Mourinho: Bátraknak kell lennünk

Mourinho: Bátraknak kell lennünk

A Roma holnap este a Frosinone együttesét fogadja a Stadio Olimpicoban.

Mit kell tennie a Romának, hogy újra lendületbe jöjjön a Genoa elleni vereség után?

"Győzni akarunk. Nyernünk kell. Nem kereshetünk semmiféle kifogást, és nem bújhatunk ki a felelősség alól ezen a meccsen. Három meccsünk volt az átigazolási ablak bezárása előtt, és azt hiszem, annak az egy pontnak a súlya, amit a Salernitana ellen szereztünk, sok játékosra nehezedett, tekintve, ami utána történt."

"Úgy gondoltam, hogy az Empoli elleni hihetetlen eredmény és az Európa Ligában aratott győzelmünk után lekerült a súly a vállukról, a pályán és azon kívül is. Azonban nem ez volt a helyzet, amikor döntetlent értünk el Torinóban. Tekintettel arra, hogy mi történik a Serie A-ban ebben a szezonban - hogy azok a csapatok, amelyek elméletileg nem az első helyekre pályáznak, eredményeket érnek el a topcsapatok ellen -, az a Torino elleni pont és a jó teljesítmény nem tűnik olyan jónak. Normális körülmények között, ha hét vagy nyolc ponttal mentünk volna Torinóba, az egy jó pont lett volna, mert jól játszottunk és megérdemeltük volna ezt a pontot nehéz ellenféllel szemben."

"Azt vártam, hogy a Genoa ellen következetességet és további javulást látok, de ez nem történt meg. Sok minden történt azon a meccsen: rosszul kezdtünk, kaptunk egy gólt, jól játszottunk és egyenlítettünk, aztán ahelyett, hogy javultunk volna, rosszabbak lettünk, mert mivel a jelenleg legkövetkezetesebb teljesítményt nyújtó játékosunk, Bryan Cristante középhátvédként játszott, csapatként rosszabbak lettünk. Utána a változtatásokkal és a játék alakulásával még rosszabbul teljesítettünk. Négy hátvéddel játszottunk, Bryannel és Evan Ndickával, akik még soha nem játszottak négyvédős rendszerben - és itt a csapat elvesztette a stabilitását. Rúgtunk még egy gólt, de az les volt, és amikor úgy tűnt, hogy egyenlíthetünk, akkor kaptunk egy harmadik gólt egy rögzített helyzetből. Ami a negyedik gólt illeti, ahogy már korábban is mondtam, ekkor már teljesen más volt a helyzet - akár ötöt vagy hatot is kaphattunk volna. Ez megtörténhet. Az Empoli hét gólt kapott..."

"A kérdésed azonban nem a játékra vonatkozott, hanem arra, hogy mit kell tennünk. Amit tennünk kell, az az, hogy legyen bátorságunk holnap kimenni és elfogadni a Roma-szurkolók reakcióját, legyen az a ragyogó szurkolás vagy a csalódottság, a negatív megnyilvánulás. Tiszteletben kell tartanunk, bármit is fejeznek ki, legyen az pozitív vagy negatív, és bátran kell játszanunk a saját játékunkat egy jó csapat ellen, amelynek a kiváló kezdés után magas a morálja. Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez a mérkőzés kétszeresen is nehéz lesz, mert extra nyomás nehezedik ránk - egy olyan profi csapat büszkeségét érő támadás, mint amilyenek mi vagyunk. És néhányan közülünk Romanisták. Bátorságot kell mutatnunk."

"Két nap 'munkával' a genovai eredmény kiküszöbölésére nem sok mindent tehettünk, csak bátorságot és önbizalmat kell gyűjtenünk, hogy az Olimpicóba menjünk. Kár, hogy nem ma lesz a meccs. Nagyon örültem volna neki."

Azt hiszem, szükség van valamiféle szikrára. Ha Dan Friedkin ma új szerződést ajánlana önnek, aláírná?

"Ez egy hipotetikus helyzet. Nem szeretek hipotetikus helyzetekről beszélni. Azt mondod, hogy "ha". Ez még nem történt meg. Erre nem tudok válaszolni. Amit mondhatok, az a következő, és talán nem erre a válaszra számítottál, mert nem közvetlenül válaszolok: három hónappal ezelőtt a távozásom gondolatát szinte tragédiának tekintették. Budapesten, a pályán mondtam a játékosaimnak és a stábnak, hogy itt maradok. Két-három nappal később játszottunk a Spezia ellen, és eltiltottak. A meccs után kimentem a pályára, és azt mondtam a szurkolóknak, hogy maradok. Két-három-négy nappal ezután találkoztam Dan Friedkinnel, és a szavamat adtam neki, hogy maradok a klubnál. Az ünnepek alatt megkaptam a legnagyobb és legőrültebb ajánlatot, amit edző valaha is kapott a futball történetében. És én visszautasítottam. Azért tettem ezt, mert szavamat adtam a játékosaimnak, szavamat adtam a szurkolóknak és szavamat adtam a klub tulajdonosának. Három hónappal később úgy tűnik, hogy én vagyok a probléma. Ezt nem tudom elfogadni."

"Nem olvasok újságot, nem hallgatok rádiót, nem nézem a tévét, de vannak barátaim, vannak játékosaim, vannak asszisztenseim, vannak embereim, akik, még ha nem is akarom tudni, tájékoztatnak a dolgokról. Nem fogom elfogadni. Mert ez nem igaz. Nem én vagyok a probléma. A futballban, és az életben is több tényező van. Így van ez akkor is, ha nyersz: nem mondhatod, hogy egy ember a felelős érte. Mindannyian azok vagyunk. Rengeteg apró dolog játszik szerepet egy futballklubban, egy vállalkozásban, egy politikai struktúrában, egy oktatási struktúrában, és ezt tudom, mert dolgoztam már ilyenben. Mindig több tényező játszik szerepet."

"Három hónappal ezelőtt az, aki a legnagyobb problémát jelentette a Roma szurkolóinak, a játékosoknak, Trigoriának, elkötelezte magát és szavát adta, én pedig az utolsó napig tartom a szavamat. 2024. június 30-ig itt leszek, minden nap harcolok, minden nap dolgozom, a játékosokért, a klubért, a szurkolókért. Csak egy ember van, aki azt mondhatja nekem, hogy június 30-a előtt vége, és az Friedkin úr. Ő az egyetlen, aki azt mondhatja nekem: José, menned kell. Ha ő nem mondja ezt, akkor maradok itt, egy lejáró szerződéssel vagy egy tízéves szerződéssel ugyanannyiért. Ez nem változtat semmin számomra. Ugyanaz az ember vagyok, aki a szavát adta a játékosoknak, mindenkinek Trigoriában, a világnak. Mert amikor beszélek, akkor a világhoz beszélek. Így volt ez a pályafutásom során: amikor beszélek, a világhoz beszélek, nem csak hozzátok. Ugyanaz az ember vagyok. Június 30-ig itt leszek a játékosaimmal, a klub tulajdonosaiért, a szurkolókért dolgozom."

"Csak egy ember van - és természetesen a tulajdonosokra gondolok, legyen az Dan vagy Ryan -, aki megmondhatja nekem, hogy vége. Nem félek a külső nyomástól. Nem félek attól, hogy kifütyülnek, amikor holnap belépek a pályára, a stadionban. Egyáltalán nem félek."

"Ha az emberek meg akarnak találni, megtalálnak Trigoriában, ahol élek. Néha, amikor úgy döntök, hogy elmegyek vacsorázni a kollégáimmal, mert ki kell jutnom ebből a zárt környezetből, akkor egy-két napra elmegyek egy szállodába. Ez az itteni életem. Nem félek, és nem hiányzik belőlem a hit. Itt vagyok. És holnap is ott leszek, a játékosaimmal. Együtt, mint mindig. És ahogy az első nap óta, a játékosaim és én is felelősséget vállalunk azért, ami a mérkőzés előtt, a mérkőzés alatt és a mérkőzés után történik."

"Ennek ellenére az egyetlen dolog, amire mindannyian gondolunk, az a holnapi győzelem. Erre van szüksége a csapatnak."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Frosinone, Ser