Mourinho: Erre lehet építeni

Mourinho: Erre lehet építeni

A Roma vasárnap este kiütéses győzelmet aratott a kiesőhelyen tanyázó Empoli ellen.

A mérkőzés előtt azt mondtad, hogy amikor Paulo Dybala boldog, akkor a csapat körül jó érzés van. Ez ma este minden bizonnyal így volt. Most Dybala volt a legjobb játékos, vagy valaki mást emelnél ki?

"Edzőként másképp kell látnom a dolgokat, vagy legalábbis annak kell tűnnie. Mindenki jól játszott, bár a 7-0 nem tükrözi a teljesítményt. Az ilyen dolgok megtörténnek, nem úgy van, hogy 7-0-ra akarsz nyerni. Azért játszottunk, hogy nyerjünk, és hogy nyugodtan nyerjünk. Bár tisztességesen teljesítettünk, voltak hullámvölgyek. Néhány játékosunk kondicionális problémák miatt nem volt képes végigjátszani a 90 percet. Jól irányítottuk a játékot, és ilyenkor néha előfordul, hogy 4-0-ra vagy 7-0-ra nyerünk. Együtt érzek az Empolival, de ilyen a futball."

Romelu Lukaku gólt szerzett, mielőtt lecserélted volna.

"Ez nem volt nagy dolog számomra. Talán neki igen - tudod milyenek a focisták, különösen a csatárok, azért élnek, hogy gólt szerezzenek. Ő egy intelligens játékos, aki érkezése óta világossá tette, hogy elsősorban az számít, hogy a Roma gólt szerezzen, nem az, hogy ő betaláljon. Tökéletes estéje volt, gólt szerzett a kanyar előtt, mielőtt elhagyta volna a pályát, ami számára boldog befejezése a játékának. Véleményem szerint semmi sem változik. Ő valami mást adott a csapatnak. Meg kell tanulnunk alkalmazkodni hozzá, mert még ki kell találnunk, hogyan tud a csapat és Romelu együtt működni. Időre van szükségünk ahhoz, hogy ezt edzéseken, valamint meccseken szerzett tapasztalatokon keresztül csiszoljuk. A mai teljesítmény ellenére volt néhány dolog, ami nem tetszett - ezeket majd az edzőközpontban elemezzük ki. A csapat egészéről beszélek, nem Romeluról."

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón szóba került a Roma középpályája. Tetszett, ahogy a középpályások játszottak? Gondolom Renato Sanchest azért cseréltétek le, hogy kezelni tudjátok a terhelését. Tetszett Leandro Paredes teljesítménye?

"Igen, tetszett. Paredesnek is kevés a kondíciója még. Egyetlen edzésen sem vett részt a PSG-vel. Idejött, és két nappal később már a kispadon ült a Salernitana elleni meccsünkön. Aztán elutazott a válogatotthoz, és csak öt percet játszott. Játékidőre van szüksége, de kezelt játékidőre. Dolgoznia kell a szerepén, mert bár a labdabirtoklásban egy csodálatos hatos, aki olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nekünk hiányoznak, az intenzitása lehetne jobb. A védekezésre való összpontosítását még csiszolni kell, különösen akkor, amikor kicsit visszább áll a csapat. Van még mit javítani rajta."

Milyen lelkiállapotban volt Lukaku, amikor csatlakozott?

"Boldog. Romelu-nak szüksége van arra, hogy úgy érezze, szeretik és akarják. Amikor idejött, érezte, hogy a csapatnak szüksége van egy olyan játékosra, mint ő. Szerintem nagyon boldog. Szeret nyerni - ez a természete. Az Internek nincs oka dühösnek lenni, hiszen 5-1-re megnyerték a derbit, és csodálatos csapatuk van, sok csatárral. Örülniük kellene a korábbi edzőjüknek, akinek szüksége volt Lukakura."

Milyen üzenetet küldött ma a Roma a Serie A többi csapatának?

"Én nem így látom. Tudom, hogyan működik. Értem, hogyan működik a média, és hogyan befolyásolja a szurkolók egy részét, de nem gondoltam, hogy olyan csapat vagyunk, mint amilyennek az emberek az elmúlt hetekben mondtak minket, és azt sem gondoltam, hogy olyan rossz edző vagyok, mint amilyennek a múlt héten mondták. Ugyanez vonatkozik a mai napra is: a csapat és én sem lettünk hirtelen rendkívüliek. Nyugodtan kell tovább dolgoznunk. Megvan bennünk a lehetőség, hogy jobbak legyünk és jól teljesítsünk. Ahogy tegnap azt mondtam, hogy az egyetlen célunk a mai győzelem, most azt mondom, hogy a célunk a csütörtöki győzelem."

Biztos vagy benne, hogy megvan a csapatod, hogy megbirkózz az Európa Ligával és a többi sorozattal?

"A játékosokat menedzselnünk kell. Most például három középhátvédünk van, és senki más. Kezelnünk kell a helyzeteket. Renatót 45 percig menedzseltük, Dybalát pedig ma is. Vannak olyan meccsek, ahol nehéz kezelni ezeket a helyzeteket. Kicsit szerencsétlenek is vagyunk, mert az Atalanta például csütörtökön és hétfőn játszik, míg mi csütörtökön és vasárnap. Valaki a Ligában nem kedvel engem. Vannak ilyen nehézségeink, de majd meglátjuk. Csütörtökre biztosan változtatunk néhány dolgon. Bár ez számodra nem fontos, de egy olyan csapat edzőjeként, mint a Roma, örülök, hogy négy meccs után egy olyan játékos, mint Riccardo Pagano már több meccsen is pályára léphet."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Empoli, Serie A