Mourinho: Az EKL döntő nem terelheti el a figyelmünket

Mourinho: Az EKL döntő nem terelheti el a figyelmünket

A Roma szombat este a tabella utolsó helyén álló Venezia együttesét fogadja a Stadio Olimpicóban.

Nem aggódik amiatt, hogy az Európa Liga döntője elvonja a játékosok figyelmét a Venezia és a Torino elleni két mérkőzésről?

"Remélem, hogy nem - és nem is hiszem. Nekem úgy tűnik, hogy talán vannak olyan emberek, akik azt szeretnék, ha a nyolcadik helyen végeznénk, abban a reményben, hogy aztán megnyerjük a döntőt, mert ez azt jelentené, hogy Olaszországot nyolc csapat képviselné Európában a következő szezonban, ami nagyszerű lenne az itteni játéknak. De nem hiszem, hogy ezt annak rovására lehet tenni, ami tisztességes és tiszteletteljes azokkal az emberekkel szemben, akik mindannyian olyan keményen dolgoznak, mint mi. Szóval, hogy megmondjam az igazat, nem hiszem, hogy az utolsó két meccsen hiányozni fog a koncentráció."

"A Fiorentina ellen fáradtak voltunk, a Fiorentinának pedig több energiája volt, mint nekünk; egyetértek azzal, hogy képesek lettek volna megnyerni a meccset a számukra kedvezőtlen döntés nélkül is. Tényleg nagyon jól játszottak. De ettől függetlenül egy kicsit belefáradtunk abba, hogy a játékvezetők és a VAR-bírók a mi meccseink után kapnak eltiltásokat. Sokszor három-négy-öt meccsre felfüggesztették őket, miután nekünk vezettek egy meccset."

"Mert a hatalmon lévők számára ez az egyik módja annak, hogy azt mondják: 'Hibáztak'. De mégis azt kérdezem, ha hibáztak, ha megbüntették őket... hol vannak a pontok? Hová tűntek végül a pontok? Ez a probléma. Ha a szezon ezen szakaszába érkezünk, amikor még minden nyitott az ötödiktől a nyolcadik helyig, akkor nem akarom ugyanazt mondani, amit a PSV mondott a szezon befejezése után Hollandiában."

"Nem akarok gratulálni az Ajaxnak, a játékvezetőknek és a VAR-nak. Nem akarom ezt tenni. Az ötödik vagy hatodik helyen akarok végezni, ezt akarom. Szóval a következő két meccsen mindent meg kell tennünk, hogy az ötödik vagy hatodik helyen végezzünk. Ez a célunk. Ezekben a pozíciókban voltunk a szezon nagy részében. És nem, nem tartok a koncentráció hiányától."

A Roma a szezon végén több mérkőzést, 55-öt játszik, mint bármelyik másik olasz csapat. Hogyan fogja kezelni a munkaterhelést az utolsó fordulókban? A lehető legjobb csapatot fogjuk látni holnap? És hogyan fogja Henrikh Mkhitaryant menedzselni?

"Mkhitaryant nem lehet menedzselni - ő sérült. Nem arról van szó, hogy holnap nem fog játszani óvatosságból vagy azért, hogy egy másik meccsre tartogassuk, vagy hogy ne vállaljunk semmilyen kockázatot. Jelenleg ő egy sérült játékos, így nem játszik szerepet a csapat döntéseiben. Nincs meg a csapatunk ahhoz, hogy drámai változtatásokat eszközöljünk a játékosok személyében."

"Nincs meg az a szintű tapasztalatunk, nincs két hasonló játékosunk minden szerepkörre, így nem tudunk nyolc-kilenc változtatást végrehajtani, hogy rotáljuk a dolgokat. Holnap nyernünk kell: nyernünk kell, mert szükségünk van a pontokra, nyernünk kell, mert ez a szezon utolsó hazai mérkőzése, és nyernünk kell, mert úgy akarunk az utolsó bajnoki mérkőzésre menni, hogy a saját sorsunkat irányítjuk, nem aggódva más eredmények miatt. Tiszteletben tartva a holnapi ellenfelünket és az ő nehéz helyzetüket, ennek ellenére nyernünk kell."

"Tehát minimális rotáció lesz. Holnap néhány változtatást fogunk végrehajtani, aztán talán a Torino ellen is lesz néhány különböző változtatás. Így pihentethetünk néhány játékost anélkül, hogy mindent felborítanánk. De nem vagyunk abban a helyzetben, hogy nagyobb változtatásokat eszközöljünk."

Mkhitaryan visszatérhet a döntőre?

"Nem tudom. Jelenleg sérült."

Lehet Nicola Zalewski a jövő egyik példaképe ebben a csapatban, tekintve, ahogyan az első csapatban megvetette a lábát?

"Nem szeretnék nagy különbséget tenni Zalewski mentalitásában vagy hozzáállásában néhány más fiatal játékoshoz képest. Az igazi különbség az, hogy a lehetőség eljött hozzá egy olyan pillanatban, amikor a csapatnak valóban szüksége volt egy másik opcióra ezen a poszton, és ő készen állt a lehetőségre."

"Akkor döntöttünk úgy, hogy erre a posztra tesszük be, amikor 2-0-ra vesztésre álltunk otthon a Verona ellen. Spinazzola nélkül, El Shaarawy nélkül, csak Matias Vinaval, aki egy másfajta játékos, egy nehéz pillanatban kapott lehetőséget. És ő készen állt rá. Talán más is ugyanígy élhetett volna vele."

"Azt hiszem, ő reprezentálja azt, amik vagyunk, amik lenni akarunk, és azt a kapcsolatot, ami a Primaverával és Alberto De Rossival, Vincenzo Vergine-vel és Bruno Contival van. Tiago Pinto nagyon jó az ilyen típusú kapcsolatok kiépítésében. Sok fiatal játékos edzett velünk ebben a szezonban. A következő szezonban, az előszezonban további három-négy fiatal játékost viszünk az első csapattal együtt, így lehetőségük lesz velünk együtt fejlődni."

"Zalewski sikert jelent ebben a folyamatban, és ez nagyon pozitív számunkra."

A Sky Sports UK-nak adott interjúban beszélt a következő szezonról és a reményeiről. Mi kell még a Romának ahhoz, hogy a legmagasabb szintre ugorjon? Eljön valaha ez a pillanat?

"Szerintem igen. A szervezettség nagyon fontos, és szerintem ez megvan. Sokat fejlődünk a szervezettség terén. Ha összehasonlítom az augusztusi állapotunkat azzal, ahol most vagyunk, akkor már nagyszerű munkát végeztünk. Minden téren."

"De időre is szükség van. Még két év van hátra a szerződésemből. Amikor olyan fiatal játékosokról beszélünk, mint Zalewski, akkor olyanokról beszélünk, akiknek időre van szükségük ahhoz, hogy itt fejlődjenek. Más kluboknak erre nincs szükségük, az idő számukra nem létező fogalom."

"Ezután a minőség és a mennyiség kérdése. Ebben a szezonban a kulcspillanatokban szenvedtünk egy kicsit a játékosok mennyiségével kapcsolatos problémák miatt. A minap, a Fiorentina elleni meccs után megkérdeztek a tévében a két csapat intenzitása és agresszivitása közötti különbségről. A különbség 140 kilométer. Láthatod, hogy a játékosaink hány percet futballoztak ebben a szezonban. Megfizetsz ezért. Jól látható, hogy Roger Ibanez és Bryan Cristante mennyit futott ebben a szezonban - hogy csak két példát mondjak. Ez a mennyiségről és a minőségről szól. Ezzel mi is tisztában vagyunk."

"Azt hiszem, bocsánatot kell kérnem tőletek, amiért nem készítettem veletek interjút. Azért adtam azt az interjút, mert jóban vagyok az ottani újságíróval. Ez az én indoklásom erre. Ez az igazság."

"A tulajdonosok a csúcsra akarnak jutni, én is a csúcsra akarok jutni. Ha nem akarnék a csúcsra jutni, akkor eleve nem jöttem volna ide. Megvan a szervezetünk, van időnk, van néhány tehetséges játékosunk, megvan a szurkolók szenvedélye, és apránként tovább fejlődünk."

"Meglátjuk, mi történik a nyáron. Most még három meccsünk van hátra - nem beszélhetünk a jövő évről még."

Miben fejlődött még a csapat a kinevezése óta?

"Nem akarok úgy beszélni, mintha ez a szezon már véget ért volna. Nem akarok valamiféle végső értékelést adni. Még három mérkőzésünk van hátra. A tiranai döntő érzelmi szempontból olyasmi, amire már régóta nem volt példa ennél a klubnál. De van még két másik mérkőzésünk is, amelyek szintén nagyon fontosak számunkra."

Szombaton lesz a szezon utolsó mérkőzése az Olimpicóban. Itt az alkalom, hogy megköszönjük a szurkolóknak mindazt, amit a csapatért tettek ebben a szezonban...

"Közösen úgy döntöttünk, hogy a legkevesebb, amit tehetünk, hogy köszönetet mondunk a szurkolóknak. Én megköszönhetem nekik itt, a játékosok megköszönhetik a közösségi médiában, de a holnapi meccsen szeretnénk mindent együtt megköszönni nekik a pályán."

"Egész szezonban támogattak minket, amikor kint voltunk a pályán, így a pályáról kell megköszönnünk nekik. Egy kört fogunk tenni a pályán, hogy megköszönjük nekik. Ez a legkevesebb, amit tehetünk."

"Függetlenül attól, hogy mi lesz holnap az eredmény, túl azon, hogy Marash Kumbulla tegnap egy edzőtéri balesetben tönkretette a lábamat... meg kell köszönnünk a szurkolóknak a támogatásukat."

"Ha ezt egy győzelem után tudjuk megtenni, akkor mosollyal az arcunkon fogjuk megtenni - de így vagy úgy, meg kell tennünk. A szurkolók abszolút fantasztikusak voltak."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Venezia, Serie A