Mourinho: Nehéz teszt vár ránk a Sassuolo ellen

Mourinho: Nehéz teszt vár ránk a Sassuolo ellen

A Roma holnap 18 órakor a Mapei-ben lép pályára a Sassuolo ellen.

Reggio Emiliaban választ vár a játékosaitól? Mennyire volt kiábrándító a kupából való kiesés?

"Hogy érti? 12 percig borzalmasan játszottunk, de utána sokkal többet érdemeltünk volna, mint amit kaptunk, nagyon jól játszottunk. A legnagyobb csalódottság abból fakad, hogy Olaszország legjobb csapatával - vagy ha ebben nem ért velem egyet, akkor legalábbis a regnáló olasz bajnokkal - szemtől szembe tudtunk menni, és jól teljesítettünk. Csalódottak vagyunk, mert 12 percig borzalmasan játszottunk; kaptunk egy gólt, de lehetett volna kettő vagy három is."

"Amikor egy olyan szupercsapattal állsz szemben, mint az Inter, ha az a benyomásod a 90 perc alatt, hogy nem tudod őket feltörni, akkor úgy hagyod el a stadiont, hogy azt mondod magadnak: 'Ők egy nagyon jó csapat, nekünk nem volt esélyünk... köszönjük és viszlát'. Ehelyett a 12. perctől kezdve egészen a 2-0-ig meccsben voltunk, és gólt szerezhettünk volna; három gólt is lőhettünk volna a San Siróban az Inter ellen."

"Szóval emiatt az érzés negatív, mert 12 percig nevetségesek voltunk, de van benne némi pozitívum és ok az önbizalomra is, mert jó teljesítményt is nyújtottunk. A holnapi meccs már más tészta, már nem a kupáról van szó, minden a bajnokságról szól. Holnap ismét a bajnokság következik."

Sok pletyka és beszámoló szólt a meccs utáni kirohanásáról az öltözőben. Vannak olyan emberek a Serie C-ben, akiket megbántottak azok a hírek, amiket állítólag mondott. Szeretném tudni, hogyan reagál erre - és azt is, hogy mivel a Bodo elleni meccs után is valami hasonlót tett, majd négy játékost kizárt az azt követő meccsekre, holnap is láthatunk valami hasonlót?

"Először is, ami azt illeti, amit ön "kirohanásomnak" nevezett, mindig is az volt a szabályom, hogy ami az öltözőben elhangzik, az az öltözőben marad. Ezért nem fogom megvitatni, hogy mit mondtam. Ennek ellenére nem vagyok abban a helyzetben, hogy azt mondjam, nem igaz, hogy a mérkőzés után az öltözőben beszéltünk. De nem fogom elárulni, hogy mi hangzott el."

Néhány játékos megsértődött a beszámolók alapján...

"Csak azt tudom mondani, hogy ez egy hatalmas hazugság. Senki sem sértődött meg. Ilyen a római [média]környezet..."

Azt mondják, hogy egy Serie C-s csapatot is megsértett...

"Ezzel egyetértek. Van egy játékos [Romano Perticone a Cittadellából], aki szintén azt mondta, hogy a Serie C-ben is gerincre van szükséged ahhoz, hogy a Serie C-ben játssz... Néhány játékosom azt mondta nekem, hogy ő egy szörnyű játékos, de én azt mondtam nekik, hogy engem ez nem érdekel - ő az igazat mondta. Ahhoz, hogy a Serie C-ben, vagy a Serie B-ben, vagy bármi másban játszhass, szükséged van egy bizonyos típusú személyiségre."

"Ha megsértődtek, akkor elnézést kérek, mert valóban igazuk van. Arra gondoltam, hogy a megjelent történetek alapján mindannyian azt várták, hogy ma zúzódásokkal az arcomon fogok megjelenni. Ez a hazugság az egészben."

"Valójában a játékosok azt mondták nekem, hogy nagyon élvezik, ahogyan velük dolgozom. Ezt mondták. Azt mondták nekem, hogy pályafutásuk során voltak olyan edzőik, akik teljesen másképp kommunikáltak velük. Nálam nincsenek titkok; az arcukba beszélek, és lehetőséget adok a játékosaimnak, hogy válaszoljanak nekem. Amikor beszélek, nem akarok monológot mondani. Akkor sem változtatnék, ha megkérnének rá, de a játékosok azt mondták, hogy nem akarják, hogy változtassak, ők ezt akarják."

"Amit önök 'felháborodásnak' neveznek, az számomra munka. Ez edzősködés. Az, hogy elmondom nekik, hol rontották el."

"Tényleg azt hiszik, hogy nem kellene elemeznem az első gólt, amit kedden kaptunk? Azt hiszik, hogy nem kellene Roger Ibanezt felelősségre vonnom azért a passzért? Hogy nem kellene megmondanom Rick Karsdorpnak, hogy ahogy Ivan Perisic reagált, az olyasmi, amit neki is meg kellett volna tennie? Hogy nem kellene azt mondanom Gianluca Mancininek, hogy nem maradhat félig ott, félig nem, és hogy vagy ki kell mennie Perisichez, vagy maradjon a közeli poszton? Hogy ne mondjam Chris Smallingnak, hogy három középső védővel játszunk, neki kell követnie a tizenhatosra befutó csatárt?"

"Nem az üres terület lövi a gólokat - a játékosok lövik a gólokat. Ők az üres területet figyelték, fogták, nem pedig a játékost. Erre kell őket edzenem, és a játékosaim azt mondták nekem: "Igen, főnök, ezt akarjuk".

"Emiatt, ami a héten felröppent híreket illeti, amelyek a köztem és a játékosaim közötti problémákról szóltak, használhattam volna néhány csúnya szót, mint amikor az Internél voltam - de nem akarom ezt tenni. Nem akarom megismételni őket. Tizenkét év hosszú idő. De ezek teljes hazugságok, oké?

"Elvesztettünk egy meccset, kielemeztük azt a meccset. Beszéltünk a meccs után. Dolgoztunk rajta, és elemeztünk mindent, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Ez a munka. Minden más, az teljes süketelés."

Azt is szerettem volna tudni, hogy lesz-e száműzött játékos, mint a Bodo játék után.

"Nem, mindannyian a keret tagjai, egyedül Nicolo Zaniolo nem, de őt a játékvezető száműzte."

Hogy van Tammy Abraham és Lorenzo Pellegrini?

"Pellegrini jól van, de nyilvánvalóan újra meg kell találnia a formáját. Abraham is jól van."

Olvasta mit mondott Edin Dzeko a Daily Mailnek...

"Nem akarom tudni, nem akarom kommentálni. Nem olvastam."

Úgy tűnik, hogy 34 bajnoki mérkőzés után még mindig keresi a megfelelő receptet ez a  csapat. Mit gondol, megtalálja a szezon utolsó részében a játékosok egységes taktikai formációját?

"Nem - továbbra is keressük a számunkra legjobb megoldást, a rendelkezésünkre álló játékosok számára, és figyelembe véve, hogy mit kell tennünk a következő mérkőzés megnyeréséhez. Ha holnap egy teljesen más felállással megyünk ki, az azért lesz, mert úgy gondoljuk, hogy ez a legjobb módja annak, hogy megnyerjük a mérkőzést. Nincs probléma azzal, ha más megközelítést alkalmazunk."

A San Siróban történteken túlmenően elégedett azzal, amit a Roma jelenleg csinál? Nem kellene egy kicsit többet várnunk? Mourinho tényleg elégedett ezzel a Romával?

"Elégedett ezzel a Romával? Ezt nem értem. Szerettem volna, ha kedd este 45 perc után 2-1-re vezetünk. Szerettem volna, ha Zaniolo lehetősége a hálóban kötött volna ki. Szerettem volna, ha a második félidőben a jó szakaszunk végén 1-1 lett volna, nem pedig 2-0. Szóval ha azt kérdezi, hogy elégedett vagyok-e, akkor nyilvánvalóan nem vagyok az."

Ebben a szezonban már több "kihagyást" is láthattunk a csapattól: hogyan próbálják ezeket kiküszöbölni?

"A mérkőzések elemzésével. Azzal, hogy itt alszom. A nap 24 órájában itt dolgozom. Mindent megteszek a játékosok felkészítése érdekében. Megpróbálok mindent kint az edzőpályán csinálni, és a játékosokkal együtt elemezni a dolgokat, amikor nincs sok időnk az edzőpályán dolgozni, vagy egyáltalán nincs. Mi mást várna még el tőlem?"

Én kérdezem, nem vagyok edző.

"De te újságíró vagy. És természetesen soha nem írsz hazugságokat, soha! Mindig az igazat írod."

A Sassuolo mestere, Alessio Dionisi a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy taktikai minőségbeli különbség van a Roma és a Sassuolo között, és a Sassuolónak ezt úgy kell majd leküzdenie, hogy nagyobb akaratot mutat, mint a Roma.

"Technikai, minőségbeli különbség? Ezzel nem értek egyet. Ő egy kolléga, de különböző véleményünk lehet a dolgokról. Nekem nincs lehetőségem úgy felépíteni a játékot hátulról, ahogy ő tudja Maxime Lopezzel és GianMarco Ferrarival. Azoknak a játékosoknak több technikai kvalitásuk van, nagyon-nagyon jók."

Hogyan találja meg a megfelelő egyensúlyt a Serie A első négy helyezettjéhez való felzárkózás és a Konferencia Liga megnyeréséért folytatott küzdelem között? Hogyan lehet elérni, hogy májusban még mindig magas szinten teljesítsen a csapat a bajnokságban? Nem mintha azt mondanám, hogy 14 értelmetlen meccs van hátra a Serie A-ban, de...

"Nem, ezek nem értelmetlenek. Számomra a 9. vagy 10. helyezés nagy különbség, ahogy az ötödik és a hatodik helyezés között is. Számomra más, ha 40 vagy 41 ponttal végzünk. Ezért jelent számunkra minden meccs sokat: minden meccs esélyt ad arra, hogy jobb helyen végezzünk. Tehát mindegyik fontos."

"Aztán, amikor a Konferencia Liga kieséses szakaszába jutsz, akkor az egy túlélsz vagy meghalsz forgatókönyv. Ha most, hogy a kieséses szakaszban vagyunk, elmegyünk a Rennes-hez, a Marseille-hez vagy a Leicesterhez, és 10 borzalmas perccel kezdjük a meccset - akkor vége lehet, kieshetünk. Ha jól játszunk, de az utolsó 10 percben két gólt kapunk, akkor is kieshetünk. Javulnunk kell, le kell küzdenünk a problémáinkat. Gondoljanak arra, ami Szófiában történt: 3-0 volt, aztán 3-2 lett a vége. Ezért kell arra koncentrálnunk, hogy keményen dolgozzunk és jobbak legyünk."

"Vannak dolgok, amelyeken nehéz javítani, mert a játékosok tulajdonságaihoz vagy a csapat minőségéhez kötődnek. Csoportként jobbnak kell lennünk. Úgy tűnik, a kollégájához hasonló kérdés irányába tartasz: nem, nem vagyok elégedett, és igen, többet várok."

"Amikor a Konferencia Ligában játszunk, ami sokkal keményebb sorozat, mint azt az emberek szerintem gondolják, ott vannak nagyszerű csapatok. Jó csapatokról beszélünk - nincs nagy különbség az Európa Ligához képest. Javulnunk kell, mert ha olyan hibákat követünk el, mint ahogyan azt már megtettük néhány meccsen, akkor az sokba kerülhet nekünk."

Elégedett azzal, ahogy az edzés ezen a héten alakult? És mire számíthatunk holnap - Felix Afena-Gyan lesz elöl Tammy Abraham mellett?

"Nem mondom meg, hogy ki fog játszani, nem mondom meg, hogy milyen rendszerben fogunk játszani. Ez legalább egy futballkérdés, de nem akarok rá válaszolni. Egyértelmű, hogy Zaniolo nem fog játszani, ezért valakinek át kell vennie a helyét, vagy három csatárral fogunk játszani. Ha három csatárral játszunk, akkor Tammy lesz a 9-es számú, a másik kettő pedig kicsit a széleken játszik majd."

"Tanulmányoztuk a Sassuolót, láttuk, hogy nehéz ellenük játszani. Nagyon erős identitásuk van, és nagyon jól építik fel hátulról az akciókat. Dionisi nagyszerű edző, és ez egy olyan csapat, amelynek sok ideje volt arra, hogy az ő stílusának elveit kidolgozza. Nagyon stabil csoportot alkotnak, és ez nagyon nehéz meccs lesz számunkra."

 

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Sassuolo, Serie A