Mourinho: Láttam a küzdőszellemet!

Mourinho: Láttam a küzdőszellemet!

A portugál tréner annak ellenére elégedett, hogy a csapat csak döntetlent játszott a Sassuolo ellen.

Mit a véleménye a ma esti döntetlenről?

"Amikor a 90. percben is még vesztésre állsz, majd sikerül kiegyenlítened, az érzelmi szempontból kicsit megváltoztatja a dolgokat. Ha megkérdezték volna tőlem a mérkőzés előtt, hogy elégedett lennék-e a döntetlennel, a válaszom nem lett volna az. Ha ugyanezt a kérdést a félidőben tették volna fel, ugyanezt a választ adtam volna. De ha ma este, 90 perc után kérdezték volna meg, akkor azt mondtam volna, hogy "Igen, kérem."

"Éppen ezért, amikor az utolsó percekre került a sor, ezt a meccset a Bologna elleni vereséghez vagy a Verona és a Venezia elleni meccsekhez hasonlíthatjuk. Azok nagyon hasonló meccsek voltak az utolsó 10-15 percet tekintve, ahol megpróbáltunk döntetlent elérni. Mindegyikből lehetett volna pontot csinálni... ma sikerült."

"Nem az az eredmény, amit szerettünk volna, de ez legalább azt jelenti, hogy nyolc pontot gyűjtve továbbra is veretlenek vagyunk a Serie A legutóbbi négy meccsén. Ha azt kérdezik tőlem, hogy többet szerettem volna-e, akkor egyértelműen igen a válasz: különösen a Genoa ellen több pontot is szerezhettünk volna. De legalább ez az eredmény azt az érzést adja nekem, hogy a csapat a végsőkig harcolni fog."

Ma úgy tűnt, hogy a Romának megint hiányzott valami - talán a technikai minőség hiánya az utolsó harmadban?

"Igen, még akkor is, amikor emberelőnyben játszottunk: 10 ilyen perc nem sok, biztosan nem elég ahhoz, hogy teljesen megváltoztassa a mérkőzés összesített statisztikáját. Idejönni, és 50%-os labdabirtoklást produkálni nem könnyű. Ez azt jelenti, hogy hátul volt egy kis stabilitásunk: Marash Kumbulla megadta nekünk azt a plusz képességet, hogy a labdát kifelé mozgatssuk."

"A középpályán a mérkőzés elején hiányzott a szervezettség és a fegyelem. Minden alkalommal, amikor Matias Vina vagy Rick Karsdorp elé került a labda, nem sok lehetőségünk volt a labda oldalsó mozgatására, és szinte mindig a mélységi labdával próbálkoztunk. Gyakran elébe mentek ennek a mozdulatnak, és még Felixnek sem volt sok esélye ebben a tekintetben - 70 perc alatt talán csak egyszer jutott be a támadóharmadba üres területre."

"A meccs utolsó részében, bár még mindig 11 a 11 ellen játszottunk, az embernek az volt az érzése, hogy a csapat javulni kezdett. A pont mindenképpen megérdemelt volt. Ahogy mondtam, a ma esti csalódottság abból fakad, hogy azért jöttünk ide, hogy megnyerjük a meccset. De végül is szereztünk egy pontot, és majd meglátjuk, hogy ez végül hogyan segít nekünk."

A csapat nem vesztette el a fejét, még egy elég kaotikus hét után sem, figyelembe véve néhány történetet, ami kiderült...

"Csak egy történet van, amit nem tudok letagadni, amire nem tudom azt mondani, hogy hazugság volt. Az összes többi azonban... Ez rossz újságírás, etikátlan újságírás, ami nélkülözi az újságírás lényegét. Ami végső soron az igazságról szól."

"Az egyik határozott tulajdonsága ennek a csapatnak az empátia és a barátság, amellyel egymás iránt viseltetnek. Lehetünk rosszak - bárki mondhatja, hogy Mourinho vagy a játékosai nem elég jók -, de senki nem mondhatja, hogy nem vagyunk nagyon-nagyon egységesek."

"Azok vagyunk, és emiatt senki sem bánthatja ezt a csapatot ilyen módon. Ami a futballtudást és a technikai minőséget illeti, akkor talán vannak határaink - a második gól miatt lehet, hogy ma éjjel álmatlan éjszakám lesz, ez rémálomszerű volt -, de mi egy nagyon összetartó csapat vagyunk. Ez tagadhatatlan."

Hogyan dönti el, hogy hátul milyen felállással játszik a csapat?

"Általában arról van szó, hogy a játékosok mennyire érzik jól magukat ebben a felállásban. Nem az alapján döntök, hogy én mit preferálok, vagy mi az alapgondolatom a futballról - sokkal inkább a játékosainkról van szó, és arról, hogy melyik a legjobb rendszer, amelyben jól érzik magukat. Ez nagyon fontos számomra."

"Arról van szó, hogy milyen játékosaink vannak, milyen tulajdonságaik vannak, és összességében hogyan illeszkednek a legjobban egymáshoz."

Milyen a kapcsolat Lorenzo Pellegrini és Sergio Oliveira között?

"Ez az első alkalom, hogy együtt játszanak. Őszintén szólva, mindketten tudnak még jobbat is - mind egyénileg, mind a közös együttműködésüket tekintve. Sergio rövid ideje van itt, Pellegrini pedig csak most tért vissza sérüléséből. Szóval egy kis kockázatot jelentett, hogy 90 percen keresztül együtt játszattuk őket, de a meccs végkimenetelét tekintve ezt kellett tennünk. Kettejük párosítása idővel javulni fog."

"Nem titkolhatom, hogy Cristante, Veretout, Pellegrini és Sergio Oliveira mind minőségi játékosok - de nincsenek olyan játékosaink, akik ott tudnak játszani, akik képesek mozgatni a labdát, és diktálni a játék ritmusát, és megválasztani, hogy mikor mozogjanak a hosszúra, és mikor a rövidre."

"Véleményem szerint Henrikh Mkhitaryan alkalmazkodása - mivel ő egyértelműen nem egy regista vagy olyan, aki a védelem előtt tud játszani - nagyon jó volt. Ő nem az a fajta játékos, de az összes játékosunk közül talán ő rendelkezik a legtöbb szükséges tulajdonsággal, ami a mozgások átgondolását illeti, és azt, hogy hogyan kell használni a labdát, és hol kell helyet találni. Nekem úgy tűnik, hogy átalakult. Szerintem jelenleg ő a csapat legfontosabb játékosa éppen ezért."

"Tovább megyünk. Javulnunk kell, mindent meg kell tennünk azért, hogy minél előrébb végezzünk a tabellán. És javulnunk kell, mert még mindig ott van a Konferencia Liga, amiért harcolnunk kell. Az emberek tévednek, ha azt gondolják, hogy nincsenek jó csapatok abban a sorozatban. A minap megnéztem a PSG-t a Rennes ellen, és láttam egy nagyon erős potenciális ellenfelet - és vannak még mások is."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Sassuolo, Serie A