Mourinho: Csak a maximumot nyújtva lehet esélyünk

Mourinho: Csak a maximumot nyújtva lehet esélyünk

A Napoli elleni sikert követően újabb nehéz feladat vár a Romára, hiszen a második helyezett Juventus vendégeként lép pályára az év utolsó mérkőzésén.

Hogy áll a csapat egy ilyen fontos mérkőzés előtt? Hogy van Gianluca Mancini? Mi a helyzet Paulo Dybalával, aki az elmúlt napokban háromszor is teljes értékű edzésen vett részt. Lehet, hogy ez elég lesz a kezdőbe kerüléshez?

"Nem adok választ arra, hogy kezdhet-e vagy sem. Az, hogy 10:30-kor sajtótájékoztatót tartunk az edzés előtt, szintén egyfajta védelem, de van egy olyan érzésem, hogy Paulo bevethető lesz. Ami azt illeti, hogy játszik-e, a kispadon kezd-e vagy a kezdőben lesz-e, azon kívül, hogy nem akarom megmondani, az az igazság, hogy még nem döntöttem. Még beszélnem kell vele, és megnézni, hogy érzi magát."

"Ha minden rendben megy az edzéseken, akkor velünk fog utazni, és a csapat rendelkezésére áll. Mancini ugyanabban a helyzetben van, mint a múlt héten, egy olyan érzéssel, amit már jól ismer: edzés nélkül játszik. A Napoli ellen nagyon jól teljesített. Holnap biztosan játszani fog, ehhez kétség sem férhet. Játszani fog, ahogyan Llorente és Ndicka is. Mancini tudja, hogy mennyire fontos számunkra."

Hogyan értékelnéd a Juventus fejlődését Max Allegri alatt? Mennyit változtak tavaly óta?

"A Juve az Juve, és Allegri még mindig Allegri. Mindig tudjuk, hogy mit várhatunk a csapattól és mit várhatunk Max-tól."

"Amikor eredményorientált csapatokról, vagy edzőkről beszélünk, ez egy furcsa kifejezés. Én az eredmények elérését tartom a legfontosabbnak a futballban. Manapság néhányan azt gondolják, hogy ennek negatív felhangja van. Amikor az emberek eredményorientáltságról beszélnek, számomra minden jelentése pozitív."

"A Juventus éppen ilyen. Többen védekeznek, és jól védekeznek. Amikor ellentámadásba lendülnek, nagyon erősek. Nagyon sok pontjuk van pontrúgásokból... Hetente egyszer játszanak, és ez nem csak azt jelenti, hogy pihennek, hanem azt is, hogy annyi napot kapnak a taktikai felkészülésre, és annyi napot, hogy keményen dolgozhatnak a pályán. Ott vannak fent az Interrel a Scudettóért folytatott csatában."

Beszéljünk az átigazolási időszakról.

"Az átigazolási időszak januárban van..."

Tudom, de már nincs sok idő arra, hogy kielégítsék a védőigényedet.

"Az én igényemet? Nem, nincs ilyen..."

Mi a helyzet akkor azzal a vágyaddal, hogy legyen egy plusz játékosod?

"Vágy, igen..."

Tekintettel arra, hogy Evan Ndicka elutazik az Afrikai Nemzetek Kupájára, szóba került Leonardo Bonucci, mint megoldás, és most úgy tűnik, hogy még több erőfeszítés történt a megoldás megtalálása érdekében. Vajon a klubot övező hangulat befolyásolhatja az átigazolási tárgyalásokat, ami úgy tűnik, Bonucci esetében is így van? A másik név, amit emlegetnek, ezúttal távozóként, Renato Sanches. Ő elhagyhatja a klubot januárban?

"Nyugodtan beszélhetek Renatóról, hiszen ő a mi játékosunk. Bonucciról azonban nem szívesen beszélek. Úgy gondolom, hogy ezt tiszteletben kell tartani, és ennek egyik módja, hogy nem beszélünk az Union Berlin játékosáról. Nem látom okát, hogy beszéljünk róla."

"Ami Renatót illeti, nincs információm arról, hogy esetleg távozik-e vagy sem. Semmi sincs Renatótól, Renato ügynökeitől, akik ugyanazok, mint az enyémek. Nincsenek üzenetek, és nem mondtak semmit a helyzetről, és ugyanazokról az ügynökökről beszélünk. A sportigazgatótól, Pintótól sincs semmilyen információm. Nincs semmilyen információm arról, hogy Renato esetleg maradna. Nyilvánvaló, hogy nehéz időszakon megy keresztül, és ez nekem és a csapat egészének is nehéz, de nincs konkrét információm Renatóról."

"Ami az általad feltett kérdést illeti, amely a klubra gyakorolt esetleges befolyásra vonatkozott, a személyes véleményemet tudom kifejteni. Mindig két dolgot mondok. A szurkolók jelentik a klub szívét, de aztán ott vannak a tulajdonosi viszonyok és a struktúrák, amelyek különbözőek és felsőbbrendűek. A döntéseket a legfelsőbb pozíciókban lévők hozzák, de úgy gondolom, hogy a klub szívverése - és ez nem csak a Romára vonatkozik - a szurkolók. Ha valami jót teszel értük, akkor táplálod ezt a szenvedélyt és ezt a szeretetet. Ha olyasmit teszel, ami nem tetszik a szurkolóknak, akkor szerintem át kell gondolnod a dolgot. Nem tudok és nem is akarok mást mondani".

Annak érdekében, hogy Renato Sanches újra a csapat tagja lehessen, elutazik Torinóba?

"Kétségek vannak ezzel kapcsolatban, mert nem volt zökkenőmentes az edzéshét, amelyen a többiekkel együtt dolgozott. Ő biztosan nem fog játszani. A mai nap folyamán döntünk arról, hogy a csapattal utazik-e vagy sem."

Korábban említetted, hogy a Juventus igazi eredményorientált, kőkemény csapat, amelyik otthon szinte érinthetetlen. Mi kell a Romának ahhoz, hogy pontokat gyűjtsön Torinóban?

"Karakterre. Nyilvánvalóan mind fizikailag, mind taktikailag a helyén kell lennünk, de ez a meccs tényleg karaktert igényel. Mindkét csapat másfajta futballt játszik, és a Juventus nyilvánvalóan egy topcsapat. Összehasonlításokat lehet tenni a Napoli és a Juve között. Otthon megmutattuk, hogy milyen karakterre van szükség, amikor egy technikailag és fizikailag fölényben lévő csapat ellen kell helytállnunk. Míg a Napoli ellen az Olimpico hajtott minket, addig a pályán lévő srácok is nagyon jól tették a dolgukat. Egyéni szinten csúcsformában voltunk. Llorente remekül játszott, Ndicka pedig a legjobb teljesítményét nyújtotta, mióta a Romához került. Még sorolhatnám a neveket. Holnap mindezekre, valamint a Napoli ellen mutatott karakterre is szükségünk lesz."

"Tudjuk, hogy nehéz meccs lesz, és hogy a 2000 szurkolónk ott lesz a 40 és fél ezer Juventus-szurkolóval szemben. A Juve hozzászokott ahhoz, hogy mindig nyer és trófeákat gyűjt. Nyilvánvalóan ez nem egy egyszerű forgatókönyv, de ott karaktert és bátorságot kell mutatnunk, és úgy kell játszanunk, mint a Napoli ellen, a saját szintjükön kell szembenéznünk velük. Azon a meccsen egyetlen pillanatban sem elégedtünk meg a döntetlennel. Az első perctől kezdve győzni akartunk. Remélem, hogy a Juventus ellen is ugyanezt tudjuk majd tenni."

Egy játékos, akit gyakran dicsértél és szeretsz, Lorenzo Pellegrini. Amikor mostanában láttuk játszani, úgy éreztük, hogy valami hátráltatja, és nem tűnt teljesen koncentráltnak. Ő nem az a Pellegrini, akit mi ismerünk. Ez fizikai és technikai probléma? Kíváncsi lennék a véleményedre.

"Az a véleményem, hogy fejlődik, és ez tetszik nekem. A Napoli elleni döntő gólja, és ahogyan beszállt azon a meccsen, az előző héten is kiváló munkát végzett."

"Ő nem az a típus, aki könnyen feladja, és még sosem láttam, hogy ezt tette volna, míg mások talán nem dolgoznak a legjobban a héten. Ő nem, ő mindig koncentrált és keményen dolgozik. A múlt héten láttam, hogy van benne egy kis minőség, olyan Lorenzós."

"Jól csinálta, amikor beállt, jól játszott, és ezt a héten is folytatta, úgyhogy elégedett vagyok. Igazad lehet abban, hogy egy ideig kissé visszaesett, és nem a megszokott magas színvonalon teljesített, de most már látjuk. A lehető legtöbbet kell kihoznunk a formájából egy olyan időszakban, amikor nagyon sok mérkőzés vár ránk, hiszen januárban hét-nyolc mérkőzésünk lesz egymás után. Fontos, mert ő egy csúcsminőségű játékos."

Vissza akartam térni a védelemhez. Szó volt arról, hogy Bonucci olyan játékosként érkezik, aki készen áll arra, hogy egyenesen a védelembe kerüljön. Amikor a sportigazgatóval beszél, van egy időkeret a védő beilleszkedési időszakára? Vagy szüksége lesz néhány hétre? Gondolkodsz taktikai alternatívákon?

"Ha elkezdek mindezeken gondolkodni, akkor elveszíthetem a fókuszt az esedékes mérkőzés előtt, ami holnap Torinóban lesz. Három olyan középhátvédünk van, akik már egy ideje játszanak. Van Bryan, aki a középpályán fog játszani, de ha szükséges, be tud ugrani a védelembe. Aztán ott van Celik, Celikkel egy ideje már dolgozunk hátvédként, hogy megpróbáljuk növelni a taktikai tudását, hogy ott is tudjon játszani. A Sheriff ellen 60 percig ezt tette. Természetesen nagyon alapszintről beszélünk, de próbáljuk fokozatosan fejleszteni azt, amit ő tud."

"Már hat hónapja tudjuk, hogy Ndicka elutazik az Afrikai Nemzetek Kupájára. Fél éve tudjuk, hogy Kumbulla januárban még nem lesz bevethető. Lehetetlen, hogy ő kezdjen, de a kispadon ott lehet, hogy kisegítsen. Az elmúlt három hónapban már tudtuk, hogy Smalling januárban nem lesz bevethető. Hat hónapja tudtuk, hogy ez lesz a helyzet januárban és február elején, egészen az Afrikai Nemzetek Kupája végéig. Most már tudjuk, hogy Mancini és Cristante egy meccsre van az eltiltástól. El lehet képzelni azt a forgatókönyvet, hogy egy adott meccsre csak egy középhátvédünk van."

"Hónapok óta tudunk erről. Megígértem magamnak, hogy olyan utat járok be, ahol a körülményektől függetlenül mindent beleadok, ami bennem van. Ezt fogom tenni."

"A Juventus után a Cremonese elleni meccsre fogunk gondolni. Az én feladatom az, hogy a lehető legjobban felkészítsem a csapatot a rendelkezésemre álló eszközökkel."

Kumbulla elutazik Torinóba?

"Nem."

 

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Juventus, Serie A