Mourinho nyerni akar az 1000. mérkőzésén

Mourinho nyerni akar az 1000. mérkőzésén

A Sassuolo elleni bajnoki lesz Jose Mourinho 1000. mérkőzése edzőként, és ahogy mindig, most is nyerni akar a mester.

A klubcsapatok és a válogatottak között folyamatos probléma van a labdarúgásban. Vannak olyan labdarúgók, akik csak egy-két nappal a bajnokság folytatása előtt térnek vissza klubjaikhoz. Ön mit gondol erről az egészről?

"Hogy én mit gondolok róla? Az igazság az, ez egy olyan probléma, amely már évek óta fennáll. De abban is van igazság, hogy nehéz megoldást találni. A kluboknak és az országoknak különböző érdekeik vannak. Különböző érdekek, és különböző intézmények is felügyelik őket. Úgy döntöttem, hogy nem vesztegetem az időmet arra, hogy olyan dolgokra próbáljak megoldást találni, amelyekre nincs ráhatásom."

"Nyilván a mi esetünkben nehéz elfogadni, hogy az egyik játékosunk csütörtök éjfélkor egy mérkőzésen vesz részt, és csak szombat reggel érkezik vissza Rómába. De talán szerencsénk van, hogy csak az egyik játékosunkról van szó - más klubok talán még bonyolultabb helyzetben vannak."

"De úgy döntöttem, hogy nem fogok sírni emiatt, nem leszek negatív - pozitív akarok lenni. Úgysem tehetünk ellene semmit, úgyhogy meg kell birkóznunk vele."

Először is gratulálok, hogy edzőként elérkezett az 1000. mérkőzéshez. Még Sir Alex Ferguson is gratulált ehhez a mérföldkőhöz. Ezek után azonban Nicolo Zaniolóról szeretnék kérdezni - milyen szinten van most, és számított-e arra, hogy a visszatérése ezen szakaszában már ilyen szinten lesz?

"Köszönöm, és nyilvánvalóan szeretnék köszönetet mondani Sir Alexnek is, hiszen az ő szavainak óriási súlya van - a jó értelemben."

"Szeretném megköszönni a Sassuolo edzőjének, Alessio Dionisi szavait is. Nagyon tisztelem őt, és az edzőknek ezt az új generációját, akik mellette vannak, mint [Vincenzo] Italiano, és mások. Ők már eljutottak erre a szintre, ahol megérdemlik, hogy ott legyenek."

"Ami pedig Zaniolót illeti, a klub tavaly óvatos volt vele, mert már akkor is fennállt az esélye annak, hogy Nico még a szezon vége előtt elkezdhet edzeni az első csapattal, játszhat néhány meccset, vagy bekerülhet esetleg a válogatott keretbe, és esetleg mehet az Eb-re. De a klub óvatos volt vele, a fiú kivárta, amíg eljön az ideje, és ez érettségről tanúskodik."

"Nem kezdett el azonnal dolgozni velem a nyáron. Különböző okok miatt nem kezdhettem el edzeni a csapatot július előtt, de néhány asszisztensem már előtte jött, és néhány héttel az érkezésem előtt elkezdtek vele dolgozni. De rengeteg munkát már tavaly is elvégeztünk, Paulóval [Fonseca] és a többi itteni sráccal. A klub jól teljesített vele. Idén a fejlődés mérhető volt. Szüksége volt a felépülésre, érzelmileg is, mert az ilyen típusú sérülések egy ideig mindig nyomot hagynak egy játékoson."

"Időre volt szüksége, és az előszezonban is nagyon jól teljesített. Mostanra már elfelejtette, hogy min kellett keresztülmennie, bízik a testében, bízik azokban, akik vele dolgoznak. Szóval jól halad."

"Szerintem az is jót tesz neki, hogy olyan ember van körülötte, mint Carles Perez. Mert a nagyszerű Carles Perezt a Barcelonából még nem láttuk Rómában. De idén egy magabiztos Carles Perezt látunk, és amikor játszik, akkor jól játszik."

"Mindketten ugyanazon a poszton játszanak, és ez nagyszerű nekik és a csapatnak is. A válogatottban Nico is 9-es számú játékosként játszott, ez Roberto [Mancini] taktikai döntése volt - nem beszélt velem erről, de tiszteletben tartom az elképzeléseit, a válogatottat, és azt, amit ő akar dönteni Nicóval kapcsolatban."

Zaniolo most az a játékos, akire a sérülése előtt emlékszik? És aztán, mivel ez az 1000. meccse, nem emlékezteti valamelyik játékosára, akit edzőként korábban edzett a pályafutása során?

"Könnyebb összehasonlításokat tenni a sérülései előtti és utáni Zaniolo között. De amikor ilyen összehasonlítást teszel, akkor egy olyan fiúról is összehasonlítást teszel, aki idősebb, mint két évvel ezelőtt volt. Volt alkalma átgondolni az életét, azt az életet, amit 200 km/órás sebességgel élt. Most már érettebb."

"Lehet még javulni? Természetesen. Szörnyű edző lennék, ha nem lenne semmi, amit még mindig meg tudnék tanítani egy 22 éves srácnak. Abszolút van még mit adnia és tanulnia. Meg kell tanulnia a játékot, meg kell tanulnia, hogyan kell különböző taktikai felállásokban játszani. Jobban meg kell értenie, hogyan kell játszani egy olyan csapat ellen, amelyik mélyen védekezik, vagy egy olyan ellen, amelyik magasabban. Még sokat kell tanulnia, de ez a tapasztalatokkal jön majd."

"De ő egy olyan fiú, aki szeret tanulni, nagyon profi. Az érkezésem előtt végzett kutatásaim során az emberek azt mondták, hogy időnként hiányzott belőle az érettség, nem vállalt felelősséget. Én csak az ellenkezőjét tudom mondani. Még a Fiorentina ellen kapott piros lapja sem volt buta piros, két sárga lap mellett. Segíteni akarta a csapatot, pozitív hatással akart lenni a csapatra. Csak jót tudok róla mondani. A kapcsolatunk jó, nyugodt, nagyon nyitott. Jól érzi magát velem, elégedett vagyok vele."

"Ami az összehasonlításokat illeti más játékosokkal, akikkel együtt dolgoztam, tudják, hogy nem szeretem ezeket tenni. De nem sok játékos van az ő potenciáljával, mind fizikailag, mind technikailag."

Számított arra, hogy Tammy Abraham ilyen azonnali hatást fog gyakorolni? És elfogadta Pellegrini a tanácsait, hogy a nemzetközi szünet után aláírja a szerződéshosszabbítását?

"Pellegrini esetében úgy gondolom, hogy minden egyes nap, ami eltelt, azt jelenti, hogy egy nappal közelebb vagyunk ahhoz, hogy aláírja az új szerződését. Nem hiszem, hogy bármi okunk lenne az aggodalomra. Én nagyon akarom, a klub is nagyon akarja, ő pedig nagyon szeretne nálunk maradni. Minden nagyon közel van a pozitív végkifejlethez."

"Nyilvánvaló, hogy az ügynök a maximumot akarja kihozni az ügyfeléért. Itt akar lenni velünk, és a projektünk része akar lenni. Amikor megérkeztem, meg akartam érteni a dolgokat, meg akartam ismerni az összes játékost, nem csak egyénileg, hanem azt is, hogyan illeszkednek a csapatba. Még amikor Edin Dzeko itt volt, akkor sem akartam döntést hozni arról, hogy ki legyen a csapatkapitány. Meg akartam érteni a csapatdinamikát, a kultúrát, a személyiségeket. Anélkül, hogy [korábban] nyilvánosan kimondtam volna, Pellegrini hosszú évekig velünk lesz, és ő a kapitányunk. Gianluca Mancini az alkapitány, Bryan Cristante pedig a harmadik."

"Mindezek után egy kapitánynak a mának és a holnapnak kell lennie. Ezért nem mondtam mostanáig, hogy Pellegrini a kapitányunk - mielőtt aláírta volna az új szerződését. De most már meggyőződésem, hogy nagyon-nagyon hamarosan alá fogja írni. Azt mondhatom, hogy hosszú éveken át ő lesz a kapitányunk, két nagyszerű helyettessel, akik támogatják őt."

"Ami Tammy Abrahamot illeti, játékosként számítottam arra a hatásra, amit elért - de mindig kétségek fűződnek ahhoz, hogy honnan jött. Londonból, az otthonából jött ide, ahol a családjával élt. És egy londoni fiú mindig is londoni fiú marad. Nem sokan mennek el közülük. Tehát az egyetlen kétség az volt, hogy be tud-e illeszkedni az itteni életbe."

"De ez a kétség mostanra elmúlt. Azt hiszem, nagyon-nagyon boldog, hogy itt lehet. Már most nagyon jól beilleszkedett a csapatba. Vannak barátai, van élete itt és a Trigorián kívül is. Szóval nagyon boldog vagyok vele, és azt hiszem, ő is nagyon boldog velünk."

Mostanában sok vita folyik arról, hogy kétévente játsszák a világbajnokságot - mit gondol erről?

"Nem akarok a nemzeti csapatokról beszélni. Ha majd egy nap, talán 80 évesen, amikor már egy válogatottat edzek - akkor majd válaszolok erre a kérdésre. Most nem akarok válaszolni."

Az átigazolási időszak lezárult, legalábbis januárig. Ön szerint a Roma felzárkózott a riválisokhoz képest?

"Két mérkőzést játszottunk még csak, nem húszat. Két meccs után nem 29 pont lesz a távolság az Intertől. Ugyanannyi pontunk van, de ők egy góllal többet lőttek, mint mi. Jelenleg öt ponttal többünk van, mint a Juventusnak. De ez engem nem érdekel. Nem jelent semmit. Nem vagyunk olyan időszakban, amikor másokra gondolhatunk - magunkra kell koncentrálnunk. A fejlődésünkre, mint csapat."

"Januárban, 20 meccs után meglátjuk, hol tartunk, és hol a többi csapat. Akkor kezdhetünk el bizonyos megbeszéléseket folytatni. Most azonban nem engedhetünk meg magunknak semmi mást, mint hogy a következő meccsre koncentráljunk, arra, hogy jól játsszunk és megpróbáljunk nyerni. Tetszett, amit Max Allegri mondott, amikor azt mondta, hogy végül is az eredmények számítanak. Igaza volt, amikor kiemelte a pontok megszerzésének fontosságát."

"Nem bújhatunk el ez elől. Más helyen vagyunk, mint néhány más csapat. Juve, Inter, Atalanta - az ő ambícióik nagyon egyértelműek. De mi egy olyan csapat vagyunk, amely építés alatt áll. Ha a szurkolók boldogok, akkor én is az vagyok, de nem kezdhetünk el azt gondolni, hogy máris egy nagyszerű csapat vagyunk. 999 meccsel a hátam mögött azt mondhatom, hogy elégedett vagyok."

A Romának a következő három hétben hét mérkőzése lesz. Gondolkodik a rotáción?

"Nem gondoltam a rotációra, mert még nem gondoltam a hét meccsre. Tudom, mit mond, jól tudom, mert van egy táblám az irodámban az összes mérkőzéssel - de én csak a holnapi meccsre gondolok. Az utána következőkre még nem."

"Tehát holnap nem lesz rotáció, a lehető legjobb játékosokat fogjuk kiválasztani erre a meccsre. Ahogy már megtörtént, ha egy meccsen Carles Perez játszik, Zaniolo pedig nem, akkor az nálam nem rotáció, hanem választás. Ha jó játékosok vannak ugyanabban a szerepkörben, akkor az a lehetőségek megléte."

"A jobbhátvéd poszton Ibanez is játszhat, bár nyilvánvalóan ő nem egy olyan támadó hátvéd, mint Rick Karsdorp, de ő egy stabil hátvéd. Az előszezonban is ott játszott, képes betölteni ezt a szerepet."

Az átigazolási időszak lezárult. Van valami plusz ebben a csapatban, amely már rendelkezésére áll, vagy esetleg januárban gondolkodik további igazolásban?

"Egy fontos dolog van, amit el kell mondanom, hogy én, az ügyvezető igazgató és a tulajdonosok teljes mértékben egyetértenek. Ha azt mondom, hogy szükségem van még egy játékosra, akkor nem mondanak nemet. Mindannyian egyetértünk. De néha a körülmények miatt ez nem lehetséges."

"Tapasztalatot nem lehet vásárolni, azt fel kell építeni. Januárig nem vehetünk új játékosokat, így azokra a játékosokra kell koncentrálnunk, akik már itt vannak. Mint Reynolds, Zalewski, Bove és Calafiori. Nekik meglesz az esélyük a fejlődésre. Az igazság az, hogy nem hasonlíthatjuk össze a csapatunkat a tabella élén álló többi klubéval, nagy a különbség. De nem akarunk túl sokat beszélni. Bízom a fiúkban. Ha játszaniuk kell, akkor játszhatnak. Aztán majd meglátjuk, mi lesz, ha elérkezünk januárba."

Nem aggódik azon játékosok miatt, akiknek a nemzetközi meccsekből kell felépülniük?

"Senki sem tett fel nekem kérdést a Sassuolóról... A Sassuolóról kell beszélnem. Ők egy kemény csapat. És ezt nem csak azért mondom, mert az elmúlt években a Roma ellen sokszor jól, és eredményesen játszottak. Kemény csapat, nagyon jól kell játszanunk, ha mindhárom pontot akarjuk."

"Azokat a játékosokat fogom kiválasztani, akik jól teljesíthetnek. Nem gondolok a Konferencia Ligára, nem gondolok azokra, akik a válogatottal voltak - Cristante és Mkhitaryan éppen két napja játszott 90 percet. Ma még egyszer megnézzük őket, de úgy tűnik, elég jól vannak ahhoz, hogy játszhassanak."

"Mancini és Pellegrini gond nélkül felépült, és Zaniolo is. Szóval készen állunk. Megpróbáljuk megnyerni a mérkőzést."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Sassuolo, Serie A