Mourinho: Jó helyen vagyunk

Mourinho: Jó helyen vagyunk

A Roma vasárnap ebédidőben fogadja a Stadio Olimpicóban a Monza együttesét.

Holnap egy olyan csapat ellen játszotok, amelyik jelenleg nagyszerű formában van.

"Mi magunk is jó formában vagyunk. Az utolsó három meccsünket megnyertük. A Monza jól teljesített az elmúlt szezonban, és jó játékosokat igazoltak. Kiváló csapatról van szó, ezért kemény meccs lesz."

Hogy van Chris Smalling és Diego Llorente? Mi történt Smallinggal az elmúlt hónapban?

"Nem én vagyok a legjobb személy arra, hogy részletesen leírjam neked. Amit az orvosi részleggel való beszélgetésből és az ilyen ügyekben szerzett tudásomból megértettem, az az, hogy ez egy sérülés, ami fájdalmat okoz, és fájdalommal nehéz dolgozni, játszani. Sok klub használja a VAS-t a fájdalom szintjének meghatározására, és sok sérülésnél a 2-es, 3-as vagy 4-es szint azt jelenti, hogy nagy problémád van. Ebben az esetben nem áll fenn annak a veszélye, hogy súlyosbodik; ez fájdalomtűrés kérdése. Chris mostanra túllépett ezen, és a múlt héten már egyedül edzett. Tegnap volt az első napja, amikor visszatért a csapathoz, de alacsony intenzitású munkát végzett, főleg taktikai kérdésekkel foglalkozott. Velünk edzett, de ezen a mérkőzésen nem áll rendelkezésre. Diego viszont bevethető lesz. Renato Sanches és Lorenzo Pellegrini nem lesz még, ahogy természetesen Marash Kumbulla és Tammy Abraham sem, de nagyon örülök, hogy a pályán láthattam őket - ez optimistábbá tesz. Paulo Dybala holnap szintén nem lesz bevethető."

Llorente holnap kezd? Szerinted mikor lesz újra bevethető Renato Sanches?

"Diego játszhat. Jól van. Holnap bevethető lesz. Az elmúlt napok terhelése hasonló ahhoz, amit egy mérkőzés megkövetel. Renato még nem edz a csapattal, de remélem, hogy a jövő héten már igen. A pályán edz, de személyre szabott munkát végez."

Amikor legutóbb Monzában játszott a csapat, volt némi vita. Raffaele Palladino "botrányosnak" nevezte a Roma kispadjának viselkedését. Mi a véleménye egy ilyen durva megjegyzésről?

"Nem akarok erre a szintre süllyedni a sajtótájékoztatón."

Mit gondolsz Palladinóról technikai szempontból?

"Nem ismerem őt személyesen, de ha nem ismerek egy játékost, attól még a csapatot ismerem. Általában egy csapat a saját és az edzői potenciáljának az összege. A Monzának tavaly kiváló szezonja volt, és most is nagyon jól teljesít, és ez kétségtelenül annak köszönhető, hogy jó edzőjük van."

A Roma rendelkezik a második legjobb együtthatóval a lőtt és a várt gólok között. Kegyetlenebb lett a csapat a helyzetkihasználást illetően, vagy ez Romelu Lukakunak köszönhető? Andrea Belotti holnap Lukaku mellett fog játszani?

"Elég nehéz erről beszélni. Gyakran előfordul, hogy a csapatom nem azt kapja, amit megérdemel. Mesés csapatgólokat szereztünk, és ha egy másik csapat lennénk, egy másik edzővel, akkor ódákat zengenének rólunk."

"Tavaly óta javult a felépített játékunk. Amikor mindenki rendelkezésre áll, és amikor a legtehetségesebb játékosainkkal együtt építjük fel a játékot, akkor jobban játszunk. Lukaku nyilvánvalóan olyan játékos, aki javítja a csapat statisztikáit. Ha egy olyan játékosod van, mint ő, aki 20-25 gólt lő egy szezonban, az nyilvánvalóan megváltoztatja a dolgokat."

"Mindenesetre elég volt Belotti összehasonlításából, aki az elmúlt idényben nem szerzett gólt a Serie A-ban, idén pedig már hármat szerzett. Belotti holnap Lukaku mellett fog játszani? Erre nem válaszolok, mert nem akarom elárulni a csapatot, de Paulo nyilvánvalóan fontos kreatív opció számunkra, és pozíció szempontjából ő egy dinamikusabb játékos, de ezen a téren Stephan El Shaarawyval, Belottival és Azmounnal jól le vagyunk fedve. Még egy olyan kulcsjátékos nélkül is jól tudunk játszani, mint Paulo."

Több Roma-játékost is kapcsolatba hoztak a fogadási botránnyal. Ők és a klub is kategorikusan tagadta, hogy bármi közük lenne hozzá. Azt szerettem volna megkérdezni, hogy milyen nehézségekbe ütközött a két játékossal való beszélgetés.

"Beszéltem a játékosaimmal, nem mással, csak a játékosaimmal. Nicola Zalewski és én mosolyogva beszéltünk erről. Vele beszéltem először, amikor még ő sem tudta, hogy pontosan mi hangzott el. Aztán mindkettőjükkel beszéltünk. Örülök, hogy beszéltem velük. Boldog és nyugodt mindenki."

"Az egyetlen dolog, amit egy kicsit szomorúnak találok, hogy Portugáliában címlapon volt, hogy Mourinho egyik játékosa belekeveredett a fogadásokba. Az ilyesmi nagy hír. Aztán amikor az emberek rájönnek, hogy nem igaz, a valódi hír mindig sokkal kisebb."

"A játékosok hírnevének árt, ha nem ők a bűnösök. Én bízom a játékosaimban. Olyan a kapcsolatunk, hogy elmondanák nekem az igazat, még akkor is, ha az igazság nem jó. Nem tették, és én bízom bennük, és a klub is bízik bennük. A klub nem gyakran tesz hivatalos nyilatkozatot, de most megtette a két játékos esetében, mert mindannyian egységesek vagyunk és nyugodtak."

"A többiek helyzete jogi kérdés lesz. Ebben az esetben várni kell, és bízni az igazságszolgáltatásban, és ha valaki hibázott, akkor általában meg kell fizetnie érte."

A szezon elején azt mondtad, hogy Evan Ndickának meg kell tanulnia a csapat védekezési módját. Hogy halad ez a folyamat? Meg fogja tartani a helyét, amikor Llorente és Smalling újra rendelkezésre áll?

"Nehéz megmondani. Az elmúlt két hétben semmit sem tanult tőlünk, mert nemzetközi kötelezettsége volt, és két 90 perces meccset játszott. Elefántcsontpart jó csapat, akik négy védőbel játszanak. És ez nem nagy ügy - sőt, épp ellenkezőleg. Ez mind jó a tanulási folyamathoz."

"Még nem tökéletesítette a játékot. Más dolgokat is meg kell tanulnia, de ha Gianluca Mancini, Rick Karsdorp és más játékosok, akik már két és fél éve velünk vannak, még mindig rosszul döntenek néha, akkor az teljesen normális, hogy egy újonnan érkező is így tesz. Mindenesetre az utóbbi meccseken jól nézett ki - és különösen a Cagliari ellen nagyon rendben volt. Ha minden védőnk rendelkezésre áll, akkor öt játékosunk van, nem feledve, hogy egyelőre Kumbulla nélkül vagyunk. Nehéz megmondani, hogy ki fog játszani, és ki nem. Az előttünk álló mérkőzésekkel, és ha mindenki rendelkezésre áll, elkezdhetünk gondolkodni a csapat rotálásán. Már most jobb helyzetben vagyunk, mint a Cagliari ellen, amikor csak Ndicka, Mancini és Bryan Cristante volt vészmegoldásként. Most már ott van Llorente is."

Mit gondolsz Julen Guerrero fiáról, aki a Roma U19-es csapatában játszik? Sok fiatalnak adtál bemutatkozási lehetőséget az első csapatban.

"Szerintem még korán van. A fiú csak néhány hónapja csatlakozott hozzánk, és néhányszor már edzett velünk. Azokat, akik állandóan velünk edzenek, jobban ismerem. Tavaly voltak olyanok, akik sajnos már nincsenek itt. Most inkább Riccardo Pagano, Niccolo Pisilli és Joao Costa az, akiket jobban ismerek. Engem ma is láttál, de mindig ott vagyok. Ennek egyszerű az oka: Nagyon sokat foglalkozom ezekkel a gyerekekkel. Nem lesz ez másképp Guerrero fiával sem. Ha megérdemli, hogy a Romában játsszon, mint a többiek, nagy örömünkre szolgál majd, hogy őt válasszuk, és megnyitjuk az ajtót egy másik jövő előtt. De jelenleg úgy gondolom, hogy még korai lenne."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Monza, Serie A