Mourinho: Nagyon jó látni, hogy Pellegrini elkötelezte magát

Mourinho: Nagyon jó látni, hogy Pellegrini elkötelezte magát

A Roma holnap 18 órakor az Empoli ellen szeretné feledtetni a múlt heti, Lazio elleni vereséget.

Már többször elmondta, hogy az olasz futball megváltozott, hogy sokkal támadóbb és ambiciózusabb lett. De a tabellán a Roma előtt álló csapatok mind kevesebb gólt kaptak - leginkább a Napoli és az AC Milan. Szóval mi a helyes egyensúly?

"Az eredmény a legfontosabb. Ha támadó focit játszol, és 5-4-re kikapsz, akkor jobb lett volna 0-0-ra játszani, és elvinni egy pontot. Ez az egyensúly az alapja mindennek. Véleményem szerint lehetetlen a tabella élére kerülni, ha a csapatod nem kiegyensúlyozott. Jól kell védekezni, nem szabad sok gólt kapni, ugyanakkor gólt is kell tudni szerezni ahhoz, hogy meccseket nyerjen egy csapat."

"Többre van szükség, mint a helyezésekre, többre, mint az eredményekre, a futball minőségére, a játékmóddal kapcsolatos meggyőződésre. Az edzők azt akarják, hogy a csapataik jó futballt játsszanak. Mondhatnánk, hogy az ideális az, hogy jól játsszunk és nyerünk, és ezzel egyetértenék."

"Mindannyian tudják, hogy én 'eredményorientált' vagyok, hogy az eredmény valóban a legfontosabb dolog. De meg lehet próbálni az eredményeket és a játékot ötvözni a megfelelő egyensúlyban. Nekem úgy tűnik, hogy a legtöbb Serie A-s csapat ezt akarja, és jó futballt akar játszani."

Gondolkodik azon, hogy holnap is kitart Ebrima Darboe mellett, főleg annak fényében, hogy Bryan Cristante újabb sárga lapot kaphat?

"Nem nézek ilyen részleteket annak eldöntése érdekében, hogy ki fog játszani holnap, és ki nem. De úgy gondolom, hogy Darboe fontos folyamaton ment keresztül az elmúlt két és fél hónap során."

"Tavaly az első csapatban játszott, de igazi nyomás nélkül - az a csapat egy kicsit szenvedett, Paulo Fonseca nem sok más lehetőséggel rendelkezett a sok sérülés miatt. Bejött, és nyomás nélkül, nagyon jól játszott az első két-három meccsen. De amikor megérkeztem, az volt az érzésem - még a vele való beszélgetés során is -, hogy az elvárások kezdtek egy kicsit elhatalmasodni rajta. Azt mondta: "Már nem egy Primavera-játékos vagyok, hanem egy olyan fiatal, akivel szemben elvárások vannak és felelősség nehezedik rám."

"Az első néhány hétben nagyon keményen dolgozott, mint mindig, de anélkül a játékminőség nélkül, ami eredetileg megkülönböztette őt. Idővel azonban egy kicsit felszabadult; tanult, fejlődött, és fokozatosan visszatért az az önbizalom. A Zorya ellen sok lehetőségünk volt. Használhattuk volna Amadou Diawara tapasztalatát, vagy Gonzalo Villart, vagy egy másik fiatalt, mint például Edoardo Bovet - de mi őt választottuk, mert ez volt a megfelelő pillanat számára."

"És a reakció nagyon jó volt. Védekezésben nagyon jól teljesített, nagyon koncentrált volt. A labdával nagyszerű volt. Tényleg le voltam nyűgözve. Nem lehet azt mondani, hogy "nyertünk" egy játékost, mert ő már itt volt, de abszolút mind az ő önbizalma, mind az én bizalmam iránta megnőtt egy ilyen meccs után."

Meglepte, hogy Nicolo Zaniolo és Gianluca Mancini ezúttal nem kapott behívót a válogatottba?

"Ez nem az én feladatom. Az olasz válogatottnál egy edző nagy felelősséget vállal, rengeteg igazán jó játékos közül választhat. Tiszteletben tartom ezt a döntést, akár 10 játékosunkat hívják be, akár csak egyet. Ez az ő döntése. A játékosok mindenképpen szeretnének a válogatottba menni, mert számukra ez megtiszteltetés és plusz motiváció is. De ha nálunk maradnak, akkor gondoskodnak róluk, jól vannak, nem kell aggódniuk a meccsek miatt. Szóval mindkét oldalnak vannak pozitívumai és negatívumai is."

Az Empoli ebben a szezonban kevesebb kapura lövést kapott, mint a Roma. Mi az oka ennek?

"A futballban a legegyszerűbb dolog jól védekezni. Ez a legegyszerűbb dolog. Ezt úgy tudod megtenni, hogy feláldozod a támadószándékodat. De ezt nem akarjuk megtenni. Olyan csapatot akarunk, amelyik játszik, amelyik alkot, amelyik gólt szerez - és amelyik jól védekezik is."

"Nyilvánvalóan érdekel, hogyan védekezik a csapat - nem akarok képmutató lenni. Két idegenbeli meccset veszítettünk el annak ellenére, hogy mindkettőn kétszer is betaláltunk. Egy olyan csapat, amely jól védekezik, túl az egyéni hibákon, amelyek mindig előfordulhatnak, azért teszi ezt, mert kiegyensúlyozott, és mert minden része együtt működik. Nekünk meg kell találnunk az egyensúlyt. Ez mindig időbe telik, de ugyanúgy csak két meccsről van szó. Voltak más meccseink is, ahol nem kaptunk gólt."

"Ettől függetlenül két meccsen hat gól túl sok. A mai a második regenerációs nap a csütörtöki meccs után, így az intenzitás egy kicsit alacsonyabb volt, mert nehéz nagy intenzitással edzeni egy csütörtöki meccs után, de ettől függetlenül dolgoztunk rajta."

"Tudjuk, hogy az Empoli hogyan szeret játszani. Tudjuk, hogy hat meccs után több többet adtak be szélről, mint bárki más a Serie A-ban, és hogy a második legtöbb lövésük volt a tizenhatoson kívülről. Ismerjük a stílusukat, és ezen dolgoztunk. A védekezés megszervezése kulcsfontosságú számunkra."

Luciano Spalletti nemrég egyetértett egy olyan megjegyzéssel, amely szerint a válogatottak a klubcsapatok kárára vannak. Ön, mint edzőtárs, egyetért ezzel? És úgy gondolja, hogy manapság túl sok a futball?

"Nem akarom kommentálni, amit Spalletti barátom mondott, ez az ő véleménye. Ott vagyunk, ahol vagyunk, így természetesen a klubunk érdekei a legfontosabbak számunkra. Mások túl vannak a nemzeti csapatokkal való munkán, így azok az érdekek a legfontosabbak számukra. Biztosan vannak dolgok, amiken lehet javítani, de nem hiszem, hogy egy válogatott meccsek nélküli világ lenne a megoldás."

"Nem értem, hogyan játszhatnak meccseket Dél-Amerikában csütörtök este, ami nekünk péntek reggelre esik. Ezt nem értem. Azt hittem, hogy ezt már megszüntették. A másik dolog, amin változtathatnának, az a válogatottak, amelyek 35 vagy 40 játékost hívnak be két-három mérkőzésre. Rengetegen közülük nem játszanak, nem edzenek ugyanolyan intenzitással, és jobb lenne, ha ezek a játékosok a klubjuknál maradnának."

"Szóval ezek azok az apró részletek, amelyeken javítani lehetne. Ami a másik részét illeti, hogy túl sok-e a futball, vagy hogy a világbajnokságnak kétévente kellene-e lennie... ezt nem az én dolgom megmondani. Ezekről az apróbb részletekről tudok beszélni, mert ezek sokat számítanának számunkra."

"Amikor például a Juventus elleni közelgő meccsről beszélünk, azt nagyon figyelem. Arra a meccsre ott van Matias Vina, Rodrigo Bentancur és Juan Cuadrado, akik pénteken Brazíliában játszanak. Vannak dolgok, amiket egyesek nem akarnak észrevenni."

Sem a Roma, sem az Empoli nem játszott még döntetlent ebben a szezonban - ez csak véletlen egybeesés?

"Azt hiszem, igen. Sokszor a győzelem és a döntetlen közötti különbség nem a filozófián vagy az ambíciókon múlik. Ez csak a részletekben rejlik. Az egy dolog, ha egy csapat a kezdetektől fogva úgy megy ki, hogy megpróbál döntetlent elérni. Az egyetlen céljuk, hogy ne veszítsenek. De ez nem mi vagyunk, és nem is az Empoli. Szóval emiatt néha csak pillanatok változtatják meg az eredményeket. Például a Sassuolo ellen a 90. percben rúgtunk gólt."

Mennyire fontos, hogy egy csapat képes legyen reagálni a taktika és a felállás változásaira a mérkőzés során?

"Ez nagyban függ a körülményektől. Már korábban is végrehajtottam ezeket a változtatásokat, és most is meg fogom tenni. Az állás mindig nagyon fontos, és egy mérkőzés alatt mindkét fél gondolkodhat azon, hogy változtasson - ez teljesen normális. Az edző és a csapat számára is lehet egy B-terv, hogy cserélnek."

"A hátrányban lévő csapatok számára szükségessé válik, hogy vállaljanak némi kockázatot, és nem kell félni attól, hogy újabb kontrát kapnak, miközben a pozitív eredményre törekszenek. Néha nem azért nem úgy játszol, ahogyan szeretnél, mert valamit tettél, hanem azért, ahogyan az ellenfél játszik. Mindannyian azt fogjátok mondani, hogy a csapatok túl mélyen védekeznek, de néha ez azért van, mert az ellenfél kényszerítette őket erre. Ez a játék nyelve, a játék szépsége."

A derbin elszenvedett vereség ellenére a szurkolók holnap ismét megtöltik az Olimpicót...

"Csak köszönetet mondhatok nekik. Köszönöm nekik a szenvedélyt, amit az első naptól kezdve mutattak. Ez egyértelmű példája annak, hogy miről szól a Romanismo."

"Mindig azt szoktam mondani, hogy könnyű szurkolni egy olyan csapatnak, amelyik állandóan nyer, kicsit nehezebb, ha egy olyan csapatról van szó, amelyik nem nyer sokat. Szóval szerintem ez egy példa arra, hogy mennyire hisznek ebben a csapatban. Mit is mondhatnék erre? Az első 10 meccsünkből kettőt elvesztettünk, de mindkettőn szívvel, akarattal és minőséggel játszottunk, és mindent megpróbáltunk, hogy visszajöjjünk a meccsbe. Azt hiszem, a szurkolók ezt értékelik. És szerintem ez az, aminek az alapját kell képeznie mindannak, amire ez a csapat törekszik."

"Mindkét meccsen két csatárral a sorainkban játszottunk. Remélem, a Roma szurkolói megértik, hogy ez időbe telik, ez egy folyamat, és nem kell hallgatnunk a máshonnan érkező kritikákra. Ez egy olyan időszak lehet, amikor klubként fejlődünk. Jó irányba haladunk. Az idő egyértelműen fontos, mert óriási különbség volt abban, hogy hány pontot szereztünk az elmúlt szezonban, és hány pontot szereztek a topcsapatok. És ezt a különbséget nem lesz könnyű behozni."

Lorenzo Pellegrini 2026-ig meghosszabbította szerződését. Mi a véleménye erről?

"Ez az, amit már korábban is mondtam. Ő egy minőségi játékos, egy talizmán, egy római srác és egy Roma-szurkoló, aki itt nőtt fel és itt lett kapitány."

"Attól a pillanattól kezdve, hogy hallottam a tulajdonosoktól, hogy nem akarják elveszíteni őt, attól a pillanattól kezdve, hogy Lorenzo szemtől szembe elmondta nekem, hogy biztosan maradni fog, még minden megállapodás előtt, attól a pillanattól kezdve minden egy folyamat része volt. Tiago Pinto és Lorenzo ügynöke kezében volt a dolog. Eltartott néhány hétig, de tudtuk, hogy úgy fog véget érni, ahogyan véget is ért."

"Ez a helyes döntés a klub és Lorenzo számára is. Megbeszéltük a dolgot. Számunkra, mint klub számára fontos a stabilitás. Én három évig vagyok itt, ő most már végleg itt van. Van itt egy kemény mag, egy olasz mag is - Mancini, Cristante, Pellegrini -, szóval van itt egy mag, amelyből a megfelelő mentalitást is lehet építeni."

"Egységesek vagyunk, együtt dolgozunk, és végül mindannyian eljutunk oda, ahová szeretnénk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Empoli, Serie A