Mourinho: Az új érkezők több lehetőséget és egyensúlyt adnak a csapatnak

Mourinho: Az új érkezők több lehetőséget és egyensúlyt adnak a csapatnak

A portugál szakember szerint a két januári igazolással a Roma mindenképpen csak nyert.

Nem kizárt, hogy ez a mérkőzés sokkal nagyobb erőpróba lesz, mint amit a tabella elsőre sugall. Mit gondol?

"Egyetértek. Oké, hogy most hol állnak a tabellán, de nem hiszem, hogy ott lesznek a szezon végén is. Ők egy nagy tapasztalattal rendelkező csapat, egy nagyon jó edzővel, és most megtalálták a módját annak, hogy pontokat gyűjtsenek; az utolsó két meccsből hatot szereztek. Azért jönnek majd Rómába, hogy még több pontot gyűjtsenek."

"Ha jól emlékszem, az Olimpicóban legyőzték a Laziót egy egyébként nehéz időszakukban. Ez tehát azt mutatja, hogy képesek arra, hogy a "jobb" csapatok ellen is helytálljanak és jól teljesítsenek."

"Egyértelmű, hogy számunkra ez egy fontos mérkőzés. Az utolsó két meccsünket elveszítettük, és az utolsó háromból csak egy pontot szereztünk. Az utolsó négy meccsből négy pont még mindig nem lenne elég jó számunkra, de ez a legjobb, amit most megcélozhatunk. Szeretnénk elfelejteni az utolsó három meccset, és erre a meccsre koncentrálni. Az egész hetet azzal töltöttük, hogy a fennálló problémákon dolgoztunk."

"Ahogy azt el lehet képzelni, egy ilyen módon elveszített mérkőzés után nem csak a befektetett munkáról szól, hanem arról is, hogy miként állunk talpra, hogyan motiváljuk magunkat, és hogy legyen bátorságunk támadni a következő meccsen. A szurkolók nem lesznek ott, mert az 5000 megengedett szurkolóval olyan érzés lesz, mintha üres lenne a stadion. Sajnálom a játékosokat emiatt, de még csalódottabb vagyok a szurkolók miatt, akik el akarnak jönni, akik mindig eljönnek, és ezúttal nem tudnak eljönni. Megpróbáljuk ezt extra motivációvá alakítani magunk számára, abban az értelemben, hogy különösen azok számára akarunk teljesítményt nyújtani, akik nem lehetnek ott velünk."

Sergio Oliveira a legmélyebben játszó középpályás opció lehet? És mi a helyzet a büntetőkkel: ebben a szezonban eddig négyből hármat kihagyott a csapat. Lehet, hogy Oliveira lesz a rendszeres büntetőrúgó?

"Ezen még nem gondolkodtam, ezt még el kell döntenünk. Lássuk csak. A héten rengeteg dolgon dolgoztunk, de a büntetőkről még nem beszéltünk."

"Megpróbáltunk segíteni Sergiónak és Ainsley Maintland-Nilesnak, hogy még néhány taktikai elemet átvegyenek a csapattól. De nem csak nekik, hanem néhány olyan játékosnak is, akik már hat hónapja dolgoznak velünk, és még mindig nem állnak közel ahhoz, hogy taktikai szempontból tökéletesítsék a dolgokat."

"Ami az első kérdését illeti, hadd mondjam el, hogy soha nem gondoltam volna, hogy egy olyan játékost, mint Sergio, kölcsönbe el lehet hozni. Az ő nevét fel sem hoztam, mert tudom, mik a paraméterek a januári átigazolási időszakban, és tudom, mennyit ér Sergio, és mivel a Portónál volt, amely a bajnokságért és az Európa Ligáért küzd, nem gondoltam, hogy ez lehetséges lenne. Így amikor Tiago Pinto azt mondta, hogy lehetséges az üzlet, természetesen azonnal igent mondtam."

"Sergio olyan játékos, akinek olyan karaktere és tudása van, amire szükségünk van. Nagyon-nagyon jól ismerem a mentalitását, és azonnal éreztem, hogy ezzel a karakterrel és azzal, ahogyan a pályán viselkedik, értékes játékos lehet számunkra."

"Ezen túlmenően ő egy multifunkcionális játékos, távolról is tud lőni, rengeteg tapasztalattal rendelkezik, és javítani fogja a csapatunkat. Az átigazolási megközelítésünkkel lépésről lépésre próbáljuk fejleszteni a csapatot, és javítani a lehetőségeink számát. Ezért úgy gondolom, hogy az átigazolási ablak pozitívan alakult számunkra: két játékost is korán szereztünk, figyelembe véve, hogy január 31-én zárul, és ez azt jelenti, hogy Tiago Pintót illeti a dicséret. Két olyan játékost szereztünk, akik valóban javítják a lehetőségeinket."

"Hét hónapig csak egy jobbhátvéddel játszottunk. Amikor Rick Karsdorpnak problémája volt, az nagy problémát jelentett számunkra. Most, Maitland-Niles-szal, ha Karsdorp nem áll rendelkezésre, mint ahogy a Juventus ellen sem volt, akkor ez nem probléma számunkra. Maitland-Niles balhátvédet is játszhat, és a hármas középpályán is tud segíteni. Sergio pedig minden felállásban minden középpályás poszton játszhat - ő nem egy regista, aki a védelem előtt tud csak játszani, minden másra is képes. Szóval, tekintve a kereteket, amelyeken belül dolgozunk, nagyszerű, hogy egy kicsit javítunk a lehetőségeinken."

"Ez a két játékos nagyobb egyensúlyt adott nekünk. Mivel hat hónapnyi verseny áll előttünk, ahol a lehető legmesszebbre akarunk jutni, nagyon fontos, hogy van ez a két játékos, akik olyan területeken segítenek nekünk, ahol eddig nem sok lehetőségünk volt."

Mit a helyzet Stephan El Shaarawyval?

"Kedveskedtem azzal, hogy ezt a sajtótájékoztatót délután kettőkor tartottam, de ez azt jelenti, hogy nem tudok olyan válaszokat adni, mint amilyeneket talán este hétkor tudnék. El Shaarawy egyáltalán nem edzett velünk a héten. Meglátjuk, hogy a mai nap folyamán edz-e. Ha igen, akkor holnap ott lesz a kispadon."

"Meglátjuk, mert nincs sok lehetőségünk. Kétlem, hogy a szokásos 12 játékosunk lesz a kispadon - talán három, négy vagy öt játékosunk lesz a Primaverából. Tehát ha egy olyan játékos, mint Stephan az utolsó pillanatban elérhetővé válik számunkra, akkor biztosan ott lesz a kispadon. De ebben nem vagyok biztos."

Kikre nem számíthat még?

"Ezt nem tudom megmondani, csak azokat, akik nem edzettek velünk. Az egyik ok, amiért ma 17 órakor edzünk, az az, hogy egy kicsit több időt adjunk néhány játékosnak, hogy lássuk, hogy állnak a dolgok a ma reggeli kezelések után. Az eltiltott játékosokat már ismerik. Ezen túlmenően meg kell néznünk, hogy mi lesz Stephan El Shaarawyval, Chris Smallinggal és Rick Karsdorppal - ők a héten még nem edzettek a csapattal, szóval meglátjuk, mi történik ma."

Úgy tűnik, Jordan Veretout mostanában nem a legjobb formáját nyújtja. Mit gondol, miért van ez?

"Nézze, ha végigvesszük a csapatunkat, a mérkőzések és a játékpercek számát, akkor a valóságban 14 vagy 15 olyan játékos van, aki nagyjából az összes mérkőzésen játszott, és vannak olyanok, akik nagyjából minden percben pályára léptek. Ezek a játékosok nagyon fontosak lettek számunkra."

"Normális körülmények között egyetlen játékos sem lehet ennyire fontos. A múlt hétig azt mondtam volna, hogy Karsdorp teljesen nélkülözhetetlen volt számunkra - de ma már azt mondhatom, hogy ez már nem így van. Tehát minél jobb lesz a csapat, minél több lehetőségünk van, annál kevésbé lesznek fontosak az egyes játékosok a dolgok összességében."

"Így Cristanteval, Oliveirával, Pellegrinivel, Veretouttal és Boveval - aki apránként kezd odaérni -, valamint Mkhitaryannal, akit központi középpályássá alakítottunk, most már elég kiegyensúlyozottak vagyunk ezen a téren, és lehetővé tudjuk tenni a játékosoknak, hogy időnként pihenjenek, és ne kelljen minden egyes meccsen és minden egyes percben játszaniuk."

"Veretout mindig is fontos játékos lesz számunkra, mert minőségi játékos, de egyet kell értenem veled abban, hogy az utóbbi meccseken nem volt olyan jó, mint amilyennek ismerjük. De mindig is fontos lesz számunkra."

A két már leigazolt játékos után ezzel lezárult januári átigazolási időszak? Van még néhány lyuk a csapatban?

"Boldog vagyok, mert tudom, hogy milyen üzleteket tudunk még ebben a hónapban csinálni. Tisztában vagyok azzal, hogy a klub milyen erőfeszítéseket tett, és hálás vagyok nekik és az ügyvezető igazgatónak azért a munkáért, amit a csapat fejlesztése érdekében végeztek."

"Mivel intelligens fickó vagyok, és megfelelő perspektívával rendelkezem, úgy gondolom, hogy a lehetőségeinket és a helyzetünket figyelembe véve jól teljesítettünk. Jelenleg az átigazolási piac nehéz még azoknak a csapatoknak is, akiknek sok-sok elkölthető pénzük van. Szóval el tudod képzelni, milyen ez nekünk, tekintve, hogy fenntartható módon kell működnünk."

"De azzal, hogy januárban két olyan játékost szereztünk kölcsönbe, akik már most készen állnak a játékra, sikerült kétféleképpen is javítanunk a csapaton. Sergio mindhárom középpályás pozícióban játszhat. Maitland-Niles mindkét hátvéd szerepkörben és szélesebb körben is játszhat egy háromfős középpályán."

"Ha Riccardo Calafiorira, Borja Mayoralra és Gonzalo Villarra gondolunk, és arra, hogy mennyit játszottak eddig ebben a szezonban, ha ezt a hármat kicseréljük Sergióra és Maitland-Nilesra, és arra a mennyiségre, amit most játszani fognak, az előrelépés számunkra."

"Hogy újabb érkezőt várok-e? Nem, nem számítok rá. Úgy gondolom, hogy megtettük, amire képesek voltunk. Az ügyvezető gyorsan dolgozott, a lehető leggyorsabban rendezte őket. Ma 15.-e van, és két játékosunk van. Szóval ilyen értelemben elégedett vagyok azzal, ahogyan alakult."

Leonardo Spinazzola hamarosan visszatérhet a pályára? És egy taktikai kérdés: úgy tűnik, amikor a csapatnál nincs labda, a két középső középpályást sokat rángatják a labda felé. Ezt kéri tőlük?

"Pontosan az ellenkezőjét kérem tőlük annak, amit eddig csináltak. Amikor két középpályással mélyebben játszol, azt akarom, hogy a labda mindkét oldalán gyakoroljanak nyomást, és az átlóban fedezzék a másik középpályást. Még akkor is, amikor előrefelé letámadunk, ahogy a Juventus ellen tettük. A presszing egy dolog, és az, hogy milyen formát veszünk fel, amikor vissza kell állnunk, egy másik dolog. Tehát az egyik játékos támadja a labdát, a másiknak pedig az átlós oldalon kell fedeznie. Dybala gólja azon a meccsen már másodszor történt meg, és ez volt az egyetlen két lehetőségük az első félidőben. Szóval amit a csapat csinált, az pont az ellenkezője volt annak, amin dolgozunk. De a játékosok hibázhatnak."

"Ami Spinazzolát illeti, mindenekelőtt azt szeretném tudni, melyik zseni döntött úgy augusztusban, hogy azt mondja, novemberre visszatér a pályára. Őrültek voltak, és ha ő maga mondta ezt, akkor ő maga is őrült - és valószínűleg elragadtatta magát attól, amit mások mondtak neki, és próbálták feldobni a morálját."

"Ez egy nagyon súlyos sérülés volt, olyan, amiből novemberre esélye sem volt visszatérni. Szóval nyugodtnak kell maradnunk. Attól a naptól kezdve, hogy megtörtént, lényegében úgy tekintettem Spinazzolára, hogy az egész szezonban nem állhat a rendelkezésemre. Májusig fogunk játszani, így ha előtte bármikor visszatér a csapatba, akkor nagyon boldog leszek. Mert ez egy komoly sérülés volt, és az ilyesmiből való felépülés sosem egyszerű folyamat. Bonyolult."

Mit gondol, mit szóltak a játékosok a Juventus elleni meccs utáni megjegyzéseihez? És hogyan dolgozik velük, hogy javítsa a csapat mentalitását egy ilyen meccs után?

"Szerintem jól fogadták. Abban az értelemben, hogy nyilván nehéz elkerülni, hogy ne hallják vagy olvassák, de azokkal, akik jobbá akarnak válni, és akik hisznek bennem és a tapasztalatomban, mindig nyitottak és pozitívak a beszélgetéseink."

"Mert mindent, amit a sajtónak mondok, azt elmondom nekik négyszemközt is. Nyilván velük együtt mélyebben elmélyedek a különböző szempontokban. És ezt tettük a mérkőzés után is. Úgy érzem, hogy javulni akarnak, nem puhányak vagy ellenállók a kritikával szemben. Ezért mondtam mindig, hogy élvezem, hogy ezt a csapatot edzem, még a nehéz pillanatokban is."

"A játékosok nyitottak a tanulásra. A mentalitás kérdése mindenki számára nyilvánvaló. De, hogy csak egy példát ragadjak ki: abban az időszakban, amikor három gólt kaptunk, csak egy szabálytalanságot adtunk. Ha én a pályán lettem volna, magamtól négy szabálytalanságot követtem volna el. Tehát ilyen értelemben kicsit naivak vagyunk."

"Sergio Oliveira sokat tud rólunk, de ha nem vagy benne a csapatban, nem értesz mindent, ami történik. Beszélt az itteni minőségi játékosokról, de még az általa említett legtapasztaltabbak közül is néhányan még a 30-at sem töltik be. Ők is még mindig tanulnak. Szóval időbe telik, és türelem kell hozzá."

Mire fókuszált ezen a héten?

"Tulajdonképpen a meccs utáni megbeszélésünkön a 45 percből 35 percig azt a 70 percet elemeztük, amit jól csináltunk. Sok jó dolgot csináltunk, amiket nem szabad elfelejtenünk. Mindenki számára az eredmény a legfontosabb, és a nap végén a fájdalom, amit érzünk, az az eredmény miatt van. De 70 percen keresztül sok jó dolgot csináltunk: a presszinget, a labdabirtoklást, a hozzáállást."

"Amikor a csapat valamit rosszul csinált, azt megnéztük. Mindhárom gólnál hét perc alatt hibáztunk."

"Ami a Cagliarit illeti, jól ismerem az edzőjüket, Walter Mazzarrit, és ő is jól ismer engem. Tudjuk, hogy jó csapat, akik azért jönnek ide, hogy megpróbáljanak pontot szerezni. Néha azonban egy pontért jössz, és mindhárom pontot elhozod. Tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk."

"De készen állunk egy olyan csapatra, amely megpróbál majd így játszani. Nekik folyamatosan pontokat kell gyűjteniük, hogy elérjék a céljukat, de nekünk is szükségünk van rájuk. A szurkolókkal vagy anélkül, de készen állunk arra, hogy megszerezzük a pontokat, bármilyen módon is kell."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Cagliari, Serie A