Mourinho: Mindenki számára nehéz ellenfél vagyunk

Mourinho: Mindenki számára nehéz ellenfél vagyunk

Mely játékosok épültek fel erre a mérkőzésre? És mit tudsz mondani Dean Huijsenről?

"Egyetlen játékos sem épült fel. Hogy Mancini képes-e játszani? Igen, szerintem igen. De nem mondhatjuk, hogy felépült, mert még nem."

"Az összes többi - mint tudjuk - hosszú távú sérülés: Chris Smalling, Tammy Abraham... Renato Sanches is sérült. Nincs más, aki felépült volna."

"Nyilvánvalóan ez egy kemény meccs lesz, kemény ellenféllel szemben. Az Atalanta egy nagyszerű csapat, nagyszerű játékosokkal. Nehéz lesz, ahogy az előző meccseink is azok voltak. Volt már Napoli, Juventus, most jön a Lazio, majd a Milan. Ez az ellenfelek színvonala, akikkel ebben az időszakban találkozunk - ez sosem csökken.

"Huijsenről mindenki tud. Ő egy 18 éves srác 10 perc Serie A-s játékkal a háta mögött, de ebben a korban ő az egyik legnagyobb tehetség Európában. Fantasztikus labdarúgó lesz belőle."

"Tekintettel arra a helyzetre, amiben vagyunk - ami minden szinten nehéz, mert nem állnak rendelkezésünkre játékosok, és az FFP-helyzet hatalmas korlátot jelent -, ez az a megoldás, amit találtunk, hogy segítsen nekünk, és hogy segítsük a fejlődését, mert ő nem a mi játékosunk - ő a Juventus játékosa."

A holnapi ellenfél, az Atalanta egy top csapat.

"Mindenük megvan: minőség, tapasztalat, lehetőségek. Évek óta ugyanaz az edzőjük van, ugyanaz a filozófia, ugyanaz a játékmód. Ez mind nagyon empatikus."

"Ők egy olyan csapat, akik csukott szemmel is tudnak játszani, akik csukott szemmel is megértik az edzőjüket. A játékmódjukhoz ideális játékosokkal rendelkeznek. Nagyon nehéz csapat. Két éve legyőztük őket, tavaly kikaptunk, de otthon, az Olimpicóban az egyik legjobb meccsünket játszottuk, és megpróbáltunk nyerni, még akkor is, ha kikaptunk."

"Tudjuk, hogy mindig nehéz ellenük, de mi magunk is kemény diónak számítunk. Senkinek sem vagyunk könnyű ellenfelek. Mindig erőt merítünk a nehézségeinkből, és biztos vagyok benne, hogy ők is tudják, hogy egyáltalán nem lesz könnyű dolguk."

Szeretném megkérdezni a véleményed erről a két és fél évről, amit Tiago Pinto vezérigazgatóval töltöttél, mivel most már hivatalos, hogy az átigazolási időszak végén távozik. Azt is szeretném megkérdezni, hogy a következő sportigazgatót aszerint kellene-e kiválasztani, hogy milyen edző lesz a Románál az elkövetkező években.

"Az, hogy egy edző kommentálja az igazgatót, nem az én dolgom. Mindig nagyon tisztelem a hierarchiát. Itt vagyok én, itt van az igazgató, és itt vannak a tulajdonosok. Lehet, hogy sokéves tapasztalat van mögöttem, de nem az én dolgom, hogy kommentáljam egy felettesem munkáját. Erre nem vagyok képes."

"Amit tehetek, hogy minden jót kívánok neki. Ő tudja ezt, mert barátok vagyunk. Tudja, hogy a legjobbakat kívánom neki. Ő hozta meg ezt a döntést, és ezt tiszteletben kell tartani. Bárhol is vagyok, és ő bárhol is van, mindig a legjobbakat kívánom neki. De nem az én dolgom, hogy értékeljem a munkáját. Neki kell értékelnie engem, nem nekem őt."

"Ugyanez vonatkozik a jövőre is. Az igazgató itt van, a tulajdonosok itt vannak. Nem az edző dolga, hogy ezt bármilyen módon kommentálja."

"Ha ilyen kérdést tesznek fel belsőleg, négyszemközt, és van bizalom a véleményemben, a tapasztalatomban, akkor nyilván belsőleg egy család vagyunk, és mindannyian beszélünk és elmondjuk a véleményünket."

"De nyilvánosan nem vagyok hajlandó belépni egy olyan területre, amely nem az enyém. Én itt maradok. Nem megyek tovább."

Az elmúlt hetekben világossá tetted, hogy hol szeretnéd folytatni: nagyon szívesen maradnál a Románál. És azt is elmondtad, hogy bár új szerződésről még nem tárgyaltál, folyamatosan kapcsolatban állsz a tulajdonosokkal. Megkérdezted magadtól, hogy miért nem hosszabbították meg a szerződésedet? Három lehetséges választ találtam. Az első, hogy hirtelen futballszakértők lettek, és más stílust preferálnak, mint például Zdenek Zeman, vagy a '74-es holland csapat, vagy Vittorio Pozzo. A második, hogy többet vártak. A harmadik, hogy talán valaki azt tanácsolta nekik, hogy nyugodtan várjanak és várjanak. Szerinted mindhárom egyformán lehetséges, vagy az egyik talán valószínűbb, mint a másik?

"Ez a te elemzésed, a te értelmezésed. Újságíró vagy, tehát a te dolgod, hogy ezt megtedd, hogy ilyenről írj, ha van kedved hozzá. Én ebbe nem akarok belemenni."

Feltettél magadnak kérdéseket?

"Magamnak? Igen, természetesen."

És adtál magadnak válaszokat?

"Magamnak? Objektív, tiszta, 100%-os, nem."

Mikor lesz elérhető Huijsen? És visszatérve arra, amit mondtál róla, gondolkodtál már a jövőre nézve, hogy nyáron meg lehet-e venni? Mi a helyzet Chris Smallinggal? Közeledik a visszatérése, vagy még messze van?

"Smallinggal kapcsolatban nincsenek friss hírek. Nem is remélem, hogy januárban velünk edz majd. Ha mégis így lesz, az kellemes meglepetés lesz. Jelenleg Smalling még csak nem is szerepel a gondolataimban. Arra gondolok, hogy Mancini tud-e játszani, hogy lehet, hogy ma játszik, holnap pedig nem, lehet, hogy megsérül, és egy-két hétig nem tud játszani vagy edzeni. Ő az a játékos, aki jelenleg a gondolataimban van."

"Vajon Leo Paredes játszhat holnap? Nem tudom. A Cremonese ellen kapott egy csúnya ütést, és még nem edzett. Aggódtunk, hogy törést szenvedett. Nincs törés. Minden vizsgálaton átesett. Nem tudom, hogy holnap játszhat-e. De az ilyen játékosok miatt aggódom. Nem Tammyért vagy Smallingért - ők nem azok a játékosok, akik miatt most aggódnom kellene."

Huijsen?

"Jogilag képes játszani. Tegnap este érkezett meg a szállodába, és ma egy órát edzett a csapattal. Volt egy találkozója velem, ahol bemutattuk neki a játékmódunkat, a filozófiánkat."

"Ha azt kérdezed, hogy készen áll-e a játékra, ha játszania kell, akkor játszani fog. Nagy önbizalma van és hisz magában. Nincs még Serie A-s tapasztalata, de megvan benne az az önbizalom, amit jellemzően a nagy potenciállal rendelkező játékosoknál látunk."

"Az első meccse a Roma színeiben gyakorlatilag a Serie A-s debütálása lesz, mert a Milan ellen játszott 10 perc nem sokat számít."

"A holnapi középső védőink Diego Llorente, Mancini és Huijsen. Aztán Bryan Cristante, Zeki Celik, Rasmus Kristensen - ők mind ideiglenes megoldások."

A védelem mellett a középpályán is vészhelyzet van, hiszen Sanches és Houssem Aouar nem áll rendelkezésre, Paredes pedig nem a legjobb formájában van. Milyen állapotban van Lorenzo Pellegrini? A három rendelkezésre álló középpályás, köztük a néha a védelemben is játszó Cristante készen áll a következő három kiélezett mérkőzésre?

"Angelo Mangiante tudja, hogy jó a kapcsolatom a tenisszel. Egyszer beszélgettem minden idők egyik legnagyobbjával - a három legnagyobb egyikével -, és azt mondta nekem, hogy nem sok olyan meccs van egy szezonban, amikor 100%-os állapotban van, a legkisebb nyűg, valamilyen kisebb probléma nélkül. Nagyon kevés alkalommal. És most az egyik legnagyobbról beszélünk.

"Tegnap egy másik játékossal beszélgettem, aki nem minden idők egyik legnagyobbja, de jó teniszező, és azt mondta, hogy a fáradtság csak mentális, nem fizikai. Pedig fizikailag is az. Kemény dolog. Ha azt mondod a középpályásaidnak, hogy 90 percet kell játszaniuk az Atalanta ellen, 90 vagy 120 percet a Lazio ellen, 90-et a Milan ellen... Szerencsére van egy hetünk a Milan után, hogy regenerálódjunk, de nem nehéz megérteni, hogy milyen nehéz ez a meccsek halmozása. Elöl ott van Romelu Lukaku, Andrea Belotti és Sardar Azmoun, Paulo Dybala és Stephan El Shaarawy. Ezek a lehetőségeink elöl."

"A középpályán és a védelemben vannak gondjaink. Az Afrika-kupa megnehezítette a dolgunkat, és sok mindenre kényszerít minket. Smallingnak van ez a soha véget nem érő sérülése. Személyes szempontból majdnem azt mondanám, hogy tönkretette a szezonomat, nem ezt az időszakot, hanem az egész szezont."

"Az, hogy Renato alapvetően nem állt rendelkezésünkre, egy másik nehéz helyzet. Mert ha Lorenzo ma megsérül, vagy Dybala holnap, oké, hiányoznak nekünk, de két-három héttel később mindig visszatérnek."

"Az igazság az, hogy Smalling esetéből kiindulva egészen az Afrika Kupáig nehéz a helyzetünk. Az Atalantánál Lookman elutazott az Afrika Kupára, de ezen a téren ott van még Scamacca, De Keteleare, Pasalic, Muriel, és Miranchuk. Nekünk más a helyzetünk."

"De ahogy már korábban is mondtam, meccsről meccsre haladunk, és mindent megteszünk, amink van, amink fizikailag van. Ebben az esetben a hazai közönségünk támogatása mellett játszunk majd, akik mindig hajtanak minket."

"Mindent beleadunk. Nehéz meccs vár ránk, nehéz hét, ugyanakkor nem lesz könnyű dolga az Atalantának, nem lesz könnyű dolga a Laziónak és nem lesz könnyű dolga a Milannak sem. Mert mi senkinek sem vagyunk könnyű ellenfelek."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Atalanta, Ser