Mourinho: Ragyogó válasz, és kitűnő eredmény

Mourinho: Ragyogó válasz, és kitűnő eredmény

Érthetően elégedetten nyilatkozott Jose Mourinho az Udinese elleni győztes mérkőzést követően.

Úgy tűnik, ma este működött az, hogy sok lehetőséget alakított ki a csapat, és azokból többet sikerült is kihasználni. Az Európa Liga-fáradtságnak sem volt nyoma. Mi történt a Romával az elmúlt napokban?

"Kicseréltünk néhány játékost: Lorenzo Pellegrini és Georginio Wijnaldum csütörtökön 45 percet játszott, míg mások nem is játszottak. Azt hiszem, a srácok közül csak hárman vagy négyen játszottak teljes 90 percet az Európa Ligában. Kockáztattunk, de a csapat ragyogó választ adott. Az eredmény alapján úgy tűnhet, mintha könnyű meccs lett volna, de őszintén szólva nekem 3-0-ig nem is tűnt annak. Még 2-0-nál sem éreztem magam nyugodtnak. Aztán ott volt Rui Patricio remek védése is."

"Azon a ponton megváltoztatták a meccs tehetetlenségét. Ők voltak azok, akik felálltak a mi felünkben. A presszinges játékunk visszaesett, és ekkor lehetett érezni a fáradtságot a magasabb presszingre való kijövetel szempontjából. Amikor alacsony blokkban voltunk, akkor kerültünk nehéz helyzetekbe. Rui hárított, a harmadik gól pedig eldöntötte a meccset, de ez egy 3-0-s győzelem, amit a kispadról nem láttam előre."

Az első félidőben nagyon tetszett az agresszivitás a középpályán, ami azt jelentette, hogy az Udinese soha nem tudta felpörgetni a saját játékát, így a Roma lendületbe tudott jönni. Ma este hat olasz játékos is pályára lépett, mennyire fontos, hogy egy élcsapatban legyen egy olasz mag?

"Szeretem ezt csinálni. Ez az életmódunk vagy az anyagi lehetőségeink következménye? Nem, mert ez a klub gondolkodásmódja is, és kiváló kapcsolatot ápol az akadémiával és általában az ifjúsági labdarúgással. Természetesen szeretem, hogy van egy olasz magunk."

"A futball univerzális. Nagyon sok külföldi játékos van a világ minden bajnokságában, és én továbbra is úgy gondolom, hogy a római és olasz játékosok, akik nem a Románál járták végig a ranglétrát, sajátos módon alkalmazkodnak és olyan helyzetet teremtenek, amelyben az ide érkezők úgy érzik, hogy ez a csapat egy család, és jó a kapcsolat a szurkolókkal. Talán ez is az egyik oka annak, hogy ez a csapat - győzelem, vereség vagy döntetlen, jó vagy rossz játék - mindig a szurkolók mellett van. Örülök ennek."

"Edoardo Bove fantasztikus volt ma, de ő is elkövetett egy nagy hibát, ami megváltoztathatta volna a meccs menetét. Ha Rui nem védi a büntetőt, akkor nehéz dolgunk lett volna a meccs alakulása mellett. Kicsit mérges vagyok rá, de ez a fejlődés része. Emellett fantasztikus karaktert mutatott, és természetesen nagyon örülök, hogy egy fiatal olasz srác Rómából, aki itt nőtt fel, lehetőséget kapott, hogy kezdjen és jól teljesítsen."

Mondanál pár szót arról, amikor megölelted Pellegrinit? Mennyire volt szüksége ma este a jóvátételre?

"Csak győznie kellett, és önbizalommal játszani, anélkül, hogy nyomást éreznie a büntető kihagyása miatt. Néhány teljesítménye az utóbbi időben nem volt fantasztikus. Ennek különböző okai vannak. Nekünk sem kell mindig elmondanunk, hogy mi történik belsőleg, de ő még mindig egy olyan játékos, akiben bízunk."

"A döntésem, hogy ne vállalja el a büntetőt, egyszerűen annak a ténynek köszönhető, hogy nem gondoltam, hogy extra nyomásra van szüksége. Azt mondtam neki: 'Ha 2-0-nál büntető lesz, az a tiéd. Ha kulcsfontosságú a büntető, akkor nem a tiéd, mert nem akarok extra nyomást tenni rád. Kiváló teljesítményt nyújtott, és remek gólt lőtt."

"Ha a rotterdami meccs után voltak negatív kommentek a közösségi médiában, ez csak a mai világ, amiben élünk, és ez nem probléma. Ez a bolygónk valósága. A teljesítményről szól, amit nyújtott, és annak megértéséről, hogy mindannyian együtt vagyunk jóban és rosszban. Ez ennek a csapatnak és ennek a klubnak a tulajdonsága."

Ez a csapat igazi védekező erővel rendelkezik. Amikor a csapatról és az egymást segítő játékosokról beszélünk, ha valakinek van erőssége, akkor vezető szerepet kell kapnia. Ezzel a védősorral nem kap a csapat gólt, és a meccsek során sokszor sikerül megszerezni a vezetést.

"Mindig azt mondom, hogy egy normális edző minősége, ami én vagyok, egy olyan normális helyzetben, mint amilyen itt a Románál van, ahol nem választhatjuk ki az összes játékost, akit csak akarunk, és nem vehetünk meg minden játékost, akit csak akarunk, mivel vannak határok, amit tennünk kell, az az, hogy fejlesszük az erősségeinket és a lehető legjobban elfedjük a gyengeségeinket. A védekező felállásunk fontos számunkra."

"Sok gyors játékos nélkül elöl, mivel nincsenek robbanékony játékosaink Solbakken kívül, aki a kispadon volt Tammy Abraham mellett, készen arra, hogy szükség esetén beszálljon, magasan kell letámadnunk, magasan kell visszaszereznünk a labdát, mert amikor a saját térfelünkön szerezzük vissza, nem vagyunk képesek nagyon gyors átmeneteket összehozni. Erről beszéltem korábban, hogy amikor alacsony volt az energiaszint, amikor Celik, El Shaarawy, Bove és Gini, majd Lorenzo, leesett az intenzitás szintje, akkor csapatként hátradőltünk."

"Ez a csapat tudja, hogyan kell mélyre ásni. Ez egy fontos eredmény. Most néhány napra el kell felejtenünk a bajnokságot, és meglátjuk, hogy csütörtökön sikerül-e kihúznunk. Szerintem sikerülni fog."

Paulo Dybala visszatér?

"Talán. Ha azt kérdezed, hogy optimistább vagy pesszimistább vagyok-e, akkor optimistább vagyok, de a válasz a 'talán'"."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Udinese, Serie A