Mourinho: Mancini akár középpályásként is játszhat

Mourinho: Mancini akár középpályásként is játszhat

A Roma a Torino együttesét fogadja vasárnap késő délután a Serie A 14. fordulójában.

Milyen mérkőzésre számít a Torino ellen, egy olyan kemény csapat ellen, amelyik szereti a szoros emberfogást?

"Kemény meccsre. A Torino egy olyan csapat, amelyik nagyon jól védekezik. Egyértelmű stílusuk van. Ez nem azt jelenti, hogy egyedülálló módon védekeznek, mert vannak mások is, akik ezt jól csinálják, de a Torino mindenképpen jó példa erre a védekezési módra."

"És még ha nagyon objektíven, a számokat tekintve is beszélünk, akkor ők egy olyan csapat, amelyik nem sok lehetőséget ad az ellenfélnek. Szóval nagyon nehéz lesz. A legjobb formánkat kell nyújtanunk elől, ha gólokat akarunk szerezni."

Csütörtökön ismét hárman védővel játszott a csapat, mert nem volt balhátvéd. Holnap is ugyanezt a felállást láthatjuk?

"Ez egy jó kérdés, de az én szemszögemből nyilván nem akarok arra válaszolni, hogy hátul négyen vagy öten [három középhátvéd és három szélső védő] fogunk-e játszani."

"Ami a hiányzókat illeti, a helyzetünk javult, eltekintve Jordan Veretout eltiltásától, valamint Cristante és Villar karanténjától. Így most a problémáink a középpálya területén vannak elsősorban."

"A középső középpályán két egyértelmű kezdőjátékos nélkül vagyunk Cristante és Veretout személyében. Villar is egy minőségi opció. De mivel Vina, Karsdorp, Smalling, Kumbulla és Mancini most már rendelkezésre áll, lehetőségünk van mindkét felállásban játszani. Korábban, balhátvédek nélkül, akkor csak egyféleképpen tudtunk játszani."

Holnap ismét majdnem teltház lesz az Olimpicóban - ahogy a jövő hónapban az Inter ellen is. Számított arra, hogy a Roma-szurkolók ilyenek lesznek?

"Mindent tudtam a szurkolók szenvedélyéről, erről a sok szeretetről és szenvedélyről, erre számítottam. Már az első naptól kezdve éreztem. Az olasz kultúrát, vagy legalábbis azt, amit az első itt töltött időm óta ismerek, nem lehet összehasonlítani az angol futballal - ahol minden meccsen szinte mindig telt ház van. Méghozzá függetlenül attól, hogy milyenek az időjárási viszonyok. Szóval ilyen értelemben számomra örömteli, hogy itt is ilyen pozitív mozgást látok. A szurkolóinknak szükségük van arra, hogy nyerjünk az Olimpicóban."

"Nyertünk már ott meccseket, vesztettünk és döntetlent játszottunk - néha jó, néha kevésbé jó teljesítményekkel. De mindig egy keményen küzdő csapatot láttak. Saját magukért, de a lelátón ülő szurkolókért is játszanak. És azt hiszem, ezért érzik a szurkolók a kapcsolatot és az empátiát a játékosokkal."

"Talán ezért van az, hogy még a Konferencia ligában is, egy olyan sorozatban, amelybe talán nehezen tudnak beleszeretni a szurkolók, még egy esős csütörtöki estén is ott voltak - és igaz nem volt teltház, de lenyűgöző volt. Nem mondanám, hogy valaha is könnyebb így játszani, de mindenképpen izgalmasabb. Az ellenfél számára is."

A Roma ebben a szezonban hét gólt szerzett az első félidő utolsó 15 percében, és hetet a második félidő utolsó 15 percében is. Ez a csapat türelméről tanúskodik?

"Soha nem gondoltam ilyen dolgokra, soha nem gondoltam erre. Nehéz megmondani. Ez nem olyasmi, ami a célunk lenne; nem gondolkodunk a megfelelő pillanaton, hogy gólt szerezzünk, vagy azon, hogy türelmesek legyünk. Minden meccs minden perce a megfelelő pillanat a gólszerzésre! De ennek a csapatnak a mentalitásában az a jellemzője, hogy az utolsó sípszóig kitart."

"Soha nem hallották tőlem, hogy azt mondtam volna, hogy a csapatomnak vége, vagy hogy nem akarunk nyerni, vagy hogy nincs meg bennünk az az éhség. Nézzék meg a genovai meccset; a nehézségek ellenére is meg akartuk szerezni a győztes gólt, és ez sikerült is. Szóval ez mutatja, hogy miről szól ez a csapat."

Gianluca Mancini lehet egy opció a középpályán, tekintettel az ottani problémákra?

"Mindenképpen szóba jöhet, különösen azért, mert most újra négy középhátvéd áll rendelkezésünkre. Mancini, Kumbulla, Ibanez és Smalling - mindannyian rendelkezésre állnak. Ha valamelyiküket arra kérem, hogy hozza meg ezt az áldozatot, akkor meg kell tennie. Ibanez már játszott balhátvédként ebben a szezonban. Lehet, hogy valamikor ugyanebben a rendszerben neki is jobbhátvédet kell majd játszania."

"Ha Mancininek a középpályán, a védekező középpályán kell játszania, akkor képes rá. Nem lehet olyasvalakit, mint Nicolo Zaniolo balhátvédnek vagy Matias Vina elölre tenni. De vannak olyan játékosok, akik rendelkeznek ilyen képességekkel, mint Cristante, Mancini, Ibanez és Mkhitaryan. Ők sokoldalúak. Nem csak arról van szó, hogy más-más szerepet kell feláldozniuk, hanem arról is, hogy megvan hozzá a képességük és a minőségük. Mancini pedig már korábban is játszott középpályásként a pályafutása során."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Torino, Serie A