Mourinho: Elismerés illeti a srácokat az elmúlt időszakért

Mourinho: Elismerés illeti a srácokat az elmúlt időszakért

A csapat ma este Bolognában próbálja folytatni az elmúlt időszak jó szereplését, és elhozni a 3 pontot.

A lehetőség néha a vészhelyzetből születik - és ezt láthattuk néhány játékos esetében az elmúlt meccseken. Ezek a lépések a történelem homályába vesznek, ha a vészhelyzet elmúlt, vagy a jövőben is alkalmazhatod őket?

"Azzal kezdődik, hogy erős mentalitással rendelkezünk. Ez egy összetartó, jó csapat, akik segíteni akarják egymást. A dicséret a játékosaimé, különösen azoké, akik eddig nem sokat játszottak - mint például Diawara, aki korábban csak néhány percet játszott."

"Vannak olyan játékosok, akik nagyon keményen dolgoznak a héten, annak ellenére, hogy valószínűleg tudják, hogy nem fognak hétvégén pályára lépni. De az, ahogyan dolgoznak, a professzionalizmus, amit mutatnak, kellmes gondokat okoz nekem. Aztán vannak olyanok, akik játszanak, és ezt élvezettel teszik - mint Kumbulla, aki a hétvégén egy percre állt be, de abban a percben megállított egy veszélyes támadást, sárga lapot kapott, majd az utolsó szögletnél egy olyan óriást fogott, mint a torinóiak kapusa, Vanja Milinkovic-Savic. Abban az utolsó percben tette a dolgát, amit kellett, és boldogan fejezte be a meccset. Ezt tette a csapatért."

Úgy tűnt, hogy a jelenlegi első négy helyezett talán utolérhetetlen lesz ebben a szezonban - de az elmúlt hetekben néhány csapat közülük azért vesztett néhány pontot. Még mindig bízik benne, hogy kihasználhatóak lesznek a botlásaik, és a legjobb négy között végezhet a Roma?

"Több oka is van annak, hogy ezek a csapatok ott vannak, ahol vannak. Nyilvánvaló, hogy egy bajnoki szezon nem egy autópálya, ahol elindulsz és 500 kilométeren keresztül nyomod a gázt, majd befejezed. Ez nem ilyen. Pontokat veszítesz, játékosokat veszítesz el, sérülések és eltiltások vannak. De ezek a csapatok okkal vannak ott. Nézd meg az Intert, az Atalantát és a Milant; ők ott voltak az előző szezonban, és most is ott vannak. És a Napoli is ott volt a hajrában az utolsó napokig."

"Szóval ha közel tudunk maradni ezekhez a csapatokhoz, akkor az nyilvánvalóan jobb nekünk, és egy kicsit több motivációt ad. Más lenne, ha 30 vagy 20 pont lenne a lemaradásunk, de ha csak hat, hét vagy nyolc, az pozitív érzést ad."

Ha Rick Karsdorpnak pihenőre lenne szüksége, Stephan El Shaarawy játszhatna a jobb oldalon, ahogyan mostanában a bal oldalon?

"Nem tudom, ezt még sosem próbáltuk ki. De ha problémáink adódnának a jobb oldali lehetőségeinkkel, akkor biztos vagyok benne, hogy El Shaarawy jól megállná a helyét azon a poszton is. Mert ő most jó formában van, fizikailag és mentálisan is."

"Hosszú ideje nem játszott 90 percet. Kínában volt, a játékosok nem veszítik el a képességeiket, de néha egy kicsit elveszíted az élességedet. De ebben a szezonban minden héten javul. Nagyon, nagyon jól teljesít. És úgy gondolom, ha a jobb oldalon kellene játszania, akkor tudna játszani a jobb oldalon."

"De az igaz, hogy Matias Vina visszatérésével és rendelkezésre állásával Stephan ismét támadóbb szerepkörben játszhatna ugyanazon a szélen, vagy ő lehet egy opció Karsdorp helyettesítésére."

Hogyan kell bánni Chris Smallinggal, óvatosan, vagy minden meccsen játszhat? Mi a véleménye Sinisa Mihajlovicról is, aki a ma reggeli sajtótájékoztatóján sok kedves szót intézett Önhöz...

"Sinisának nincs szüksége arra, hogy megköszönje nekem. Amit tettem, az szívből jött. Mindenekelőtt ő is közülünk való edző. De ezen túlmenően az egyik legjobb barátom közeli barátja is. És az egyik legjobb barátom közeli barátja automatikusan a barátaim közé kerül."

"Ezen túlmenően a hozzánk hasonló közszereplők, ha valami rosszat teszünk, rossz hatással lehetünk az emberekre - de ha valami figyelemre méltó dolgot teszünk jó okokból, akkor valóban pozitív hatással lehetünk sok emberre."

"Véleményem szerint Sinisa óriási hatással volt nagyon sok emberre, akiknek ugyanaz a betegségük volt vagy van, mint neki. Hihetetlen erőt és bátorságot mutatott, és nem lehetett nem szurkolni neki a harcában. Tisztelem és csodálom őt, mert az olyan emberek, mint ő, sok más embert bátorítanak. Soha nem rejtőzködött, tovább akart dolgozni. Hihetetlen példát mutatott. Tehát nem nekem kellene köszönetet mondania, hanem nekem kellene megköszönnöm neki a bátorságot, amit a harcaiban tanúsított."

"Ami Smallingot illeti, jelenleg ő egy nagyszerű játékos és fontos játékos számunkra. De ott van ő, Kumbulla, Mancini és Ibanez is - jelenleg nincs problémánk a középhátvédeknél, és ennek következtében nem kell siettetnünk Smallingot. Vannak alternatíváink."

"Szóval kezelni fogjuk a helyzetet, ennek részeként beszélünk vele. Szerdán fogunk dönteni. A játékos véleménye mindig nagyon fontos számomra, az általunk végzett ellenőrzésekkel, a GPS-szel és a technológiával együtt, amivel rendelkezünk ezekhez a dolgokhoz. De a játékos érzése nagyon-nagyon fontos."

"Tehát ha Smalling szerda reggel azt mondja nekem, hogy nagyon jól érzi magát, akkor játszani fog, viszont ha azt mondja, hogy 99%-osan érzi magát, de nem 100%-os, akkor pihentetni fogjuk őt."

A Roma eddig 21 meccsen kilencszer nem kapot gólt - mennyire volt fontos Rui Patricio ebben a sorozatban?

"A statisztika fontos, Rui Patricio fontos... de a csapat fontosabb, mint Rui Patricio. Nyilvánvalóan ő az egyik legjobb, legtapasztaltabb kapus Európában - ehhez kétség sem férhet."

"De ha már itt tartunk, akkor is ő állt a kapuban, amikor Veronában és Velencében hármat kaptunk. Amikor a csapat jól játszik, amikor csapatként védekezik, akkor Ruinak könnyebb a dolga. Ezen túl persze bizonyos meccseken eljön egy-egy olyan pillanat, amikor a csapat nem találja a megfelelő választ, és a kapusnak döntő védésre van szüksége. Az utóbbi néhány mérkőzésen Ruinak nem sok dolga volt. Szóval egyértelműen nagyon elégedett vagyok vele."

Vasárnap Amadou Diawara jó teljesítményt nyújtott - lehet, hogy holnap ő kezd Jordan Veretout mellett?

"Meglátjuk, hogy Bryan Cristante és Gonzalo Villar, vagy legalábbis egyikük rendelkezésre áll-e. Most kivárunk, de ez egy lehetőség."

"Lassan 13 vagy 14 nap telt el a pozitív teszt óta, és már napok óta nem mutattak semmilyen tünetet. Nagyon jól edzenek, otthon, de a mi felügyeletünk mellett. Szóval próbáljuk megérteni, hogy egyikük vagy mindkettőjük képes lesz-e csatlakozni hozzánk holnap."

Ebben az új rendszerben, amit az utóbbi meccseken alkalmaztak, Nicolo Zaniolo használható lenne központi középpályásként is?

"Visszatérnék a mai első kérdésre: a legnehezebb pillanatokban fontos, hogy a játékosok rendelkezésre álljanak, hogy megtegyék, amit kérnek tőlük. De arra is ügyelnünk kell, hogy meg tudjuk különböztetni, hogy mi az, ami lehetséges, és mi az, ami nem. Ha azt kérdezi tőlem, hogy Zaniolo, mivel bal lábas, játszhatna-e alkalmanként bal középhátvédként, akkor nyilvánvalóan nem."

"Játszhat 10-es számú játékosként, középső középpályásként, vagy hamis csatárként. Mindent meg tud csinálni: szívvel és vágyakozással, és azzal a buzgalommal, hogy segítse a csapatot. Sokáig dolgoztunk vele szélsőként, egy bizonyos típusú szabadsággal a szerepkörében, és ez az új pozíció is hasonló számára. Majdnem olyan, mint egy második csatár."

"De vészhelyzetben egy kicsit olyan, mint Carles Perez; a szezon elején tisztán jobbszélső volt, az elmúlt két meccsen mégis beugrott a középpályára, és játszott Nicóval egy időben, ami korábban nem fordult elő."

"Napról napra kell haladnunk a dolgokkal. Most elvesztettük Lorenzo Pellegrinit 2022 elejéig. Meg kell tehát néznünk, milyen további nehézségek merülnek fel. Talán még valami jó is történik majd! Talán, miután elvesztettük Pellegrinit, hamarosan visszakapjuk Cristantét. Nem is tudom. Csak úgy kell kezelnünk a dolgokat, ahogy jönnek."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Bologna, Serie A