Mourinho: Fontos szakaszhoz értünk a bajnokságban

Mourinho: Fontos szakaszhoz értünk a bajnokságban

A Roma holnap koradélután a kiesés ellen menekülő Genoát fogadja a Stadio Olimpicóban.

Mit vár a holnapi, Genoa elleni mérkőzéstől? Lorenzo Pellegrini ott lesz a csapatban?

"Lorenzo nem lesz a holnapi csapatban, még mindig nem áll készen a játékra."

"Ami a Genoát illeti, nyilvánvalóan nehéz tudni, hogyan próbálnak majd játszani. Edzőt váltottak, és a fél csapatot is kicserélték. Rengeteg különböző lehetőségük van, így nem egyszerű megérteni, hogyan közelíthetik meg a dolgokat, és az Udinese elleni meccsük nem igazán ad pontos képet arról, hogy az általuk szerződtetett játékosok egyből a kezdőcsapatba kerülhetnek-e vagy sem."

"De van egy fontos elem számunkra, ami fontosabb, mint az, hogy az ellenfél hogyan áll fel, és ez az, hogy otthon játszunk, a szurkolóink előtt - akik két egymást követő bajnoki győzelem után nagyobb számban térnek vissza. Nagy dolog lenne számunkra, ha zsinórban harmadszor is sikerülne nyerni, és ezzel kilenc pontot a lehetséges kilencből megszereznénk. Erre kell koncentrálnunk."

"Nyilvánvalóan tanulmányoztuk a Genoa Udinese elleni meccsét, amit lehetett abból - de magunkra kell koncentrálnunk. Az Olimpicóba visszatérő szurkolók biztosak lehetnek benne, hogy mindent megteszünk a győzelemért."

Nicolo Zaniolo mindig is kulcsszerepet játszott a klub terveiben. Ön szerint Tiago Pinto e heti megjegyzéseit kiragadták a szövegkörnyezetéből?

"Véleményem szerint az igazgató megjegyzései teljesen normálisak voltak. Nehéz egy sportigazgatónak, vagy általános igazgatónak, ahogy gyakran nevezik is őket, aki őszinte és közvetlen, és nem szeret elbújni a témák elől, vagy füstöt fújni... nehéz egy ilyen embernek bizonyossággal kijelenteni, hogy A, B, C vagy D játékos a következő szezonban is a tervek része lesz. Talán még ha ezt mondanák is, a játékosok nem örülnének ennek - mert talán szeretnének egy kicsit nagyobb szabadságot érezni a döntéseikben. Azt hiszem, szükség van egy bizonyos érettségre."

"Az érettség kulcsszó a Roma-projektünk szempontjából. De ez egy fontos szó kell, hogy legyen az önök [újságírók] számára is. Klubként egyre nagyobb érettséget mutatunk. A projekt jellegére gondolok, arra, ahogyan én és a sportigazgató együtt dolgozunk, és arra, hogyan közvetítjük ezt az érettséget. A dolgok kezelésének módja, önmagunk hordozása, a tetteinkben való hit és a szurkolókkal való kapcsolat kiépítése... ez mind része ennek az érettségnek. Azt hiszem, egy kis érettség az újságíróknak sem ártana. Az igazgató válasza teljesen kiragadott a teljes sajtótájékoztató kontextusából. Szóval egy kis érettség szükséges ahhoz, hogy egy őszinte mondatból ne legyen egy hétig címlapra való."

"Hogy a történet végére érjek, csak annyit szeretnék mondani, hogy elégedett vagyok az átigazolási időszakkal. Ha azt kérdeznék, hogy jobban szerettem volna-e egy olyan januárt, mint néhány más csapat, akkor nyilvánvalóan azt mondanám, hogy igen. Ezt már megtapasztaltam, ami a Chelsea, a Real Madrid és az Inter múltbeli tevékenységét illeti, de a projektünk paramétereit figyelembe véve elégedett vagyok. Elégedett vagyok, mert ma jobb csapat vagyunk, mint december 31-én voltunk."

"Elvesztettünk négy játékost, akik nem sokat játszottak nálunk, és helyükre kettőt hoztunk, akik két hét alatt több percet játszottak, mint az a négy játékos korábban. Ezért vagyok elégedett. A célunk az, hogy folyamatosan fejlődjünk. Visszatérve Nicolóra, ha ez a célom - hogy a Roma minden egyes átigazolási időszakkal jobbá váljon -, és ez így is marad, amíg itt vagyok a Románál, ami végső soron Friedkinéktől függ, akkor az én célom az lesz, hogy a legfontosabb játékosok velünk maradjanak."

"Nicolo esetében ő legalább 2024-ig a mi játékosunk. Szóval, befejezhetjük itt a sajtótájékoztatót? Most válaszoltam meg mindent egyben!"

Mennyire nehéz felkészíteni a csapatot a holnapi meccsre, tekintve, hogy kedden az Inter elleni Olasz kupa-meccs vár ránk?

"Nem beszéltünk még az Inter meccsről. Egy percet sem vesztegettünk arra, hogy az Interről beszéljünk vagy az Intert elemezzük. Semmit. Még az elemzők sem kezdtek el dolgozni az Inter-meccsen. Teljesen erre a mérkőzésre koncentrálunk."

"A mérkőzés után két napunk lesz a felkészülésre. A holnapi meccs 17 óra körül ér véget. Valószínűleg este 7 óra körül már itt leszek az asszisztenseimmel és az elemzőimmel, hogy elkezdjünk a kupameccsre gondolni. De eddig egyáltalán nem gondolkodtunk rajta. A holnapi nap túl fontos számunkra - most minden meccs nagyon fontos számunkra. Három pontot kell szereznünk, és mi a holnapi napra koncentrálunk."

Matias Vina nagyon rövid időn belül tért vissza. Kihagyhatja ezt a meccset, vagy nem aggódik túlságosan a sok utazás miatt, amit megtett?

"Valóban nem olyan régen tért vissza, de nem játszott a szünetben. Volt, hogy úgy jött vissza, hogy 15 nap alatt három meccset játszott, vagy éppen sérülten. Ezúttal úgy jött vissza, hogy nem játszott, és boldogan jött vissza, mert az országa kvalifikálta magát a világbajnokságra. Ez minden játékos számára álom."

"Most már kiegyensúlyozottabbak vagyunk, több lehetőséggel rendelkező csapat. Ezt akartuk, amikor a múlt hónapban körülnéztünk az átigazolási piacon. Nem vittük túlzásba, de úgy csináltuk a dolgokat, hogy egy kicsit kiegyensúlyozottabbak legyünk. Most Karsdorp és Maitland-Niles a jobbhátvédek, Matias Vina és Maitland-Niles pedig a balhátvédek. Egy olyan hét előtt állunk, amikor három meccs lesz - így mindenki lehetőséget kap majd."

Lorenzo Pellegrini bevethető lehet kedden az Inter elleni meccsen? Az Empoli ellen visszatért a csapat a háromvédős rendszerhez - ha Pellegrini visszatér, be tud illeszkedni a középpályára Sergio Oliveira és Henrikh Mkhitaryan mellé?

"Milánóban Jordan Veretout, Lorenzo Pellegrinit és Mkhitaryant játszottak a középpályán. Sergio helye kicsit fixebb talán, mint Veretout-é, aki különböző pozíciókban tud mozogni. De rengeteg lehetőségünk van ott, különböző játékosaink vannak különböző lehetőségekkel."

"Ha a jövőre és a további fejlődésre gondolunk, akkor egyértelmű, hogy szükségünk van egy különböző kvalitásokkal rendelkező játékosra - egy igazi mélyen irányító játékmester az, ami nincs. Jelenleg megvannak a lehetőségeink, és tudunk három középpályással játszani Veretout-val, Pellegrinivel, sőt, még Edoardo Boveval is, aki sokat fejlődött."

"Nagyon örülök neki, mert ő egy olyan fiú, akiben rengeteg tehetség és érettség van. Nem tűnik gyerekesnek. Örülök annak, ahogyan fejlődik. A csapat most összességében kiegyensúlyozottabb."

"Visszatérve a kérdésre, három középső középpályással is tudunk játszani. Két középső csatárral is tudunk játszani. Amikor egy csapatnak lehetősége van egy ideig ugyanazzal az edzővel dolgozni, ugyanazzal az általános taktikai filozófiával, a játékosok egy kicsit jobban megértik a különböző szerepeket és a rendszerek közötti különbségeket. Egy csapatnak mindig készen kell állnia arra, hogy a körülményektől függően különböző formációkban játsszon. Tehát játszhatunk hárman is a középpályán."

"Visszatérve a kérdésed legelső részére, ami Lorenzot illeti. Lehetséges. Tegnap csak az edzés egy részébe kapcsolódott be, míg ma mindent csinált a többiekkel együtt. Pihennie kell azonban, mert nagyon keményen megdolgozott azért, hogy eljusson oda, ahol most van. De úgy gondolom, lehetséges, hogy kedden már bevethető lesz."

Mi a fontosabb a Roma számára: újra kvalifikálni magát a Bajnokok Ligájába, vagy megnyerni az egyik kupát, amelyre ebben a szezonban lehetősége van? És egyébként egy taktikai kérdés: az Instagramon közzétett néhány drónvideót, amelyekben látható az edzéseken végzett gyakorlatok. Sokszor a pálya kisebb részekre osztása és hasonlók... mennyire tartja fontosnak ezeket az új edzői módszereket?

"Továbbra is úgy gondolom, hogy a legegyszerűbb módja a győzelemnek, ha a legjobb játékosokkal rendelkezünk. De nyilvánvalóan ezen túlmenően hiszek az edzésmódszerekben és abban, amit azok hozzá tudnak adni. Ezért vagyok edző. Máskülönben boldog lennék, ha sportigazgató lennék - vagy talán csak megvenném egy klub 5%-át vagy valami hasonlót. A napi munka, amit végzek, a gyakorlatok, amiket végzek, szerintem olyan dolgok, amiket minden edző csinál. A világ minden edzője írhatna valami hasonlót. Ha megnézik az Instagramot láthatják, mit csinálnak a legjobb edzők."

"Ami a másik kérdést illeti, őszintén szólva nehéz megmondani. Ha a Konferencia ligában szerepelünk, akkor nyilvánvalóan ott kell mindent beleadnunk. És amíg az matematikailag lehetséges, addig minden meccsen mindent bele kell adnunk, hogy megpróbáljunk a legjobb négyben is végezni."

"Az első négyben végezni, és ezzel a Bajnokok Ligája-kvalifikáció, fontos lenne pénzügyi szempontból és presztízs szempontjából is, hogy a legfontosabb klubversenyben játszhassunk. De azt is gondolom, hogy a győzelem egy vírus - egy jó vírus, nem olyan, mint a Covid -, és megváltoztatja a gondolkodásmódodat, és életre kelti a terveidet. A győzelem egyszerűen létfontosságú dolog, és nagyon fontos lenne számunkra, hogy ezt megtegyük."

"De, majd meglátjuk, mi lesz mindezzel - most az a legfontosabb számunkra, hogy nyerjünk a Genoa ellen."

Mostantól a szezon végéig mennyire fontos, hogy győztes mentalitást közvetítsenek a csapatnak, és egységesek maradjanak?

"Ha ennek az időszaknak vége, akkor minden eldőlt, az eredmények meglesznek, és nem lehet rajtuk változtatni. Most a végső visszaszámlálásban vagyunk. Minden mérkőzés, minden pont, minden részlet számít. Minden kupameccs egy kieséses meccs, minden Konferencia Liga-meccs egy kieséses meccs. Meglátjuk, hogy Leonardo Spinazzola is képes lesz-e segíteni nekünk a szezon vége előtt."

Milyen meccsre számít holnap, olyanra, mint a Sampdoria ellen?

"A Sampdoria elleni meccs azzal végződött, hogy jóhiszeműen feltettem egy kérdést a játékvezetőnek. És akkor is volt egy jó válasza számomra. A kérdés így szólt: "Miért nem adsz sárga lapot egy kapusnak időhúzásért 15 perc után, nem pedig 89 perc után?". Mert a 89. percben a kapus több mint boldog, ha kap egy sárga lapot. Ha az egyik csapat nem akar játszani, az ellentétes a játék lényegével. Szerintem a játékvezetőnek arra kellene törekednie, hogy hamarabb mutassa fel a sárga lapot, így javulna a játék minősége."

"Az Udinese ellen a Genoa rengeteg szabálytalanságot követett el. Ez azt mutatja, hogy nem akarják, hogy az ellenfél játsszon. Ha ennyi szabálytalanságot követnek el, különösen, ha minden egyes perc alapján nézzük, akkor azt hiszem, ez olyasmi, ami a modern futballban nem lenne elfogadható. Ennek egyik oka az, hogy ma már a legtöbb klub valóban játszani akar. Több évig edzősködtem topkluboknál, így értem, hogyan működik ez, mert 15 évig ez volt a dinamika. Mióta azonban visszatértem Olaszországba, minden egy kicsit másképp alakult."

"Amikor a szezon első napján a Fiorentinával, vagy néhány héttel később a Sassuolóval kerültünk szembe, akkor csak azt tudom mondani, hogy az a csodálatos játékmód, ahogyan ők játszanak, együtt jár azzal a vággyal, hogy tényleg futballozni akarnak. Szóval manapság az olasz futballban több nagyszerű meccs van, mint korábban."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Genoa, Serie A