Mourinho: Lukaku és Dybala játszani fognak

Mourinho: Lukaku és Dybala játszani fognak

A válogatott szünet után holnap a Roma számára is folytatódik a bajnokság, ezúttal az Empolit fogadja majd a csapat.

Az Empolinak nem volt könnyű a bajnokság kezdete, de nagyon motiváltak lesznek. Milyen csapatra számítasz?

"Sokkal fontosabb, hogy hogyan fejezed be, mint az, hogy hogyan kezded. Biztos vagyok benne, hogy nem pánikolnak, mert rosszul állnak a bajnokságban. Nem ezen a szinten kellene lenniük, és nem fogják ott befejezni a szezont. Egy ambiciózus, de nyugodt csapatot várok. Igaz, hogy az elmúlt két évben mind a négy Empoli elleni meccset megnyertük, de nem emlékszem, hogy bármelyik is könnyű lett volna. Jól felkészült csapat, akik idén máshogy játszanak, de ugyanazzal az edzővel, és könnyen visszaállhatnak a tavalyi rendszerükre. Képesek erre. Abban a két napban, amíg a játékosainkkal dolgozhattunk, úgy tettünk, hogy megadjuk az Empolinak a tiszteletet, amit megérdemelnek, de természetesen azzal a céllal, hogy megnyerjük a holnapi mérkőzésünket."

A Roma most egy 35 mérkőzésből álló szezont kezd. Romelu Lukaku és Sardar Azmoun szerződtetése előtt azt mondta, hogy a Roma célja az ötödik és a nyolcadik hely közötti helyezés lehet. Hogyan változott ez az új szerzeményekkel? És hogy áll Chris Smalling?

"Mindig negatívan állsz hozzá. Szerencsére mi pozitívabbak vagyunk. Smalling kulcsjátékosunk, és az is marad. Annyira érett fejjel rendelkezik, hogy még mielőtt elkezdenénk beszélni az általunk elkövetett hibákról, már pontosan tudja, hogyan elemezze a saját teljesítményét. Egy ilyen játékossal nagyon könnyű kommunikálni. Sajnos nem hiszem, hogy holnap bevethető lesz. Meglátjuk, hogyan alakul a mai edzés. Lehet, hogy a kispadra le tud ülni, és kisegíthet, ha szükségünk van rá, de nagy a valószínűsége, hogy nem is kerül be a csapatba."

"Ami az első kérdésedet illeti, egy dolog veletek beszélgetni az átigazolási időszak vége előtt, és egy másik dolog utána. A Roma két csatárt hozott, és nagyon-nagyon nehéz, ha nem lehetetlen volt két olyan játékost szerződtetni, mint Romelu és Azmoun. Ha mindenki elérhető és jó formában van, akkor más csapat vagyunk."

"Talán elfelejtetted, de az első két meccsen Andrea Belottival és Stephan El Shaarawyval játszottunk, és nem volt alternatíva, még a kispadon sem. A harmadik meccsen 10-15 percig volt Romelu. Most természetesen arra törekszünk, hogy egyre jobbak legyünk."

"Jó csatársorunk van, nem csak Romelu és Azmoun. Amikor Azmoun csatlakozott hozzánk, az állapota egyáltalán nem volt jó egy hosszú sérülés után, és nem edzett a csapattal. Most két hétig nagyon jól dolgozott, és egyre közelebb van ahhoz, hogy jó állapotban legyen."

"Amikor Paulo rendelkezésre áll, mindig félünk egy kicsit, de mindig reménykedünk abban, hogy ez a mesés játékos képes lesz megteremteni számunkra a lehetőséget. És persze nem szabad megfeledkeznünk Belottiról és El Shaarawyról sem, akik nagyszerű munkát végeztek értünk, áldozatot hoztak és a fáradtságuk ellenére is játszottak. Láthattuk ezt néhányszor, amikor Belotti görcsölt, mégis mindig megpróbált segíteni a csapatnak."

"Most pozitívak vagyunk. A játékosok csak tegnapelőtt tértek vissza, és időre van szükségünk az edzésekhez és a játékhoz, hogy csapatként fejlődjünk, de nagyon elégedett vagyok a játékosainkkal. Ezt pozitívan értem, nem negatívan: Minden meccset meg akarok nyerni."

Lehetséges, hogy néhány játékos, aki a kezdetek óta itt van veletek, kezdi fáradtnak érezni magát az elmúlt két év feszültségétől, adrenalinszintjétől és mentális erőfeszítéseitől?

"Két európai döntőt játszottunk. Az elsőbe jutásért 15 mérkőzést játszottunk, vagy 17-et, ha az előselejtezőket is beleszámítjuk. A másodikba jutásért pedig 15 vagy 17 meccset játszottunk a Salzburg elleni rájátszással együtt. Nem hiszem, hogy ez bűn lenne. Nagyon-nagyon fontos volt, egyrészt, hogy örömet szerezzünk a városnak, másrészt a játékosok önbizalma miatt. Úgy gondolom, hogy jól teljesítettünk. A tavalyi szezonban 30 meccs után azt hiszem, a harmadik hely körül voltunk. Volt két meccsünk a Feyenoord ellen, kettő a Leverkusen ellen, és bejutottunk a döntőbe, Dybala és Smalling sérüléseivel, és néhány olyan játékossal, mint Nemanja Matic, aki nem játszhatott minden meccsen. Mindezen nehézségek ellenére is bejutottunk a döntőbe."

"A létszámot tekintve most kevesebb játékosunk van: 20 játékos plusz az akadémisták, akik sosem jelentenek majd problémát, mert ez egy lehetőség számomra, hogy boldog legyek, mert így érzem magam, amikor segítek ezeknek a gyerekeknek. De ők is olyan játékosok, akik fontosak lehetnek számunkra, ahogy láttuk. De bár mennyiségileg nincs sok játékosunk, minőségileg igen. Hatalmas potenciállal rendelkező játékosaink vannak, ha mindenki rendelkezésre áll és formában van. A formán azt értem, hogy magas szinten teljesítenek, ami nem ugyanaz, mintha képesek lennének játszani. Ahhoz, hogy a legjobb formádat hozd, állandó teljesítményre, állandó intenzitásra és állandó játékidőre van szükséged. Ha ezt elérjük, akkor valóban nagyon jó csapat leszünk."

"Amikor problémáink vannak, meg kell őriznünk a nyugalmunkat, földön kell maradnunk, és türelmesen tovább kell dolgoznunk, várva, hogy ezek a játékosok fejlődjenek. De pontok nélkül ezt nem tudjuk megtenni. Pontokra van szükségünk. A lehetséges kilencből csak egyet szereztünk. Nem akarunk egyet a következő kilencből. Győzni akarunk. De tovább fogunk dolgozni, miközben megőrizzük az egyensúlyunkat, és tisztában leszünk az értékünkkel, a lehetőségeinkkel és a problémáinkkal."

Smallingon kívül hogy van a többi játékos, például Houssem Aouar és Gianluca Mancini? És meddig játszhat Dybala és Lukaku?

"A mai edzés előtt beszélve, ami javíthat vagy ronthat a helyzeten, Lorenzo Pellegrini biztosan kiesett. Arra számítok, hogy Smalling is kiesik, de néha jó híreket kapsz, így lehet, hogy ő is bekerül a kispadra. Ez a két játékos a legkevésbé valószínű, hogy ott lesz."

"Ami Mancinit illeti, hadd kezdjem azzal, hogy köszönetet mondok Luciano Spallettinek, aki hosszú évekig edzősködött klubszinten, és nyilván van annyi esze, hogy hazaküldjön egy olyan játékost, aki sérült, és nem játszhat a második meccsen a válogatottal. Ezt tette Mancinivel, Pellegrinivel, és azt hiszem, más klubok játékosaival is. Ezt a szintű érzékenységet nagyra értékeljük mi, klubok edzői. Az, hogy ő a válogatott menedzsere, jó dolog nekünk, edzőknek."

"Úgy gondolom, hogy Mancini meg fogja csinálni. A nemzetközi szünetben kilenc játékosból álló csapattal voltunk itt, akik közül heten sérültek. Én az egész stábommal. Kicsit 'hülyék' voltunk, mert nem azt tettük, amit más edzők, és nem mentünk el 10 napos szabadságra. Két játékos, Belotti és Azmoun edzésére maradtunk itt. De ilyenek vagyunk és ilyenek is maradunk, ilyen szintű profizmussal. Én és az egész edzői stáb Belottival és Azmounnal, két kapussal, Mile Svilarral és Pietro Boerrel, valamint az összes Primavera-gyerekkel, akik nem mentek a válogatotthoz."

"A másik hét csak tegnap dolgozott velem és a csapattal. Tudnak játszani? Igen. Először is azért, mert sokan vannak. Másodszor pedig azért, mert szükségük van rájuk. Meg kell oldanunk ezeknek a dolgoknak a menedzselését, és vállalnunk kell néhány kockázatot - kockázat mindig lehetséges -, de mindannyian ott lesznek a meccsnapon a keretben, és néhányan közülük biztosan kezdeni fognak a meccsen."

"Ami Romelu-t illeti, amikor csatlakozott hozzánk, a Milan-meccs előtt, nem volt szörnyű formában. Nem edzett a Chelsea-vel, és nem végzett csoportos edzést, labdás munkát. De nagyon jól vigyázott magára, és képes volt 20 percet játszani a Milan ellen, tisztességes állapotban."

"Renato Sanches és Paredes, akik nem edzettek a PSG-vel, rosszabb állapotban voltak, mint Romelu, amikor megérkeztek. Azmoun állapota pedig még rosszabb volt, hiszen sérülten érkezett ide. A két nemzetközi meccs után Romelu nagyon-nagyon jó állapotban tért vissza. Nyilván holnap ő fog kezdeni, és nem lenne meglepetés, ha 90 percet játszana. A többieket másképp kell majd menedzselnünk, de Romelu lesz az, aki a legjobb állapotban lesz."

Mi a helyzet Dybalával?

"Dybala játszani fog. Ez nem empirikus, hanem tudományos: vannak adataink, amelyek szerint nehéz lesz neki 90 percet játszani. Nagyon nehéz az intenzitás és az energia-visszanyerés szempontjából. De klinikai szempontból ő 'tiszta'. Rendben van, és játszani akar. Magabiztosnak érzi magát. Lukaku játszani fog és Dybala is játszani fog."

Biztosan olvasta Francesco Totti megjegyzéseit. Beszéltek vele a Romáról? Szeretnéd, ha ő lenne a klub igazgatója?

"Először is, én edző vagyok. Vannak tulajdonosaink, egy általános igazgató és egy vezérigazgató. Én nem vagyok olyan, aki bárkinek, még egy Roma-legendának sem mondhatom, hogy akarlak vagy nem akarlak itt látni, hogy ezt vagy azt ajánlom neked. Én itt egy senki vagyok."

"Francescóval más dolgokról beszélek, például arról, hogy ő és a gyerekei hogy vannak, a Frosinone-ról. Sok szerencsét kíván nekem. Ilyen a kapcsolatom Francescóval, a klub és a hierarchia iránti tiszteletemmel. Többet nem tudok mondani. A római társadalmi életemről tudok mesélni: Alapvetően nincs. De a kapcsolataim közül Francesco Totti a Roma része. Soha nem ment el innen, és soha nem is fog. Nincs olyan szurkoló, akivel eddig találkoztam, és aki ne szeretné és tisztelné őt. Számomra ő itt van."

"De ezek a történetek, hogy 'Mourinho ezt tette', 'Mourinho azt mondta'... Mourinho semmi."

Mi a helyzet Leonardo Spinazzolával? Készen áll a holnapi játékra? A Romának sok választási lehetősége van a szélső játékosok tekintetében, de nem sok gólt és asszisztot láthatunk tőlük. Kell velük egy bizonyos típusú munkát végezni, vagy csak a játékostípusuk miatt nem járulnak hozzá sokat ilyen értelemben?

"Amikor egy játékost behívnak a válogatottba, az azt jelenti, hogy jól meg van fontolva. Minden játékos arról álmodik, hogy a nemzeti csapatában játszhasson. Amikor hívnak, mindig azt mondom, hogy ha megkérnek, hogy szerelőként dolgozz, akkor tedd meg. Fogadd el és légy boldog. Az edző Federico Dimarcót és Cristiano Biraghit választotta. Leónak többet kell dolgoznia velünk. Jobban kell dolgoznia velünk, és ha jól teljesít nálunk, biztos vagyok benne, hogy újra a válogatottban fog játszani."

"Vannak lehetőségeink a szélen. Van Rick Karsdorp, Zeki Celik, Rasmus Kristensen és Nicola Zalewski, akik játszhatnak a jobb oldalon. Van Zalewski, Spina és El Shaarawy, akik játszhatnak a bal oldalon. Ők különböző játékosok, és különböző dolgokra van szükségük."

"Azt hiszem, fizikai szempontból, kondicionális szinten Kristensen az, aki a legközelebb áll a teljes potenciáljához, de technikai szempontból, az önbizalma, az emberek megítélése szerint nincs meg benne a legnagyobb önbizalom."

"Karsdorpnak nehéz előszezonja volt a sérülésekkel, a régi térdproblémájával, és a végéig bizonytalan volt, hogy marad-e vagy sem. Most már kiegyensúlyozott, mert tudja, hogy marad."

"Zalewski sérült volt, és tegnap edzett először."

"Leonardo jól nézett ki, amikor visszatért a válogatottból, és azt hallottam, hogy jó edzésmunkát végzett. Néha, amikor a válogatotthoz mész, nem sokat edzel, és inkább taktikai munkát végzel, és azok, akik nem játszanak, kicsit mellőzöttnek érzik magukat, és nem dolgoznak sokat, de ő kiváló formában tért vissza. Jól dolgozott, és a csapat is intenzíven edzett. Boldogan tért vissza."

"Stephan mindent megtett: az első három meccsünkön és az egész előszezonban csatárként játszott. Volt egy kis sérülése, amit már egy ideje cipel magával, a vádlija. Apró dolgok miatt nem tudott edzeni az elmúlt két hétben."

"Mindannyian különböző játékosok, akiket különböző helyzetekben lehet használni. Biztos vagyok benne, hogy jobban fog menni. A csapat javulni fog, és ez segíteni fog. De vannak lehetőségeink. Kristensen nem lesz velünk az EL-ben, de nem tekinthetjük ezt nagy problémának, hiszen ezek a játékosok mind rendelkezésre állnak."

A Sevilla elleni döntő után azt mondtad, hogy belefáradtál abba, hogy a klub kommunikációs embere legyél. A Milan után pedig nem beszéltél a médiának, gondolom, mert fel voltál húzva. Javult ez a helyzet? Még mindig úgy érzed, hogy szükséged van valakire melletted, amikor vannak ilyen határhelyzetek?

"Nyilvánvalóan nem tudok mindent teljesen kontrollálni. Először is azért, mert nem vagyok tökéletes, és néha nem azt teszem, amit szándékozom tenni, amit valójában teszek. És azért is, mert másokra támaszkodom. De az idei szezonban az a szándékom, hogy egyetlen meccsről se tiltsanak el, akár a pályán, akár a sajtótájékoztatókon történtek miatt."

"Ha nem tartok sajtótájékoztatót - ami nyilvánvalóan az én döntésem -, az soha nem azért van, mert fel vagyok húzva, mert ha az ember több mint 1000 mérkőzést töltött a kispadon, akkor a "felhúzás" túlzás."

"Amit azonban nem tudok megváltoztatni, az a DNS-em, az őszinteségem, a képtelenségem, hogy ne mondjam ki az igazamat. Ami lehet, hogy nem az igazság, de ez az én igazságom. És amikor úgy döntöttem, hogy nem tartok sajtótájékoztatót, pontosan ez volt a szándékom."

"Nem okoz gondot, hogy kimondjam: ez egy kihívás számomra. Természetesen másokon is múlik, de én megpróbálom, hogy ne legyenek problémáim."

 

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Empoli, Serie A