Mourinho: Hihetetlen, hogy hétről hétre megtelik a stadion

Mourinho: Hihetetlen, hogy hétről hétre megtelik a stadion

A Roma rendhagyó módon hétfő este fogadja az újonc Cremonese együttesét a Stadio Olimpicóban.

Mi a helyzet Georginio Wijnaldummal és Nemanja Maticcsal a mérkőzés előtt? Ezen túlmenően kíváncsi lennénk a klub körüli hangulatra is: holnap lesz a nyolcadik telt házas meccs a sorban, amit azt gondolom, mindenképpen érdemes megemlíteni...

"Ezzel kezdeném. Ez hihetetlen, egyszerűen hihetetlen. Számunkra ez egy elképesztő siker. Nyilván mindennek az alapja a szurkolók szenvedélye a klub iránt. De egy kicsit büszkék vagyunk arra, hogy mi is szerepet játszottunk ennek a köteléknek a megteremtésében, a szurkolók szenvedélyének ösztönzésében. Ez valami fantasztikus dolog."

"Természetesen magunkra gondolok, de ez az egész olasz futballt érinti. Még a tengerentúlon is komoly az érdeklődés. A szurkolók eljönnek megnézni a Romát, majd a tengerentúli szurkolók, valamint Portugáliából, Angliából vagy Spanyolországból - hiszen mindenhol vannak barátaim -, mindannyiukra hihetetlen benyomást tesznek a látott képek. Ezek a képek a teljesen megtelt stadionról olyasvalami, amit sokan az angol futballhoz kötnek. Szóval fantasztikus dolog, hogy nekünk is van ilyen. Még több motivációt ad nekünk - de az ellenfeleinknek is extra ösztönzést ad."

"Nézzük meg a Cremoneset. Nem úgy tekintek rájuk, mint egy újonnan feljutott csapatra. Nem így tekintek rájuk, mert nem így játszanak; nagyon jól szervezettek, tudják, hogyan akarnak játszani, tudják, hogyan zavarják meg az ellenfelet. Jó játékosaik vannak, és jelentős pénzt költöttek arra, hogy még több játékost igazoljanak; elég csak a két támadót megnézni, akik mindketten top játékosok, nagy potenciállal. Elismerés illeti az edzőjüket az elvégzett munkáért."

"Könnyű azt mondani vagy írni, hogy ez egy olyan meccs, ahol a három pont már a zsákban van. Mi azonban nem akarunk ilyet olvasni vagy hallani. Én 100%-ban elutasítom ezt a gondolatot. Ez egy kemény mérkőzés lesz. Amikor azt mondják, hogy az elmúlt szezonban túl sok pontot hullajtottunk el otthon olyan meccseken, amiket megnyerhettünk volna, akkor ezzel egyetértek. De aztán azt mondani, hogy egy ilyen meccset már megnyertünk, ezt teljes mértékben visszautasítom."

"Matic és Wijnaldum is jól teljesít. Két elég stabil hetük volt, öt jó edzésnappal. Lassan ott tartunk, hogy nagyjából háromnaponta lesznek meccseink. Még az a szép kis ajándék is megvan, hogy a Juventus elleni meccs után két nappal a Monza ellen játszunk..."

"Tehát a hetek szilárd edzésmunkája megvan, így ez az utolsó pár hét különösen fontos volt az olyan játékosok számára, mint Gini, aki kicsit később érkezett. Nemanja viszont már az előszezon elején itt volt, szóval jó formában van."

"Mindenki rendelkezésünkre áll erre a mérkőzésre. Nicola Zalewskinek volt néhány problémája, de tegnap edzett, és minden rendben van vele. Stephan El Shaarawy-nak is volt valami kisebb baja, de most már tökéletes formában van. Az egyetlen kieső Ebrima Darboe, ami egy szomorú történet, és időre lesz szüksége a felépüléséhez, de egyébként mindannyian rendelkezésre állunk, és nyerni akarunk. Azt akarjuk, hogy a szurkolók boldogan menjenek haza."

Andrea Belotti szerződtetése lehet az a lépés, amely orvosolja a lehetőségeikben tátongó űrt, amelyről a Salernitana elleni győzelem után beszélt?

"Ami azt a salernói meccset illeti, nem az volt a cél, hogy a klub vagy az ügyvezető rájöjjön, hogy szeretnék még egy csatárt. Nem ez volt a cél. A cél az volt, hogy megnyerjük a mérkőzést."

"Abban a pillanatban, amikor a páyán levő játékosnak nincs egy ugyanolyan cseréje a kispadon  - ami egyértelmű, mert senki sem mondhatja, hogy Felix Afena-Gyan vagy Eldor Shomurodov ugyanolyan, mint Tammy Abraham, Nicolo Zaniolo vagy Paulo Dybala, szóval abban a pillanatban, amikor nincs ilyen lehetőséged, a kispadon a minőség, akkor a tapasztalat és a bevált megoldások voltak a csapat erősségei - amivel Nemanja és Gini rendelkezik."

"Ők jöttek be, és ők ketten irányították a meccset. Nyilván jobb lett volna két-három góllal elintézni a meccset, de mi ezt másképp csináltuk - ezeknek a játékosoknak a képességei révén."

"Ha azt kérdezi tőlem, hogy akarok-e még egy csatárt, akkor nem fogok válaszolni. Tiago Pinto tudja mit akarok. És ha ő tudja, hogy mit akarok, akkor várnom kell, és remélni, hogy ez megtörténhet. Ha pedig nem sikerül, akkor azzal megyünk tovább, amink van."

"Konkrétan Belottiról kérdez, erre nem akarok válaszolni. Azt hiszem, etikailag jobb, ha nem mondok semmit. Így csak annyit mondhatok, hogy ha igaz, hogy tényleg a Romához akar jönni, akkor nagyon szeretem, ha egy játékos ilyen vágyat mutat, hogy hozzánk jöjjön. De hogy jön-e vagy sem, arról nem tudok nyilatkozni, mert nem tudom. Várni fogunk, és majd meglátjuk."

Lorenzo Pellegrini játéka a középpálya közepén folytatódhat a szezonban is?

"Az elmúlt szezonban többször is elmondtam, hogy szívesen tartanék három Lorenzót a csapatomban. És ezt egy olyan időszakban mondtam, amikor játékosként fejlődött. Abban a korban van, amikor még fejlődhet, de most, a hat-hét hónappal ezelőtti ígéretes játékoshoz képest mostanra egy igazán nagyszerű játékossá vált. Egy igazán nagyszerű játékos, aki annyira jó, hogy nem csak három poszton játszhat, ahogy korábban mondtam, hanem több helyen is."

"Tényleg megérett. Bárhol játszhat; a középső középpályán vagy akár előrébb is, ahol Dybala és Nicolo van. Ő olyan valaki, aki minőséget és higgadtságot hoz. Nagyon fontos számunkra. Ha megnézzük a csapatunkat, azokon a posztokon, ahol Dybala és Nicolo játszik, nincs sok lehetőségünk. Ott vannak ők, ott van El Shaarawy, ott van Lorenzo. Ők négyen tudnak játszani azokon a posztokon."

"Szóval ezért nem mondhatom, hogy Lorenzo csak a középső középpályán fog játszani. Sok meccs lesz, hosszú lesz a szezon, és Lorenzo bárhol játszhat. És nem arról van szó, hogy én kényszerítem őt arra, hogy olyan helyen játsszon, ahol ő nem akar. Mindenhol játszhat, és ez számunkra nagyon fontos dolog."

Véleménye szerint melyik volt nehezebb: 14 év után trófeát nyerni a Romával - vagy egyáltalán megtalálni a módját ennek az útnak, amire rálépett a csapat?

"Őszintén szólva nem tudom. Az a sorozat, amit megnyertünk, egy európai kupasorozat volt, ami nem különösebben különbözik attól, amiben ebben a szezonban játszunk majd. Nincs nagy különbség."

"Talán egy kicsit más lesz a csoportkörben, ami talán egy kicsit kiegyensúlyozottabb lesz. Valószínűleg nem egy Zorya Luhanszkkal fogunk összecsapni, hogy egy példát mondjak, de aztán ha a kieséses szakaszba jutunk, akkor már kicsit más lesz. Ott olyan nagy csapatokkal találkozhatunk, mint az Arsenal, a Manchester United és mások, akik a Bajnokok Ligájából érkeztek. De az EL nem sokban különbözik a Konferencia Ligától."

"Ha megvolt a képességünk, a vágyunk és a mentális erőnk, hogy megnyerjük az előző szezonban az EKl-t, akkor idén is mindent bele kell adnunk az Európa Ligában, és meglátjuk, hova vezet ez. Olaszországban azonban sokkal nehezebb nyerni."

"Ma, mielőtt az átigazolási ablak bezárult volna, olyan csapat vagyunk, amelyben több potenciál van, mint tavaly. A baj az, hogy az összes többi csapat is ilyen. Nem arról van szó, hogy a Roma javult, a többiek pedig rosszabbak lettek. Ez nem így van. Minden csapat javult, ami jó dolog az olasz futball számára. Számunkra, akik javítani akarunk a tavalyi szezonban elért helyezésünkön, ez nem túl jó hír. Mert a többiek pénzt költöttek, és vannak más csapatok, akik jobbak, mint korábban. Meglátjuk, hogy tudunk-e nyerni valamit."

Minden évben ilyenkor úgy tűnik, hogy Bryan Cristante lemaradt a rangsorban, aztán majdnem minden meccsen játszik, vagy a legtöbbet használt játékosok között van. Mennyire fontos ő mint játékos a Roma számára, és tudna-e Matic mellett szerepelni?

"Cristante fontos, igen, minden szempontból. Fontos játékosként, fontos emberként, fontos a nyugalom miatt, amit a pályán és azon kívül is nyújt. Cristante és Matic együtt? Szerintem nélkülük is lehet egyensúly a pályán, attól függően, hogy miként fejlődik a csapat, és attól függően, hogy milyen más játékosaink vannak."

"Két-három évvel ezelőtt Pellegrini nem tudta biztosítani az egyensúlyt, ha ott játszott - most már igen. Gini is képes rá. Szerintem Gini és Lorenzo gond nélkül tudna együtt játszani középen, anélkül, hogy Matic vagy Cristante ott lenne. A kérdés az, hogy a csapat képes-e kompakt maradni védekezésben és vállalni a felelősséget ebben a tekintetben. Ha több vagy kevesebb támadójátékossal játszunk, akkor a csapat egyensúlyán, a szervezettségen, a taktikai elrendezésen múlik minden."

"Úgy látom, hogy a csapat egyre érettebbé válik, ami azt jelenti, hogy van lehetőség különböző elemek nélkül játszani, amelyek elméletileg védekezőbbek."

Mennyire fontos, hogy Zaniolo maradjon? És mennyit számít az, hogy még mindig itt van? A pályán is könnyedebbnek és mozgékonyabbnak tűnik - változott valami az edzésein?

"Zaniolo jól van, nagyon jól van. Egyetértek azzal, amit mondott; fizikailag nagyon mozgékonynak és frissnek tűnik most. Egy olyan játékosnak, aki úgy játszik, ahogyan ő tud, aki úgy fut, ahogyan ő tud, és fontos, hogy 90 percen keresztül képes legyen tartani a meccs tempóját."

"Ez mindenekelőtt az ő érdeme, és ezen túlmenően a stábnak köszönhető, hogy megfelelő edzéstervet adtak neki, motiválták az edzésre, és arra ösztönözték, hogy a csapat edzései előtt és után is dolgozzon, hogy a saját egyéni igényeihez igazodjon. Tényleg jól csinálja. Véleményem szerint ez az ő érdeme."

"Hogy itt marad-e, az inkább az általános igazgató kérdése, nem az enyém. Ha azt kérdezi tőlem, hogy szeretném-e, ha maradna, akkor nagyon szeretném. Ezt nem fogom titkolni. Ma már nagyon fontos játékos számunkra, sokkal fontosabb, mint volt."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Cremonese, Serie A