Mourinho: Szeretnénk a Spezia ellen folytatni a fejlődést

Mourinho: Szeretnénk a Spezia ellen folytatni a fejlődést

A Roma rendhagyó módon hétfő este fogadja a Spezia együttesét a Serie A 17. fordulójában.

A Speziának edzőjét, Thiago Mottát nagyon jól ismeri személyesen, hiszen korábban az egyik játékosa volt. Vannak olyan különleges közös pillanatok, amikre szívesen emlékszik? Ami pedig a pályán zajló eseményeket illeti, láthatjuk-e Borja Mayoralt és Tammy Abrahamot újra együtt kezdeni?

"Az emberek azt gondolják, hogy Thiagóval az Interben találkoztam csak, amikor együtt tripláztunk. Valójában akkor találkoztam vele először, amikor a Barcelonánál voltam, és elküldtek oda edzeni a gyerekeket. Nyilván sok szép emlékem van róla. Ő az egyik korábbi játékosom."

"A volt játékosaim közül többen is belevágtak az edzők kemény életébe, mint például Dejan Stankovic, vagy Cristian Chivu... Nyilvánvalóan más a helyzet Thiagóval, mert mi leszünk az ellenfelek. A meccs előtt és után azonban nagyon csodálom őt, és ezután is csodálni fogom."

"Ami Borját és Tammyt illeti, igaz, hogy jól játszottak együtt, és az is igaz, hogy nem áll rendelkezésünkre Zaniolo, Pellegrini, El Shaarawy és Carles Perez. Szóval ez a páros egy lehetőség. De ott van Shomurodov is, aki játszhat, ott van Felix is, aki játszhat. Van néhány lehetőségünk ezen a poszton."

"Elégedett vagyok, mert csütörtökön gólokat szereztek. Manapság a csatárok esetében gyakran nem látják elégnek, ha csak jó teljesítményt nyújtanak, a statisztikák is fontosak. Az, hogy Tammy újra a góllövők között van, és hogy Borja olyan nagyszerű gólt lőtt, mindig jót tesz az önbizalmuknak."

Hogyan változik Tammy Ábrahám szerepe, ha Mayoral mellett van, szemben Shomurodovval vagy Felixszel? Talán az utóbbi duó egy kicsit többet védekezik hátul...

"Pontosan összefoglalta a játékosok közötti különbségeket. Shomurodov inkább mozgásban van, egy olyan játékos, aki hátul támadja a teret. Mayoral többet szeret a labdával lenni, és veszélyes a tizenhatoson belül. Nem hiszem, hogy Tammy számára sok minden változik, ha az egyik vagy a másik mellett játszik. Megvan az a mód, ahogyan futballozik. Egy kicsit finomíthatunk a stílusán az alapján, hogy mire van szükségünk tőle, de nem hiszem, hogy nagyban befolyásolja, hogy melyik csatárral játszik együtt."

Ha továbbra is a háromvédős rendszerrel áll fel, melyik játékos tudná helyettesíteni Rick Karsdorpot a jobb oldalon, tekintve, hogy El Shaarawy egy időre kidőlt?

"Ez nehéz, ez határozottan nehéz. Jelenleg nem könnyű négy védővel játszani hátul, mert nincs Zaniolo, Perez vagy El Shaarawy. Shomurodov játszhat a szélsőhátvédek helyén, de ez nem igazán az ő posztja. Nincs sok lehetőségünk. Mkhitaryan nyilván tudna is, de ha három védővel játszunk, és kell egy alternatíva Karsdorp vagy Matias Vina számára, akkor egyszerűen nincs most ilyen."

Az imént azt mondta, hogy nincs alternatívája Karsdorpnak és Vinanak. Tekintettel arra, hogy januárban megnyílik az átigazolási ablak, továbbra is egy másik központi középpályás a prioritás, vagy most más elképzelések vannak?

"Mindenekelőtt egy dolgot szeretnék tisztázni ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Nem vagyok elégedetlen a nyári igazolásokkal, mert - ahogy már korábban is mondtam - ez egy olyan átigazolási időszak volt, ahol reagálnunk kellett a problémáinkra. Nem arról van szó, hogy a klub nem akart nekem egy központi középpályást szerezni, egy olyan posztot, amelyet én úgy határoztam meg, hogy szükség van rá a csapatban... nem arról van szó, hogy nem akarták ezt megtenni."

"Nem volt vita emiatt, nem arról van szó, hogy én akartam, a tulajdonosok és az ügyvezető nem. Nem. Az átigazolási időszakunk arról szólt, hogy reagáltunk a dolgokra, és ezért van az, hogy ahhoz, hogy egy játékost szerezzünk erre vagy arra a posztra, utólag nem tudtunk egy játékost is szerezni erre vagy egy másik posztra."

"Nyilvánvalóan ez olyasmi, amit nem szeretek, mert mindig a lehető legjobb csapatot akarom, hogy a lehető legnagyobb célokért versenyezhessünk. De az igazság, az elsődleges igazság az, hogy kezdettől fogva tudtam, hogy milyen nehézségek lesznek."

"Most elérkeztünk januárhoz, és lehetőségünk van némi üzletet kötni, és ezt szeretnénk tenni - de némi üzlet nem jelent őrült befektetéseket. Nem lesz nagy költekezés, nem hasonló ahhoz, amit a nyáron tettünk. Ha januárban lesz némi üzlet, az azért lesz, mert ez egy kis egyensúlyt hozhat a csapatba."

"Ebben a tekintetben, még egyszer mondom, mindhárman - a tulajdonosok, én és az ügyvezető igazgató - egy oldalon állunk. Nincs véleménykülönbség. Meglátjuk, hogy az elképzeléseimnek és a piacon lehetséges dolgoknak megfelelően tudunk-e valamit tenni. Nyilván a szezon második felében ez még fontosabb. Meglátjuk."

Akkor mi a prioritás? Melyik pozíciót szeretné megerősíteni?

"Bármelyiket, ahol van néhány korlátunk. Ha megnézzük a csapatunkat, kicsit megijedhetünk: nincs Pellegrini, El Shaarawy, Spinazzola és mások. Ez egy kicsit ijesztő. Öt-hat játékosunk hiányzik, és ez hatással van. De normális körülmények között, amikor csak két-három játékos hiányzik, a csapat viszonylag kiegyensúlyozott, és valószínűleg van két-három olyan poszt, ahol érdemes lenne megnézni."

"De még három meccsünk van, mielőtt januárhoz érünk - először is lássuk, hogy ebből a három meccsből a lehető legtöbb pontot tudjuk-e megszerezni."

Néhány hete még azt mondta, hogy nem szeret öt védővel játszani... de úgy tűnik, hogy mostanában ez történik.

"Nem szeretek öt védővel játszani, de nem gond, ha három belső védővel és két kicsit feljebb tolt szélsőbel kell játszani. Ebben a rendszerben olyanok vannak a szélen, akik nem hátvédek, hanem inkább támadó játékosok, akik szintén tudnak alkalmazkodni és segíteni a védekezésben."

Tehát ez a mostani rendszer megváltozik, ha a többi játékos visszatér - vagy még akkor is ragaszkodik majd hozzá?

"Szeretem, ha van taktikai kultúrám. Az idő segít kialakítani egy taktikai kultúrát, egy identitást és egy játékmódot a különböző felállásokban. Ez az egyik dolog, amit a legjobban szeretek, és az egyik dolog, amin a rendelkezésemre álló játékosokkal tudok dolgozni. Mindig nyitott vagyok arra, hogy bármit megtegyek, ami szükséges ahhoz, hogy a legjobbat hozzam ki a játékosaimból."

"A megfelelő játékosokkal nem okoz gondot számomra, hogy háromfős védelemmel játsszak. Olyan bajnokságban vagyunk, ahol sok jó csapat játszik három védővel, néhány gyengébb pedig öttel. És ez nekem megfelel. Azt viszont nem szeretem, amikor olyan vészhelyzetek vagy problémák merülnek fel, amelyek azt jelentik, hogy ahelyett, hogy stabilitást és következetességet építenénk, minden héten változtatnunk kell a dolgokon, hogy reagáljunk az új problémánkra."

"Én is, mint minden edző, szeretnék egy olyan csapatot, amelyben nincsenek sérültek és eltiltottak. Lehet, hogy egyik héten az egyik rendszerben játszunk, másik héten a másikban - de az általános dinamika állandó marad. Ha három védővel játszunk, akkor van egy bizonyos dinamika, de ha öttel, akkor más a helyzet. Ha mindig megpróbálsz valamit kialakítani a vészhelyzetekből, akkor sokkal nehezebb."

"De erről csak azért beszélünk, mert feltette a kérdést. Egyébként nem hiszem, hogy érdemes lenne ezen rágódni. Három meccsünk van a téli szünet előtt. Aztán olyan játékosok, mint Pellegrini, Perez és El Shaarawy januárban visszatérnek.

"Felix Afena-Gyan holnap rendelkezésemre áll, az elmúlt három napban velünk edzett, így ott lesz a csapatban."

A Roma a legtöbb sárga lapot kapó csapatok közé tartozik a bajnokságban ebben a szezonban, miért van ez így?

"Talán jobb, ha más statisztikákról beszélünk - például arról, hogy mi vagyunk az a csapat, amelyik eddig a legtöbb kapura lövést adta le."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Spezia, Serie A