Mourinho: Nem tudom, hogy mi várható a Veronától

Mourinho: Nem tudom, hogy mi várható a Veronától

Miután a veronai együttes a héten edzőt cserélt, Jose Mourinho nem tudja, hogy mi várható majd az új együttestől.

Két csoport van a csapaton belül: azok, akik már elsajátították a filozófiáját, és azok, akik még nem?

"Nem, egyáltalán nem. Ez egy meccs volt. Könnyű lenne azt mondani, miután 5-1-re nyertünk, hogy tökéletesek voltunk. De én nem ezt az utat szeretném járni ezzel a csapattal. Minden meccs után megnézzük, hogy szerintünk mit csináltunk jól, és miben tudnánk javulni. Így teremtjük meg azokat a körülményeket, amelyek között egyre jobbak lehetünk."

"Nem a gólarányról beszélek, mert egyáltalán nem volt látható, hogy ilyen sima mérkőzés lesz, hanem inkább a játékunk minősége és a védekezésünk szempontjából nézem a dolgokat. A meccs elején, majd a második félidő elején is voltak olyan pillanatok, amikor ők irányították a játékot."

Szeretne üzenni Róma következő polgármesterének, hogy gyorsítsa fel a stadion engedélyeztetési folyamatát?

"Mindenekelőtt futballedző vagyok. Azt csinálom, amit szeretek csinálni, és nem akarok ennél több lenni. Olyan edző akarok lenni, akinek szoros a kapcsolata a klubjával, a szurkolókkal, a várossal - természetesen ez az, amit szeretnék. De én mindig edző leszek, elsősorban és mindenekelőtt."

"Egyértelmű, hogy egy saját tulajdonú stadion sok pozitív előnnyel jár egy klub számára. Örömmel olvastam, amit Virginia Raggi mondott a klubról és a tulajdonosokról. Megmutatta, hogy mennyire tiszteli őket. Meglátjuk mi történik a jövőben. Jelenleg nem szeretnék többet mondani."

Roger Ibanez lenyűgözte Önt szélsőhátvédként? És mi a helyzet Gonzalo Villarral?

"Ezt tényleg nem értem. Ez történt a Sassuolo elleni meccs előtt is, amikor még a Sassuolo meccsről is alig beszéltünk - és itt sem beszéltünk még mindig a Veronáról. Úgy tűnik, mintha mindig valami mást keresnének."

"Ez egy meccs előtti sajtótájékoztató, nem pedig egy meccs utáni sajtótájékoztató. Azt gondoltam, hogy többet fogunk beszélni a következő meccsről, és kevesebbet az elmúltakról. Nem igazán tudom, hogyan válaszoljak."

"Matias Vinának és Henrikh Mkhitaryannak is vannak kisebb problémái - de ezek enyhe sérülések. Szóval úgy gondolom, hogy számíthatok majd rájuk."

"Nem értem a Villarral kapcsolatos kérdést. Miért? Mert tavaly állandó kezdő volt, idén pedig nem? Mit akar, mit mondjak? Paulo Fonsecának más elképzelése volt, mint nekem, és valószínűleg a következő edzőnek is más elképzelései lesznek, mint nekem, és talán néhány játékos, aki alattam alapember volt, nem lesz a következő edzőnél az. Villarral nincs probléma. Ha valami, akkor az a problémája, hogy Jordan Veretout és Bryan Cristante is nagyon jól játszik. De ez nem rossz dolog, hanem nagyon jó dolog a csapat egészének."

"Ami Ibanezt illeti, ő nem egy szélsőhátvéd, és ez teljesen egyértelmű. Ő nem olyan játékos, aki magasan tud védekezni, aki képes keresztpasszokat adni középre. Vészhelyzetben játszhat ebben a szerepkörben, de soha nem lesz belőle szélsőhátvéd."

Mit vár holnap a Veronától - nem sokat dolgozhattak az új edzővel...

"Nem szeretek arról beszélni, hogy mi történik más kluboknál. Nekik kell beszélniük arról, hogy milyen döntéseket hoztak. Én a távolból nézve csak annyit mondhatok, hogy nagyon sajnálom a két kollégámat, akik ilyen hamar elvesztették az állásukat. De a helyzetekhez semmi közöm, és ennél többet nem is tudok mondani."

"Örülök, hogy Walter Mazzarri visszatért, Olaszországban és Angliában is összefutottunk egymással. És ha Igor Tudor kereste az utat vissza az olasz futballba, akkor már megtalálta, és örülök neki. Nyilvánvalóan azonban sajnálom mind Eusebio Di Francescót, mind Fabio Semplicit. Remélem, hamarosan újra a pálya szélén állnak majd."

A háttérben dolgozó, látszólag nagyon fiatal és gyakran cserélődő stábja a sikerei egyik titka?

"Az igazság az, hogy most nincs olyan ember a stábomban, aki 20 évvel ezelőtt az első edzői stábomban is benne volt. De az is igaz, hogy az edzői stábom sokáig ugyanaz maradt az utóbbi időben."

"Aki a legrégebben van velem, az Lalin, akivel 2010-ben kezdtem el együtt dolgozni a Real Madridnál. Az összes többi sokat változott. Néha ez az ő döntésük volt - saját karriert akartak kezdeni -, máskor pedig az enyém, hogy más kvalitásokkal rendelkező edzőt vegyek. Itt Rómában például két fitneszedzőm van - az egyik a csapattal dolgozik, a másik pedig a sérültekkel. Az itteni stábom nagyon-nagyon jó."

"Négy emberemmel jöttem ide, most pedig 14-en vagy 16-an vagyunk - mert itt a srácok jók, és készek megtanulni, hogyan szeretek dolgozni. Most már mindegyikük a stábom tagja. Egy kis Hyundai-ban érkeztem ide négy munkatársammal, most pedig egy kisbuszra van szükségünk, hogy bárhová eljussunk. De ez fontos számomra: egy edzői stáb felépítése, egy munkamódszer kialakítása. És mint egy csapat, nagyon keményen dolgozunk együtt. És együtt is ünnepelünk."

"És biztos vagyok benne, hogy amikor jön egy rossz időszak, még egységesebbek leszünk. Szeretek olyan emberekkel dolgozni, akik gondolkodnak, akik elemeznek, akik a nap 24 órájában ötleteken dolgoznak. Néha éjfélkor is felhívjuk egymást. Szeretem azokat az embereket, akik szenvedélyesen szeretik a játékot. És ez az, ami itt megvan."

Gondolt már arra, hogy háromvédős rendszerre álljon át? Vagy a sérülésből adódó problémákat figyelembe véve gondolt-e arra, hogy Davide Santont visszahozza a keretbe?

"Nem, viszont gondoltam Filippo Tripire, aki velünk utazikmajd. Ha holnap bármilyen problémánk lesz, akkor Tripi velünk végezte az előszezont, több mint egy hónapig dolgozott velünk, és megtanulta, hogyan állunk a meccsekhez. Ő egy okos fiú, aki a védelemben számos szerepet képes betölteni. Akár a középpályán is, ha arra is szükségünk lesz. Nincs sok tapasztalata, de nagy Roma-szurkoló, és játékosként okos."

"Nem gondolkodtam senki visszahívásán. Hárman is játszhatunk hátul vagy négyen. Eddig még nem játszottunk három védővel, de nem mondhatom, hogy ez soha nem fog megtörténni. Ez egy lehetőség. Sok csapat van, amelyik három védővel áll fel hátul, és megtörténhet, hogy a legjobb módja ennek leküzdésére az, ha te magad is így teszel."

Mennyire fontos a Roma játékában az, hogy a támadók mennyire gyakorolnak nyomást az ellenfélre? Lehet, hogy ez lesz a holnapi nap kulcseleme?

"Attól függ. Ha a játékhelyzet ezt kívánja, akkor ezt nem lehet megtenni anélkül, hogy a védelem is magasan helyezkedjen. Ez egyértelmű. Ha a játék mélyebb védekezést kíván, akkor nem. De az elmúlt két meccsen megpróbáltunk magasan letámadni."

"A holnapi meccs néhány plusz nehézséggel jár. Nyilvánvalóan az egyik ilyen a játékosok minősége. A másik az új edző: emiatt nincs sok elképzelésünk arról, hogyan akar majd játszani a Verona. Rengeteg olyan kérdés van, amelyre nem tudunk most a választ, és ez egy kicsit megnehezíti a dolgunkat. Nem tudjuk megjósolni, hogyan fognak kijönni és játszani."

Mit kell tennie Borja Mayoralnak ahhoz, hogy bejátssza magát a kezdőcsapatba?

"Szüksége van arra, hogy a FIFA engedélyezze, hogy 12-en játszhassunk a pályán. De mivel jelenleg csak 11-gyel játszhatunk, ezért csak 11-et választhatunk. Persze csak vicceltem."

"Nem hiányzik neki semmi: jó játékos, jó srác, nagyon keményen dolgozik. Csak megköszönni tudom neki a munkamorálját. Ő egy nagyszerű játékos. Fontos lesz számunkra, 100%-ig biztos vagyok benne. Most még jobban kedvelem őt, mint két hónappal ezelőtt, amikor megérkeztem. Tammy és Eldor is jól teljesít, és elöl ketten is tudunk játszani."

"Legutóbb, amikor Tammyt és Mayoralt együtt tettem be, azért történt, mert két csatárral tudtunk menni. De nem játszhatunk két csatárral anélkül, hogy ne lenne három csatár a csapatban. Mayoralnak van minősége, okos, a kapu előtt pedig életveszélyes. De szeretem Shomurodovot és Tammyt is. Nyilvánvalóan Borja többet akar, de eljön az ő ideje is".

Hogyan birkózik meg egy olyan ellenféllel, amelyik az egész pályát próbálja majd lefedni?

"Gondoltunk erre a lehetőségre, hogy Tudor megpróbál majd arra építeni, amit a csapat a múltban csinált. Talán nem fog változtatni ezen az elemen. Tavaly a Verona Ivan Juric alatt egy bizonyos módon játszott, és nem úgy tűnik, hogy igazán más elképzelései lennének a játékról. Így talán Tudor is ugyanezt az utat fogja követni. Mindig nehéz olyan csapat ellen futballozni, amelyik így játszik - láthatták, hogy a Sassuolo mennyire nehéz helyzetben volt tegnap este a Torino ellen."

"Ez egy másfajta játékmód. Ha ők így tesznek, akkor nehéz lesz. De gondolkodtunk a lehetőségen, és dolgoztunk rajta egy kicsit az edzéseken: mert jók az ellentámadásokban, jók abban, hogy a hátvédjeik teret kapjanak, jók abban, hogy veszélyes területekre juttassák a labdát."

"Tetszik, ahogy a Verona játszik. Az első három meccsükön nem szereztek pontot, de az Inter és a Bologna ellen szerezhettek volna. Szerintem a szezon végére a tabella közepén lesznek."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Hellas Verona, Serie A