Mourinho: Még a nehéz pillanatokban is nyerni akarunk

Mourinho: Még a nehéz pillanatokban is nyerni akarunk

A válogatott szünetet követően az Andrij Sevcsenko irányította Genoa ellen lép pályára holnap a Roma.

Milyen emlékei vannak Andrij Sevcsenkóról?

"Az első emlékem róla az, amikor először láttam őt játszani. A Barcelonának készítettem egy dokumentumot, egy Bajnokok Ligája-meccsre. Az első meccsünk a PSV Eindhoven és a Dinamó Kijev közötti mérkőzés volt. Akkor láttam őt először játszani."

"Ezt követően történelmet írt. Többet nem is kell mondani. Ha megnyered az Aranylabdát, ha megnyered a Bajnokok Ligáját és még annyi más címet, akkor történelmet írtál. És ez a történelem fantasztikus, egy fantasztikus játékoshoz méltó."

"Most ez az első kihívása klubedzőként, de Ukrajna szövetségi kapitányaként nagyon-nagyon jól teljesített. Megmutatta, hogy van világos elképzelése, filozófiája és vezetői képessége is."

"Szeretném, ha vele is az történne, ami velem: Elvesztettem az első meccsemet edzőként, aztán rengeteg meccset megnyertem. Szóval remélem, hogy az elsőt [holnap] elveszíti, de utána sok sikert, sok boldog pillanatot él át edzőként."

Tekintettel arra, hogy Bryan Cristante és Gonzalo Villar tesztje is pozitív lett Covid-19-re, elképzelhető, hogy Lorenzo Pellegrini holnap más szerepkörben fog játszani - inkább a középpálya közepén?

"Az a munka, amit a héten végeztünk, az most mind a kukába került. Ehhez kétség sem férhet. Minden, amin az edzéseken dolgoztunk, abban a pillanatban veszett el, amikor elvesztettünk egy olyan fontos játékost, mint Cristante. És már előtte is rengeteg problémánk volt."

"Például azzal, hogy három balhátvéd is kiesett. Világos, hogy különböző megoldásokat kell találnunk, és hogy vannak olyan emberek, akiknek áldozatot kell hozniuk, és talán olyan posztokon kell játszaniuk, amelyeket nem ismernek. Úgy kell összeraknunk a kirakós játékot, hogy jól tudjunk játszani, jó teljesítményt nyújtsunk, és megpróbáljunk pontot szerezni. De az igaz, hogy ez egy nehéz időszak lesz számunkra."

Lehet, hogy Pellegrini is azok közé tartozik, akiket arra kér, hogy áldozza fel magát, és játsszon egy kicsit a posztján kívül?

"Azt csak egy ember tudja, hogyan fogunk felállni holnap, és az én vagyok. Az edzőim sem tudják, a játékosok még nem tudják.Trigorián belül senki sem tudja. Az ügynökök sem tudják."

"Furcsa helyzet, de minden olyan gyorsan történt. Nyilvánvalóan ma még nem edzettünk, így meg kell hoznom néhány döntést. Szórakoztató feladat lesz az újságírók számára, hogy megpróbálják kitalálni, milyen lesz a kezdő 11 holnap."

Velencében a vészhelyzetben háromvédős rendszerre állt át a csapat, így az az érzésünk, hogy holnap újra visszatérhet ehhez. Cristante távollétével Zaniolo valahogyan bevethető lenne helyette?

"Cristante és Zaniolo ... Nem igazán értem, mi a kapcsolat köztük. Nem látom Zaniolót 6-os számú játékosként. Míg Cristante középhátvédként játszott nálunk, mert akkoriban ez volt a rendelkezésünkre álló lehetőség, addig Zaniolo nem igazán érzem úgy, hogy középhátvédként játszhatna."

Azt kérdeztem, hogy Zaniolo melyik poszton játszhatna a szélen, ha mégis három védővel játszanának hátul.

"De nem mondtam, hogy három, vagy négy védővel fogunk játszani. A forrásai azt mondták, hogy a héten két vagy három edzésnapon háromfős védelemmel dolgoztunk, ami igaz. De most nem mondom meg, hogyan fogunk játszani."

"Nico nem tartozik azok közé a játékosok közé, akik megváltoztathatják a helyzetet most, hogy Bryan nélkül vagyunk. Mindenki tudja, hogy Nico milyen posztokon képes játszani."

Úgy tűnik, hogy ezt a mérkőzést nagyon sok kérdőjel övezi. Mindkét csapat szinte vakon megy bele ebbe a meccsbe?

"Nem mondanám, hogy vakon, de mindenképpen néhány nehézséggel. Nekik is lesznek ilyenek, mert nem fogják tudni, hogyan fogunk játszani, vagy hogy melyik játékosok fognak játszani."

"De a legnagyobb probléma kettőnknek - nekem és Shevchenkónak is - az, hogy sok kulcsjátékosunkat nélkülözni fogjuk. Ez az én legnagyobb problémám."

"Amikor egy olyan csapat ellen lépsz pályára, amelynek új edzője van, természetes, hogy több kétséged van azzal kapcsolatban, hogyan fognak játszani. De ahogy Sevcsenko a sajtótájékoztatón mondta, holnap nem igazán az ő játékstílusa lesz a lényeg, hanem az, hogy a rendelkezésére álló játékosokat felhasználva próbáljon eredményt elérni."

"A mi esetünkben nehéz közös nevezőt találni, mert vannak ezek a problémák: nincs a rendelkezésünkre álló balhátvéd, Spinazzola, Vina és Calafiori is kiesett. Még a középhátvédeknél is vannak problémáink, tekintve, hogy Cristante - aki egy opció a középpályán vagy a védelemben, akár négyen, akár hárman játszunk ott - nem áll rendelkezésre. Nehéz lesz, mert a nap végén mindkét félnek szüksége van a pontokra. Mindenkinek mindig szüksége van a pontokra."

"De mint nálunk szinte mindig, ez legalább egy izgalmas, élvezetes meccs lesz - rengeteg győzni akarással és jó játékkal. Mindenki tudja, hogy a meccseinket ebben a szezonban szórakoztató volt nézni. Kivéve talán a Bodo elleni idegenbeli meccset - az csak nekik volt szórakoztató."

Most nagy a lelkesedés a Genoa körül - ez az a meccs, amit korán irányítani kell, vagy türelmesnek kell lenni?

"Értem, amit mond. Nem csak a játékosok és a Sevcsenko körül lévők, hanem a stadion és a szurkolók is. Azt hiszem, ezen a héten az új tulajdonosok érkezése máris új reményt és izgalmat adott a klubnak. Szóval mindenképpen kemény hangulat lesz."

"Gyönyörű stadion, ellenséges hangulat - mi azonban ezt szeretnénk. Rengeteg szurkolónk is ott lesz - nem tudom, egy-kétezer -, és ők is motivációt adnak majd nekünk. Gyakran előfordul, hogy a nehézségek még közelebb hozzák egymáshoz a csapatot. Nem azt akarom mondani, hogy a kezdetektől fogva agresszívnek kell lennünk - a kezdetektől fogva győzni akarnunk kell."

"Ahogy mindig mondom, lehetséges, hogy nem nyerünk - és ez már többször is megtörtént ebben a szezonban -, de nem mehetünk ki a pályára úgy, hogy azt gondoljuk, nem nyerhetjük meg a meccset. Még a legnehezebb pillanatokban sem gondolkodhatunk így."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Genoa, Serie A