú projektről van szó, akkor ez nem olyan fontos. De amikor egy hosszú távú projektet tervezel, akkor empátiára van szükséged. Enélkül nem lehet hosszú távú terved."

"Olyan ez, mint, hogy tudsz valakivel hosszú ideig együtt élni, ha nincs meg ez a kölcsönös empátia? Meg tudod csinálni hat hónapig, talán egy évig ... de aztán rájössz, hogy ki kell szállnod. De ha hosszú távon akarsz valamit felépíteni, akkor szükséged van erre a légkörre. A klubon belül fantasztikus légkörben dolgozhatunk. Az ilyen típusú projektek nagyszerű nyugalmat adnak nekem, és örülök, hogy részese lehetek."

"De visszatérve a legelső kérdésekre, azért megyünk oda, hogy nyerjünk. Lehet, hogy döntetlent játszunk, lehet, hogy veszítünk, de a célunk az, hogy odamenjünk és nyerjünk."

A holnapi bergamói győzelem azt jelentené, hogy ismét nagyon is konkrét cél a Bajnokok Ligája selejtezője, miközben a vereséggel búcsút inthetne a Roma ennek a célnak?

"Nem akarok ilyen gondolatokkal a fejemben nekivágni ennek a meccsnek. Nem akarom, hogy úgy menjünk erre a meccsre, hogy az járjon a fejünkben, mindenképpen nyernünk kell a célunk elérése érdekében, és ha kikapunk, minden elveszett. Nem akarom, hogy erre az útra lépjek."

"Talán a számok önmagukban is mesélnek egy történetet. Egy dolog hét vagy nyolc pont hátrányban lenni, és egy másik dolog 10 vagy 12 pontra lenni. De a holnapi meccs nem erről vagy arról szól. Ez tényleg csak egy csata egy nagyon jó csapat ellen, és arról szól, hogy meglátjuk, képesek vagyunk-e megnyerni."

Az Atalanta támadó középpályásaira támaszkodva sok problémát okozhat. Vajon a védekezés a pálya ezen részén lesz az egyik kulcsa ennek a mérkőzésnek?

"Visszagondolok a Spezia elleni mérkőzésünkre. Miért volt annyi problémánk a második félidőben? Mert túl könnyen eladtuk a labdát. Ha más csapattal játszottunk volna, talán jobb játékosokkal, mint a Spezia, akkor talán nem nyertük volna meg a meccset. A támadó középpályásaikról beszél, akik egyértelműen nagyon jók. Nem mindegy, hogy közülük kik kezdik a meccset."

"Pasalic, Malinovskiy, Miranchuk, Ilicic ... minőségi játékosok. De arra kell koncentrálnom, hogy mi mit tudunk csinálni; hogyan kezeljük a labdát, a játék ritmusát, a döntéseket, amelyeket a meccs különböző pillanataiban hozunk, és mit teszünk, amikor elveszítjük a labdát. Tegnap körülbelül 30 percet dolgoztunk ezen. Biztosítanunk kell, hogy jobban tudjuk tartani a labdát."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Atalanta, Serie A