Mourinho: Nagyon nehéz meccsre számítok

Mourinho: Nagyon nehéz meccsre számítok

Az Udinese vendégeként lép pályára Jose Mourinho együttese vasárnap este.

Az Udinese az utolsó két meccsét megnyerte, miközben a Romában egyre több a sérült. Az új szerzemény Mady Camara készen áll a játékra?

"Camarában még nincs 90 perc, és nem érti eléggé a taktikánkat ahhoz, hogy most azonnal meccset kezdjen. Az edzéseken megmutatta, hogy mire képes, ami kellemes meglepetés volt néhány csapattársának, akik talán nem nézik a görög bajnokságot, de számunkra nem volt meglepetés, mert a szerződtetése előtt felderítettük őt. Ő egy jó játékos, aki sokat fog segíteni nekünk, de egyelőre a kispadon fog ülni. Ha szükség van rá, hogy játsszon, akkor játszhat, de nem hosszú időn keresztül. Előbb még egy kis munkát el kell végeznie, mielőtt eljutna erre a szintre."

"Az Udinese egy nagyon-nagyon kemény csapat. A legkeményebbek közé tartoznak a bajnokságban. Olyan csapat, amely tudja, hogyan kell játszani, okosak és ravaszak, és tudják, hogyan kell úgy irányítani a meccseket, ahogy ők akarják. Megvan bennük az az intelligencia és tapasztalat, hogy megtalálják a módját annak, hogy megingassák, akár kicsit befolyásolják is a játékvezetőt. Ők egy olyan csapat, akiket nagyon kedvelek, és nagyon tisztelek; ez arra enged következtetni, hogy holnap nagyon nehéz mérkőzés vár ránk."

Az ismert sérült játékosokon kívül a többiek elérhetőek? És mi a helyzet az UEFA pénzügyi fair play-ről szóló döntésével - nem találja túlzónak a Romára kiszabott szankciót?

"A sérült játékosokon kívül, akikről már tudnak, mindenki jól van. A pénzügyi fair play-ről nem hinném, hogy van egy szabály egyeseknek és egy másoknak. Nyilvánvalóan nem csak ránk vonatkozik. Ez egy olyan mechanizmus, amely az ötleten túl azokat bünteti, akik a helyes úton akarnak haladni. De közvetett módon védi azokat, akik nem felelősen cselekszenek - és védi azokat a csapatokat, akik már amúgy is jelentős tőkével rendelkeznek."

"Megvédi őket. Egyformán alkalmazott mechanizmus, nem mondok ellene semmit, de vannak olyanok, akik megtalálják a kiskapukat. De ami igazán megdöbbentő számomra, az az, ahogyan azokat bünteti, akik nagyok akarnak lenni. A verseny szempontjából ez nem egy "fair play" mechanizmus. Talán más nevet kellene adni neki. Nem fair play, ha az egyik klub 300 milliót költhet, a másik pedig csak 30-at. Ennyi. De nem vonnám kétségbe az alkalmazásának módját."

Mit vezetne be akkor, ami Ön szerint igazságosabb lenne?

"Nem akarom az időt ilyesmire pazarolni. Örülök, hogy edzősködhetek, örülök, hogy így és ilyen körülmények között is dolgozhatok. De ez is kemény dolog. Azt mondhatom, hogy néhány millióval többel a Roma olyan helyzetben lenne, hogy tényleg elkezdhetne álmodozni. De mivel néhány millió érintett ebben a helyzetben, sokkal nehezebb messzire jutnunk."

"Amit a vezérigazgató tett ebben az időszakban, az kemény. Ha megnézzük a csapat méretét, nyilvánvalóan szeretném, ha például Jordan Veretout még mindig itt lenne. Nyilvánvalóan szeretnék még egy középső védőt. Nyilvánvalóan szerettem volna Felix Afena-Gyant, még ha fiatal is, és a helyére sikerült Andrea Belottit hozni. De vannak ezek a korlátaink, amelyek egy kicsit megnehezítik a dolgunkat, viszont ez rendben van, ettől függetlenül jól fogjuk érezni magunkat."

Mennyi különbséget jelent majd ez most azok számára, akik az európai kupákban játszanak, azokhoz képest, akik nem?

"Nyilván azok, akik csak heti egy meccset játszanak, másképp és más intenzitással készülhetnek rájuk. Minden részletre összpontosíthatnak. Amikor sokat játszol, nincs sok időd az edzésekre, így okosnak kell lenned, és ki kell választanod a megfelelő dolgokat, amelyekre koncentrálhatsz. Amikor csak egy meccsed van egy héten, az teljesen más. Nekem azonban szerencsém van, hogy 20 éve játszom európai bajnokságokban, inkább ez a kellemes probléma."

"Ha minden posztra két játékosod van, akkor könnyebb dolgod lesz, másfajta rotációt tudsz kialakítani. Amikor ez nincs meg, akkor egy kicsit nehezebb. De ez így rendben van, ez motiválja a csapatot, és továbblépünk. Udinében nehéz lesz, aztán az első idegenbeli meccs az Európa Ligában mindig fontos. Egy vereség megnehezítené a dolgokat. Utána rögtön egy újabb idegenbeli kirándulás következik, az Empolihoz."

"Az Atalanta eközben csak egyszer fog játszani mielőtt jövő héten találkozunk velük, ami elég nagy különbség. De biztos vagyok benne, hogy Gasperini és a srácok is szívesebben játszanának az Európa Ligában."

Már az is jelent valamit, hogy négy-öt játéknap után a tabella élén áll a csapat?

"Nem, ez csak négy vagy öt mérkőzés. Inkább azt mondom, hogy minden meccs egyenlőnek számít, mert mindegyik három pontot ér, de aztán ha megnézzük, hogy a különböző csapatoknak milyen meccseket kellett játszaniuk, akkor elkezdhetünk értékelni, hogy mennyire voltak nehéz mérkőzések."

"Ha megnézzük például a Sampdoriát, ők az Atalantával, a Juventusszal és a Lazióval játszottak - három nagyon kemény meccsük volt. A Cremonese két idegenbeli meccsel kezdett a stadionjukban zajló munkálatok miatt. Szóval még túl korai lenne ítélkezni. A lényeg a pontok, amiket begyűjtöttek."

"Nem a tabellát nézem, hanem azt, hogy mit csinálunk. Nem tetszett, hogy döntetlenre végeztünk, de a Juventus ellen elért döntetlen, tekintve, ahogy az első félidőben játszottunk, pozitív eredmény. Meglátjuk, holnap folytatjuk-e a pontgyűjtést."

"Meccsről meccsre fogjuk venni a dolgokat, és megpróbálunk nyerni. Lesznek döntetlenek vagy vereségek, de minden meccset meg akarunk nyerni. Ne nézzük a neveket, ne azt nézzük, hogy otthon vagy idegenben játszunk."

"Ha nekem Karsdorpról és Celikről, Spinazzoláról és Zalewskiről, Rui Patricióról és Svilarról beszél, nyugodtan alhatok. De más posztokon ez nem ugyanaz. Például tegnap a sajtótájékoztatón az ügyvezető igazgató briliáns volt, őszinte... de mondott valamit, amit ha én ott lettem volna, azt mondtam volna neki: 'Ez nem így van'. Azt mondta, hogy ha valami gond van, Bryan Cristante játszhatna a védelemben. Erre én azt válaszolnám: "Oké, de akkor ki játszik a középpályán?". Mi ilyenek vagyunk. Nem sírok emiatt, mint egyesek tennék; vannak olyan edzők, akik sokat sírnak, de a végén mosolyognak."

"Nem szeretek sírni, szeretek nevetni, ahogy tegnap is tettem. Előre tekintünk. Gratulálok az ügyvezetőnek és a klubnak, mert a korlátainkat figyelembe véve elképesztő dolgokat tettek."

Hogyan tervezi Chris Smalling munkaterhelésének kezelését?

"Nem tudom kezelni. A Monza ellen rotációra került volna sor, ez volt a terv a játékidejének menedzselésére. Aztán Kumbulla nem játszott volna Udinében, Ibanez pedig nem játszott volna a Ludogorets ellen. Most Kumbulla sérülése után már nem lehet kezelni a dolgokat."

"Holnap a kispadon Filippo Tripi és Dimitrios Keramitsis lesz. Tripi már edzett velünk, de ő nem egy igazi középső védő. Keramitsis a Primaverában játszik, és idén a Primavera nem ugyanazt a taktikai rendszert használja, mint mi. Emiatt a stílusa és a fejlődése egy kicsit más, mert másképp gondolkodik a játékról. Ha Cristante a védelemben játszik, akkor nem játszhat a középpályán. Dolgozhatunk azon, hogy Matias Vinát vagy Zeki Celiket szerepeljen azon a poszton; de nincs igazi középhátvédünk."

Milyen benyomásai voltak Zeki Celik első szerepléseiről? Változott a hierarchia a jobboldalon?

"Nincsenek hierarchiák. Amikor két jó játékos van egy poszton, nincs rangsor. Csak béke és nyugalom van számomra és a csapat számára. Tavaly soha nem csináltuk azt, amit mostanában Torinóban - Karsdorp lejött, Celik pedig beállt, hogy új energiát és intenzitást adjon."

"A tavalyi szezonban soha nem tudtunk egy meccset Zalewskivel kezdeni, majd egy friss Spinazzolát bevetni a játékba. Idén ez sikerült. Nincs sorrend. Mindannyian különböző tulajdonságokkal rendelkező játékosok, és ezekre koncentrálok, amikor ma vagy holnap választok egyiket vagy másikat. Mind a négyen nagyszerű játékosok."

Holnap egy erős, fizikális csapattal fog a Roma szembenézni. Mennyire lesz fontos, hogy a csapat gyorsan gondolkodjon és cselekedjen? És jogos-e az a feltételezés, hogy a csapat időnként átállhat egy tisztán négyvédős rendszerre?

"Bármikor átállhatunk rá, függetlenül attól, hogy hány középhátvéd áll a rendelkezésünkre. Ez olyasmi, amit megtehetünk. A Juventus ellen megtettük. Kumbulla a kispadon volt, és ezt akkor a meccs során felmerült problémák alapján tettük. A négyvédős rendszerre való átállás nem jelent potenciális problémát számunkra."

"Ebben a tekintetben még dolgoznunk kell egy kicsit, hogy a játékosok jól érezzék magukat két különböző rendszerben. De akár így is kezdhetnénk néhány meccset."

"Jól jellemezte az Udinese játékát. Igaz, erősek és agresszívek, és nehéz ellenfél. Jók az ellentámadásokban, a széleken, a rögzített helyzetekből. Kemény csapat, ehhez kétség sem férhet."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Udinese, Serie A